A pásztorok étele: öhön
Gondolom mindenki ismeri ezt a tésztából és krumpliból készülő, paprikával és szalonnával ízesítő pásztorételt. Az ország különböző részein más-más névvel illetik > elkészítési módjuk is kisebb-nagyobb mértékben eltérhet. Valahol slambucnak hívják, de az Én családom mindig öhönnek ismerte, így hívjuk. Hajdú-Bihar megyei étel, valószínűleg a Hortobágyon készítették először, és a legenda szerint az öhön név is innen származik... a pásztortól kérdezték, hogy ízlik-e neki ez az étel, de annyira forró volt, hogy csak annyit tudott mondani: "ühüm" > innen jutottunk el az öhön nevéig. :)) Ezt az ételt mindig bográcsban készítik - ha nem bográcsban készül, akkor nem nevezhető öhönnek/slambucnak.
Mi is bográcsban készítettük, vagyis ezt kivételesen a férjem készítette. :) Az ilyen régies jellegű népi ételeket Ő szereti főzni. Nagyon jól és nagyon finoman főz, bár a főzés számára tényleg csak hobbi. Évente 3-4 alkalommal "erős vágyat érez" a főzés iránt, és ilyenkor mindig a bográcsozásban teljesíti ki ezt a vágyakozását. :))
Bevallom, Én nem vagyok öhön párti - bár szó nélkül eszem belőle egy keveset - viszont a családom összes tagja rajong ezért az ételért > kisfiammal az élen. Ti szeretitek?
Hozzávalók:
- kb. 15 dkg füstölt szalonna
- 25 dkg lebbencs
- kb. 50 dkg burgonya
- 1 paprika
- 2 paradicsom
- 2 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só, őrölt bors, őrölt paprika ízlés szerint
A receptet úgy írom le, ahogy a férjem szokta készíteni:
1. A kockára vágott füstölt szalonnát megpirítja, és a keletkezett zsiradékban a megmosott/megtisztított és apróra vágott hagymát üvegesre párolja. Majd hozzá adja a megmosott és nagyobb darabokra vágott paradicsomot és paprikát, fokhagymát is.
Ha a paradicsom jó leves, akkor nem kell alá víz, de amennyiben szükséges, pici vizet önt alá.
2. Amikor ezek megpuhultak, hozzáadja a meghámozott/megmosott és kockára vágott burgonyát, majd ízesíti (só, őrölt bors, őrölt paprika ízlés szerint), és felönti annyi vízzel, hogy épp ellepje a burgonyát.
3. Amikor félig megfőtt a krumpli, beleteszi a lebbencs tésztát, és felforralás után lassú tűzön addig főzi, amíg a krumpli és a tészta megpuhul és az egész levet felissza.
Arra vigyázni kell, hogy amikor már a tészta is benne van a bográcsban, akkor már nem szabad kavargatni, csak a bogrács forgatásával lehet forgatni - vagyis a bográcsot két kézbe véve (természetesen konyhakesztyűvel:) dobáljuk picit a krumplis tésztát a bográcsban. :))
Jó étvágyat!
Nálunk slambuc és imádom! Napok óta el akarom készíteni, talán vasárnap ha az idő engedi házi csuszatésztával bográcsban el is fog készülni! Nagyon szuper, és annyira klassz, hogy Nálatok így hívják!
VálaszTörlésItt Debrecenben/Balmazújvároson (-ban, ki hogy ragozza) slambuc és bográcsban készül. Én is ettem már olyat, amiben volt paprika és paradicsom, de egyébként csak tészta, krumpli, szalonna és só kerül bele nálunk. Nekem lecsúszik így is, úgy is. :) És asszem 32X kell megforgatni. :D
VálaszTörlésJól néz ki, a leírás is tetszik, finom lehet, nem diétás az biztos. Még sosem ettem ilyen ételt, de hallottam róla, ÖHÖM-ként nevezték :)
VálaszTörlésJó lehetett bográcsozni, nekünk sajnos nincs hozzá kertünk :(
VálaszTörlésKlassz lehetett, ha Milánnak is ízlett. Hallottam már így is, úgy is az elnevezést, de még nem ettem...
Ezt az ételt, Magyarországon ettem, egy hortobágyi vásárban, ott is bográcsban készítették. Nagyon finom volt és hangulatos a tálalás. Itthon is megpróbáltam, de nem sikerült...szinte ehetetlen volt.
