2015. január 29., csütörtök

Túrógombóc

Jaj, imádom a túrógombócot! Igazán egyszerű finomság. Szilveszterkor az egyik kedves blogolvasó (Julianna) kért tőlem túrógombóc receptet és azóta is ezen járt az eszem, hogy olyan régen ettem én is, ideje lenne ismét elkészíteni. :) Mivel nem szerepel még a blogon ez a recept, gyorsan pótolom, hiszen ez a kedvenc túrógombóc receptem. Nem kemények a gombócok, nem is lágyak... pont olyan, amilyennek lennie kell. Ha eddig nem találtátok meg a megfelelőt, akkor ezt feltétlenül próbáljátok ki, tuti siker lesz.






Hozzávalók:
kb. 22-24 gombóchoz
50 dkg tehéntúró
4 tojás
2 dl búzadara
1 csipet só
2 evőkanál porcukor
1 kisebb citrom reszelt héja (kezeletlen citrom)

A hempergetéshez:  
10 dkg zsemlemorzsa
4 dkg zsír (vagy 3 evőkanál olaj)
1 púpos evőkanál porcukor (vagy ízlés szerint)


Kézműves kerámia gyermek étkészletek 24 mintával kaphatók a webáruházban az alábbi linken:
Pöttyös Otthon - www.pottyosotthon.hu





Elkészítés:
1. Az áttört túrót összekeverjük a tojások sárgájával, a búzadarával, a csipet sóval, a porcukorral és a reszelt citromhéjjal egy tálban, hozzáadjuk a tojások keménnyé vert habját is, majd letakarva minimum fél napig állni hagyjuk a hűtőben. (Én este szoktam összeállítani, éjszakára beteszem a hűtőbe és másnap főzöm meg.)
2. A pirított zsemlemorzsához a zsírt/olajat felforrósítjuk egy serpenyőben, majd kisebbre vesszük a lángot a serpenyő alatt, beletesszük a zsemlemorzsát és folyamatosan kevergetve megpirítjuk. Elzárjuk alatta a lángot és ekkor keverjük bele a porcukrot. 
3. A túrós masszából vizes kézzel gombócokat formázunk (én kb. 4 cm átmérőjű gombócokat szoktam készíteni). Közben egy fazékban vizet forralunk és a lobogó vízben 6 percig főzzük a gombócokat. Majd a leszűrt/lecsepegtetett gombócot a pirított zsemlemorzsába meghempergetjük.   

Tipp:
Ha elég időt hagyunk arra, hogy a búzadara megszívja magát, akkor sosem fő szét a gombóc (én ezért szoktam 1 éjszakára a hűtőbe tenni).
Tálalhatjuk úgy is, hogy csak porcukorral meghintjük a gombócok tetejét, de kínálhatjuk tejfölmártással is: ehhez 2-3 dl tejfölt összekeverünk ízlés szerinti porcukorral.






Jó étvágyat!
 

2015. január 27., kedd

Sörkifli

Kívül a sajttól enyhén ropogós, belül pihe-puha, könnyű a tésztája, és még másnap is ugyanolyan finom. A baráti beszélgetés elengedhetetlen kelléke, de tízórainak is nyugodtan csomagolhatjuk. Én szombat délutáni nassolni valónak sütöttem, odavolt érte az egész család és rokonság. :)




Hozzávalók:
(32 darabhoz)
50 dkg finomliszt átszitálva
1 evőkanál só
5 dkg friss élesztő
1,5 dl olaj
3 evőkanál tejföl
3 dl langyos tej
1 tojás

+ a tetejére 1 tojássárgája 1 evőkanál vízzel elkeverve
és 5 dkg reszelt trappista sajt

A képeken szereplő pöttyös termékek megtalálhatók a webáruházban az alábbi linken:
Pöttyös Otthon - www.pottyosotthon.hu






Elkészítés:
1.  A langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
2. Az átszitált lisztben elkeverjük a sót, hozzáadjuk a tojást, tejfölt, olajat, majd a felfuttatott élesztővel bedagasztjuk a tésztát. Lágy tésztát kapjunk, de ha kicsit ragacsosnak érezzük, adhatunk még hozzá kis lisztet. Letakarva duplájára kelesztjük.
3. A tésztát kettévesszük és mindkét gombócot külön-külön lisztezett felületen kör alakúra kinyújtjuk (kb. fél cm vastagra). 16-16 cikkre osztjuk mindkettőt. A cikkeket feltekerjük és kiflivé formázzuk.
4. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a kifliket (egymás között hézagot hagyva) és még kb. 10-15 percig kelesztjük őket.
5. A tojássárgáját 1 evőkanál vízzel elkeverjük, lekenjük vele a kiflik tetejét és pici reszelt sajtot szórunk rá. (Nem kell túl sok sajt a tetejére, épp csak egy pici itt-ott, mert így lesz jó ropogós a teteje, ahogy a sajt rápirul.) 
6. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.)




 
 
 Jó étvágyat!

Forrás: Nők lapja konyha Desszert, 2014. március

2015. január 26., hétfő

Tejcsokoládés banántorta

Tegnap volt Apukám születésnapja, Neki készítettem ezt a kis tortát. Nagyon kevés időm volt a torta készítésre, a fotózás is csak 1-2 gyors kattintás volt, de a.lényeg, hogy végül lett torta és fotó is. :) No egyébként sem vagyok egy nagy tortakészítő mester, mert soha nincs elég időm és türelmem hozzá.
A torta tésztája a benne lévő banánnak köszönhetően nem száraz, inkább picit szaftos/szivacsos jellegű, de finom ám. A krém is roppant egyszerűen készült: tejcsokoládé és tejszínhab keveréke.




Hozzávalók a tésztához:
(20-22 cm átmérőjű formához)
3 tojás
15 dkg kristálycukor
12,5 dkg puha vaj
2 kisebb érett banán
25 dkg finomliszt
1 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor
(ha holland kakaóport használunk, sötétebb barna lesz a tészta) 
1 púpos teáskanál sütőpor
1 dl habtejszín

A krémhez:
20 dkg Boci tejcsokoládé
5 dkg vaj
2 dl habtejszín

+ a torta tetejére csokis gabonagolyók


   

Elkészítés:
1. A tésztához a tojásokat verjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a puha vajat, a villával összetördelt banánokat és keverjük el így is jó alaposan. 
2. Szitáljuk hozzá a kakaóporral és sütőporral elkevert lisztet, mellyel szintén jól összekeverjük, végül hozzáadjuk a tejszínt is és keverjük simára a tésztát. (Ha túl sűrűnek látjuk, adhatunk még hozzá tejszínt vagy tejet.)
3. A tortaformát enyhén kivajazzuk/lisztezzük, beletesszük a tésztamasszát egyenletesen elsimítva, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 45-50 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, ezért tűpróbával ellenőrizzük!)
4. A krémhez a csokit és a vajat vízgőz felett megolvasztjuk. A lehűtött tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük az olvasztott csokihoz.
5. Amikor a torta teljesen kihűlt!!, körbekenjük az oldalát és a tetejét is a csokoládékrémmel, a tetejét pedig kirakosgatjuk a csokis gabonagolyókkal. 

A pasztell kék apró virágmintás kerámia tálaló tál és desszertes tányér megtalálható
a webáruházban is: www.pottyosotthon.hu



Jó étvágyat!
  
    

2015. január 22., csütörtök

Csokoládéval töltött burgonyafánk - muffinformában sütve

Még decemberben láttam az újságban, és már akkor tudtam, hogy ki fogom próbálni, mert szeretek mindent a sütőben megsütni, amit csak lehet. Egyrészt sokkal kényelmesebb így + a zsiradék is kevesebb, és a lakásban sem terjeng a sült olaj szaga. Persze a szalagos fánk verhetetlen, de ha a leírásnak megfelelően készítjük el ezt a kis burgonyafánkot, akkor nagyon finom tud lenni ez is. A tésztája a krumplinak köszönhetően könnyed, sütés közben isteni vajas-narancsos illat lengi be a konyhát - a csokoládé töltelékkel pedig még jobban tudjuk fokozni az élvezeteket. 
(Milán sok csoki mikulást kapott decemberben, muszáj elhasználni a süteményekhez. :)






Hozzávalók:
(24 db kis fánkhoz)
kb. 30 dkg főtt, áttört burgonya
3 dkg friss élesztő (vagy 1 evőkanál szárított élesztő)
1,5 dl langyos tej
10 dkg porcukor
25 dkg finomliszt átszitálva
csipet só
1 narancs reszelt héja (ha lehet, kezeletlen narancs)

10 dkg tej- vagy étcsokoládé

kb. 4 dkg vaj a forma kikenéséhez


A narancssárga-fehér pöttyös kézműves kerámiák megtalálhatók és megvásárolhatók 
a webáruházban is: www.pottyosotthon.hu

      

Elkészítés:
1. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Az átszitált lisztet összekeverjük a porcukorral, a csipet sóval, a reszelt narancshéjjal és az áttört, főtt burgonyával. Majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt a tejjel és tésztát dagasztunk - elég lágy tésztát kapunk, melyet letakarunk és duplájára kelesztjük.
2. Egy 12 lyukú kisebb muffinsütő formát egyenletesen kikenünk a vajjal, és a tésztából 1-1 púpos teáskanálnyit teszünk a kis mélyedésekbe (ne tegyünk többet a formába, hogy könnyen és szépen át tudjon majd sülni, ezáltal marad könnyű a tésztája - a kanalat érdemes lisztbe mártani mindig, hogy ne ragadjon bele a tészta). 
Mindegyik tésztára teszünk egy-egy darab csokit, majd a tetejére ismét kanalazunk egy teáskanálnyi tésztamasszát. 
3. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15-20 percig sütjük. (a sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet)
4. Ha megsült az első adag, kivesszük a fánkokat egy fa deszkára hűlni, és a tészta másik felével is megismételjük ugyanígy a sütést. 
5. Még langyosan megszórjuk porcukorral a fánkocskák tetejét és tálaljuk.

