Sonkás-szalonnás-hagymás fonatok
Egyszerű ok miatt készítettem ezt a kelt tésztát tegnap - a húsvéti ünnepek után maradt néhány finomság, melyeket mindenképpen fel akartam használni (tejszín, sonka stb.), tehát gyorsan "fellapoztam egyik kedvenc könyvemet és úgy gondoltam, ezek a fonatok tökéletesen megfelelnek a mai napra. Kalóriabevitelnek is és a hűtőben fellelt dolgok hasznosítására is. A végeredmény nagyon finom lett!
Hozzávalók a tésztához:
40 dkg finomliszt
2,5 dkg friss élesztő
1 teáskanál só
15 dkg vaj (vagy margarin)
2 tojás
1 dl tejszín (tejföllel is helyettesíthető)
Töltelékhez:
10 dkg füstölt szalonna
(a receptben füstölt szalonna van írva, de bármivel helyettesíthető, ami otthon található: sonka, kolbász...)
2 fej vöröshagyma
10 dkg reszelt sajt
só, őrölt bors ízlés szerint
A tetejére:
1 tojás
5 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
1. A lisztben elvegyítem az élesztőt és a sót, majd hozzáadom a vajat vagy a margarint, a tojásokat és a tejszínt. Jól összedolgozom, és az így kapott tésztát egy kelesztőtálban pihentetem, amíg elkészítem a tölteléket.
1. A lisztben elvegyítem az élesztőt és a sót, majd hozzáadom a vajat vagy a margarint, a tojásokat és a tejszínt. Jól összedolgozom, és az így kapott tésztát egy kelesztőtálban pihentetem, amíg elkészítem a tölteléket.
2. Ha szalonnával készítem, akkor apró kockákra vágom és egy serpenyőben kiolvasztom, ebben az esetben már nem kell olaj, mert valószínű, hogy a szalonnának lesz elég zsírja, hogy tovább tudjam sütni benne a hagymát is. De ha egyéb felvágottal készítem (pl. sonkával), akkor a felvágottakat apró kockákra vágom és serpenyőben pici olajon megsütöm, de rögtön beleszórom a felaprított vöröshagymát is. Enyhén sózom, borsozom (illetve ízlés szerint). Kevergetés mellett puhára párolom. Majd hozzákeverem a reszelt sajtot is és hagyom az egészet kihűlni.
3. A megkelt tésztát 2 részre osztom, 3-3 mm vastagra kinyújtom. Az egyik lapra rákenem a tölteléket, a másik lapot pedig ráfektetem a töltelékre. Kissé megnyomkodom és kb. 1,5 cm széles csíkokat vágok. Minden csíkot enyhén megcsavarok, aztán 2-2 csíkot összefonok.
4. Sütőpapíros tepsibe teszem, tetejét a felvert tojással lekenem, majd gazdagon megszórom reszelt sajttal és előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon megsütöm (nálam 15 perc alatt megsült). Természetesen lehet sima sütőben is sütni, de valószínű, hogy a sütési idő hosszabb lesz.
Jó étvágyat!
Most végeztem egy kis maradék füstölt tarjával és főtt tojással, de egy ilyen csodasüti még elférne a pockosomban... nagyon szépek lettek! Puszik! B.csek
VálaszTörlésKöszönöm B.csek, puszi Neked is! :)
Törlésóóóó...nagyon tetszik!!
VálaszTörlésNagyon jól néz ki guszta!Gondolom mire haza értél el is fogyott! Nagyon finom lehet!
VálaszTörlésEltaláltad, nyoma sem volt. Köszönöm szépen Éva. :)
TörlésNagyon ügyes vagy Gabriella, hogy ilyen csodás fonatokban tüntetted el a húsvéti maradékokat!! Nagyon mutatós is és biztosan isteni volt!!
VálaszTörlésKöszönöm kedves María. :)
TörlésNagyon guszta kis fonatocskák, én is bevállalnék néhányat.:)
VálaszTörlésNagggyon guszta! :)
VálaszTörlésKöszi Hankka, hogy beugrottál... :)
TörlésTe számomra amolyan kelt tészták királynőévé váltál! Ha ötlet kell, hozzád fogok jönni. Ezt pedig azonnal mentem. :)
VálaszTörlésÓ Petra, de jó volt ezt olvasni Tőled, olyan aranyos vagy! ...és annyira zavarba jöttem, hogy fogalmam nincs mit írjak még...?? Viszont köszönöm szépen mindenképpen! :)
TörlésNagyon jól néznek ki:)El fogom készíteni ezt is valamikor, nagyon szeretjük ezeket:)
VálaszTörlésVárom, és köszi. :)
TörlésCsodásak a fonatok!:) És remek az ötlet!:)
VálaszTörlésKöszi Roza, hogy benéztél. :)
TörlésNagyon jók! jól is néznek ki és biztosan finomak is!
VálaszTörlésKöszi Kata, aranyos vagy. :)
TörlésCsodás, már a látvány is. Hát még az íze milyen lehet!
VálaszTörlés:) Köszönöm, hogy benéztél hozzám...
TörlésIgen, nagyon jól néz ki, csábít a látvány!!!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Vicuska. :)
TörlésÍzlésesen megkomponált blog!
VálaszTörlésKedves Zsóka, köszönöm szépen, aranyos vagy. :))
TörlésNagyon jól néz ki és külön tetszik és köszönet érte, h lefotózod a munka folyamatokat, nagyszerű ötlet.
VálaszTörlésTovábbi sok sikert Neked és további sok finom receptet Nekünk :-)
Hajni
Köszönöm szépen Hajni. :) Igyekszem lefotózni a fázismenetet egy-egy új süteménynél, mert így szeretem én is látni. :) Persze néha elfelejtem... ;-)
TörlésFészen láttam meg a recepted,holnap meg is sütöm,köszönöm. Jövök hozzád máskor is csemegézni:)
VálaszTörlésBiztos ízleni fog, nagyon örülök, hogy megtetszett. Várom máskor is szeretettel! Jó csemegézést! :)
TörlésMegsütöttem,a családnak nagyon bejött,köszönöm Neked♥
TörlésIldikó voltam :)
Kedves Ildikó, nagyon örülök, hogy ízlett a családnak! Köszönöm szépen a megjegyzést. :)
TörlésKellemes húsvétot Gabi!! Nagyon jók a receptek..minden nagyon finom...:) ,és finomak,már párat megcsináltam...köszi...
VálaszTörlésSzívesen, örülök, hogy ízlik minden, amit eddig kipróbáltál.
TörlésNagyon örülök, hogy rátaláltam erre a receptre így Húsvét előtt. Nagyon guszta, meg is fogom csinálni. Kellemes húsvéti ünnepeket Neked és kedves Családodnak! :)
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy tetszik a recept Katalin.
TörlésSzép Húsvétot kívánok én is! :)
Ez készítettem vacsira egy kis baconnel, hagymával és sajttal; fincsi lett!
VálaszTörlésÖrülök, hogy ezt is kipróbáltad Nóri - köszi, hogy írtál. :)
TörlésKedves Gabi! Nagyon szeretek ide hozzád benézni, új ötleteket gyűjtögetni! Azt szeretném megkérdezni, hogy ennél a receptnél az élesztőt fel kell-e külön futtatni? Előre is köszönöm a segítséget! Üdv: Barbi :-)
VálaszTörlésSzia Barbi!
TörlésElnézést, egy kicsit későn válaszolok...
Ennél a tésztánál nem szoktam felfuttatni az élesztőt.
Jó sütést kívánok!