2016. szeptember 8., csütörtök

Iskolakezdés, lakásfestés, babavárás

   Többen jeleztétek, hogy hiányzom én is és a receptjeim is, mert ebben az évben keveset vagyok jelen itt a blogon és Facebook oldalamon. Jönnék én gyakrabban,  de vagy az időm kevés nagyon, vagy néha egyszerűen csak élvezem a kismamaságot. :) Ráadásul tavasztól főleg a gyümölcsöket nassoltam egyfolytában - rengeteg gyümölcs termett és terem a kertünkben folyamatosan. Persze azért néha sütögettem és sütögetek is egy-egy alkalomra, vagy csak úgy, mert megkíván valami sütit a család. Ilyenkor ha egy kicsit sokára is, de igyekszem feltölteni és megosztani a receptet Veletek. :)  Lehet, hogy picit ritkábban jelentkezem a kis receptjeimmel, de el nem tűnök, mert imádom a süteményeket, nagyon szeretek sütni a konyhámban - szenvedélyem a sütés - és néha kifejezetten szeretek szöszmötölni egy-egy sütivel... Egyszóval enélkül én nem tudok meglenni hosszú távon. :)
  
 Az idei tavaszunk nagyon zsúfolt volt: a kisfiamnak az oviban sok verseny, vetélkedő volt, majd családi/gyereknap májusban, ezt követte júniusban az egész éves angol órákból angol évzáró bemutató, majd ballagás... és természetesen mindegyiken igyekeztünk részt venni a férjemmel, illetve itthon tanítottam a kisfiammal a verseket, mondókákat, dalokat a versenyekre, ballagásra stb. Emellett dolgoztunk, házimunka, vizsgák. 
  A zsúfolt tavaszt követte egy nyugodt, pihenősebb, ráérősebb nyár júliusban és augusztusban. Persze nyáron is dolgoztunk mindketten a férjemmel, de azért én igyekeztem sok szabadidőt csinálni magamnak - a teraszon üldögélve olvasgattam és zenét hallgattam vagy ringattam magam a kerti hintaágyban, élveztem a kismamiság minden percét. :) Ezen kívül sokat játszottunk a kisfiammal az udvaron, valamint sétáltunk, nyaraltunk, rokonokat látogattunk és sok időt töltöttünk a szüleimmel is beszélgetve. 
  Eljött az ősz és hirtelen ismét összetornyosultak a teendőink - olyannyira, hogy a végét sem látjuk. Indult az iskolakezdéssel és az ezzel kapcsolatos bevásárlással... No, nem én megyek iskolába... elég volt a vizsgákból és tanulásból! Bár szeretnék még elvégezni egy 2 éves iskolát, mert nagyon-nagyon érdekel, de szerencsére az idén nem indul ez a szak, ami számomra pont megfelelő, mert már úgysem férne bele az időmbe - majd jövő szeptemberben belevágok. 
Viszont a kis szőke hercegem első osztályos lett! :) Volt minden a múlt héten: szülői értekezlet, évnyitó és első nap az iskolában. Nagyon várta az iskolát, mert annyira szeretne már olvasni. Az idén már meg kellett vele tanítani az összes betűt (de egyelőre még csak a nagy nyomtatott betűket ismeri) és írni is tud ebben a formában. Nagyon szépen számol fejben, ráadásul olyan nagy számokkal, hogy csak nézünk - a számolást nem tanítottuk vele, magától tanulja. Azon gondolkodtunk, hogy az első osztály elején unatkozni fog az órákon, de mit csináljunk vele... annyira ki van éhezve a tanulásra, tombol benne a tudásvágy, kis maximalista. Bízom benne, hogy ez a jó szokása az iskolás években is kitart majd. Bár emellett néha elég rosszcsont is... ettől függetlenül nekem máris hiányzik most, hogy elkezdte az iskolát, hiszen egész nyáron együtt voltunk itthon (kettecskén napközben) és most hirtelen üres/csendes lett a ház. De az iskola eddig nagyon jól megy a kis első osztályosomnak: már van 6 piros pontja és 4 szorgos méhecskéje. (Azt hiszem a szorgos méhecskét azért kapja, mert szorgalmas az órákon - vagy valami ilyesmit jelent.)
   ...és bár napközben nagyon hiányzik itthon a kis szőke hercegem, nem unatkozom. Két hete hétvégén lakásfestésbe kezdtünk. A férjem szokta kifesteni a lakást, holott menedzserként abszolút nem ez a szakmája, de elég jól elboldogul vele, szépen festeget. Tavaly nyár végén kifestette a lakás egyik felét (akkor hoztam is Nektek néhány fotót festés után a nagytakarítás közben), az idén a lakás másik fele következik (bár a konyhát jövő nyárra hagyjuk, mert az már nem fér bele az időbe). Így is nagyon el fog húzódni ez a kis lakásújítás, mert a férjem közben dolgozik a munkahelyén, így csak esténként munka után, illetve hétvégeken van és lesz ideje a festegetésre. A hátralévő szabadságát a babaszületés időszakára tartogatja, hogy akkor pár napig tudjon nekem segíteni, amíg bele nem rázódunk az új életünkbe négyecskén. :) 
A lakásfestés mellett a beltéri ajtók lazúrozásába is belevágtunk! Amikor beköltöztünk  a házba 9 évvel ezelőtt, cseresznye színűre lazúroztuk az ajtókat, mert akkor mediterrán stílusban volt festve és lazúrozva a házikónk a sárga, narancs és terrakotta különböző árnyalataival, amire az évek alatt picikét ráuntam. Most a kopottas, régies stílust kedvelem, de azért még mindig a meleg színeknél megmaradva, ezért a falak színe vanília, bézs, masala tea (már tavaly nyáron is ezekre a színekre összpontosítottunk a fél lakás festésénél) a beltéri ajtók pedig kopottas/régies sötét tölgyre lesznek lazúrozva idén. Szombaton a férjem elkezdte lecsiszolni géppel a 3 széles tölgyfa keretet (melyek nem ajtók, csak dísz a lakásban), de nem gondoltam, hogy ez a gépi csiszolás akkora kosszal és porral jár! Sejtettem, hogy fog porozni elég rendesen, no de ennyire...!? Azt hittem elájulok a látványától... Két napig szállt a por az egész lakásban és maszkban közlekedtünk.


