2015. szeptember 29., kedd

Gabi kedvenc sütije, avagy omlós mákos rudacskák

Nagyon egyszerű, nagyon omlós, nagyon finom! Kedvenceim közé tartoznak az ilyen aprósütemények! Ettől függetlenül a süti neve nem rólam szól, csupán véletlen egybeesés a nevünk. A receptet a nagynénémtől kaptam valamelyik nap - egy újságból vágta ki. Én csak szimpla adaggal készítettem, amit meg is bántam a végén, mert annyira finom, hogy pillanatok alatt "elkapkodtuk" - szerintem érdemes mindig dupla adaggal sütni!



A pöttyös kézműves kerámia és kekszes dobozok megtalálhatók a webáruházban az alábbi linken 

Hozzávalók a tésztához:
32 db rudacskához
30 dkg finom liszt
20 dkg szobahőmérsékletű vaj (esetleg margarin)
7,5 dkg porcukor
1 tojássárgája
csipet só
1 citrom reszelt héja (bio vagy kezeletlen citrom)

A töltelékhez:
12,5 dkg darált mák
3 dkg kristálycukor
0,75 dl tej (75 ml)
1 citrom reszelt héja
1 marék mazsola
2 evőkanál méz

+ 2 evőkanál porcukor és 1 csomag vaníliás cukor a hempergetéshez








Elkészítés:
1. A tésztához a vajat, a porcukrot és a tojássárgáját habosra keverjük, majd hozzáadjuk a reszelt citrom héját is + a csipet sóval összekevert lisztet és összegyúrjuk a tésztát. Folpackba csomagoljuk és betesszük a hűtőbe 30 percre.
2. A töltelékhez a tejet egy lábas öntjük, hozzáadjuk a cukrot, mézet, a megmosott mazsolát, reszelt citromhéját és felforrósítjuk (nem kell forralni, csak forró legyen), majd elzárjuk alatta a gázt és belekeverjük a darált mákot is. Hűlni hagyjuk.
3. A tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra kinyújtjuk 6-7 mm vastagra, majd 4 egyenlő csíkra vágjuk (a csíkok kb. 8 cm szélesek legyenek és 26-28 cm hosszúak).    
4. Minden csík egyik szélére (hosszanti irányban) teszünk máktölteléket (lásd az alábbi képen), majd a töltelékre ráhajtjuk a tésztát. (Mivel omlós tésztáról van szó, lehet, hogy egy picit itt-ott szétszakad, amikor hajtjuk rá a tésztát a töltelékre, de semmi gond, ilyenkor az ujjunkkal összenyomkodjuk enyhén a szétszakadt/töredezett résznél.) 
5. A rudakat kb. 8 egyenlő rudacskákra vágjuk fel éles késsel. (Érdemes közben néha a kést lisztbe mártogatni, így nem fog ragadni a töltelékhez.)
6. A rudakat sütőtapíros vagy enyhén vajazott/lisztezett tepsire sorakoztatjuk, majd előmelegített légkeveréses 170 fokos sütőben kb. 15-17 percig sütjük. Világos maradjon a tészta! Amikor a széle/alja picit pirul, már jó.  (a sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet és természetesen hagyományos sütőben is lehet sütni)
7. Amikor megsült, még forrón meghempergetjük a rudakat a vaníliás cukorral összekevert porcukorban.

Tipp: Jól záródó dobozban napokig eláll (ha eleget készítünk :).







Jó étvágyat!

Forrás: 

 

2015. szeptember 25., péntek

Hajtogatott sajtos-túrós pogácsa

Imádom az ilyen könnyű tésztájú pogácsákat! Ráadásul jól lehet csomagolni iskolába, munkahelyre és itthon is rá lehet járni, bekapni egyet-kettőt - esetleg inni hozzá egy bögre tejet. 
A kisfiam és Apukám nagyon nagy pogácsa rajongók, ezért amikor megláttam a hűtőben a doboz túrót - ami szerintem néhány napja arra várt, hogy ne feledkezzek el róla sem - arra gondoltam, hogy most nem édes süteményt készítek a túróból, hanem pogácsát, mert valamelyik nap a kis szőke hercegem ezt emlegette. 
Van a blogomon többféle túrós pogácsa is: túrós-sajtos pogácsasonkás-túrós pogácsa és jó szívvel ajánlom Nektek mindegyiket, mert egyik finomabb, mint a másik. :)



A szépséges, fényes festésű pöttyös kézműves kerámiák megvásárolhatók a webáruházban is az alábbi linken:


Hozzávalók:
kb. 40-42 db pogácsához
50 dkg finom liszt átszitálva
fél dl langyos tej (50 ml)
4 dkg friss élesztő
1 tojás
10 dkg reszelt trappista sajt
25 dkg túró
1,5 dl tejföl
kb. 10-12 dkg szobahőmérsékletű vaj (esetleg margarin)
2 teáskanál só (vagy ízlés szerint)

A hajtogatáshoz:
kb. 15 dkg reszelt trappista sajt

+ 1 felvert tojás a tetejére a kenéshez
5 dkg reszelt sajt






Elkészítés:
1. A tejben simára keverjük az élesztőt (nem kell felfuttatni).  A lisztben elkeverjük a sót, összekeverjük a túróval és reszelt sajttal, elmorzsoljuk benne a puha vajat, hozzáadjuk a tojást és a tejfölt, végül az élesztős tejet és összegyúrjuk a tésztát. Lágy tészta legyen, de ne legyen ragacsos! Ha esetleg úgy érezzük, adhatunk még hozzá 1-2 evőkanál lisztet.
2. Összegyúrás után enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát téglalap alakúra (max. 1 cm vastagra), egyenletesen szétszórjuk rajta a reszelt sajt felét, majd a képen látható módon hajtogatjuk: vagyis az egyik szélét ráhajtjuk a tészta 2/3-ra, majd erre rá a másik szélét is, aztán kettéhajtjuk.

        
Egy tiszta konyharuhával letakarjuk a tésztát, hogy ne száradjon ki és 30 percig pihentetjük.
Majd ismét kinyújtjuk téglalap alakúra, megszórjuk a reszelt sajt másik felével, megismételjük a hajtogatást és 30 percre letakarjuk.
3. Végül kinyújtjuk kb. 1,5-2 cm magasra (ne lapítsuk nagyon le), becsíkozzuk/rácsozzuk a tetejét és egyenletes kockákra/négyzetekre vágjuk (pogácsaszaggatót is lehet használni, de én most nem akartam, hogy maradjon le tészta, melyet ismét össze kell gyúrni és nyújtani, szaggatni - egyszerűbb volt most  négyzetekre vágni). 
4. Sütőpapíros vagy enyhén vajazott/lisztezett tepsire rakjuk, a tetejét lekenjük a felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. ( A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, a hagyományos sütőben 200 fokos süssük.)








Jó étvágyat!
  

2015. szeptember 22., kedd

Almás krémes

Omlós tészta, kellemes almás töltelék és nem túl édes vaníliás krém - röviden így jellemezném ezt a nagyon finom, kiadós süteményt. Nem gyerekkori ugyan, de régi kedvencem, ennek ellenére most készítettem először. Kb. 15 éve "találkoztam" ezzel a sütivel az egyik, kisvárosunkban lévő süteményes boltban és szerelem volt első kóstolásra. :) Bevallom, gyakran vettem belőle néhány szeletet vasárnap délutánonként a családomnak (és magamnak), amikor nem volt kedvem sütni. De amikor valamelyik nap megláttam a receptet Anyukám régi süteményes könyvében, nagyon megörültem! (Ő soha nem készítette ezt a süteményt, szerintem észre sem vette, mert  600 receptet tartalmaz a könyv.) 
...és bár 2 hete óriási felfordulás van a lakásban a festés miatt, szombat este 8 órakor gyorsan elkészítettem, hogy a vasárnapi ebéd után legyen desszertünk is. Alig sütöttem az elmúlt évben sütit, már nagyon ki vagyunk "éhezve" az ilyesmikre. :) Emiatt mostanában igyekszem sütni néhány finomságot.





Hozzávalók a tésztához:
60 dkg finom liszt
20 dkg zsír
10 dkg porcukor
1 tojás
1 csomag sütőpor (12 g)
kb. 1,5-2 dl tej

Az almás töltelékhez:
12 db közepes alma
2 evőkanál kristálycukor 
(vagy az alma savanyúságától/édességétől függően ízlés szerinti cukor)
2 evőkanál sárgabaracklekvár
2-3 dkg vaj

A krémhez:
2 csomag vaníliás pudingpor
5 dl tej
15 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor 
15 dkg szobahőmérsékletű vaj


A pöttyös kézműves kerámiák megtalálhatók a webáruházban az alábbi linken:
www.pottyosotthon.hu


Elkészítés:
1. Először az almás tölteléket készítjük el: a megmosott/meghámozott almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Ha túl sok a leve, akkor picit kinyomkodjuk, ne áztassa majd el nagyon a tésztát. (De azért ne legyen túl száraz se az alma!) Egy lábasban közepes lángon kavargatva megpároljuk - közben adunk hozzá cukrot ízlés szerint, majd a 2 evőkanál baracklekvárt. Elzárjuk alatta a lángot, ekkor hozzákeverjük a vajat. Félretesszük hűlni a tölteléket.
2. A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk. A tejet adjuk hozzá utoljára fokozatosan - annyit, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk, ne legyen kemény. 3 egyforma részre osztjuk. Egyenként kinyújtjuk kb. 20-30 cm-es téglalap alakúra. Egy tepsi hátulját enyhén megvajazzuk/vagy zsírozzuk és a lapokat egyenként megsütjük előmelegített légkeveréses 180 fokos sütőben kb. 8 percig. (Ne süssük túl, világos legyen a tészta! Nem baj, ha picit puha, amikor kivesszük a sütőből - néhány perc múlva megszilárdul.)
3. A krémhez egy lábasban a pudingport 1 dl tejben simára keverjük, majd hozzáöntjük a többi tejet is és közepes lángon sűrűre főzzük. Hideg vízbe állítjuk a lábast és kevergetve kihűtjük.
4. A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt pudingos krémet.
5. Összeállítjuk a tésztát: egy tálcára tesszük az egyik tésztalapot, rásimítjuk egyenletesen az almás tölteléket, erre jön a másik tésztalap (enyhén rányomjuk), erre egyenletesen rákenjük a vaníliás krémet, majd rá a harmadik tésztalapot. Egy éjszakára hűtőbe tesszük!
6. Másnap fogyasztás előtt minimum 1 órával kivesszük a hűtőből, majd a tetejét megszórjuk porcukorral és szeletelve tálaljuk.


  



    
Jó étvágyat!     

Forrás:
    

2015. szeptember 12., szombat

Bolognai tepsis pizza

Ha legközelebb pizzát készítettek a családnak, ezt a változatot mindenképp próbáljátok ki! Meglátjátok, annyira finom, hogy mind a 10 ujjatokat megnyaljátok utána. :) Elkészíteni egyszerű és nem tart túl sokáig - 1 óra múlva már ehető is. 
Jaj, de szeretem! Nyelek nagyokat már a recept írása közben is... :)



Hozzávalók a tésztához:
egy nagy gáztepsihez
25 dkg finomliszt
3 dkg friss élesztő
kb. 2 evőkanál olaj
 1,5 dl langyos víz
1 teáskanál só

A feltéthez:
1 nagyobb fej vöröshagyma
kb. 4 evőkanál olaj
40 dkg darált sertéshús
1 nagyobb gerezd fokhagyma
    3 közepes paradicsom    
5 evőkanál sűrített paradicsom
2 teáskanál szárított bazsalikom
só, őrölt bors ízlés szerint
15 dkg parmezán vagy trappista sajt




Elkészítés:
1. A langyos vízben felolvasztjuk az élesztőt, a lisztet összekeverjük a sóval, hozzáadjuk az élesztős vizet, majd annyi olajjal bedagasztjuk, hogy egy rugalmas, könnyen nyújtható, de ne ragacsos tésztát kapjunk. Letakarva kelesztjük 30 percig.
2. Addig elkészítjük a feltétet: a megtisztított, megmosott hagymát apróra vágjuk, egy serpenyőben megfonnyasztjuk az olajon, majd hozzáadjuk a darált húst és erős lángon kifehérítjük/pirítjuk. 
3. Hozzáadjuk a megtisztított, zúzott fokhagymát, a megmosott, cikkekre vágott paradicsomot, a sűrített paradicsomot, bazsalikomot és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A szószt sűrűsödésik főzzük. 
4. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen gáztepsi nagyságúra nyújtjuk, kb. 1 cm vastagra. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a szószt, majd ráreszeljük a sajtot. 
5. Előmelegített 190 fokos sütőben alsó-felső programon kb. 15 perc alatt megsütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet. Ha a sajt már kezd pirulni a tetején, a tészta pedig aranyszínű, akkor jó - nem kell túl sütni.)


   

Jó étvágyat!