Tipp: A fánkokat természetesen forró olajban, serpenyőben is meg lehet sütni.




Jó étvágyat!

Forrás: Nők lapja konyha, Mautner Zsófia receptje szerint

2015. január 15., csütörtök

Kókuszgolyó

Néha bizony jól jönnek az ilyen sütés nélküli finomságok, amikor nincs kedvünk a tepsivel bíbelődni: kivajazni, lisztezni, aztán állni a sütő mellett, hogy megsült-e már az adott sütemény. Vagy amikor érezzük, hogy kellene valami édességet készíteni a családnak, de egyszerűen nincs kedvünk kipakolni a konyhapultra a gyúrótáblától kezdve a nyújtófáig mindent (nálam ilyen is elő szokott fordulni :). Ehhez a kókuszgolyóhoz viszont csak összeszedünk néhány hozzávalót, összeállítjuk egy tálban, aztán szólhatunk a gyerkőcnek, hogy segítsen a kis apró kezecskéivel golyókat formázni. Milán imád a konyhában segíteni nekem, mindig nagyon várja, mikor szólok neki, hogy jöhet segíteni. :) Ezeket a kis kókuszgolyókat is Ő formázta. Na jó, némelyiknél egy kicsit én is besegítettem, hogy formás legyen, hiszen a fotón szereplő példányok még karácsonyra készültek. ;) 
Gömbölyítsetek Ti is a gyerekekkel ilyen finom nassolni valót, jó kis móka - a gyerkőcök imádják készíteni és enni is. 






Hozzávalók:
(kb. 15 darab hoz)
25 dkg darált háztartási keksz
10 dkg puha vaj (esetleg margarin)
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1-2 evőkanál rum
(helyettesíthető 1 evőkanál rumaromával, ha gyerekek is esznek belőle)
  10 dkg sárgabaracklekvár
2 evőkanál porcukor (vagy ízlés szerint)

+ 15 szem magozott meggy (befőtt)

kb. 2-3 dkg kókuszreszelék a hempergetéshez

A pöttyös kézműves kerámiák többféle színben is kaphatók a webáruházban az alábbi linken:
Pöttyös Otthon - pottyosotthon.hu 




Elkészítés:
1. A darált kekszet, a puha vajat, a kakaóport, rumaromát, lekvárt és porcukrot egy tálban összegyúrjuk. (Ha száraznak és túl darabosnak érezzük, adhatunk még hozzá kis lekvárt.)
2. Vizes kézzel golyókat formázunk belőle, melynek közepébe egy szem meggyet teszünk, majd meghempergetjük a kókuszreszelékbe.


   

  
 Jó étvágyat!

2015. január 8., csütörtök

Joghurtban sült hús

Továbbra is kedvenceim közé tartoznak a gyorsan, egyszerűen elkészíthető ételek, melyet csak úgy betolunk a sütőbe és szépen elvan magának. Majd alig egy óra múlva kivesszük, tálaljuk valamilyen körettel és máris élvezhetjük a finom ízeket. A rohanós hétköznapokon általában ilyesmiket készítek vacsorára. Salátával vagy párolt rizzsel mennyei. :)
Nagyon szeretem a joghurtban sült húsokat, mert olyan jó omlósak + néhány fűszerrel összekeverve igazán ízletesek is. Csirkemellel szoktam készíteni, de szerintem a pipi más részéből is nyugodtan lehet... 




Hozzávalók:
8 szelet csirkemellfilé
2 doboz natúr joghurt (2 x 150 g-os)
3 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál őrölt gyömbér
1-2 csipetnyi kurkuma
1 kávéskanál őrölt pirospaprika
só, őrölt bors ízlés szerint

 + a sütéshez 1-2 evőkanál olaj és kb. 5 dkg vaj


   

Elkészítés:
1. A megmosott, szárazra törölt mellfiléket enyhén kiklopfoljuk. 
2. A joghurtokat a zúzott fokhagymával és a többi fűszerrel összekeverjük egy tálban, majd a húsokat beleforgatjuk, és fóliával letakarva egy éjszakára hűtőbe tesszük.
3. Másnap egy tűzálló tálban vagy tepsikben egyenletesen eloszlatunk egy kis olajat, majd a húsokat beletesszük sorban egymás mellé és a tetejére dobáljuk a kockákra vágott vajat.
4. Alufóliával lefedjük a tepsit és a 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük (légkeveréses sütőben szoktam sütni, de lehet hagyományosan is).
5. Majd levesszük a tepsiről az alufóliát és visszatoljuk a sütőbe még kb. 10 percre, hogy a  hús teteje enyhén megpirulhasson. Ne süssük túl a húst, mert akkor kiszárad - maradjon picit szaftos.
6. Salátával vagy párolt rizzsel tálaljuk.



Jó étvágyat!