Csokoládés rugelach

A rugelach zsidó eredetű édesség, a krémsajtos alaptészta nagyon jól variálható - édes és sós verzióban is elkészíthető. Az előző receptemben egy sós (sajtos) változatot mutattam be, de ugyanabban az időben sütöttem egy adag édeset is, mely csokoládés töltelékkel készült. Mit mondjak...? Rendkívül finom! Másnap ismét meg kellett sütnöm, annyira ízlett az egész családnak. Frissen és másnap fogyasztva is tökéletes, tehát vendégvárónak és csomagolva kirándulásra is ajánlom. 




Hozzávalók a tésztához:
24 darabhoz
20 dkg finomliszt
1 csipet só
3 evőkanál kristálycukor
10 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
12 dkg natúr krémsajt

A töltelékhez:
6 dkg barna cukor vagy kristálycukor
5 dkg étcsokoládé apróra vágva
5 dkg olvasztott vaj
1 púpos evőkanál sötét kakaópor 

+ a tetejére a kenéshez 1 kisebb tojás felverve



     

Elkészítés:
  1. A krémsajtot, a vajat és a cukrot összekeverjük, hozzáadjuk a sóval elkevert lisztet és tésztává gyúrjuk. Cipót formálunk belőle és fóliába csomagolva legalább 1 órára a hűtőbe tesszük. Erre azért van szükség, mert elég ragadós a tészta. Az sem baj, ha egy egész éjszaka a hűtőben hagyjuk.
  2. A töltelékhez az olvasztott vajat kikeverjük a cukorral, a kakaóporral és az apróra vágott csokival. (Mielőtt nyújtjuk a tésztát, azelőtt kb. 15 perccel hamarabb keverjük össze a tölteléket, mert jó ha összekeverés után állni hagyjuk 10-15 percig - utána kenhetőbb lesz.)
  3. A tésztát a hűtőből kivéve kettévágjuk és alaposan belisztezett felületen mindkét tésztából egy-egy 25 cm átmérőjű kört nyújtunk. Lehetőleg legyen szabályos, mert akkor szép egyenlő cikkekre tudjuk vágni, egyenlőek lesznek a kiflik. 
  4. Mindkét kört megkenjük egyenlően a csokis töltelékkel, majd 12-12 egyforma cikkre szeleteljük és feltekerjük a kis kifliket. 
  5. Sütőpapírral bélelt tepsire vagy szilikonlapra helyezzük őket, a tetejüket lekenjük a felvert tojással.
  6. Előmelegített 180 fokos sütőben, alsó-felső sütésen 25 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)

 A munkafolyamatok fotói





Jó étvágyat!
  

Megjegyzések

  1. Milyen kedvet kaptal hozza! 🙂
    Jol nez ki nagyon!

    VálaszTörlés
  2. ...és nem csak jól néz ki, de nagyon finom is!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, hogy kipróbáltad Nóri! Örülök, hogy ízlik. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban