tag:blogger.com,1999:blog-1449115179362964056.post7052248036415504553..comments2024-03-18T20:31:38.017+01:00Comments on G a b r i e l l a k o n y h á j a : Töltött káposzta - egy szabolcsi kisvárosból, Anyukám receptje szerint Gabriellahttp://www.blogger.com/profile/00078689518076687991noreply@blogger.comBlogger41125tag:blogger.com,1999:blog-1449115179362964056.post-27857724957737944992017-09-06T16:56:31.226+02:002017-09-06T16:56:31.226+02:00Kedves László!
Örömmel fogadom a receptet, megtis...Kedves László! <br />Örömmel fogadom a receptet, megtisztel vele, ha elküldi.<br />Köszönettel:<br />GabriellaGabriellahttps://www.blogger.com/profile/00078689518076687991noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1449115179362964056.post-1406800031587339212017-09-04T12:38:50.654+02:002017-09-04T12:38:50.654+02:00Kedves Gabriella!(Gabriella konyhája)Ön mint sokan...Kedves Gabriella!(Gabriella konyhája)Ön mint sokan mások,nagyon rosszul tudja azt hogy a szabolcsi töltött káposzta ahány ház annyi szokás alapján készül!Hagyományőrzőként tudom hogy ennek az ételnek kizárólag egy eredeti receptje van,amitől évszázadok alatt sajnos eltértek!Ha Önt komolyan érdekli az eredeti étel leírás,nagyon szívesen elküldöm!Lászlóhttps://www.blogger.com/profile/09983130447052514605noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1449115179362964056.post-75629774199374878872016-04-06T08:25:08.522+02:002016-04-06T08:25:08.522+02:00Kedves Gabi!
Mi is így készítjük, de immáron a főv...Kedves Gabi!<br />Mi is így készítjük, de immáron a fővárosban, a recept viszont félig kótaji, félig nyírlugosi:)<br />Receptünknél annyi a különbség, hogy mi is soronként hintjük meg picike liszttel, olaj helyett házi zsírt használunk, valamint a töltelékbe kerül lehántolt és nagyon apró kis kockákra vágott (0,5x0,5 cm) nyers paradicsom, illetve szintén nagyon apró kockára vágott, magjától megszabadított TV paprika. Ettől olyan friss ízű lesz az egész, olyan tavaszias, könnyed. Ehhez a mennyiséghez 2 db közepes paradicsom és 1 db közepes paprika elég.<br />S, ha épp úgy adódik, hogy van egy kis házi füstölt szalonna bőrke, rádobjuk a tetejére.<br />Ha lesz kedved, egyszer próbáld ki.<br />Köszönöm a sok finom receptet.<br />Üdvözlettel: BélaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/01812326572200971149noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1449115179362964056.post-20247434573637292752016-01-23T18:42:58.293+01:002016-01-23T18:42:58.293+01:00Köszönöm szépen a megjegyzést.Köszönöm szépen a megjegyzést.Gabriellahttps://www.blogger.com/profile/00078689518076687991noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1449115179362964056.post-21421278822760333492015-12-26T14:44:32.574+01:002015-12-26T14:44:32.574+01:00Régóta keresem az " igazi szabolcsi " tö...Régóta keresem az " igazi szabolcsi " töltött káposzta receptjét ,de még mindig nem találtam meg ! Sajnos itt sem .Ezek szerint Szabolcsban is igaz -ahány ház ,annyi más töltött káposzta -Ettem már akik állították ,hogy ez az igazi : füstölt hússal ,kukorica darával ,az édes káposzta mellé egy kis savanyú káposztást is : egy biztos mindegyikbe kell paradicsom ital vagy püré ! Gabriella káposztája hasonló ahhoz ahogy én csinálom / már mint a töltelék / annyi különbség hogy nem szabad annyira szorosra tekerni ,mert úgyis megdagad .Én nem rántom be ,még a nagyitól tanultam ,hogy soronként egy pici liszt .Meleg vízben elkevert paradicsompürés lével felöntöm a liszt nem csomósodik össze ,nem kell rántani ! <br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00374435210501409186noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1449115179362964056.post-48863231439704440212015-12-10T22:30:51.221+01:002015-12-10T22:30:51.221+01:00A mi töltött káaposztánk savanyú káposztábol készü...A mi töltött káaposztánk savanyú káposztábol készül. A húst meg szoktam dinsztelni az apróra vágott hagymával.Dinsztelés közben borsozom, sózom és teszek bele törött pirospaprikát és 1 tojást, a végén a megmosott rizst. Ha kissé kihült, betöltöm a kaposzta leveleket és fazékba rakom.Lehet a fazék aljára képosztalevelet tenni, füstölt szalonna szeleteket.Kb 2,5-3 órán kereszül nagyon lassú tűzön főzöm. Paprikás lisztes rántást készitek a legvélgén, tálalás előtt.Tejföllel télalom<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/16115948762369173033noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1449115179362964056.post-71263746979711106552015-03-21T16:57:48.073+01:002015-03-21T16:57:48.073+01:00Igen aszalona aqz nagyon finomizt ad neki azbizt...Igen aszalona aqz nagyon finomizt ad neki azbiztos. Az is igaz hogy a szabolcsim Toltotb kaposztat szt se melyik megye nembitoljammeg. De foleg a Bodi Margo ahogyan csinalja ot se bitolja meg senki!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1449115179362964056.post-84675062486284159392013-06-04T19:41:57.524+02:002013-06-04T19:41:57.524+02:00Akkor ez a töltött káposzta valóban nagyon finom l...Akkor ez a töltött káposzta valóban nagyon finom lehet, ha imádja a 3 fiú... :) Köszönöm szépen a megjegyzést.Gabriellahttps://www.blogger.com/profile/00078689518076687991noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1449115179362964056.post-91393654313993804902013-06-04T13:41:13.551+02:002013-06-04T13:41:13.551+02:00Én is ezt a változatot ismerem, mivel az édesanyám...Én is ezt a változatot ismerem, mivel az édesanyám a közelben lakott, tőle tanultam, de én nem teszek bele rántást, a hagymákat pedig egy kis zsíron megpárolom. A három fiam imádja, még az is aki egyébként nem eszik húst!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1449115179362964056.post-58304667844675232552013-05-31T08:58:04.268+02:002013-05-31T08:58:04.268+02:00Nagyon jól hangzik. Egyébként Mi is többféle válto...Nagyon jól hangzik. Egyébként Mi is többféle változatban szoktuk készíteni: nyáron édes káposztával, télen savanyú káposztával, valamikor csak darált sertéscombból, valamikor teszünk hozzá füstölt húst is. Rengeteg változata van a töltött káposztának, de szerintem minden változat nagyon finom. :) <br />Köszönöm szépen, hogy leírta a saját receptjüket. Gabriellahttps://www.blogger.com/profile/00078689518076687991noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1449115179362964056.post-56983542320444055422013-05-31T08:53:16.623+02:002013-05-31T08:53:16.623+02:00Kedves Névtelen! Mivel én egy szabolcsi kisvárosba...Kedves Névtelen! Mivel én egy szabolcsi kisvárosban lakom, nálunk ez az igazi szabolcsi töltött káposzta. Egyébként ahány ház, annyi szokás. Vagy azt is írhatnám, hogy mindenki másképp csinálja. :)) Itt Szabolcs megyében sem csinálja senki egyformán, igazából nem lehet tudni, milyen is valójában az igazi szabolcsi töltött káposzta, mert mindenki a sajátját véli igazinak - és ez így van rendjén. A receptem elején a bevezető bejegyzésben le is van írva, hogy a családomban Anyukám receptje szerint számunkra ez az igazi, és kértem, hogy ha van kedvetek, írjátok meg, felétek milyen az igazi, hogyan készül? Egyszóval nem "kötöttem az ebet a karóhoz", hogy csakis így készülhet, ahogy én készítettem. <br />Anyukám legalább 5 féle módon szokta készíteni a töltött káposztát: nyáron édes káposztából, télen savanyú káposztából, valamikor csak darált sertéscombból, valamikor tesz hozzá füstölt húst is, valamikor rántással, valamikor nem tesz rá rántást, valamikor csak sűrű paradicsomlével, valamikor vízzel főzi és csak a végén önt rá paradicsomlevet. De igazából Mi ezt tartjuk igazinak, amelyet leírtam a receptben.Gabriellahttps://www.blogger.com/profile/00078689518076687991noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1449115179362964056.post-47205313889445013172013-05-30T23:23:57.512+02:002013-05-30T23:23:57.512+02:00A feleségem savanyúkáposztából készíti télen,de mo...A feleségem savanyúkáposztából készíti télen,de most,hogy már van újkáposzta abból készítette.Mi nem teszünk bele füstölthúst.A káposzta abáló levébe egy kanálnyi ecetet is tesz a só mmellé.A hagymát egy jó kanálnyi zsíron megpirítja lereszelve ebbe megy a só a bors a pirospaprika és ezen pirítja meg a megmosott rizsát és ezzel keveri össze a darált sertésthúst. A fővő káposztára önti a paradicsomlevet kb.3dcl.-ert.Van amikor tesz rá rántást tejföllel ezt álltalában a savanyúkáposztánál szokta,de az édeskáposztás változata natúrban is nagyon finom.<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1449115179362964056.post-49967501125622224882013-05-30T16:03:10.503+02:002013-05-30T16:03:10.503+02:00A szabolcsi töltött káposztát paradicsomlében főzi...A szabolcsi töltött káposztát paradicsomlében főzik, rántást véletlenül sem tesznek rá! A képen látott töltött káposzta egyáltalán nem hasonlít a szabolcsi töltött káposztához! Biztosan így is finom!