Sonkás-hagymás rétes > avagy varázsoljunk maradékból!

Az ünnepekre mindig egy kicsit többet készülünk, többet vásárolunk, nehogy "zavarba jöjjünk" a vendégek előtt. :) A maradék sonkavégből sok finomságot varázsolhatunk, például ezt a nagyon finom sonkás-hagymás rétest. Ha esetleg Nektek is van még felhasználásra váró sonkátok, készítsétek el ezt a finomságot! Nem kell megijedni a rétes szótól - ez most nem az a fajta, melyet az asztalon kell 'húzogatni'. Én most egy olyan rétestésztát próbáltam ki, amit nagyon egyszerűen és könnyen ki lehet nyújtani szép vékonyra - és biztos vagyok benne, hogy sokszor fogom használni ezt a tésztareceptet az édes verziókhoz is, mert nagyon könnyű vele bánni. 




Hozzávalók a tésztához: (kb. 12 szelethez)
- 18 dkg liszt
- 1 tojás
- 1 evőkanál olaj
- 1 kávéskanál citromlé
- 1 csipet só
- kb. fél dl langyos víz

A töltelékhez:
- 20 dkg lila hagyma
- 15 dkg sajt (trappista vagy hasonló jellegű)
- 2 tojás
- só
- őrölt bors
- őrölt szerecsendió
- 20 dkg főtt sonkavég
- 1 evőkanál olaj

+ a tetejére 1 tojássárgája
esetleg köménymag




Elkészítés:
1. A tésztához a lisztet, a tojást, az olajat, a citromlét és a sót annyi langyos vízzel gyúrom össze, hogy közepes keménységű tésztát kapjak. Cipót formálok belőle, letakarom és fél órát pihentetem.
2. A töltelékhez a hagymát megmosom/megtisztítom, vékonyra szeletelem. A sajtot lereszelem és hozzáadom a kissé felvert tojásokhoz, melyet ízlés szerint ízesítek sóval, borssal, szerecsendióval. A sonkát apróra vágom (esetleg le is lehet darálni).
3. A tésztát enyhén lisztezett felületen vékony téglalapra kinyújtom, megkenem 1 evőkanál olajjal. A széleken 2-2 cm-t kihagyva megszórom a sonkával, majd a hagymával, végül eloszlatom rajta a tojásos-sajtos masszát. A két rövidebb szélét felhajtom a töltelékre, majd a hosszabbik részétől szorosan feltekerem, mint a bejglit. 
4. Óvatosan ráhelyezem a sütőpapíros tepsire, tetejét megkenem a tojássárgájával, meghintem köménymaggal, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 25 percig sütöm. (A sütési idő sütőfüggő!). 
5. Amikor megsült, néhány percig pihentetem a tepsiben, hogy szépen lehessen szeletelni, majd langyosan tálalom.




Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Nagyon guszta az újrahasznosított finomságod ! Imádom a pöttyös dolgokat így mondanom sem kell hogy csodálom ezt a tányérod és bögréd! Nagyon tudnék örülni egy ilyen szép ajándéknak az biztos!:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva. Örülök, hogy tetszik a rétes és a pöttyös termékek. Köszönöm, hogy benéztél hozzám. :)

      Törlés
  2. Gyönyörű rétes, gyönyörű tányéron... puszik, B.csek

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia B.csek Barátnőm! Rég hallottam Rólad. ;-)) De jó, hogy benéztél!! :D Örülök, hogy tetszik a rétes és a tányér - valóban csodás, imádom! :) Puszillak én is! G.csek :))))

      Törlés
  3. Fincsi lehet, de a tányér éa a csésze sem semmi:) Azok is csodaszépek:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Kati, nagyon örülök, hogy neked is tetszenek a pöttyös termékek. :)

      Törlés
  4. Jobb dolog nem is történhetett volna azzal a sonkavéggel! ;-))

    VálaszTörlés
  5. Csodaszép tányér és bögre, na persze a rétesed is nagyon klassz, nálunk ma és múlt héten is készült sós rétes...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Lilla! Úgy látom, ez a pöttyös termékcsalád mindenkinek nagyon tetszik! Nekem is!! :)

      Én még csak most készítettem először rétest, de nagyon "bejött". :P

      Törlés
  6. Nagyon szépen tálaltad, és igazán finom is lehet! :) Tetszik a rétesrecept, kipróbálós! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Hankka. Vidd csak a receptet, nagyon jó és kezelhető tészta.

      Törlés
  7. Guszta a rétesed és a teríték is nagyon szép!

    VálaszTörlés
  8. Nekem is kéne varázsolnom, hiszen akad még egy kis sonka a hűtőben. Jó ötlet, finom rétes!

    VálaszTörlés
  9. Szia!
    Nagyon guszta és ötletes.
    Nálunk 25.én rétes fesztivál lesz és mi is készülünk sonkás rétessel,fe máshogyan. A rétestészta Rántásos rétes lesz, a töltelék meg sajtos-sonkás mártásban. Ha érdekel szívraen leírom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Köszönöm, örülök, hogy tetszik. :)
      Örülnék, ha leírnád a receptet... elküldenéd erre a címre?
      gabriellakonyhaja@gmail.hu

      Köszönöm szépen.

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban