2016. november 14., hétfő

Zabpehelylisztes palacsinta házi sárgabaracklekvárral

Idén nyáron kezdtem el először így sütni a palacsintát és annyira megszerettük, hogy utána egész nyári szünetben ezt sütöttem a kisfiamnak és magamnak, ha valamilyen gyors "édességre" vágytunk napközben. Tulajdonképpen többnyire azóta is zabpehelyliszttel készítem a palacsintát (akkor, amikor csak ilyen  egyszerű és gyors palacsintára vágyunk), mert a férjem is nagyon szereti ezt a zabpehelylisztes változatot - pedig Ő nagyon igényes és válogatós a palacsinta tészták terén (is). Én az idén főzött sárgabaracklekvárral töltöm általában, mert a családom ezt a tölteléket szereti, de bármilyen más töltelékkel készíthető: túrós, kakaós stb.
A fotók még nyáron készültek, és ezzel végre felkerült minden olyan recept a blogra, melyet még a pici fiam születése előtt készítettem.  

A kézműves kerámiák megtalálhatók a webáruházban az alábbi linken:
 Pöttyös Otthon - www.pottyosotthon.hu





Hozzávalók:
kb. 10-12 darabhoz
15 dkg zabpehelyliszt
3 tojás
3 dl  tej

+ ízlés szerint sárgabaracklekvár
(vagy bármilyen más töltelék: túrós, kakaós...)

+ a sütéshez 2 teáskanálnyi olvasztott zsír (vagy olaj)







Elkészítés: 
1. A tojásokat a liszttel gyors mozdulatokkal simára keverjük egy keverőtálban, majd fokozatosan felengedjük a tejjel és továbbra törekszünk arra, hogy sima palacsinta tésztát kapjunk. 
2. A palacsintasütőt felforrósítjuk, csepegtetünk bele 1-2 csepp zsírt vagy olajat és egy kis szedőkanállal elterítjük a tésztát benne - aranybarnára sütjük mindkét oldalát. (Mi a nagyon vékony tésztát szeretjük főként, ezért nekem 12 palacsinta szokott lenni ebből a mennyiségből.) A zsír vagy az olaj cseppeket nem muszáj minden egyes palacsinta sütésekor csepegtetni a palacsintasütőbe, elég minden 2. vagy 3. palacsinta előtt. 
3. Ha kisültek a palacsinták, ízlés szerint megtöltjük töltelékkel és feltekerjük vagy háromszög alakúra hajtjuk - kinek hogy tetszik. :)


Jó étvágyat!

2016. november 5., szombat

Zserbógolyó

Ha azonnal, de már a zserbó ízvilágára vágytok, akkor ezeket a kis golyókat készítsétek el! Pillanatok alatt összeállítható és egy kis hűtőben dermedés után már fogyasztható is. Csoda finom!!! Anyukám névnapjára készítettem még szeptember közepén és lassan ez is felkerült a blogra.






Hozzávalók:
kb. 25 darabhoz
10 dkg darált háztartási keksz
10 dkg darált dió
2 csapott evőkanál porcukor
5 dkg aszalt sárgabarack
kb. 4 evőkanál sárgabaracklekvár (a lekvár állagától függően)

A mázhoz:
10 dkg étcsokoládé
2 teáskanál olaj


A pöttyös és dombor mintás kerámiák, illetve a kávéfőző megtalálható a webáruházban az alábbi linken:
www.pottyosotthon.hu 





Elkészítés:
1. Összekeverjük a darált kekszet a darált dióval és a porcukorral, valamint az apró darabokra vágott aszalt sárgabarackkal, majd hozzáadjuk a 4 evőkanál lekvárt és összekeverjük/összenyomkodjuk, amíg össze nem áll. Ha szükséges, akkor még adjunk hozzá annyi lekvárt, hogy jól összeálljon/összetapadjon, de ne ragadjon! Majd 13 grammos kis golyókat formázunk, melyeket beteszünk a hűtőbe kb. 20 percre.
2. A mázhoz a csokit vízgőz felett megolvasztjuk, simára keverjük az olajjal, majd megmártogatjuk benne a golyókat, melyeket sütőpapíros tálcára helyezünk. Tegyük be a hűtőbe legalább 1 órára,  hogy megdermedjen a máz, majd kis papírkapszlikban tálaljuk.






Jó étvágyat!