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1449115179362964056.post-76093614379926239742013-05-18T17:14:12.874+02:002013-05-18T17:14:12.874+02:00Hűha, ez jól hangzik. :) Köszönöm a tippet. :)Hűha, ez jól hangzik. :) Köszönöm a tippet. :)Gabriellahttps://www.blogger.com/profile/00078689518076687991noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1449115179362964056.post-57259799930995596842013-05-11T07:34:37.109+02:002013-05-11T07:34:37.109+02:00én a tőltőtt kaposztát szintén savanyú káposztábó...én a tőltőtt kaposztát szintén savanyú káposztából csinálom.de a végén nyakon őntőm fehér borral nagyon isteni.<br /> Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1449115179362964056.post-45249215372695531522013-01-21T16:15:23.758+01:002013-01-21T16:15:23.758+01:00:) Köszi Hankka.:) Köszi Hankka.Gabriellahttps://www.blogger.com/profile/00078689518076687991noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1449115179362964056.post-45517828189556833152013-01-21T16:15:02.313+01:002013-01-21T16:15:02.313+01:00Jaj, olyan gusztán sorolod fel a káposzta variáció...Jaj, olyan gusztán sorolod fel a káposzta variációkat, hogy csak nyelek nagyokat és úgy érzem, ennem kell rögtön egy káposztát, annyira megéheztem. :) Egyébként Mi is számtalan verzióban szoktuk elkészíteni a töltött káposztát, pontosan ilyen változatokban is, melyeket felsoroltál. Persze Mi árpagyöngyöt nem használunk és gerslit sem, a többi verzió nálunk is előfordul. Köszönöm szépen, hogy ilyen sokat írtál, örültem. :)Gabriellahttps://www.blogger.com/profile/00078689518076687991noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1449115179362964056.post-336518338800951362013-01-21T16:11:51.699+01:002013-01-21T16:11:51.699+01:00Megnézem, mindenképpen. Köszönöm Katalin. :)Megnézem, mindenképpen. Köszönöm Katalin. :)Gabriellahttps://www.blogger.com/profile/00078689518076687991noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1449115179362964056.post-17071691357137568612013-01-21T16:11:20.393+01:002013-01-21T16:11:20.393+01:00Ezzel én is pont így vagyok... :-) Köszi, hogy ben...Ezzel én is pont így vagyok... :-) Köszi, hogy benéztél hozzám!Gabriellahttps://www.blogger.com/profile/00078689518076687991noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1449115179362964056.post-88336365611642684612013-01-21T16:10:41.024+01:002013-01-21T16:10:41.024+01:00Kriszti, finom nagyon. Egyszer készíts töltött káp...Kriszti, finom nagyon. Egyszer készíts töltött káposztát - lehet, hogy a családod kedvenccé fogadja majd. :o))Gabriellahttps://www.blogger.com/profile/00078689518076687991noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1449115179362964056.post-8573442965120612842013-01-21T16:09:52.558+01:002013-01-21T16:09:52.558+01:00Csombor? Megfogtál... ismerős a neve, de most hirt...Csombor? Megfogtál... ismerős a neve, de most hirtelen mégsem tudom, mi az...? :)Gabriellahttps://www.blogger.com/profile/00078689518076687991noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1449115179362964056.post-45704311894359190192013-01-21T16:09:01.744+01:002013-01-21T16:09:01.744+01:00Jó, gyere!!! :-)))Jó, gyere!!! :-)))Gabriellahttps://www.blogger.com/profile/00078689518076687991noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1449115179362964056.post-65511845340775928802013-01-21T16:08:39.008+01:002013-01-21T16:08:39.008+01:00Én a töltött káposzta minden verzióját szeretem, e...Én a töltött káposzta minden verzióját szeretem, ettől függetlenül a blogomon csak a szabolcsi verzió fog szerepelni, mert mégis csak szabolcsi vagyok. :)))Gabriellahttps://www.blogger.com/profile/00078689518076687991noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1449115179362964056.post-62212664932229371912013-01-21T16:06:54.258+01:002013-01-21T16:06:54.258+01:00Gyerekkoromban én is csak a tölteléket szerettem a...Gyerekkoromban én is csak a tölteléket szerettem a töltött káposztából, sőt, még 2-3 évvel ezelőtt is így voltam ezzel. Mostanában viszont megeszem a káposztát is > öregszem. :))Gabriellahttps://www.blogger.com/profile/00078689518076687991noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1449115179362964056.post-81474796974346647562013-01-21T16:05:30.613+01:002013-01-21T16:05:30.613+01:00Köszönöm, ez jól hangzik. :)Köszönöm, ez jól hangzik. :)Gabriellahttps://www.blogger.com/profile/00078689518076687991noreply@blogger.com