Kakaós csavart csiga
Annyira finom, nem lehet ellenállni neki!!! Attól félek, éjszaka is erről fogok álmodni, hogy mikor készítsem legközelebb...? 😊 A puha kelt tészta között ez a kakaós krém valami mennyei, arról nem is beszélve, hogy az alján kifolyó kakaós réteg sütés közben enyhén karamellizálódik, és ez valami isteni finom. 😋 Na jó, nem "dobálom" itt Nektek a nagy szavakat, egyszerűen csak annyit írok, hogy ezt muszáj elkészítenetek, ha még nem próbáltátok eddig!
Néhány éve B.csek Barátnőm küldött egy vajas-fokhagymás csavart briós receptet, ami azóta is a családom kedvence, ezért másfél évvel ezelőtt - amikor elindítottam a blogot - az elsők között tettem fel ide. Annak a mintájára készítettem ezt a kakaós csavart csigát, csak az alap édes kelt tészta receptemmel. Láttam, hogy sokan készítik mogyorókrémmel is mostanában - de nálunk ritkán van itthon nutella, mert nem nagyon esszük, ezért én kikevertem egy kakaós krémet, amit mindenképpen ajánlok Nektek is, mert nagyon-nagyon finom!! Meg merem kockáztatni, hogy ezzel a kakaós krémmel még finomabb, mint a nutellával. De mivel a Barátnőm nutella függő... Jó, jó B.csek, akkor Te készítsd nyugodtan azzal! 😀
Új fotók: 2019. november
Hozzávalók a tésztához:
kb. 10-12 db-hoz
kb. 10-12 db-hoz
3 dl langyos tej
10 dkg puha vaj (esetleg margarin)
2 evőkanál kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás
3 dkg friss élesztő
csipet só
60 dkg átszitált finom liszt
1 evőkanál frissen facsart citromlé (elhagyható, de kis pikáns ízt ad a tésztának)
A kakaós krémhez:
2 púpos evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
10 dkg puha vaj
7 evőkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint)
A tetejére:
1 tojássárgája
1 evőkanál tej
1 teáskanál kristálycukor
A pöttyös kerámia megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és simára keverjük a kristálycukorral, felfuttatjuk (kb. 10 perc). Az átszitált lisztben elkeverjük a vaníliás cukrot és a sót, belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojást, citromlevet, végül a felfuttatott élesztőt és bedagasztjuk a tésztát. Lágy, de ne ragacsos tészta legyen! (Kicsi vaj vagy liszt hozzáadásával korrigáljunk az állagán, ha nem megfelelő.) Letakarva duplájára kelesztjük.
- Addig kikeverem a kakaós krémhez a hozzávalókat - a vaj nem olvasztott, csak puha, és úgy keverem ki, hogy a kristálycukor picit szemcsés maradjon benne.
- Ha a tészta megkelt, két egyenlő részre osztom, kinyújtom az egyiket téglalap alakúra, egyenletesen megkenem a krémmel, majd kinyújtom a másikat is ugyanakkorára és ráhelyezem a kakaós krémre. A hosszabbik részénél 2 cm széles csíkokra vágom, minden csíkot megcsavarok néhányszor (lazán és óvatosan), majd feltekerem.
- Sütőpapíros tepsire teszem a csigákat (egymástól picit távolabb, mert még kelni fognak), így hagyom pihenni 10 percig. Addig a tojássárgát a tejjel és a cukorral összekeverem, lekenem vele a csigákat, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 percig sütöm (vagy amíg szép aranysárgák nem lesznek).
Nagyon guszta, elhiszem, hogy nem lehet neki ellenállni :-)
VálaszTörlésHú ez tényleg istenien hangzik:)
VálaszTörlésMint kezdő kérdezném, hogy kenyérsütőgép nélkül nem lehet a tésztát elkészíteni? :)
VálaszTörlésDehogynem! Nyugodtan dagaszt be a tésztát kézzel... Kb. 1 dl tejbe belemorzsolod az élesztőt, felfuttatod - amikor már kezd habos lenni, akkor beleöntöd a liszt közepébe, majd a többi hozzávalóval alaposan összegyúrod, kidagasztod. Letakarva duplájára keleszted...
TörlésJa, el ne felejtsd hozzáadni a maradék 2 dl tejet is... :)
TörlésHú, nagyon jól néz ki! A finomságában meg kételkedni sem mernék:-)
VálaszTörlésJujj, és bele is írtál, hát mostmár ezért minimum meg fogom csinálni, persze Nutellával... (ha tudod mikor tartják következő ülésüket a "névtelen Nutellafüggők" akkor szólj, mennem kell! Puszik, B.csek
VálaszTörlésNagyon mutatósak és tetszetősek lettek :) és biztosan finomak is!
VálaszTörlésMár több blogon megcsodáltam ezeket a csigákat,Nálad is szuper guszták! Feltétlenül el kell készítsem, csak jókat mond mindenki róla. :)
VálaszTörlésEgy ilyen finom csigusz után csak jól indulhat a reggel. Nagyon tetszetősek!
VálaszTörlésBiztos meg fogom csinálni, mert az egész család szereti a kakaóscsigát. Bár a 24 éves fiam feladta a leckét, mert amikor megmutattam neki a képet, azt mondta, hogy ha szalonnás, fokhagymás, akkor jöhet :)
VálaszTörlésMeg csináltam ma, de nekem kifolyt belöle a kakaó :( Kérlek segíts mit rontottam el?
VálaszTörlésSzia! Amikor csavartam fel a tésztát, nekem nem folyt ki - a vajat nem olvasztottam fel, csak szoba hőmérsékletű volt úgy kevertem ki a cukorral - valamint a cukrot picit szemcsésen hagytam a krémben, és csak lazán csavartam fel, hogy ne folyjon ki a krém, és így tényleg egyáltalán nem folyt ki. Sütés közben egy picit nekem is kifolyt, de ez óhatatlan - egy picit szerintem mindenkinek - ahogy olvad a kakaós-vajas-cukros krém. Viszont így még finomabb lett, mert az alján képződött egy pici karamellréteg és ez valami nagyon finom lett!!! Maradt benne krém is bőven, jó szaftos lett a süti így is...
TörlésKöszöm válaszod :)
TörlésÉn cukrozott kakaóval készítem így nem annyira folyik ki.Az édes kelt tésztákat még sütés után közvetlen vizben feloldott cukor keverékével kenem le.így a sütik teteje fényes és puha lesz.
VálaszTörlésKöszi. :)
TörlésKöszönet a receptért! Nagyon sikeres lett a családban! Jöhet a következő "megpróbáltatás"! Üvd. L-né Gabi
VálaszTörlésÉn most csináltam meg, annyit változtattam rajta, hogy a krémet megbolondítottam egy kis rumaromával és kókusz reszelékkel :)
VálaszTörlésMa megcsináltam. Annyit változtattam rajta, hogy megbolondítottam a krémet egy kis rum aromával és kókusz reszelékkel :)
VálaszTörlésHú, ez klassz ötlet Erika. :) Örülök, hogy megsütötted Te is, és hogy megírtad. :)
TörlésMost csináltam meg,és egyszerűen oltári finom lett.Sose sikerült még olyan kakaós csigát csinálni,amiben benne marad a kakaó,de most igen.És még külalakra is sikerült.Mondhatom,nagy az örömöm.Köszönöm a receptet!
VálaszTörlésNagyon szívesen a receptet Gabica. Örülök, hogy sikerélményed volt ezzel a kakaós csavart csigával. Köszönöm szépen, hogy írtál. Gyere máskor is! :)
TörlésAzt szeretném kérdezni akinek nincs légkeveréses sütője az jó a sima is ugye ?? :)
VálaszTörlésPersze, lehet sima sütőben is sütni - csak abban talán egy picivel több ideig tart.
TörlésKedve s Gabriella-véletlenül találtam rá erre az oldalra,nagyon tetszik a csavart kakaóscsigát az unokáimnak megsütöttem nagyon szép és jó is lett.Köszi-marcsi
VálaszTörlésKedves Marcsi!
TörlésNagyon örülök, hogy idetalált hozzám, és hogy tetszik az oldal. ...és persze azt is örömmel olvasom, hogy finom és szép lett a kakaós csiga.
További jó sütést kívánok az unokák részére!
Üdvözlettel: Gabriella
Kedves Gabriella ! Én is véletlenül találtam erre az oldalra :)de nagyon örülök neki.Már sok mindent sütöttem, de még ilyen csavart kakaós csigát idáig nem, de majd ezután fogok.Nagyon mutatósak, szépek lettek a csavart csigák, és biztos nagyon finomak is. Köszönöm szépen az ötletet,és a receptet. Üdvözlettel Joli.
VálaszTörlésKedves Joli!
TörlésEzt a receptet tényleg nagyon ajánlom, mert annyira finom, óriási sláger lett itt a blogon! Szívesen a receptet. Jó sütést kívánok!
