2015. december 25., péntek

Szeretetteljes, szép Karácsonyt!

Egy kis részlet a Mi karácsonyunkból 


Mindösszesen 3 órát tudtam aludni éjszaka ,
ezért kicsit bedagadt, fáradt szemekkel, de ki nem hagytam volna
a szokásos karácsony reggeli fotózást az én Egyetlenemmel :)



A kis szőke hercegem Szenteste nagyon izgatottan várta, 
hogy mikor csilingel már a Jézuska,
és amikor meglátta az ajándékokat a fa alatt, rögtön magához ölelte őket :) 



 Az egyik új játék különösen izgalmas számára
- azóta egyfolytában azzal kell játszania az egész családnak
...és még mindig nem unja :)



Az idei karácsonyfánk egy kicsit kisebb az eddig megszokottól,
de amikor megláttuk a férjemmel vásárlás közben ezt az aranyos normand fenyőt, 
mindketten rögtön beleszerettünk. :)
Eddig minden évben le kellett vágni a fenyőinkből egy darabot felül és néhány ágat oldalt is, mert soha nem fért be a lakásba. 
Az idén viszont könnyedén behoztuk a lakásba. Milán meg is jegyezte: "Most csak ekkora?" :)
Ettől függetlenül izgatottan és boldogan díszítette fel és a végeredmény nagyon tetszett neki.


December 12-én délután a kisvárosunk Művelődési Házában volt egy "Ajándékkosár" elnevezésű karácsonyi műsor, ahol iskolások szerepeltek. De egy kicsi óvodás csoport is szerepet kapott ebben az ünnepi műsorban. A városka 3 óvodájából válogattak össze néhány gyermeket a szereplésre, és mivel a kis szőke hercegem imádja a verseket, nagyon könnyen és gyorsan tanul, ráadásul szeret szerepelni is, nem szeppen meg a sok-sok nézőtől és szép hangosan beszél, az óvónénik Őt mindig beválogatják az ilyen műsorokba. Nagyon-nagyon ügyes volt most is! Maximalista a szőke hercegem, ami ebben a műsorban is meglátszott. Soha, semmiben nem szeret hibázni! Bár egy igazi energiabomba és nagyon rosszcsont, minden nap úgy lefárasztja az egész családot, hogy elmondani nem tudom, nem unatkozunk mellette egy percet sem, de amikor komolyan kell viselkedni vagy van valamilyen feladat, akkor mindig 100 %-osan odateszi magát és hibátlanul megcsinálja, elmondja, megoldja - ezt (is) imádom benne! :) 
Hoztam a műsorról egy videót. A kis hercegem a 20. percben jelenik meg az elődadásban recsegő hanggal, hiszen Ő a "Fagy", majd elmondja a kis versikéit is... 





Meghitt, szép Karácsonyt és kellemes pihenést kívánok Nektek 
a szeretteitek körében!

2015. december 3., csütörtök

Bejgli

Egy tökéletes bejgli receptet hozok Nektek! Puha és omlós tészta, nagyon finom ízletes diós és mákos töltelékkel. A családom nem szereti a száraz bejglit, ezért igyekszem mindig úgy készíteni a tésztáját, hogy puha és omlós is legyen egyben, illetve a töltelék se legyen száraz, inkább egy kicsit szaftos jellegű. Nagyon-nagyon finom lett, a férjem nem győzte dicsérni, és persze vele együtt engem is. :) 
Több bejgli is szerepel a blogomon - mindegyik nagyon finom, emiatt bátran és nyugodt szívvel ajánlom Nektek bármelyiket. De aki ismer, tudja, hogy imádok kísérletezgetni, variálni a receptekkel, süteményekkel... Most is napok óta tervezgettem a fejemben ezt a bejglit - bár az ötlet alapját a múltkor elkészített pozsonyi kiflim adta. Muszáj volt elkészítenem, mert már napok óta ezzel a bejgli recepttel feküdtem le este és ébredtem fel reggel. :) Most már megnyugodhatok végre... elkészült és isteni lett!




