2016. február 29., hétfő

A legfinomabb rácsos linzer

Idézzük fel a gyerekkorunkat ezzel a puhám omlós tésztájú házi sárgabarack lekváros rácsos linzerrel! Szeretem azokat az emlékképeket felidézni, melyek ehhez a süteményhez kötnek - Anyukám és Erzsi néném is gyakran készítette. Az egyik legegyszerűbb kiadós sütemény, melyet  1 óra alatt az asztalra varázsolhatunk, és számomra az egyik legkedvesebb is.
Szerepel már a blogon (itt található), de akkor kicsit téliesebb ízvilággal készítettem,  most a darált diót és az őrölt fahéjat elhagytam.

A pöttyös kézműves kerámiák megtalálhatók a webáruházban az alábbi linkre kattintva: 



Hozzávalók:
kb. 30x25 cm-es tepsihez
50 dkg finomliszt
9 g sütőpor
20 dkg porcukor
1 megmosott/szárazra törölt citrom reszelt héja (bio vagy kezeletlen)
1 tojás
20 dkg vaj (esetleg margarin)
1 dl tej
esetleg 1 evőkanál tejföl
+ 15 dkg házi sárgabarack lekvár




Elkészítés:
1. A lisztben elkeverjük a sütőport, a porcukrot és a reszelt citrom héját, majd elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást és a tejet és összegyúrjuk a tésztát. Könnyen kezelhető, jól nyújtható tésztát kapjunk, ne legyen se kemény, se ragacsos! Ha kicsit keménynek érezzük, adjunk hozzá pici tejfölt, vagy ha túl lágynak, akkor korrigáljuk kis liszttel.
2. A tészta 2/3 részét enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk téglalap alakúra kb. 1 cm vastagra, a nyújtófa segítségével a kivajazott/lisztezett tepsire helyezzük és egyenletesen megkenjük a lekvárral. 
3. A maradék 1/3 tésztát vékonyra kinyújtjuk és 1 cm széles rácsokat vágunk belőle derelyevágóval vagy késsel, melyeket ráhelyezünk a tepsiben lévő tészta tetejére.
4. Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 18-20 perc alatt megsütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.)
5. A megsült tészta tetejét meghintjük porcukorral és szeletelve tálaljuk.
Tipp: 
1. Csak házi lekvárral vagy esetleg sütésálló lekvárral készítsük, különben sütés közben kifolyik belőle az összes lekvár!
2. Sárgabarack lekvárral a legfinomabb, de nyugodtan készíthetjük meggy, málna, őszibarack lekvárral  is.



 
Jó étvágyat!      

2016. február 22., hétfő

Kókuszos-kakaókrémes rakott keksz - sütés nélkül

Előfordul, hogy nincs elég idő vagy kedv sütemény sütéshez, mégis készíteni kell valami finom vendégvárót. Ez a könnyen, gyorsan elkészíthető desszert tökéletesen megfelel az ilyen alkalmakra. A kakaós krémjét különösen ajánlom figyelmetekbe, mert nagyon-nagyon finom! A férjem meg is jegyezte, hogy ezt a krémet szeretné látni más süteményekben is, annyira ízlik neki.
Ez a finomság is a kisfiam ovis farsangjára készült - ami ugyan már bő 1 hete volt, de végre felkerül a blogra is - mindenképp itt a helye.


A pöttyös kézműves kerámia több színben is megtalálható a webáruházban az alábbi linken:




Hozzávalók:
kb. 20x25 cm-es tepsihez vagy tálhoz
 60-70 db négyzet alakú háztartási keksz
8 dl tej
6 púpozott evőkanál búzadara
20 dkg kristálycukor
2 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor
7-8 dkg mazsola (elhagyható, aki nem szereti)
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg vaj
2 dkg kókuszreszelék     




Elkészítés:
1. A kakaóport, vaníliás cukrot, kristálycukrot, búzadarát simára keverjük a tejjel, majd alacsony lángon összefőzzük folyamatosan kevergetve (kb. 10 percig főzzük). Amikor már kissé besűrűsödött, elzárjuk alatta a lángot, langyosra hűtjük kevergetve, majd elkeverjük benne a vajat és a megmosott/lecsöpögtetett mazsolát. 
2. A tál vagy tepsi aljára kirakjuk sorba a kekszet, majd egyenletesen rákenjük a kakaós krém felét, erre ismét teszünk egy sor kekszet, végül rátesszük a krém másik felét. A tetejét megszórjuk a kókuszreszelékkel, és betesszük a hűtőbe legalább 4-6 órára, hogy átpuhuljon a keksz.
3. Tetszőlegesen felszeletelve tálaljuk.

   


Jó étvágyat! 

2016. február 19., péntek

Citromkrémes szelet

Puhán omlós tészta citromos krémmel és házi sárgabarack lekvárral. Ez az egyik legfinomabb lakodalmas sütemény! Legalábbis gyerekkoromban, amikor voltam néhány lagziban a szüleimmel, ez a süti minden asztalon jelen volt és én nagyon szerettem! Ti emlékeztek rá? Ha nem, akkor érdemes elkészítenetek, ízleni fog! Nagyon! :)
A múlt szombaton volt a kisfiam farsangja az óvodában, arra az alkalomra sütöttem ezt a süteményt - persze 1-2 szeletet hagytam itthon a fotózás kedvéért is.



Hozzávalók a tésztához:
25x20 cm-es tepsihez
40 dkg finomliszt
1 tojás
12 dkg zsír
fél csomag sütőpor (6 g)
10 dkg porcukor
kb. 1,5 dl tejföl

A krémhez:
4 dl tej
4 evőkanál finomliszt
1 kis citrom leve és reszelt héja (kezeletlen citrom)
20 dkg puha vaj
15 dkg porcukor

+ 4-5 evőkanál sárgabarack lekvár


A pöttyös kézműves kerámiák többféle színben megtalálhatók a webáruházban az alábbi linken:
Pöttyös Otthon - www.pottyosotthon.hu



Elkészítés:
1. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a porcukorral, elmorzsoljuk benne a zsírt, hozzáadjuk a tojást, végül annyi tejfölt adunk hozzá, hogy egy könnyen kezelhető, jó nyújtható tésztát kapjunk. (Nem biztos, hogy kell hozzá a 1,5 dl tejföl - a tészta ne legyen se nagyon lágy, ragacsos, se kemény!)
2. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként kinyújtjuk kb. 20x25 cm-es téglalap alakúra, melyet egy enyhén vajazott/lisztezett tepsi hátulján kisütünk (egyenként) előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon 6 perc alatt. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, a lényeg, hogy világos maradjon a tészta! Amikor a sarkai enyhén kezdenek barnulni, vegyük ki! ...és természetesen hagyományos sütőben is süthető.) A tésztalapokat hagyjuk kihűlni.
3. A krémhez a lisztet a cukorral és a tejjel simára keverjük, majd alacsony lángon, folyamatos kevergetés közben sűrű krémmé főzzük. Hideg vízre állítjuk a lábast és szintén folyamatosan kevergetve teljesen kihűtjük a krémet.
A vajat a porcukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját, összekeverjük, majd hozzáadjuk a lisztes pépet és szép sima krémmé keverjük az egészet. 
4. Egy tésztalapot ráteszünk egy tálcára, egyenletesen megkenjük a citromos krém felével, majd rátesszük a második tésztalapot, melyet megkenünk a lekvárral. Erre ismét jön egy tésztalap, rá a citromos krém második fele, végül betakarjuk a negyedik tésztalappal. 
5. Hűtőbe tesszük 1 éjszakára dermedni + hogy jól összeálljon a sütemény. Másnap kitesszük a konyhapultra szobahőmérsékletre kb. 1 órára, hogy puhulni tudjon egy kicsit, majd megszórjuk a tetejét porcukorral és tetszés szerint felszeleteljük.






Jó étvágyat!

A kis szőke hercegem az óvodai farsangon mi más szeretett volna lenni, mint Herceg. :)
Ezt a versikét mondta, melyet én írtam Neki - óriási sikere volt, 
Ő kapta a legnagyobb tapsot, aminek nagyon örült.

"Miről álmodik a lány,
sok holdfényes éjszakán?
A szőke hercegről talán?
Én vagyok a szőke herceg, hófehér paripán,
s van egy kacsalábon forgó palotám!
Itt a hintóm és a lovam,
nyerge bársony, benne magam.
Lánykérőbe jöttem eléd,
szép Hercegnőm, légy az enyém!"