Kávé szelet - a villám süti
Puha piskóta, nagyon finom kávés krém, étcsokoládé - mindez elkészítése kevesebb, mint 1 óra, a végeredmény pedig egy csodás, mutatós vendégváró vagy ünnepi, esetleg vasárnapi süti.
Én nem kávézom, a fekete kávét pedig egyáltalán nem tudom meginni - még tejjel hígítva sem, ezt a süteményt mégis nagyon szeretem, nagyon ízlik! Olyannyira, hogy figyelnem kell magamra, mert eszem egyik szeletet a másik után. Vasárnap délelőtt készítettem villám sebességgel, mindenkinek nagyon ízlett.
A receptet kb. 20 éve írtam le az egyik nagynénémnél, amikor vendégségben voltunk náluk. Annyira ízlett a süti, azonnal kellett a recept! :) Másnap itthon meg is csináltuk a férjemmel. (Akkor még ketten voltunk, nem voltak a gyerekek, de a mai napig is szeretünk néha együtt sütni-főzni.)
Hozzávalók a piskótához:
kb. 20x25 cm-es tepsihez
4 tojás
12 dkg kristálycukor
12 dkg finomliszt
fél csomag sütőpor (6 g)
A krémhez:
3 kanál finomliszt
2 dl fekete kávé kihűtve!
1 tojás
18 dkg porcukor
18 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
A tetejére:
10 dkg étcsokoládé
1 teáskanál olaj
A SÜTEMÉNYES KÖNYVEM megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- Előmelegítjük a sütőt 170 fokra.
- A tojásokat a cukorral habosra keverjük (fehéredésig), majd hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet és ezt már a kézi mixer vagy robotgép alacsonyabb fokozatán keverjük.
- Sütőpapírral kibélelt vagy kivajazott/lisztezett tepsibe egyengetjük a tésztát és az előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben 8 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
- A megsült piskótát süteményrácsra borítjuk, hagyjuk teljesen kihűlni!
- A krémhez előveszünk egy öblös aljú tálat, mert abban sokkal könnyebb simára keverni. A lisztet a tojással gyors keveréssel, fakanállal simára/csomómentesre keverjük. Majd fokozatosan felengedjük a kihűlt! fekete kávéval. Egy lábasba öntjük, majd alacsony lángon, folyamatos, gyors keverés közben besűrítjük. Elzárjuk alatta a tűzhelyet és hideg vízbe állítva a lábast, kevergetve, teljesen kihűtjük a krémet.
- A vajat a porcukorral kicsit kihabosítjuk, majd hozzákeverjük a kávés krémet és még habosítunk rajta egy kicsit.
- A krémet rákenjük a kihűlt! piskótára egyenletesen.
- A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, simára keverjük az olajjal, majd bevonjuk vele a sütemény tetejét.
- Egy órára hűtőbe tesszük dermedni a süteményt, majd forró vízbe mártott, éles késsel hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk.
A kis ciklámen jól érzi magát a konyhámban
Jó étvágyat!
Gabi én ugyanígy vagyok, kb. 30 éve nem kávézom, mert rosszul leszek tőle, van benne valami ami nem jó a szívemnek, de a kávékrémes sütiket és a Maci pótkávéból kevert tejeskávét imádom, eszem és iszom is rendszeresen. :-)
VálaszTörlésÉn soha nem kávéztam. Amikor főiskolára jártam és éjszakákon át tanultam vizsgaidőszakban, akkor próbáltam egyszer inni, hogy ébren tudjak maradni éjszakára, mert már állva elaludtam. Viszont képtelen voltam meginni a kávét, rosszul voltam az ízétől. Azóta sem tudom meginni. Maradok a teánál, a teákat imádom! A férjem reggelente főz magának egy kis kávét, emiatt van itthon kávé, így el tudom készíteni ezt a süteményt is. :) Tényleg érdekes, hogy a kávés sütemény mennyire ízlik, holott nem szeretem a kávét... :)
TörlésSzeretném kérdezni milyen a tepsi mérete! Előre is köszönöm.
Törlés20x25 cm-es. A tepsi méretét mindig a hozzávalók felsorolásánál írom le.
TörlésMa megcsináltam isteni,köszi a receptet!!!!
TörlésMár a receptet elolvasva is összefut a nyál a számban...:o) Nagyon finom lehet! Köszi a receptet!!!
VálaszTörlés( Amúgy én is teás vagyok inkább, de a reggeli tejeskávé jól esik... :o)))
Szívesen Timi, örülök, hogy ha tetszik. :)
Törlés4egész tojàssal kell a tésztàt vagy csak a sàrgàjàt kell kikavarni először ?
VálaszTörlésEnnél a receptnél a tojásokat nem kell szétválasztani! Az egész tojásokat kell a cukorra habosra keverni.
TörlésJó sütést! :)
Köszi a receptet,diós piskótával készitettem,akrém isteni!
VálaszTörlésKifogom próbálni! Köszönöm szépen az ötletet! Én is mindig az egyszerü, nem túl időigényes sütiket kedvelem. Üdvözlettel.
VálaszTörlésAzt szretném kérdezni hogy koffein mentes kávé is jo hozzá csak a gyerekek miatt?
VálaszTörlésNagyon örültem ennek a receptnek, imádom a kávét és imádom ezt a süteményt.
VálaszTörlésMost találtam a receptre és meg is sütöttem :) A piskóta hihetetlenül magas lett , így a krémet legközelebb dupla adagból készítem ,mert kb. fél centis a piskóta tetején :) A tetejére ét csokoládét reszeltem ,mert így jobban szeretem :) Még hűl ,de már alig várom hogy meg kóstoljam !! Köszönöm a receptet !!
VálaszTörlésÉpp most nézegetem ezt a receptet, mert ünnepekre ki akarom próbálni, de többször előfordult már nálam is egy-egy új receptnél ez a tészta-krém arány probléma. A kérdésem az lenne, hogy recept szerinti 20x25 cm-es tepsit használtál? Mert ebben az esetben én picit nagyobbat használnék, hogy alacsonyabb legyen a piskóta. Köszönöm!
TörlésKöszönöm a receptet, most készítem 😉
VálaszTörlésdulpa adaggal akkor mehet nagyobb tepsibe?
VálaszTörlésIgen.
TörlésNagyon finom lett! Köszi a receptet! 🌷Móni
VálaszTörlésSzia Gabriella
VálaszTörlésNekem a krémnél a vaj ki csapódik az mitől lehet
Nagyon szuperek a receptjeid! Köszönöm!
VálaszTörlés