Hozzávalók:
2 rúdhoz
50 dkg finomliszt
4 dkg porcukor
csipet só
10 dkg zsír
10 dkg szobahőmérsékletű vaj
2 dkg friss élesztő
2 dl langyos tej
2 tojássárgája
1 citrom reszelt héja (kezeletlen)

A diós töltelékhez:
15 dkg darált dió
0,8 dl tej (80 ml)
8 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja (kezeletlen)
5 dkg mazsola (elhagyható, aki nem szereti)
1 evőkanál rum (elhagyható)    

A mákos töltelékhez:
15 dkg darált mák
0,8 dl tej (80 ml)
8 dkg kristálycukor
1 alma
         
+ a tetejére 1 tojás 


A pöttyös kézműves kerámiák megtalálhatók a webáruházban az alábbi linken:



Elkészítés:
1. A diós töltelékhez felforrósítjuk a tejet egy lábasban, közben jól elkeverjük benne a cukrot. Majd elzárjuk alatta a lángot, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, az előzőleg megmosott és rumba áztatott mazsolát, a citrom héját és a darált diót - összekeverjük és félre tesszük.
2. A mákos töltelékhez is felforrósítjuk a tejet, közben jól elkeverjük benne a cukrot, majd elzárjuk alatta a lángot, hozzáadjuk a darált mákot és a meghámozott, reszelt almát - összekeverjük és félre tesszük.
3. A tésztához a tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót, a porcukrot, a reszelt citrom héját, elmorzsoljuk benne a zsírt és a vajat, hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd a felfuttatott élesztős tejet és összegyúrjuk. Picit zsíros, de nem ragacsos tésztát kapunk! A lényeg, hogy jól kezelhető, könnyen nyújtható legyen! (Ha kicsit keménynek érezzük, adhatunk hozzá pici tejet, vagy ha kicsit ragacsos, akkor adjunk hozzá pici lisztet.) Nem kell pihentetni és keleszteni!
4. A tésztát két egyenlő gombóccá alakítjuk. Kinyújtjuk az egyiket kb. 30x40 cm-es téglalapra (kivételesen nem lisztezzük be a gyúrótáblát a tésztanyújtáshoz!), egyenletesen megkenjük a diós töltelékkel a kinyújtott tésztát (a felső részénél 2 cm részt kihagyunk, nem teszünk tölteléket, hogy feltekerés közben ne jöjjön ki a töltelék és könnyen össze lehessen tekereni). A tészta két végét felhajtjuk a töltelékre (lásd az alsó képen), majd feltekerjük a bejglit és sütőpapíros tepsire tesszük. (A hajtás rész alulra kerüljön.)
5. A mákos bejglivel ugyanúgy járunk el, mint a dióssal: kinyújtjuk a tésztát téglalapra, megkenjük a mákos töltelékkel egyenletesen, feltekerjük ugyanolyan módon és a sütőpapíros tepsire tesszük a diós bejgli mellé. Egymástól kicsit távolabb, mert sütés közben kelni fognak.
6. Lekenjük a bejgliket a tojás sárgájával, majd a tepsivel együtt betesszük a hűtőbe kb. 40-45 percre. Amikor megszáradt a tojássárgája a bejglin, lekenjük a tojások fehérjével is, majd visszatesszük a hűtőbe kb. 30 percre.
7. Ha megszáradt a tojások fehérje is a tészta tetején, akkor jó mélyen megszurkáljuk mindkét bejglit egy hústűvel (vagy tiszta fogpiszkálóval) a két oldalán is és a tetején is (a tetején is 4-5 helyen, a két oldalán is 4-5 helyen), hogy sütés közben tudjon távozni a gőz és ne repedjen szét. 
8. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.) Ne  süssük túl! 




    
Jó étvágyat!