VálaszTörlésNálatok is szívesen ennék egy tányérral, pláné, hogy itt is olyan guszta a tálalás is mellette:)
Imádom ezeket az egyszerű, de nagyon finom ételeket:-))))
VálaszTörlésÉn is slambucként ismerem és nagyon szeretjük:))
VálaszTörlésÉn is inkább öhönként ismerem, és mi is csak kinn, bográcsban szoktuk főzni! Ügyes a párod, nagyon guszta lett a főztje! :)
VálaszTörlésÉn is öhömnek ismerem, de mindenképpen finom étel, egyszerű és tápláló:) Egy dolgos nap után pont ránk fér egy ilyen fincsi bográcsos étel, nekem mindenképpen valami savanyúsággal:)
VálaszTörlésÜhüm, slambuc néven hallottam már róla, de még nem ettem. Érdekes ez a név. A család biztos szeretné az öhönt, mert a krumplis tésztáért odavannak, ezt meg hasonlónak képzelem.
VálaszTörlésNa én bizony nem ismerem, de megenném:) Az öhönt viszont nálunk használják igenlés kifejezésére:)
VálaszTörlésAz egész családom Hajdú-Bihar megyéből származik, így slambucként ismerem ezt az ételt, de mi az hogy ismerem? IMÁDOM! Nem csak az egyszerű, mégis a bográcsban történő elkészítése miatti finom íze miatt, hanem azért, mert a bográcsot mindannyian körbe ülve (mint annak idején a pásztorok) fogyasszuk el az igen forró étlet és közben jókat beszélgetünk! Nálunk kizárólag édesapám készítheti a slambucot és szerinte a jó slambuc titka a következő: a kész ételt a tűz fölött a bográcsban 33-szor (és nem többször vagy kevesebbszer) meg kell forgatni, hogy a tészta kicsit megpiruljon!...hétvégén meg is kérem az aput, hogy készítse el:)
VálaszTörlésFelénk öreglebbencsnek is hívják.Még sohasem készítettem, de jó lenne egyszer elkészíteni.
VálaszTörlésSok mindent főztünk már bográcsban, de Öhön-t még nem. Ezt a nevet talán nem is hallottam, de ahogy -heti menük - írja, slambucként ismeretes. Nagyon guszták a felvételek, és biztos isteni finom volt.:)
VálaszTörlésBogrács van, száraz fa van! Mikor jön Férjurad hozzánk főzni???? ;-)))
VálaszTörlésDE JÓ, HOGY ENNYIEN ISMERITEK ÉS SZERETITEK! AMIKOR FELTETTEM EZT AZ ÉTELT, NEM GONDOLTAM, HOGY ILYEN NAGY SIKERE LESZ, HISZEN EGY EGYSZERŰ ÉS RÉGI NÉPI ÉTELRŐL VAN SZÓ... DE ÚGY LÁTOM, HOGY NEM CSAK EGY JÓ ÉTELT, HANEM EGY JÓ TÉMÁT IS DOBTAM FEL EZZEL... OLYAN JÓ VOLT OLVASNI, HOGY KINÉL HOGY HÍVJÁK. IGEN, ÉN IS ÚGY TUDOM, HOGY AZ ÖHÖNT 32-SZER KELL MEGFORGATNI A BOGRÁCSBAN... :-))
VálaszTörlésKÖSZÖNÖM SZÉPEN KEDVES MEGJEGYZÉSEITEKET!
Hankka, átadom a férjemnek a dicséretet, köszönöm szépen. :)
Egy újabb finom, tartalmas étel kipróbálásra! Szeretjük az ilyen típusú ételeket. Vittem a receptet:)
VálaszTörlésGabriella, te nagyon ügyes vagy a konyhában.Követendő módon főzöl és sütsz.Köreteket tudnák betenni a blogodba?
VálaszTörlésGabriella ,te követendő módon sütsz-főzöl. Tudnál köreteket betenni a blogodba?nagyon örülnék neki és gondolom más is örülne.
VálaszTörlésKöszönöm szépen. Igyekszem a jövőben 1-2 köret receptjét is közzé tenni.
TörlésGyermekkorom óta ez a kedvenc ételem.Apukám csinálta mindig bográcsban.Én midkét féle néven ismerem.
VálaszTörlésLátom, nem csak mi szeretjük.
TörlésÖrülök, hogy írtál...
Öhöm-ként és slambucként is ismerem ezt az ételt. Én annyi változtatással készítem, hogy a szalonna zsírján még megpirítom a lebbencstésztát is (úgy mint, ha lebbencslevesbe készíteném).
VálaszTörlésHú, jól hangzik... szerintem Anyukám is szokta így készíteni...
TörlésMi is nagyon szeretjük, de lebbencs helyett tarhonyával készítjük, isteni finom.
VálaszTörlésDe jól hangzik így is... már csak azért is, mert imádom a tarhonyát. :)
TörlésMi is nagyon szeretjük, a Hortobágy szélén lakó rokonoktól tanultuk. Valójában a Hortobágyon slambucnak hívják. Szabolcsban ugyanez az étel öhöm,
VálaszTörlésm-mel a végén. Köszönjük a receptet!