Paradicsomos tészta
Egy igazán egyszerű, néhány hozzávalós nyár végi ételt készítettem, ami annyira finom, hogy gyakran kerülhet az asztalra ebéd- vagy akár vacsoraként is. Nyáron érett, édes, kerti paradicsommal készítsük, télen nyugodtan használhatunk konzer paradicsomot.
Hozzávalók:
3-4 adaghoz
1 kg érett, nyári édes paradicsom
4 kisebb vagy 3 nagyobb gerezd fokhagyma
60 ml olíva- vagy napraforgó olaj
só ízlés szerint
őrölt bors ízlés szerint
2-3 csipet kristálycukor
10-15 levél bazsalikom vagy néhány szál petrezselyemzöld
25 dkg spagetti tészta
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E I M
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A paradicsomokat megmossuk, a tetejüket x alakban késsel bevágjuk, tálba tesszük. Forró vizen forralunk egyet és ráöntjük a paradicsomokra, 2-3 percig állni hagyjuk. Majd leöntjük róla a vizet és lehúzzuk róluk a héját. Az ujjunkat belenyomja kivesszük mindegyik közepét, pici kockákra vágjuk.
- A megpucolt, megmosott fokhagyma cikkeket egy nagy kés oldalával összenyomjuk, apróra vágjuk.
- Egy serpenyőben az olajat felforrósítjuk, majd alacsonyabbra vesszük a lángot és a fokhagymát 2-3 percig pirítjuk, amíg erősebb illata lesz. Ekkor hozzáadjuk a paradicsomot összekeverjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és fedő alatt kb. 20-40 percig főzzük - ez a paradicsom fajtától függ. Néha-néha megkevergetjük és megkóstoljuk: ha a paradicsom íze kissé savas/savanyú, adhatunk hozzá ízlés szerint 2-3 csipet cukrot. Akkor lesz jó, amikor a paradicsom leve elfő és "összerottyan"/összeesik. A végén hozzáadjuk a megmosott, apróra vágott bazsalikom vagy petrezselyemzöldet és összefőzzük még 1-2 perc alatt.
- Közben a spagetti tésztához egy fazékban vizet forralunk, teszünk a vízbe 1-2 csipet sót, pár csepp olajat. Amikor kezd forrni a víz, beletesszük a tésztát, 1 perc után óvatosan megkeverjük, hogy ne ragadjon le. Kb. 10 percig főzzük közepes lángon.
- A megfőtt tésztát összekeverjük a paradicsomszósszal, forrón tálaljuk.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése