Pehelykönnyű almás csigafánk - sütőben sütve
Íme a legújabb pehelykönnyű receptem! A pehelykönnyű burgonyás pogácsám (melyet néhány hónap alatt több tíz ezren töltöttetek le) és a pehelykönnyű túrós pitém után rögtön felzárkózik ez az almás csigafánk is. Ha nincs kedvetek a tűzhely mellett állni és szünet nélkül forgatni a fánkokat az olajban, akkor feltétlenül készítsétek el ezt a fánkot a sütőben - garantáltan nem fogtok csalódni! Az alma kellemesen (nem tolakodóan) érződik benne, nagyon puha és tényleg annyira könnyű a tésztája, hiszen a sütőben sütve sokkal kevesebb olajat szív magába.
Szerintem sokan imádjuk a fánkot - az én családom is a fánkimádók klubjához tartozik, de az olajfröcsögés miatt nem nagyon szeretem sütni. Persze a szalagos fánkot Mi is imádjuk, annak sütését évente egyszer-kétszer bevállalom a tűzhelyen való sütéssel. De ez az almás változat a sütőben sütve annyira ízlik, hogy szerintem ezentúl ezt fogom gyakrabban készíteni a kisfiamnak, mivel Ő elég sokszor kéri a fánkot.
A receptet a Vidék íze 2012-es februári számában találtam. Vigyétek, próbáljátok, süssétek! 😊
Hozzávalók:
kb. 40-42 db fánkhoz
60 dkg liszt
4 dkg élesztő
2 dl langyos tej
4 evőkanál kristálycukor
6 dkg puha vaj
csipet só
4 tojássárgája
1 kávéskanál fahéj (lehet púposan)
3 közepes édes alma
1 kisebb citrom
+ kb. 5-6 evőkanál olaj a sütéshez
A tetejére:
fahéjas porcukor
Elkészítés:
- A lisztet átszitálom, hozzáadom a langyos tejben megfuttatott élesztőt, majd a vajat, cukrot, sót, fahéjat, tojássárgákat és jól összedolgozom.
- Az almát megmosom, lereszelem (ha nagyon sok a leve, akkor picit kicsavarom) és belecsavarom a citrom levét, majd a tésztához gyúrom. (Ha esetleg túl ragacsos lenne, akkor adok még hozzá lisztet, de alapvetően erősen lágy tésztát kell, hogy kapjak.) Letakarva duplájára kelesztem. (A tésztát lehet a kenyérsütő gépben is dagasztani.)
- Ha megkelt, akkor kétfelé veszem, és lisztezett táblán kinyújtom mindkettőt külön-külön, szorosan feltekerem és kb. másfél cm vastagra szeletelem (mint ahogy a kakaós csigát).
- A tepsit kikenem 4 evőkanál olajjal, beleteszem a csigákat úgy, hogy legyen közöttük hely, mert kelni fognak még. (kelesztem még kb. 10-15 percig) Lekenem olajjal a tetejüket és az oldalukat is, majd 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10-12 percig sütöm - amikor már picit kezd pirulni az oldala és teteje, akkor már jó. (Hagyományos sütőben 200 fokon.) Amikor a második tepsivel sütjük (ugyanabban a tepsiben), akkor érdemes ismét tenni a tepsibe 1 evőkanálnyi olajat és szétkenni.
- Ha megsültek, akkor fatáblára teszem és letakarom 5-10 percre egy tiszta konyharuhával.
Jó étvágyat!
Nagyon ígéretes recept! Feltétlenül kipróbálom. Fánkrajongó vagyok :)
VálaszTörlésÉdeskonyha: akkor ki kell próbálnod!! :)
TörlésNagyon finom lehet, igen mutatós, és külön tetszik, hogy nem olajban kell sütni! :) Tényleg pehelykönnyűnek látszik a tésztája! :)
VálaszTörlésValóban pehelykönnyű a tésztája Hankka, nem csak úgy írtam. :)) Köszi, hogy benéztél. :)
TörlésÉrdekes,de jól néz ki!
VálaszTörlésKöszi Rebarbara. :)
TörlésTetszik, hogy alma is van benne, meg az is, hogy nem olajban sült. Nekem is kipróbálós listára került:-)
VálaszTörlésJó lenne, ha elkészítenéd a gyerekeknek (meg persze magatoknak is :)). Fincsi.
TörlésNagyon szépek, házi baracklekvárral meg fejedelmi:)Én is inkább a sütőben sütöm, amit lehet. szép hétvégét:)
VálaszTörlésKöszi Trollanyu. :)
TörlésMég nem hallottam sütőben sült fánkról, de nagyon jónak tűnik a recept. Látszik, hogy foszlós, könnyed tésztája van. Kíváncsivá tettél.
VálaszTörlésÉn is ki fogom próbálni, nagyon tuti recept.
VálaszTörlésÖrülök, Lilla.:)
TörlésNo akkor még egyszer :) -nagyon tetszik recept,biztosan kipróbálom,viszont az egyik fiam imádja a gyümölcsöket-de sütiben nem :( -kiváncsi lennék van -e olyan mód amivel az almát ki lehetne hagyni ,ja a lekvárokkal sincs baja :) mivel lehetne esetleg pótolni?
VálaszTörlésMost hirtelen nem tudom, hogy mivel lehetne az almát helyettesíteni... szerintem ki lehet hagyni, de hogy lágy maradjon a tésztája alma nélkül is, biztos kell bele picit több vaj és tej. Viszont én azt ajánlom, hogy először mindenképp próbáld ki az almával, mert olyan érzésem van, hogy a fiadnak így is nagyon fog ízleni, hiszen az alma íze nem érződik benne erősen. Ha megsütötted, akkor megírod, hogy ízlett a családnak? :)
TörlésRemek recept, várólistára kerül!
VálaszTörlés...és remélem egyszer elkészül a várólistáról Marisz, mert tényleg fincsi. Legalábbis az én családomnak nagyon ízlett - ezt mutatta az, hogy 1 óra alatt eltüntettük az egészet (bevallom, nem gondoltam, hogy ilyen hamar el fog fogyni). :))
TörlésNévtelennek üzenem, ne mond meg a fiadnak, hogy mi van benne, ha nem allergiás az almára. Ez csak egy rossz szokás, én már kipróbáltam, és az illető kétpofára falta, nem árultam el az összetételét. Üdv Bori
VálaszTörlésJó ötlet Bori. :) Én is pont ezt akartam tanácsolni, hogy mivel nem feltűnő benne az alma, emiatt szerintem nem is kell tudnia annak róla, aki nem szereti. Az almától inkább csak könnyebb a tésztája szerintem - az íze kevésbé érezhető, csak épp annyira, amennyire kell.
TörlésNagyon guszta!! Viszem, kipróbálom, és naná hogy megsütöm.:)
VálaszTörlésGizi, örülnék, ha megsütnéd. Ízlene Nektek is, hidd el. :))
TörlésNagyon tetszik a recept! Mi is szeretjük a fánkot, de ritkán sütök, évente egyszer-kétszer. Ha már nagyon követelőzik a család:-) Nagy előny, hogy sütőben kell sütni.
VálaszTörlésGerdi, a fánksütéssel én is így voltam eddig - évente max. 1-szer. De ez a sütőben sült verzió annyira bejött, azóta gyakran előfordul nálunk ez a fánk, imádjuk. :)
TörlésHmmmm, ez nagyon finom lehet!!!
VálaszTörlésMarka, tényleg az, ki kell próbálnod. :)
TörlésNagyon jól néz ki, hétvégén reggelire ezt fogom elkészíteni. Szerinted, ha előző este megcsinálom, elkészítem, hogy csak sütni kelljen jó lesz úgyis? Vagy túl kel? Sajnos reggel nem mindig van időm, így gyorsabban elkészülne. Köszi a segítséged.
VálaszTörlésSzia Brigitta! Örülök, hogy tetszik, köszönöm, hogy megírtad. Sajnos az előző esti bedagasztásról nem tudok mit írni Neked, mert úgy még nem próbáltam ezt a receptet. Elhiszem, hogy reggel nem mindig van időd dagasztani/keleszteni, mert ez bizony picit hosszú idő - én is szoktam ezzel így járni. :) Majd megírod, hogy ízlett? Köszönöm.
TörlésÜdvözlettel:
Gabriella
Szia!Sikerült úgy is,hogy sütés előtt este elkészítettem,hűtőbe tettem másnap reggel bekenten vajjal ,majd ment a sütőbe.Mivel én teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztből készítettem,így nem lett ilyen szép.Majd megy a kép a blogomra.Egyébként isteni finom.Köszi szépen a receptet.
TörlésDe jó, hogy így is sikerült! Köszönöm, hogy megírtad. Egyszer én is kipróbálom, reggel már csak sütni kellesz, nem kell emiatt hajnalok hajnalán felébredni. :)
TörlésEgyébként szívesen a receptet, és majd megyek megnézem nálad... :)
További szép napot!
Nagyon finom,megsütöttem,az uncsikáim azt kérdezték mamika,holnap is sütöl !!
VálaszTörlésKösz a receptet!
Kedves Icus! Nagyon örülök, hogy ennyire ízlett az unokáknak! Szívesen a receptet, én pedig köszönöm szépen, hogy megírta. :)
TörlésNagyon fincsi, köszönjük a receptet! Legközelebb ki fogom próbálni nem feltekerve, hanem nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatva. Nem tudom, hogy befolyásolhat-e az valamit a sülésnél. Mivel nálunk nem fogyott el aznap, másnapra eléggé fojtós lett. Ez ellen lehet tenni valamit? Meg kell enni, és akkor nem lesz ilyen probléma! :)
VálaszTörlésKedves Anna!
TörlésSzívesen a receptet, örülök, hogy ízlett. :) Mivel a kisfiam imádja, én is szoktam eltenni Neki másnapra 2-3 darabot, de teljesen finom szokott lenni. (frissen tartó fóliába szoktam tenni, és úgy u.olyan, mintha aznap sült volna)
Üdvözlettel:
Gabriella
Szia Gabriella!
VálaszTörlésNagyon köszönöm a receptet, nem lettek olyan szépek, mint Neked, de nagyon finom!!! A tárkonyos raguleves után tökéletes második fogás volt.
Szép napot!
Zita
Szia Zita!
TörlésHűha, nagyon finom ebéd volt nálatok (vagy vacsora). :) Örömmel olvasom, hogy ízlett, köszönöm szépen, hogy megírtad.
Szép napot Neked is!
Gabi
Nagyon finom !!!!Kiprobaltam"""
VálaszTörlésKiprobaltam ,NAGYON FINOM LETT!!!!!!!!
VálaszTörlésKlara, örülök, hogy ízlett. :)
TörlésGabi az almat nagyon nagyon aprora kell reszelni?
VálaszTörlésSzia Edina!
TörlésBocsi, hogy csak most válaszolok, de ma egész nap nem voltam net közelben... Remélem, nem írok túl későn...?
Igen, én kis lyukú reszelőn reszeltem a fánk tésztájába.
Jó sütést, üdv.
Szia Gabika ! megsütöttem, isteni finom.üdv.
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlik János. :)
TörlésSzia! Én nagyon kezdő sütő-főző háziasszony vagyok, remélem, hogy nyerek a csigás fánkkal :)
VálaszTörlésSzia!
TörlésNagyon finom ez a fánk, biztos sikered lesz... :)
Valamilyen versenyre készülsz vele?
Szia Gabriella! Nekem ez lágy galuskaszerű, ragacsos massza lett. Mit ronthattam el?
VálaszTörlésSzerintem ha kel valamennyit, belekanalazom muffinsütőbe :)
Szép napot!
Szia!
TörlésSzerintem nem csavartad ki eléggé a reszelt alma levét. Ha túl sok az alma leve, amikor kicsavarod, akkor ki kell csavarni mindenképp!!
Igen, szerintem tedd muffinformába, ha már így jártál...
Szép napot Neked is! (ha lesz kedved, megírhatod, hogy sikerült muffinsütőbe)
Gabriella
Megszórtam fahéjas vaníliás cukorral a tetejét, kb. 40 percig sült, de fincsi muffinok lettek :)
TörlésKöszi a gyors választ. Legközelebb jobban kicsavarom az almát.
Mónika
szia en azt szeretnem kerdezni hogy sütöpapiron is lehet sütni? ha igen azt is le kell meg olajozni?
VálaszTörlésSzia!
TörlésSütheted sütőpapíron is, de szerintem azt is kend le olajjal kicsit - nem amiatt, mert leragad, hanem amiatt, hogy a fánkoknak sütés közben/után legyen egy kis olajos kérge. Emiatt kenem le a tetejüket is olajjal.
Jó sütést kívánok!