Nyári konyhánk

2007. októberében költöztünk be a házunkba, melyet éveken át tartó építkezés előzött meg (sokáig a szüleimnél laktunk a férjemmel - szerencsére nem zsúfoltan, mert elég nagy házuk van). 
Amikor beköltöztünk a házunkba, már akkor is nagy álmom/álmunk volt egy nyári konyha, de tudtam, hogy ez rögtön nem fog menni, hiszen rengeteg más, fontosabb terveink is voltak. 

Mielőtt bemutatom a nyári konyhát, ide kattintva megnézhetitek a lakásban lévő konyhámat, melyet lassan 12 éve használok és imádok.

2017. nyarán végre felépíttettük a várva várt kis konyhát (+ egy nagy tárolóhelyiséget is egyúttal). 
Sokáig nyitott nyári konyhát akartunk (cseréptető + 2 oldala téglafal, 2 oldala pedig szabad, tehát egy igazi nyári konyha). De mielőtt elkezdtük építtetni, rájöttünk, hogy mégis csak jobban szeretnék zárt konyhát, amit a téli nagy hidegben is tudunk használni. Ugyanis a lakásban lévő konyhában hiába van páraelszívó, mégis illatozik az egész lakás sütés-főzés közben. Szeretem az étel illatát és azzal nincs is baj, ha a konyhán kívül esetleg lehet érezni az előszobában vagy a nappaliban. De amikor az ember benyit a fürdőszobába vagy a hálószobába és még oda is beivódik a húsleves, pörkölt, töltött káposzta és hasonló illatok, na az már azért nem olyan kellemes. Emiatt döntöttünk a zárt nyári konyha építése mellett, melybe fűtés is van (elektromos fűtőpanel a falra szerelve), így a téli időszakban ugyan nem használjuk olyan intenzíven a nyári konyhát, mint nyáron, de télen is be tudunk fűteni és például a húslevest, gulyáslevest, pörköltet, töltött káposztát stb. ételeket mindig ott főzzük meg. 
A lényeg, hogy a nyári konyhára jó nagy ablakot csináltattunk + jó nagy bejárati ajtót, melyen nyáron csak szúnyogháló ajtó van napközben, ezek által nagyobb a kapcsolat a kültérrel.  

Tehát 2017. nyarán felépíttettük a nyári konyhát is (egyúttal újra színeztettük az egész házat, hogy összhangban legyen a konyhával - erről egy bejegyzést ide kattintva találtok), a konyha szeptember végére felépült, októberben végre a festő is megérkezett, kifestette - közben megvettük a fűtőpanelt és a villanytűzhelyet is éééés megrendeltem a konyhabútort Lengyelországból, amire a várakozási idő 8-10 hét volt, tehát 2018. februárjában érkezett meg a bútor, amit Apukám és a férjem áprilisban szereltek össze egy hétvégén. Tehát 2018. májusától van nyári konyhám! 😊😍
Ígértem Nektek róla fotókat és egy blogbejegyzést még akkor, de valahogy a tavalyi évben vagy időm nem volt fotót és hozzá leírást készíteni vagy ha volt kis időm rá, akkor meg kedvem nem volt. De mivel lassan már 1 éve használjuk a konyhát, és mielőtt jól elkoptatnánk :), ma készítettem róla pár gyors fotót és jövök a másfél éve beígért "nyári konyha bejegyzéssel". 
A berendezést először puritán stílusban akartam, tehát csak fa pult, alatta fa polcok, amit egy ruha takart volna el. Aztán arra gondoltam, hogy mivel egész nyáron nyitva lesz az ablak és ajtó, elkerülhetetlen, hogy bemenjen a por, ezáltal a ruhával eltakart polcokon mindig csupa por lenne az összes edény, melyeket nem győznék elmosogatni. Emiatt mégis csak normál konyhabútor mellett döntöttem, zárt bútorajtókkal, zárt fiókokkal. 

...és akkor jöjjenek végre a képek! A konyha most kicsit üresnek néz ki, mivel télen csak arra használjuk, hogy megfőzünk benne egy húslevest vagy pörköltet ilyesmiket - a többi ételt és süteményeket a lakásban lévő konyhában készítem és minden ételt a benti konyhában fogyasztunk el. Viszont áprilistól októberig teljesen belakjuk a kis nyári konyhánkat, mert nyáron szinte mindent kint sütünk-főzünk, kint eszünk az étkezőasztalnál. (Majd nyáron hozok 1-2 olyan képet is, ami lakájosabb, otthonosabb, tele mindenféle konyhai "lommal". :)
A fotók ma késő délután/kora este készültek, ezért már lámpát is kellett kapcsolnom. 

A konyhapult munkafelületét a plafonba beépített spot lámpák világítják meg.

