2016. május 30., hétfő

Csokis-diós zabkeksz

A kisfiamnak és nekem ez az egyik kedvenc kekszünk! Omlós és nagyon finom! Magában is tökéletes nassolni való, egy bögre tejjel pedig klassz reggeli vagy uzsonna. ...és imádom benne, hogy fél óra alatt elkészíthető - gyakran sütögetem... 





Hozzávalók:
kb. 30 darabhoz
12 dkg puha vaj
8 dkg nyírfacukor por vagy porcukor
15 dkg darált dió
5 dkg finomliszt
5 dkg zabpehely
1 tojás
1 teáskanál sütőpor
5 dkg étcsokoládé apróra vágva


A képen szereplő Vintage Indigo termékek megtalálhatók a webáruházban az alábbi linken:
 


Elkészítés:
1. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást is, jól összekeverjük. 
2. A lisztet összekeverjük a sütőporral, zabpehellyel és a darált dióval, hozzáadjuk a vajas keverékhez és összegyúrjuk a tésztát - végül belegyúrjuk a darabolt étcsokit is. Lágy tésztát kapunk, nem baj, ha icipicit ragacsos, de ha mégis nagyon ragadna, akkor pici lisztet hozzáadva korrigáljuk az állagát.
3. Vizes kézzel golyókat formázunk belőle (olyan 20-25 g-os golyókat), ellapítjuk és sütőpapíros tepsire helyezzük őket.
4. Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 10-15 percig sütjük. Amint a széle picit barnulni kezd, már ne süssük tovább! (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
5. Amikor kivesszük a sütőből, pár percig hagyjuk a tepsiben hűlni, mert ekkor még nagyon puha, könnyen törik - hagyjuk picit megszilárdulni, majd kivehetjük egy fatáblára vagy süteményes rácsra  
6. Süteményes vagy kekszes dobozban sokáig eláll - bár nálunk csak 1-2 napig kell tárolni, mert igen hamar elmajszoljuk. :)





Jó étvágyat!

 Másfél hete pénteken volt az oviban a gyereknap; egész napos programokkal:
színház, ugrálóvár, gyöngyfűzés, arcfestés, bográcsozás, lángos sütés, családi vetélkedők.
Jól éreztük magunkat!
A kisfiam délelőtti szép arcfestése az egész napos játszásban estére, hazaérve így nézett ki. :)

 

2016. május 26., csütörtök

A kis szőke hercegem óvodai ballagása

A kis szőke hercegem ma elballagott az óvodából. Hihetetlen milyen gyorsan elrepülnek az évek... néha úgy megállítanám az időt egy kicsit. Tisztán látom szemeim előtt a 3 évvel ezelőtti napot, amikor először vittem el az óvodába, mint ha csak alig néhány hete történt volna... most pedig már ballag és iskolás lesz. 
Mivel nagyon könnyen tanul, nem szégyenlős, nagyon szép tisztán és hangosan beszél, emiatt az óvónénik szeretik szerepeltetni különböző óvodai programokon, műsorokban. A mai ballagási ünnepségen is nagyon sokat szerepelt, Ő nyitotta meg a ballagást egy humoros hosszú versikével, valamint Ő zárta be az ünnepséget egy nagyon szép és szintén hosszú verssel. Az előadás közben pedig a többiekkel együtt kellett nagyon sok verset mondania és énekelni, táncolni. Nem győzöm elégszer mondani, mennyire büszke vagyok rá, hogy ilyen szépen meg tud tanulni egy másfél órás műsort ezzel a rengeteg verssel és énekkel!

Ezzel a verssel nyitotta meg az ünnepséget a kis szőke hercegem:

Sas Piroska: Vendégköszöntő

Örömmel telt meg a szívünk, 
látva a sok vendéget.
Szeretettel megköszönjük, 
hogy tisztelnek bennünket.
Üljenek le kényelmesen, 
ha nem ülnek, majd leülnek,
olyan kedves ámulatba 
ejtjük mi most Önöket.
Meglepődnek a Nagymamák, 
Apukák és Anyukák,
a műsortól, mit bemutat 
ez a kicsiny társaság.
Kezdődjön a vidám műsor, 
érezzék jól magukat!
Kicsik vagyunk, ha nem látnak, 
nyújtogassák nyakukat.
Kezüket se pihentessék, 
emeljék a magasba,
minden egyes műsorszámot, 
vastapssal jutalmazva.


...és ezzel a szép verssel zárta be a ballagást az én nagy fiam:
 
Szepsy Eleonóra: Óvodások búcsúzása

Pár éve még kicsik voltunk,
féltünk, Anyukánkhoz bújtunk.
Ismeretlen volt mindenki,
nem akartunk itt maradni.
Óvatosan nézelődtünk,
mindent jól szemügyre vettünk.
A sok játék csalogatott,
óvó néni hívogatott,
mesélt nekünk, fogta kezünk,
egyre jobb lett így a kedvünk.
Játszottunk és barátkoztunk,
közben sok mindent tanultunk.
Elröpültek így az évek,
megmaradnak az emlékek.
Mi most innen már elmegyünk,
iskolába készülődünk.
Óvó nénik! Figyeljetek!
Megköszönünk mindent Nektek:
verset, mesét, a dalokat,
mondókákat, játékokat.
Ősztől iskolások leszünk,
de Titeket nem feledünk!
Kívánunk jó egészséget,
mindenkinek békességet!  


...és néhány fotó emlékbe...



 


 






Ugyanilyen boldog, sikeres éveket kívánok Neked az általános iskola évei alatt is!  

2016. május 16., hétfő

Gyümölcsös-túrós alagút - sütés nélkül

Hát, ez valami isteni finom!! Ráadásul pillanatok alatt összeállítható és annyira jól néz ki! Nem túl édes, inkább üdítően friss - ezáltal a nem lehet abbahagyni kategóriába sorolható. A szüleimhez vittük vacsora utáni desszertnek. Vacsora után mindenkinek elkészítettem a desszertes tányérra 1 szeletet, ami rövid idő alatt eltűnt a tányérról, majd sorban kérdezték a családtagok, hogy "kaphatok még egy szeletet"? :) Másnap kérdeztem Anyukámat, hogy: "Erzsi néninek vittél kóstolót a túrós desszertemből?" (Erzsi néni Anyukám testvére és ugyanabban az utcában lakik). Erre Anyukám azt felelte, hogy: "nem tudtam vinni neki, mert este mindet megettük". :)


 A romantikus dombormintás kerámia termékek megtalálhatók a webáruházban az alábbi linken:






 
Hozzávalók a zselatinos részhez:
30x11x6 cm-es formához
1 csomag tortazselé (Dr. Oetker 12 g)
2,5 dl víz
2 csapott evőkanál kristálycukor
pár szem gyümölcs ízlés szerint

A túrókrémhez:
45 dkg tehéntúró
5 evőkanál porcukor (vagy ízlés szerint)
2 csomag vaníliás cukor
1 fél citrom reszelt héja (kezeletlen)
1 teáskanál frissen facsart citromlé
4 dl hideg habtejszín 
1 csomag expressz zselatin fix (Dr. Oetker 20 g)

+ 9 darab babapiskóta
0,5 dl tej









Elkészítés:
1. A formát kibéleljük folpackkal. A gyümölcsöket megmossuk, papírtörlővel megtörölgetjük - ha nagyobb szemű gyümölccsel készítjük, akkor vékonyan felszeleteljük és belehelyezzük sorban a forma aljára. A tortazselét a csomagon leírtak szerint elkészítjük, 8-10 percig hűlni hagyjuk, majd beleöntjük a formába a gyümölcsökre és betesszük a hűtőbe néhány percre.
2. A túrót, porcukrot, vaníliás cukrot, a reszelt citrom héját és levét összekeverjük. A tejszínhabot elkezdjük kicsit felverni a robotgéppel vagy kézi mixerrel, majd hozzáadjuk a zselatin fixet és kemény habbá verjük. Végül hozzáadjuk a túrós krémet is és jól összekeverjük a mixerrel.
3. Kivesszük a hűtőből a formát - addigra megdermedt a zselatin - rákenjük egyenletesen a túrós-tejszínhabos krémet. A babapiskótákat megmártogatjuk a tejben és  rányomkodjuk a krémre. Betakargatjuk az egészet a folpackkal és 1 éjszakára betesszük a hűtőbe.
4. Másnap kiborítjuk egy tálcára és szeletelve kínáljuk. 







Jó étvágyat!

2016. május 13., péntek

Vaníliakrémes kosárka

Omlós tésztakosár a legfinomabb házi vaníliakrémmel! Díszítés nélkül is megállja a helyét, de jól mutatnak rajta az éppen aktuális idén gyümölcsök. Ezt a kis klasszikus süteményt sokan készítik vaníliapudinggal, mellyel szintén finom, de ha van otthon tojásunk, akkor érdemes ezt a házi vaníliakrémet választani, mert annyira könnyed, picit habos és mennyei! Nekem ez a kedvenc vaníliakrémem!! 






Hozzávalók a tésztához:
6 cm átmérőjű formához 20-22 darabhoz
20 dkg finomliszt
10 dkg szobahőmérsékletű vaj
6 dkg porcukor
1 nagy tojás sárgája
fél citrom reszelt héja és leve (kezeletlen)
1 teáskanál sütőpor

A vaníliakrémhez:
1 rúd vanília
2,5 dl tej
3 tojás sárgája
5 dkg kristálycukor
2,5 dkg finomliszt

+ a forma kikenéséhez pici vaj 


Nagyon szép dombormintás kerámia termékek érkeztek a webáruházba, érdemes megnézegetni az alábbi linken:
Pöttyös Otthon - www.pottyosotthon.hu





   

Elkészítés:
1. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a porcukorral, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojás sárgáját, a reszelt citrom héját és frissen facsart levét és összegyúrjuk a tésztát. Könnyen nyújtható tésztát kapjunk, ha túl lágy vagy kicsit ragacsos, liszttel korrigáljuk.
2. Kinyújtjuk 3-4 mm vastagra és egy kb. 7 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. A  kosárka formákat vajjal jól kikenjük, majd a tésztakorongokat egyenként belenyomkodjuk a formákba, villával megszurkáljuk a tészta közepét, majd a formákat beletesszük egy tepsibe. Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben 8-10 perc alatt megsütjük. 
3. A krémhez a tejet a vaníliamagokkal és a vaníliarúddal együtt épphogy felforraljuk, majd levesszük a tűzről és a lábast hideg vízbe állítjuk.
4. A tojássárgákat a kristálycukorral robotgéppel (vagy kézi mixerrel) habosra verjük (fehéredésig). Hozzászitáljuk a lisztet és simára keverjük. A tej addigra langyosra hűlt, kidobjuk belőle a vaníliarudat és hozzáöntjük a tojássárgás krémhez. Egy lábosban, lassú tűzön állandó keverés mellett besűrítjük a krémet. Szintén hideg vízbe állítjuk a lábast és kevergetve langyosra hűtjük a krémet. Majd megtöltjük vele a kosárkákat.
5. Tetszés szerinti gyümölcsökkel díszíthetjük a tetejét.



Anyukám tyúkocskáinak köszönhetően nagyon szép sárga a vaníliakrém...

  
 
Jó étvágyat!