Csokoládés-vörösboros szilvás lepény
Ez a sütemény egy csoda!! Kár, hogy csak egy kis tepsivel sütöttem... őszintén írom, kb. 20 percig tartott, aztán nyoma sem volt. A 20 percet is csak a fotózás kedvéért bírta ki. :) A következő napokban tuti, hogy megsütöm ismét, csak már dupla adaggal.
Jó puha, laza gyümölcsös tésztát képzeljetek el - persze a csokoládét ki ne spóroljátok belőle, és a vörösbortól se idegenkedjetek! Ezzel a "hármassal" lesz tökéletesen pikáns ez a lepény: szilva, csokoládé, vörösbor. Nem is tudtam, hogy a csoki és a szilva ennyire klassz párost alkotnak. A bor alkohol tartalma sütés közben ugyan elpárolog, de a gyümölcsös íze megmarad, ezáltal még több pluszt ad ennek az egyébként is nagyon finom süteménynek.
Készítsétek el a szilvaszezonban, nem fogjátok megbánni!
Hozzávalók: 20x30 cm-es tepsihez
- 50 dkg szilva
- 5 dkg étcsokoládé (nálam Boci étcsokoládé)
- 15 dkg vaj
- 10 dkg kristálycukor
- fél vanília rúd kikapart belseje
- 1 csipetnyi só
- 2 tojás
- 1 tojássárgája
- 20 dkg liszt
- 1 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
- fél csomag sütőpor
- 1 dl vörösbor
- 1 evőkanál rum
+ a tetejére 1 evőkanál fahéjas porcukor
Érdemes dupla adaggal készíteni ezt a süteményt gáztepsiben - ebben az esetben minden itt leírt hozzávalót duplán számítsunk - a tojás esetében 5 egész tojást használjunk.
Elkészítés:
1. A szilvát megmossuk, kimagozzuk és negyed cikkekre vágjuk.
2. A vajat a cukorral, a kikapart vaníliával és a csipet sóval kézi robotgéppel nagyon habosra-krémesre keverjük. A tojásokat egyenként és egymás után alaposan hozzákeverjük. Belekeverjük a rumot és a bort, majd simára keverjük az átszitált lisztes-kakaóporos-sütőporos keverékkel. Végül adjuk hozzá a csokoládét, amelyet nagy lyukú reszelőn reszelünk bele - a csokival már csak rövid ideig keverjük.
3. A tésztát enyhén kivajazott/lisztezett (vagy sütőpapíros) tepsibe simítjuk, és pikkelyszerűen rátesszük a szilvacikkeket (a héjas oldalukat picit belenyomjuk a tésztába).
4. A sütőben a legalsó sínen sütjük meg. Ha szükséges, akkor a sütési idő felénél befedhetjük alufóliával (abban az esetben, ha nagyon pirulna a teteje).
Légkeveréses sütőben 160 fokon kb. 18-20 percig sütjük, hagyományos sütőben 180 fokon, de inkább végezzünk tűpróbát!
5. Hagyjuk langyosra hűlni, fahéjas porcukorral meghintjük, és téglalap alakúra szeletelve tálaljuk.
Jó étvágyat!
Óóóó,ez pont jó lesz a jövőhétre :)
VálaszTörlésHát szívesen kóstolgatnám!
VálaszTörlésJó recept, nagyon kipróbálós! Most ilyen gyümölcsösök kellenek, itt a szezonja, használjuk ki!
VálaszTörlésA szilva olyan finom szaftos tud lenni a süteményekben, csokival és vörösborral kombinálva pedig még jobb lehet a vele készült sütemény! :) Guszta! :)
VálaszTörlésSzia Gabriella!
VálaszTörlésIsmét egy tuti recept. Annyira finom lett, nagyon könnyű volt elkészíteni, gyorsan kész lettem, ami nem volt hátrány ebben a melegben. Csodás az íze, könnyű a tészta. Már be is gyűjtöttem a dicséreteket. :-) Igaz nekem kellett hozzá egy kis vanília pudingot készíteni, mert mindig a krémes sütik jönnek be a családnak.
Köszönöm a receptet!
Szép napot! Csilla
Csodajól néz ki, főleg, hogy még szilva is van benne:) Nekem is van egy vörösboros csokis süti receptem, de nem emlékszem a receptre fejből, az is fincsi, a vörösbor a csokival tényleg különleges finom ízt ad:)
VálaszTörlésNagyon tetszenek az ilyen pityókás sütikék. Könnyű, szaftos, ellenállhatatlan. Nem csoda, hogy morzsája sem maradt.
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésKöszi a receptet, megsütöttem. Annyit tennék hozzá, hogy legközelebb több szilvát teszek a tetejére (szorosabban egymás mellé). A vaj felét disznózsírral helyettesítettem és rum helyett csak whiskey volt itthon! A többi stimmel! :)
Szia, örülök, hogy ízlett, szívesen a receptet. Köszönöm, hogy írtál. Gyere máskor is! :)
TörlésSzia!
VálaszTörlésEz a süti egy álom!!!! :) Amikor először sütöttem, pillanatok alatt elfogyott az egész tepsi sütemény, és már másnap kellett sütnöm a következő adagot, a bátyám azt mondta: "igazi ízflash" :))
Köszönöm a recepteket, már nagyon sokat megsütöttem belőlük, könnyű megcsinálni őket, és még mindig sikert arattak. :)
Üdv.: Kata
Szia Kata!
TörlésÖrömmel olvasom, hogy már több mindent is elkészítettél az oldalamról és hogy mindig sikert aratsz velük. Köszönöm szépen, hogy megírtad, tényleg mindig öröm ilyesmiket olvasni. :)
Ja és annak is nagyon örülök, hogy ennyire ízlik Nektek ez a süti - tényleg nagyon finom, pihe-puha, könnyed és egyszerű.
További jó sütést kívánok Neked, gyere máskor is!
Üdv.: Gabi
Igaz még csak félérett a szilva de, gyorsan elmentem és meg fogom majd sütni!
VálaszTörlés:) Érdemes, az egyik legfinomabb szilvás sütemény! Ha nem a legfinomabb...
TörlésKedves Gabriella, megengedsz egy kérdést, remelem nem butaság, a rum az sütőrum, rumaroma vagy “igazi”, Te melyik fajtát használod? Hálásan köszönöm a válaszodat, és szívből gratulálok a receptjeidhez!!!!
VálaszTörlésKérdezz nyugodtan, szívesen válaszolok és segítek, amiben tudok. :)
TörlésSütőrumot vagy igazi rumot szoktam használni... attól függ, mikor hol tudok vásárolni, ezáltal hol milyet kapok.
Köszönöm szépen, örömmel olvasom, hogy szereted a receptjeimet. :)
További kellemes időtöltést kívánok a blogon és jó sütögetést!
Ja, ezt a sütit mindenképp süsd meg, mert tényleg annyira finom!!
Kedves Gabriella!
VálaszTörlésFagyasztott szilvából is meg lehet csinálni? A szilvalekvár főzésekor fagyasztottam le, és most jó lenn felhasználni!
Köszönöm!