Filagória - avagy nyár a kertben 😎💚

Milyen rég szerettem volna egy ilyen kerti tetőt / filagóriát...! ...és most végre elkészült! 💚 Az aljára térkövet csináltattunk, a fa tetőszerkezet dió színűre van lazúrozva, a tetején ugyanolyan piros Tondach mediterrán betoncserép van, mint a házon, és a fa étkezőbútor is dióbarna színű.


Áprilistól októberig imádom kint tölteni az időt a kertben/udvaron (a családom, a kisfiaim is). Nagyon szeretünk kint étkezni is, de az elmúlt években vagy csak a teraszon lévő kis fa asztalnál, vagy a diófa alatt lévő asztalnál tudtunk reggelizni, ebédelni, vacsorázni.

13 éve költöztünk be a házba, azóta mindig volt fontosabb, amit meg szerettünk volna csinálni. Az idén végre rászántuk magunkat. Március végén szerettük volna elkezdeni, hogy májusra rendbe legyen a kert, de a vírushelyzet miatt elcsúsztattuk, csak május végén kezdtük és 2 hete lett kész. Hááát, nem volt egyszerű 2 hónap!!! Először a kőműves 'brigád' "költözött be" az udvarunkra: néhol térköveztettünk, néhol kaviccsal "ágyaztattuk" be a kertet, ezen kívül megcsinálták a kerítés alapját is az első udvar/kert és a veteményes/gyümölcsös kert között stb. Aztán jött az ács csapat felépíteni a filagóriát, közben jött a hegesztő is, aki a kerítés vasszerkezetét csinálta.
Minden szakember csapatot összeegyeztetni, hogy nagyjából egymás után tudjanak jönni elvégezni a munkákat... nem volt egyszerű. Nagyon nem! Ráadásul a járványhelyzet miatt  a gyárak leálltak hónapokra, emiatt semmi nem volt raktáron sem a tüzépeken, sem a gyárak raktáraiban. Heteket kellett várni a térkőre, a faanyagra és a tetőcserépre is a filagóriához. Ja, a kerítés elemeire is majdnem 1 hónapot kellett várni! Nehéz volt úgy intézni, hogy mire ezek az anyagok megérkeznek, addigra a szakemberek is szabadok legyenek és tudjanak jönni hozzánk, mert mindegyiknek rengeteg munkája van rajtunk kívül is.
De gondolom, ezt Ti is tudjátok, az ilyesmi dolgok soha nem mennek olyan egyszerűen és simán.
Közben a férjem lefestette az utca felőli kerítést is, ami 13 évvel ezelőtt volt először és utoljára festve. Nem volt még annyira csúnya, csak szürke volt a színe és most barna passzol a házhoz és mindenhez.

A filagóriába az étkező bútort is hetekig nézegettem, válogattam a webáruházakban, mire végre el tudtam dönteni, hogy melyik legyen. Nem túl jó, hogy ilyen rengeteg a választék mindig, mindenhol, mindenben, mert az ember nagyon nehezen tudja kiválasztani és átlátni, hogy számára melyik a legmegfelelőbb minden téren. A millió választék közül 2 hétbe tellett például az is, mire leszűkítettem 3-4-re a kerti étkezőbútort, aztán jött ismét 1 hét, mire el tudtam dönteni, hogy a maradék 3-ból melyik az az 1, ami igazán megfelelő lesz.

Tehát az udvar/kert nagyjából elkészült, bár még vannak apróságok, például még a filagóriát nem volt időnk teljesen berendezni: a hintaágyat le kell festenie a férjemnek, mert fehér a színe és most barna kell, hogy legyen (a fehér nem illik bele a képbe). A függőágy és a lámpafüzér sincs még felszerelve. Valamint egy kis helyen fel kell tölteni/kiegyenlíteni még a kertet is földdel, és ősszel néhány helyre tujafát kell ültetni. De azért már így is szép és rendezett a kert. Imádom, imádjuk mindannyian! 💚💚 Azóta minden nap kint reggelizünk, ebédelünk, vacsorázunk, a kertben töltjük minden időnket!

Most, hogy nagyjából befejeztük a kertet, következik a lakásban lévő újítás. Jaaaj, mennyire félek tőle!! Már a kert újításába is annyira belefáradtam testileg és szellemileg is egyaránt, és a lakásújítás még ettől is fárasztóbb és rosszabb lesz!! Továbbra is nagyon nehéz összeegyeztetni a szakembereket, hogy egymás után tudjanak jönni, tehát konkrétan minimum másfél hónapig leszünk a házban óriási felfordulásban, de lehet, hogy ettől még több idő lesz...

Először a kőműves csapat jön: ők már a jövő héten hétfőn jönnek. Valamikor július végén, augusztus elején jönnek a vízszerelők, majd augusztus közepén a festő (az egész lakás festve lesz, minden helyiség, illetve az összes beltéri ajtó). Legvégül a bútor asztalos jön majd. A konyhabútor kivételével minden bútor ki lesz cserélve. Mire jön a festő, a régi bútorok egy része el lesz adva, egy részét ajándékba adjuk. Úgyhogy most kezdem nézegetni az üzletekben és webáruházakban a bútorokat a lakásba és úgy intézni, hogy kb. akkorra megérkezzenek, mire ki lesz festve a lakás. Ezt is nagyon nehéz összehozni, mert biztos, hogy ami majd tetszik, és amit nagy nehezen kiválasztok, azt vagy hamarabb akarják majd hozni vagy sokkal később.
Lesz egy gardrób is, ahová beépített bútort kell csináltatnunk az asztalossal.

Csak azt nem tudom, hogy mire jön a festő és kitesszük az összes régi bútort, hová fogjuk tenni azt a rengeteg ruhát, könyvet és mindent ami a szekrényekben van...? Komolyan mondom, hogy ennek az egésznek már a gondolatától is megőrülök!! De mindig azzal próbálom nyugtatni magam, hogy muszáj kibírni ezt a néhány hetet és szeptemberre már biztos minden nagyon szép lesz, és sokkal élhetőbb lesz az egész ház!

Nem ígérem, de ha lesz kedvem és időm, hozok majd néhány képet...

Megjegyzések

  1. Kitartás, az őrületet is meg kell örökíteni, hogy utólag tudj még jobban örülni, hogy végre vége!:) Szerintem kezdj el dobozokat, rekeszeket gyűjteni a pakoláshoz (adok-veszek csoportokban kereshetsz pl.), a ruhákat nagy, erős zsákokba is teheted, aminek van összehúzós zsinórja (fekete kukás zsák), így nem lesz poros, fel is címkézheted. Mi tavaly költöztünk és egy erős szelektálással kezdtem, Marie Kondo rendszerezős könyvét is elolvastam, segített az elengedésben. De így is sok cuccunk maradt. Esetleg a szüleidhez is átvihettek olyan dolgokat, amik biztosan útban lennének. A mesterembereknél jó pont: kávé, hideg innivaló, jégkrém/süti.:) Könnyebb lesz, mint gondolnád! Kitartás! Egy régi olvasód: Gyöngyi

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Látogass el Instagram oldalamra is!

Kövess Facebook-on:

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban