Érsek szelet
Finom, puha sütemény, akár több napig is eláll - bár általában néhány óra után már nincs szükség a tárolására, mert elfogy. :) Egyszerű az elkészítése, ráadásul csupa olyan a hozzávalók listája, ami otthon megtalálható, így tényleg bármikor meg lehet sütni. + még amiatt is szeretem, mert könnyű csomagolni tízóraira (például a férjemnek :)). ...és persze a lekváros sütik ellen Milánnak sincs soha kifogása. :)
Hozzávalók a tésztához: (kb. 20x30 cm-es tepsihez)
- 50 dkg liszt
- 12 dkg margarin vagy 10 dkg puha/szoba hőmérsékletű vaj
- 2 db tojás
- 10 dkg kristálycukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 dl tej
A töltelékhez:
- 50 dkg alma
- őrölt fahéj ízlés szerint
- ribizlilekvár ízlés szerint (vagy más savanykás ízű lekvár: pl. meggylekvár)
+ a tetejére egy felvert tojás
1. A lisztet összekeverem a sütőporral, a vajjal elmorzsolom, hozzáadom a tojásokat, a cukrot és a tejet. Jól összedolgozom a tésztát, és fél órára a hűtőbe teszem.
2. Majd három részre osztom, enyhén lisztezett felületen kinyújtom mind a hármat 3-4 mm vastag téglalapra amekkora a tepsi). Kivajazott/lisztezett tepsibe teszem az első lapot. Ráteszem a megmosott/meghámozott vékony szeletekre vágott almát, megszórom az őrölt fahéjjal. Erre jön a második tésztalap, melyre rákenem a lekvárt, majd ennek a tetejére jön a harmadik lap. Itt-ott megszurkálom villával a tetejét, lekenem a felvert tojással.
3. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 10-12 percig sütöm. (A sütési idő sütőfüggő, esetleg nézhetünk tűpróbát.)
4. A kihűlt süteményt hosszúkás szeletekre vágom, porcukorral meghintve tálalom.
Szép Húsvétot kívánok, és jó pihenést!
Forrás: Receptözön 2012. márciusi szám
Ez tényleg nagyon finomnak, pihe-puhának néz ki! Kipróbálós! ;-) Boldog Húsvétot Nektek is!
VálaszTörlésTényleg pihe-puha, egyszerű és nagyon finom. :)
TörlésNagyon guszta sütemény, és ezek a hozzávalók általában tényleg mindig vannak itthon, úgyhogy el is fog készülni nálunk is! :)
VálaszTörlésÉn is el fogom készíteni. Az almás sütit szereti nálunk is mindenki.
VálaszTörlés...akkor valóban meg kell sütni Piroska, ezt is szeretni fogja a család. :)
Törlésaz alma nem áztatja el a tésztát?
VálaszTörlésAz almát vékony szeletekben kell rátenni a tésztára, és ezekből a vékony szeletekből nem sül ki annyi lé, hogy eláztassa a tésztát - ez a képen is látszik. Nekem legalábbis abszolút nem áztatta át a tésztát.
TörlésÚjfajta almás, nagyon fincsi lehet! Szépek a fotóid, mint mindig:-)
VálaszTörlésKöszönöm Hajni, kedves vagy. :)
TörlésSzeretném megkérdezni hogy az almát nem kell cukrozni?
VálaszTörlésÉn nem cukroztam, mert az én almám édes. De ha nagyon fanyar/savanyú almából készül a süti, akkor esetleg egy picit meg lehet cukrozni.
TörlésHát ez egy csodás süti. Sokkal-sokkal finomabb, mint aminek első látásra látszik. Nem tudom, Te találtad ki, vagy találtad valahol, de akárhogyis van, köszönet érte. Nálam a kedvencek közé került.
VálaszTörlésRáadásul nagyon egyszerű recept, mindig visszatart a többlapos sütiknél a lapok külön-külön sütése, de itt ez megspórolható, és mégis olyan, mintha többlapos lenne. Szóval szuper recept.
Zsuzsa
Kedves Zsuzsa!
TörlésÖrülök, hogy ennyire ízlik. Nálunk is kedvenc lett, mert amennyire egyszerű, annyira finom.
Köszönöm szépen a megjegyzést!
További jó sütögetést a blogról! :)
Üdvözlettel:
Gabriella
Váncza receptkönyvben
TörlésKedves Gabi! Az almát lehet reszelni is a sütihez? Ha nem kb. milyen vékonyra kell vágni a szeleteket? Köszi a választ!
VálaszTörlés