Csiszolás közben ilyen rémségesen nézett ki a tölgyfa keret.
Azóta ez az egy már épp le van lazúrozva és nagyon-nagyon hangulatos, szép, régies lett! 
Teljesen más lett tőle a lakás...


Még van hátra néhány ajtó és keret, melyeket le kell csiszolni, utána pedig valamikor le kell lazúrozni az ajtókat és még a nappalinkat is ki kell festeni. Most úgy érzem, soha nem lesz rend és tisztaság! Pláne, hogy ilyen nagy pocakkal egyedül nagyon lassan és óvatosan fogok haladni a takarítással - ha egyáltalán végzünk végre valamikor a festési munkálatokkal. ...és közben még dolgozom is.
  Ezeken kívül egy kis "utónyaralás" is vár ránk szeptemberben, amit eredetileg még tavasszal szerettünk volna megejteni, de nem volt rá időnk, ezért elhalasztottuk szeptemberre. Akkor még nem sejtettük, hogy az ősz sokkal zsúfoltabb lesz, mint amilyen a tavasz volt. De semmiképp nem szeretnénk kihagyni, mert nagyon szép helyről van szó az ország túl oldalán (6-6 órás autóúttal oda-vissza). Itthon hagyjuk a felfordulást majd néhány napra, kikapcsolódunk egy kicsit, aztán hazajövünk és folytatjuk tovább a festést. Ez most így jött össze. 

... azért bízom benne, hogy a baba születéséig rendben leszünk... :) Van még rá kb. bő másfél hónapunk.


Drukkoljatok, hogy addigra rendbe legyen a lakás!

5 megjegyzés:

 1. Gabriella, nálatok aztán zajlik az élet! Kisfiad biztos olyan ügyes lesz az iskolában is, mint az oviban volt, sok sikert kívánok az iskolás évekhez Neki.
  Nektek pedig gratulálok a család bővüléséhez :). Azért pihenj is a sok munka mellett. Nem is tudom hogy bírod. Drukkolok, hogy minden rendben legyen, mire a kisbaba megérkezik!

  VálaszTörlés
 2. Kedves Gabriella! Ha tehetném, lebeszélnélek a sötét tölgy színről, egyáltalán a sötétebbről. A mi házunk akkor épült, amikor a sötétbarna szerkezetek voltak divatban. 15 éve végtelen elegem van belőle, de rettenetes nagy munka lenne az összes ajtót-ablakot lecsiszolni és visszahozni az eredeti fa-színt vagy világosra festeni. Az egyedüli igazi megoldás lenne az összes szerkezetet lecserélni. De természetesen azt csináltok, amit akartok, csak azért vetődött fel bennem, mert ha ezt a frissebb-világosabb színt ennyi idő alatt meguntátok, akkor (saját tapasztalat) a sötétebbet még hamarabb meg fogjátok unni, és nehéz visszacsinálni.
  Sok boldogságot az új babához és a kis szőke herceghez is.

  VálaszTörlés
 3. Kedves Gabeszka! Boldogan olvastam, hogy kisbabát vársz ez nagyszerű dolog! Kívánok Neked és picurkának jó egészséget! Biztos nagyon szép lesz a lakás, mire megérkezik az új jövevény. A kis fiad jól megnőtt, már iskolás lett...Megy az idő rendesen... Puszillak és minden jót kívánok Nektek! Kriszti

  VálaszTörlés
 4. Szia, nagyon jó, hogy leírtad ezeket a dolgokat, gratulálok a babához is, és a nagy fiadhoz is!!!
  Vigyázz magadra, ne takaríts sokat, inkább kérj segítséget (takarítónő).
  Kellemes pihenést, boldog babavárást kívánok, meg hogy írj gyakrabban!
  kislány, vagy kisfiú várható?

  VálaszTörlés
 5. Szia Gabi! Jó volt olvasni Rólatok, a "kis" Szőke Herceged igazi komoly iskolás lett! Az én fiam is kb így indult neki a sulinak, nem unatkozott, de minden kérdésre ő akart válaszolni :) Jó pár évig kitartott a lelkesedés, remélem Veletek is így lesz!
  Az én férjem is mindig kitalál valamit, amitől szebb lesz a ház, de ezek valahogy mindig nagyon sok szeméttel járnak :D :D
  Csak nem felénk jöttök szeptemberi nyaralásra ???
  Puszi Sylvia

  VálaszTörlés