2015. augusztus 27., csütörtök

Réteges sajtos-vajas kifli - dagasztás nélkül

Nézzétek, milyen szép kifliket sütöttem! Egyszerűen és elég gyorsan elkészíthető, mert nem kell dagasztani, csak összegyúrni. Kívül ropogós, belül puha, sajtos, réteges tésztával... nagyon finom! Ugye elhiszitek nekem? :)
Kedvenceim közé tartoznak a rétegesen elkészített tészták, gyakran szoktam alkalmazni ezt az elkészítési formát, mert nagyon praktikus - leegyszerűsítik a munkát. ...hogy említsek egyet a blogomon szereplők közül: a sajtos leveles rudat imádom, azt is hasonlóan készítem. Rengetegen kipróbáltátok már, és jeleztétek, hogy nektek is nagy kedvenc lett!


A pöttyös kézműves kerámiák megtalálhatók a webáruházban az alábbi linken:



Hozzávalók:
kb. 14 közepes kiflihez
50 dkg finom liszt átszitálva
10 dkg szobahőmérsékletű vaj
3 dkg friss élesztő
1 tojássárgája
1,5 dl langyos tej
1 kávéskanál kristálycukor
2 teáskanál só (vagy ízlés szerint)
140 g-os tejföl (nem biztos, hogy kell az egész)

A töltelékhez:
10 dkg szobahőmérsékletű vaj
10 dkg reszelt trappista sajt

 A tetejére:
1 tojássárgája
1 evőkanál tej
4-5 dkg reszelt trappista sajt


        

 



Elkészítés:
1. Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval. A langyos tejben a cukorral összekeverjük az élesztőt (nem kell felfuttatni, csak jól megáztatni a tejben az élesztőt). A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd az élesztővel összekevert tejet, végül annyi tejfölt, hogy egy közepesen lágy, de ne ragacsos tésztát kapjunk. Összegyúrjuk - nem kell dagasztani. (Nem biztos, hogy kell hozzá az összes tejföl, ezért ezt adjuk hozzá utoljára kis adagokban.)
2. A tésztát nem kell keleszteni, rögtön kinyújtjuk téglalap alakúra kb. 7 mm vastagra, majd egyenletesen megkenjük vajjal, megszórjuk a reszelt sajttal és feltekerjük, mint a piskóta tekercset. (Én nem a hosszabb, hanem a szélesebb oldalánál tekertem fel, így több a réteg.) Konyharuhával letakarjuk, hogy ne száradjon ki és pihentetjük 25-30 percig. 
3. Ezután kettévágjuk középen (két egyforma részre). Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk az egyiket téglalap alakúra (nem baj, ha a szélénél picit kifolyik a töltelék nyújtás közben, csak lisztezzünk alá egy kicsit, hogy ne ragadjon le és nyújtjuk tovább). Kb. 30x40 cm-es téglalapra nyújtsuk ki, hogy olyan 4-5 mm vastag legyen. Majd szeleteljük fel a téglalapot 7 egyforma háromszögre. Feltekerjük mindegyiket és kifli alakúra formázzuk. 
A másik tésztával is ugyanígy járjunk el (kinyújtjuk, háromszögekre vágjuk, feltekerjük, kiflivé formázzuk), tehát így összesen 14 kiflink lesz.
4. A kifliket sütőpapíros tepsire helyezzük, tetejét lekenjük a tejjel elkevert tojássárgával, meghintjük reszelt sajttal, és előmelegített légkeveréses 180 fokos sütőben kb. 16-18 perc alatt megsütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, és természetesen hagyományos sütőben is süthető.)


Fázisfotó a munkafolyamatokról



A recept Anyukám régi, besárgult süteményes könyvéből van,
bár én picit kibővítettem és változtattam rajta.
Egyébként édesen is lehet készíteni, tetszés szerinti édes töltelékkel.

   

 ...és jöjjön még néhány fotó a kifliről, ha már ilyen sokat sikerült kattintgatnom. :)







Jó étvágyat!