BURGONYÁS POGÁCSA MÁSKÉNT
Azért írtam, hogy "másként", mert van már a blogomon egy burgonyás pogi, amely pehelykönnyű burgonyás pogácsa néven fut a receptjeim között. Az a pogácsa valóban pehelykönnyű és pihe-puha, ráadásul hiába burgonyás, mégsem nagyon lehet érezni benne a burgonya ízét, viszont nagyon-nagyon finom! A mostani burgonyás pogit pedig azoknak ajánlom inkább, akik szeretik a tömörebb, picit súlyosabb pogácsát, + ennek az ízén erőteljesen lehet érezni a krumplit is. De hiába tömör és nehezebb, mégis puha a tésztája, tehát ne képzeljük el azért kőkeménynek! Valamint a múltkori burgonyás pogácsám élesztős, a jelenlegi pogim viszont nem tartalmaz semmilyen "fújtató dolgot": sem élesztőt, sem sütőport. Egyszóval döntse el mindenki, kinek melyik ízlik jobban, kinek melyik a szimpatikusabb. Őszintén bevallom, nekem és a családom nagy részének a pehelykönnyű burgonyás pogi jobban "bejött", egyszerűen "etette" magát, nem bírtuk abbahagyni az evését, de például a férjemnek ez a mostani tömörebb változat jobban ízlett. Ízlések és pofonok! :D
Hozzávalók:
- 50 dkg főtt burgonya
- 50 dkg liszt
- 50 dkg margarin
- 2 tojás
- 1 evőkanál só
1. A lisztben elkeverem a sót, elmorzsolom a margarint, hozzáadok 1 egész tojást + a másik tojás sárgáját, az áttört burgonyát. (Ha esetleg kell hozzá tejföl, akkor adhatunk hozzá 1 evőkanállal, de nekem nem szokott kelleni.)
2. Jól összegyúrom, kinyújtom és ezt a műveletet 2-3-szor megismétlem, majd hűtőszekrényben 1-2 órát pihentetem.
3. Aztán kinyújtom 1-1,5 ujjnyi vastagra (mintázom/csíkokat húzok a tetejére) és közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatom.
4. Sütőpapíros tepsibe teszem, kissé felvert fehérjével lekenem a tetejét, és forró sütőben (kb. 200 fokon) 15 percig sütöm. (a sütési idő változó, mert sütőfüggő)
Hozzávalók:
- 50 dkg főtt burgonya
- 50 dkg liszt
- 50 dkg margarin
- 2 tojás
- 1 evőkanál só
1. A lisztben elkeverem a sót, elmorzsolom a margarint, hozzáadok 1 egész tojást + a másik tojás sárgáját, az áttört burgonyát. (Ha esetleg kell hozzá tejföl, akkor adhatunk hozzá 1 evőkanállal, de nekem nem szokott kelleni.)
2. Jól összegyúrom, kinyújtom és ezt a műveletet 2-3-szor megismétlem, majd hűtőszekrényben 1-2 órát pihentetem.
3. Aztán kinyújtom 1-1,5 ujjnyi vastagra (mintázom/csíkokat húzok a tetejére) és közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatom.
4. Sütőpapíros tepsibe teszem, kissé felvert fehérjével lekenem a tetejét, és forró sütőben (kb. 200 fokon) 15 percig sütöm. (a sütési idő változó, mert sütőfüggő)
Jó étvágyat!
Nagyon guszták:)
VálaszTörlésMost jöttem rá hogy milyen régen készítettem pogácsákat:)
Gabriella, küldjél párat fénypostával... Imádom a pogácsákat:)
VálaszTörlésPont olyan lett mint a könyvben! Nagyon guszta!!
VálaszTörlésÉn is imádom, nekem is jöhet ebből a finomságból :)!!
VálaszTörlésAzt hiszem nekem midnkét verzió jöhetne, imádom a burgonyás pogácsát!
VálaszTörlésPogácsarajongó vagyok! Látom bepillantást kapunk a könyvedbe, szép megtermett példány!! Ebben aztán van recept, és milyen szép, tele fotókkal! Az ilyeneket szeretem én is, mindig elcsábulok, ha könyvesboltban járok! :))
VálaszTörlésMindegy milyen,csak pogácsa legyen! Csinálok is valamilyet a héten! Köszi az 5letet!
VálaszTörlésNemigen tudnék választani a kétféle burgonyás pogid közül. Szeretem a könnyű pogácsákat is, de azt is, amelyikben jól érezhető a burgonya íze. Így aztán nekem jöhet mindkettő! :)
VálaszTörlésNekem őszintén szólva mindegy milyen pogi, midegyiket szeretem:) Nagyon jól néznek ki, teljesen olyan, mint a könyvben:)Elég rég sütöttem már én is:)
VálaszTörlésMintha a könyvből léptek volna elő a pogácsáid:-) Nagyon helyesek! Én igazán nem válogatok, ha pogácsáról van szó, szeretem őket. A krumplisokat meg különösen szereti a Férjuram... kedvében kéne járjak a héten!
VálaszTörlésKÖSZÖNÖM SZÉPEN KEDVES MEGJEGYZÉSEITEKET! :))
VálaszTörlésIlyen sütőpor, élesztő menteset még nem is kóstoltam, de szeretem a pogácsákat, kipróbálandó!
VálaszTörlésSzia!Érdekelne hogy biztos 2kocka ráma kell hozzá?Köszi.V Andi.
VálaszTörlésSzia!
TörlésIgen, a könyvben 2 margarin szerepel, én így készítettem. Ha elkészíted, örülnék, ha megírnád, hogy ízlett... Köszi.
Üdv.:
Gabi
Kedves Gabriella! Ezt a pogácsádat már többször elkészítettem, mert egyszerű és nagyon finom. Annyit változtattam rajta, hogy én a margarin helyett 20 deka finom házizsírt tettem bele. Nagyon ízlett a fiaimnak. Mostanában ez a kedvencük, mindig ezt kérik, hogy süssem. Köszönet Neked. Emma.
VálaszTörlésKedves Emma!
TörlésNagyon örülök, hogy ennyire ízlik ez a pogácsa. Köszönöm szépen, hogy megírta nekem.
A zsír valóban jó ötlet, legutóbb én is azzal készítettem, és még finomabb volt. Hozzá is írom a recepthez, amíg eszemben van, hogy zsírral is lehet készíteni.
További jó sütögetést kívánok!
Üdvözlettel:
Gabriella
Ok megsutottem! Isteni! Elosszor nagyon elkeseredtem mert mikor kinyujtottam es bekerult a tepsibe nagyon semmitmondo volt. De aztan elkezdett sulni! Egyetlen baja hogy nem szapora. Ez a mennyiseg nalunk nem tart ki madfel napig. 2 felnott 2 kiskoru + egy baby.
VálaszTörlés