Élesztő nélküli kefires tésztából kifli

A tészta állaga hasonlít a kelt tésztához; kellemesen lágy és puha tapintású, nem ragacsos, nagyon könnyen nyújtható és formázható. Amikor nyújtjuk ki, ugyanolyan szép hólyagos, mint egy kelt tészta. Megsülve puha, hófehér és szinte foszlós állagú. Igaz, sütés után már picit tömörebb, mintha kelt tészta lenne, de tényleg puha és élvezhető.
Én most édes változatban készítettem, mert teavajjal és házi lekvárral ettük, de lehet sósan is készíteni, ha szalámival, sonkával vagy ehhez hasonlóval szeretnénk elfogyasztani. Illetve kifli helyett lehet másképp is formázni, vagy bármivel tölteni, amivel szeretnénk; például kakaós csigát készíteni ebből a tésztából.
Mostanában nagyon sokan kértek élesztő nélküli tészta recepteket tőlem. Mivel elég sok kefirem van itthon, ezért próbáltam ki ma reggel ezt a kefires szódabikarbónás tésztát, és egészen megszerettem. Fogom használni gyakran sós és édes változatban is. 
Egyébként nálunk a kisvárosunkban lehet kapni friss élesztőt. Bár itt sincs minden üzletben, de az egyik kis boltban van - igaz, naponta csak 2 darabot adnak 1-1 embernek, de ez szerintem bőven elég. 


A családom világosan szereti az ilyen tésztákat, de lehet enyhén barnábbra sütni, ha valaki úgy jobban szereti



Hozzávalók:
12 darabhoz
250 ml kefir
40 dkg finomliszt
1 tojás
2 evőkanál olaj
2 dkg puha vaj
3 púpos evőkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint)
1 csipet só
1 csapott teáskanál szódabikarbóna

+ a tetejére egy kisebb felvert tojás


Belül puha, szép hófehér tészta

 

Elkészítés:
  1. A kefirt, tojást, cukrot, sót, szódabikarbónát egy tálba tesszük, összekeverjük és 5 percig állni hagyjuk (valószínű, hogy elkezd kicsit buborékozni). Hozzáadjuk az olajat, vajat és a lisztet is, összegyúrjuk. Jó lágy tésztát kell kapnunk, de ne ragadjon nagyon! Pici liszt vagy olaj hozzáadásával korrigáljunk az állagán. Letakarva 20-30 percig pihentetjük.
  2. A tésztát 3 egyenlő gombóccá alakítjuk. Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk az egyiket kör alakúra, kb. 5 mm vastagra. Négy egyforma cikkre vágjuk, a cikkeket felcsavarjuk a szélesebb végénél kezdve, kifliket formálunk. Ugyanígy járunk el a megmaradt 2 tésztagombóccal is, tehát összesen 12 db kiflink lesz.
  3. Sütőpapíros tepsire tesszük őket, lekenjük a felvert tojással, és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 13-15 percig sütjük. (A családom világosabban szereti, de lehet enyhén barnára is sütni.) 
  4. Teavajjal vagy lekvárral kínálható.
Tipp: 
  1. Ha sósan szeretnénk enni, szalámival, sonkával, túrókrémmel vagy egyéb sós házilag készített krémekkel, akkor csak 1 csipet cukrot tegyünk a kifli tésztájába összegyúráskor és 2 kávéskanál sót, illetve ízlés szerint.   
  2. Ezt a tésztát formázhatjuk másképp is (nem muszáj kifli), és tölthető bármivel. Például kakaós csigát is készíthetünk belőle. 
 
Munkafolyamatok képekben





 


Jó étvágyat! 

Megjegyzések

  1. Köszönöm szépen Kedves Gabriella.
    Sütőporral nem helyettesíthető?
    Németországban élek nem láttam még szódabikarbónát, élesztő meg egyáltalán nincs.
    Köszönöm ha válaszolsz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Maria, sajnos nem tudom, hogy sütőporral ugyanígy működne-e...?

      Törlés
    2. Keress Kaisernatron-t, azt mindehol lehet venni Németországban.

      Törlés
  2. Kedves Gabriella, megsütöttem, valóban nagyon finom, foszlós kiflik lettek.
    Mégis, a kérdésem az lenne, ezeket nem kenyérliszből kellenne készíteni? Én is finomlisztből sütöttem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy kipróbáltad és ízlik neked is. :) Köszönöm szépen, hogy megírtad.
      Lehet készíteni kenyérliszttel is, lehet, hogy azzal készítve talán még finomabb lesz a tészta. De nekem most nincs itthon kenyérlisztem, ezért finomliszttel próbáltam ki.

      Törlés
  3. Én is Németországban lakom és török boltban szoktam venni szódabikarbonat. (Natron) De lehet kauflandban sőt dm-be is. Élesztő van mindenhol pennybe is! (Hefe)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen a választ. Ez nagyon segítség annak, aki Németországban él, de esetleg még nem olyan tájékozott ilyen téren.

      Törlés
  4. Kedves Gabriella. Kérdésem annyi volna csak, hogy ha nincs itthon kefír akkor tejföllel is működhet?

    VálaszTörlés
  5. Szia 😊kefirt lehet helyettesiteni natur joghurttal?köszönöm 😊

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Látogass el Instagram oldalamra is!

Kövess Facebook-on:

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban