Isler > a legfinomabb! - hagyományos, és rendhagyó szív alakban :)
Ismét egy gyerekkori kedvenc, és végre sikerült kikísérleteznem a legjobb receptet!
Sok év alatt többféle recept alapján is elkészítettem, de egyikben sem éreztem azt az ízt, melyet gyerekkorom óta kerestem. Egy idő után el is ment a kedvem tőle, és az elmúlt 1-2 évben nem sütöttem meg egyszer sem. Tegnap ismét rászántam magam - kikísérleteztem a hozzávalókat + az arányokat, és végre, végre!!! megkaptam azt az islert, mely ízemlékeimben volt hosszú évek óta! Pont megfelelően lehet érezni rajta a vajas, diós, citromos ízt, melyet a savanykás lekvár még jobban feldob... és akkor az étcsokoládés bevonatot még meg sem említettem. Ha sütés után azonnal fogyasztjuk, már akkor is olyan finom omlós, másnapra pedig kellően átpuhul. Ajánlom mindenkinek! :)
Hozzávalók:
30 dkg liszt
15 dkg vaj
5 dkg margarin
8-10 dkg porcukor (ízlés szerint)
10 dkg darált dió
1 tojássárgája
fél citrom reszelt héja és kifacsart leve (bio citrom)
A töltelékhez:
savanykás lekvár (nálam házi meggylekvár és házi sárgabaracklekvár )
A tetejére:
15 dkg étcsokoládé (nálam Boci)
1 evőkanál olaj
Elkészítés:
1. A hideg vajat és margarint elmorzsolom a liszttel, majd a többi alapanyaggal összegyúrom.
2. A tésztát lisztezett gyúrótáblán kb. 4-5 mm vastagra nyújtom, majd a formával kiszaggatom.
3. Sütőpapíros tepsibe teszem, és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben 10-12 percig sütöm (ettől több ideig ne).
4. Amikor kihűlt a tészta, kettőt-kettőt lekvárral összeragasztok.
5.A csokoládét vízgőz fölött megolvasztom, elkeverem az olajjal és bevonom vele a süteményeket.
6. Kicsit dermedni hagyjuk a csokoládét és máris kínálhatjuk a családnak vagy a vendégeknek.
Jó étvágyat!
Nálam is ez lesz többek között karácsonyra:) Nagyon szépek:)
VálaszTörlésÉn is hasonlóan készítem az ischlert, nálunk rendszeres karácsonyi vendég.Fincsi :)
VálaszTörlésCsinik lettek, tesztelnivalóak ;-). Én idén karácsonyra dió helyett mogyorót darálok majd a tésztájába, éppen ma vettem meg hozzá. Remélem így is fincsi lesz :-) Puszik, B.csek
VálaszTörlésKöszi B.csek. Majd írd meg, milyen lett mogyoróval - bár szerintem nem lesz túl nagy a különbség, egyszóval fincsi lesz. Én már nem variálom át ezt az isler receptet, örülök, hogy végre ezt is kikísérleteztem magamnak, annyira ízlik, hogy legszívesebben most minden nap ezt enném... :-)))
TörlésPuszi Neked!
Évek óta mogyoróval csinálom,nagyon fincsi!
TörlésNa, ezt megsütöm Jancsinak...Ez a kedvenc sütije! Guszta!
VálaszTörlésNagyon szépek lettek, szeretjük mi is nagyon! Finom egy kis savanykás lekvárral!
VálaszTörlésÉpp tökéletes islerreceptet keresek, így le is csaptam rá! A szív alakú is egész helyes, sőt, még jobban is tetszik, mert nem a megszokott kerek.
VálaszTörlésGerdi, akkor szerintem ezt meg kell sütnöd! :) Nem fogod megbánni...
TörlésCsak a dióval a tésztában készítem. Így a legfinomabb.
TörlésNagyon szépségesek, nekem is ez volt az egyik kedvencem gyerekkoromban:) Tavaly sütöttem, az idei repertoárt még nem tudom, de mert mindenki nagyon szereti, nagyon esélyes:) További kellemes ünnepre hangolódást kívánok:)
VálaszTörlésKöszönöm Trollanyu. Szép Adventet kívánok Nektek is, és jó készülődést az ünnepre! :)
TörlésNagyon szépek, az én receptem is hasonló, csak annak a tésztájában van egy kis fahéj is. Csodálatos lett a bevonat rajta!
VálaszTörlésJaj, neee...Ezt nem lehet kibírni! Már Teller-cake Zsuzsinál híztam 2 kg-t a gyönyörű ishlerjeit nézegetve, erre most nálad is gyermekkorom másik kedvenc édessége jön szembe (alatta pedig az egyik kedvenc, a zserbó!)...:))) Na jó, ha már így felcsigáztatok, nincs mese: ishlert kell süssek!!!...:)
VálaszTörlésImádom ! Még a boltban is mindig elcsábulok, ha islert látok, a Tieden viszont látszik, hogy finom is ! A szivecske-forma is jól áll neki :-)
VálaszTörlésKöszi Syliva. Süsd meg ezt is, ki ne hagyd! :)))
TörlésJaaaj, de nagyon szépek! Nagyon szeretem! Kérhetek? :-))
VálaszTörlésKérhetsz, de már elfogyott. Igen hamar. :) Viszont legközelebb gondolok rád... :-)
TörlésImádom! Imádomimádomimádom!!!
VálaszTörlésNálunk tutira lesz karácsonykor, imádom!
VálaszTörlésNagyon szépek:))
VálaszTörlésKÖSZÖNÖM SZÉPEN A KEDVES MEGJEGYZÉSEKET, ARANYOSAK VAGYTOK. :)
VálaszTörlésKedves Gabriella!
VálaszTörlésKöszönöm, kipróbálom! Nincs benne sütőpor???
Most én is keresek valami jó isler receptet, mert az én receptem szerint sütőpor is van benne
és bizony egy kicsit felhíznak a sütés során.
Üdvözlettel: Valéria
Kedves Valéria!
TörlésNincs benne sütőpor, mert egyrészt valóban egy picit meghíznak tőle és úgy már nem olyan szépek. Másrészt pedig az ilyen jellegű süteményekben (aprósüti, keksz jellegű süti) nem szeretem a sütőpor ízét érezni. De anélkül is nagyon omlósan puha lesz ez az isler, csak ajánlani tudom ezt a receptet.
Jó sütést kívánok!
Üdvözlettel: Gabriella
Kedves Gabriella!
TörlésKöszönöm a gyors választ. Megfogadom tanácsodat és eszerint fogom megsütni. Kellemes Adventi hangulatot kívánok és jó készülődést...
Üdvözlettel: Vali
Kedves Gabriella,
VálaszTörlésMilyen vajat és margarint használtál? A margarinból Rámát szoktam de a vaj az milyen?
Köszönöm. Ada
Szia Ada!
TörlésIgazából mikor milyen vajat használok... De általában Millit szoktam vagy Reálost, vagy néha szoktam a Magyar vajat is (piros-fehér-zöld papíros). Többnyire a 3 közül valamelyiket...
nagyon jól néz ki :) bár én ezt a lekváros islert nem szeretem, nekem az isler egyenlő a szolnoki habos islerrel :) költözés után nagyon furcsa volt szembesülni vele, hogy ezt a fajtát máshol nem ismerik és árulják :(
VálaszTörlésJó estét kivànok!Azt szeretném kérdezni hogy ebből az anyagból kb hàny db lesz?
VálaszTörlés