Üdvözlettel:
Gabriella
Megkérdezhetem, hogy az oldal jobb szélén a "Minden receptemnél csak saját fotót használok!" felirat alatti süteménynek mi a neve?...csokis-kókuszos ahogy látom...ha csak fele annyira finom, mint amilyen jól kinéz, akkor már mennyei lehet :)
VálaszTörlés"Csíkos-csokis" a süti neve. Fent az összes receptemre kattintva megtalálható a receptje is. Valóban nagyon finom sütemény, nekem és a kisfiamnak legalábbis nagy kedvencünk. :)
TörlésKellemes nézelődést kívánok!
Szia! Nagyon örülök neki, hogy képekkel is segítesz nekünk, hogyan készülnek ezek a sütik. Sok mindent készítettem már el az oldaladról, ez a tészta most van bent a sütőben :)
VálaszTörlésSzép napot!
Mónika
Szia Gabi! Mar regota figyelemmel kiserem a receptjeidet, melyek nagyon tetszenek. Gyonyoru, izleses kepeid mindig beinditjak a gyomrnedveimet, annyira, hogy barmelyik receptedet nyitom meg, rogton el akarom kesziteni. Ma ezt a csavar kakaos csigat keszitettem el, mely tenyleg nagyon jol sikerult, nagyon izletes volt. Feltettem egy kepet a FB oldalamra, s ezutan az ismerosok sorban kopogtattak az ajtomon, s konyorogtek egy kis kostoloert. :) Megegyszer koszi a fantasztikus recepteket! Sok sikert kivanok neked! :)
VálaszTörlésDe kedveseket írsz, köszönöm szépen. :))
TörlésÖrülök, hogy ízlett a kakaós csiga és hogy ilyen sikered volt vele.
Mutatós és nagyon finom süti, a gyerekek imádták! Köszönöm :-)
VálaszTörlésSzívesen, örülök, hogy ízlett a gyerekeknek. :)
TörlésNagyon szuper süti! Nálunk tovább tartott elkészíteni mint ameddig megvolt :)
VálaszTörlés:) Ez jó hír! Köszönöm a megjegyzést.
TörlésGabi, hálás köszönet a recepttért! Most lett kész, ez vmi isteniiiii! :)
VálaszTörlésSzívesen, nagyon örülök, hogy ízlik. :) Köszönöm a megjegyzést.
TörlésSzia, azt szeretném kérdezni hogy ez a mennyiség belefér a gáztepsibe? 30 x 40 cm
VálaszTörlésSzia!
TörlésIgen, egy ekkora gáztepsibe belefér egyszerre.
Kedves Gabi! Szuper a recept, szombat délután megsütöttem és vasárnap reggelire ettük meg az utolsó darabokat :-) (Ketten vagyunk) Biztosan csinálni fogok még! Ui.: Ez a kakaós krém tényleg valami mennyei!! Én nagy Nutella rajongó vagyok, de ez a "cucc" übereli azt! Ezer köszönet érte és a receptért is. Eszter
VálaszTörlésKedves Eszter!
TörlésNagyon örülök, hogy ennyire ízlik neked/nektek is, nekem is nagy kedvencem. Szerintem is finomabb kakaós krémmel, mint mogyorókrémmel. Bár azzal sem rossz, de ennél a krémnél + jót tesz, ahogy az alján kifolyt cukros réteg karamellizálódik egy picit. Isteni! :)
Köszönöm, hogy írtál.
További kellemes időtöltést kívánok itt nálam!
Üdv.
Megsütöttem😊Isteni finom lett👍🤗
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésKöszönöm a receptet nagyon finom puha foszlós lett, még jo hogy dupla adag készült kakaós, fahéjas, s turós!😊😊
Ez valami csoda finom. A férjem külön kérésére mentve a recept😊 Köszönöm
VálaszTörlésImadom ezt a receptet �� el se tudom mondani hanyszor megcsinaltam mar. Szinte mindig elfogy, ha megsem masnap is nagyon finom!
VálaszTörlésKedves Gabriella!
VálaszTörlésMa csináltam először ezt a receptedet és nagyon-nagyon jó lett. 😊 Nekem jobban ízlik, mint a sima kakaós csiga.
Azon gondolkodom, hogy vajon milyen vanília krémmel lehetne megkenni, ami nem folyna ki? 🤔
Kedves Gabi! Ma készítettem el a csigákat, és tényleg nagyon finomak! Nekem is kb. annyira folyt ki, mint Neked, csak annyira amennyire kell :-) Köszönöm a szuper receptet!
VálaszTörlésIsteni finom !!!
VálaszTörlés