Az ablak nagy méretének köszönhetően reggeltől estig nagyon világos a kis konyha még a sötét téli napokon is. 
Nyáron szép a kilátás a parkosított udvarra, télen sajnos kissé csupasz a kert.
Az étkezőasztal és az étkezőszékek is fából készültek, fehérre festve.
A padló fapadló mintás kerámia burkolat, a kopásállósága magas és fagyálló, mivel kint a konyha előtti lépcső is ezzel van burkolva. A színe a valóságban nem ilyen, mint a képen - a fotón a lámpa fénye miatt olyan sárgás, de valójában barna.
A falon látható fehér fa polcot imádom, nagyon örültem, amikor tavaly nyáron rátaláltam. Nyáron jobban meg van pakolva fűszertartókkal, tányérokkal, bögrékkel, melyeket minden nap használunk az étkezéshez. Télen nem étkezünk a kinti konyhában. 
A polc alatt látható az elektromos fűtőpanel, ami nagyon kellemes meleget ad még a leghidegebb téli napokon is, hiszen tulajdonképpen olyan, mint egy radiátor. Kora esti lámpafényes hangulatA konyhabútor frontja fenyőfából van, picit koptatott fehérre festve - szeretem, hogy átlátszik a fa erezete és mintája. A konyhapult: tölgyfa.
A tűzhely villanytűzhely és villanysütő. Imádok rajta főzni, imádok benne sütni! ...és hoztam egy fotót a lakásban lévő konyháról, illetve a tűzhelyről. A benti konyhában Ariston márkájú, prémium kategóriás, beépített kombinált tűzhely van (alul villanysütő és grill, felül gáz). Ezt a tűzhelyet közel 12 éve használom és szintén imádom! Csak jókat tudok írni róla, nagyon jók a 12 éves tapasztalataim. Most biztos azt kérdezitek, hogy akkor miért nem ugyanilyet vettünk a kinti konyhába is, ha így bevált...? Úgy gondoltam, hogy a kinti konyhába elég az "egyszerűbb" tűzhely is, ami így is 100 ezer Ft körül volt. A beépített Ariston tűzhely 12 éve közel 200 ezer Ft-ba került. 
A kép minősége nem túl jó, 7 éve készült - Milán még 2 éves volt.
...és most biztos azt kérdezitek, hogy a nyári konyhában hol van a mosogató...? A mosogatót egyenlőre ne keressétek! A konyha másik oldalán van a helye, most rendeltem meg, természetesen erre is kell várni néhány hetet. Téglalap alakú, mély tálcás, kerámia mosogató tálca. 


Ez az egy fotó nem saját készítésű, tehát sajnos egyenlőre még nem az én konyhámban van, csak mutatom, hogy ilyen lesz a mosogató valamikor.

 Az idén márciusban folytatjuk tovább az építkezést, azaz szeretnénk építtetni a nyári konyha mellé egy kinti fedett részt cseréptetővel,  két oldala zárt fal, két oldala szabad lesz: faasztal 6 székkel, illetve odakerül a hintaágy, függőágy és ilyesmik. Először kemencét is akartunk, de most azon gondolkodunk, hogy talán mégsem kell, mert lehet, hogy nem használnánk túl gyakran és felesleges rákölteni azt a rengeteg pénzt. 
Épp most tervezgetjük a férjemmel ezt az egészet, hogy legyen és hol legyen pontosan, mekkora legyen, mert szeretnénk, ha a diófát nem kellene kivágni emiatt. 
Tehát tervek mindig vannak, egyszer talán a végére érünk...

Megjegyzések

 1. Gyönyörű a konyhád ,ebben élvezet lesz sütni,főzni, továbbra is várjuk kedves Gabriella a finomabbnál finomabb recepteket!

  VálaszTörlés
 2. Nagyon hangulatos, igazán meghitt. Annyira jó látni, hogy a főztöddel is összetartod a családot, és ilyen szeretet van Nálatok. Jó, az amikor az ember a párjával egy cél fele halad. Példaértékűek vagytok.

  VálaszTörlés
 3. Szia! Nagyon szép a konyha! A polcra hol találtál? Ilyesmit keresek én is.☺

  VálaszTörlés
 4. Nagyon szep a konyhad, nagyon ugyes vagy!
  Szep csalad vagytok!!!

  VálaszTörlés
 5. Nagyon szép, gratulálok hozzá, sok finomság fog benne készülni, az biztos! :)
  Üdv, Erika

  VálaszTörlés
 6. Nekem is kell egy ilyen szep haz ilyen szep konyhaval
  😀😀

  VálaszTörlés
 7. Szia! Szeretném megkérdezni, hogy meg van-e a mosogató medence a nyári konyhádba. Nekem is nagyon tetszik ez a formájú mosogató medence, meg tudnád mondani hol lehet kapni, hol rendelted? Köszönöm

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Látogass el Instagram oldalamra is!

Kövess Facebook-on:

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban