Hófehérke
Ez a hófehér sütemény nagyon tudja magát kínálni, az ember nem igazán tud megállni 1-2 szeletnél. A puhán omlós tésztát jól kiegészíti a nem túl édes krém. Mindössze 1 óra alatt elkészíthető könnyen és egyszerűen, emiatt nálam a gyakran elkészültek közé tartozik - most épp Milán farsangjára sütöttem, ami múlt szombaton volt.
Klasszikusnak mondható süti, valószínű sokan ismeritek. Én először 4 évvel ezelőtt sütöttem meg Anyukám névnapjára. Egyébként Anyukám szalalkálival szokta sütni, én viszont az ilyen lapokat is mindig sütőporral készítem, ezáltal nagyon könnyen kezelhető a tésztája és sütés közben nincs szúrós szag a konyhában.
Ha még nem találkoztatok ezzel a süteménnyel, ajánlom, hogy készítsétek el - akár ünnepi alkalomra, akár hétvégi desszertként, mert amennyire egyszerűen néz ki, annyira finom!!
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg finomliszt
5 dkg zsír (vagy szoba-hőmérsékletű vaj)
10 dkg porcukor
3/4 csomag sütőpor (8 g)
1 tojás
néhány evőkanál tejföl
A krémhez:
4 evőkanál finomliszt
4 dl tej
15 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
+ a tetejére 1 evőkanál porcukor
L E G Ú J A B B SÜTEMÉNYES KÖNYVEM
megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A lisztet összekeverjük a porcukorral és sütőporral, elmorzsoljuk benne a zsírt/vajat, hozzáadjuk a tojást, majd annyi tejfölt, hogy egy könnyen kezelhető, jól nyújtható tésztát kapjunk (ne legyen ragacsos, de kemény se).
- Három egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd enyhén lisztezett felületen egyenként kinyújtjuk kb. 20x30 cm-es lapokra. Egy tepsi hátulját lekenjük pici vajjal, meghintjük liszttel, és a lapokat ezen tepsi hátulján egyenként megsütjük egyesével 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 6 perc alatt (a tészta világos maradjon - amikor a szélei picikét kezdenek pirulni, vegyük ki a sütőből még akkor is, ha még puhának érezzük a tésztát).
- A krémhez a lisztet először kevés tejjel simára keverjük, majd hozzáadjuk a többi tejet és közepes lángon sűrűre főzzük kevergetve, majd teljesen kihűtjük.
- Közben a vajat habosra keverjük a porcukorral és vaníliás cukorral. Amikor a főzött krém kihűlt, akkor összekeverjük a vajas krémmel.
- Az egyik tésztalapot letesszük egy tálcára, rákenjük a krém felét, erre jön a második tésztalap, majd a krém másik fele, melyre ráhelyezzük a harmadik lapot.
- Éjszakára betesszük a hűtőbe letakarva, másnap reggel kivesszük, hagyjuk jó fél óráig állni szoba-hőmérsékleten, hogy jól át tudjanak puhulni a lapok, majd meghintjük porcukorral és szeletelve tálaljuk.
Jó étvágyat!
A férjemtől szoktam kapni tavaszi virághagymákat, melyeket átültetek, nevelgetek, hogy kellemes tavaszi hangulat árassza el a lakást. 💗
óóóó... ezt muszáj kipróbálnom:))
VálaszTörlésKöszönöm a receptet, nagyon finom volt:))
TörlésDe örülök, hogy elkészítetted Mónika. Köszönöm, hogy írtál.
TörlésGyönyörű lett ez a sütemény! :)
VálaszTörlésJaj nekem... Éppen fogyni próbálok, de ahogy megláttam ezeket a sütiket a blogger listáján rögtön tudtam, hogy nem fogok tudni ellenállni. Alig várom, hogy legyen valami alkalom és megsüthessem.
VálaszTörlésmegsütöttem, már a hűtőben pihenget :), alig várom, hogy holnap tesztelje a családom :)
VálaszTörlésEz egy kifejezetten SZÉP sütemény. Előkelő és letisztult. Csodás! El tudom képzelni, hogy az íze is királynői!
VálaszTörlésNagyon finom lehet ez a sütid, olyan kipróbálósnak vélem:-))
VálaszTörlésBiztos hogy ki fogom próbálni :) imádom a fotóidat is, nagyon átjön a sütemény és a virág illata is :D hmmmmm
VálaszTörlésDe szép szeletkék! Én is szalalkálival szoktam sütni, s mifelénk francia krémesnek hívták. A Férjem egyik kedvence!
VálaszTörlésNeki is állok mindjárt. :) Nagyon jól néz ki és nem is kell sok hozzávaló, pont van itthon minden.
VálaszTörlésRemélem a férjemnek ízleni fog, hétvégére nagyon jó kis édesség lesz!
Fogadd őszinte részvétem, olvastam hogy mi történt a testvéreddel. :(
Köszönöm az együttérzést Erika.
TörlésJó sütést kívánok Neked a sütihez, szerintem nagyon fog ízleni a férjednek, ha szereti a krémes süteményeket.
Köszönöm, hogy ilyen sokan írtatok, örömmel olvasom, hogy ennyire tetszik Nektek is ez a sütemény. Készítsétek el, mert tényleg annyira egyszerű és nagyon-nagyon finom!
VálaszTörléskEDVES gABRIELLA! Én is nagyon szeretem a sütieidet, nem tudom ugyan, hogy mi történt a Testvéreddel, de fogad őszinte részvétemet! A sütidet meg fogom csinálni! Igazán egy remek exkluziv süti! Nagyon jó receptjeid vannak! sok sikert kivánok a további munkádhoz! Aranka
VálaszTörlésKedves Aranka!
TörlésKöszönöm az együttérzést.
Örömmel olvasom, hogy szereted a süteményeimet... Ezt a sütit is mindenképp készítsd el, nagyon fog ízleni.
Köszönöm szépen a jókívánságokat is.
Jó sütést kívánok!
Gabriella
Én kb 15-éves korom óta sűtőm ezt késhegynyi szalakàléval csak nàlunk hókockànak hívjuk. Az egész csalàd imàdja.
VálaszTörlésAnyukám is szalalkáléval készíti a tésztáját... csak azt vettem észre, hogy ha azzal készítve, mintha egy picit nehezebb lenne nyújtani a tésztát... Viszont azzal készítve is nagyon finom és omlós.
TörlésSzia Gabriella!
VálaszTörlésAzt szeretném megkérdezni, hogy a tésztát mennyi ideig kell gyúrni?
Gyorsan össze kell állítani vagy jól ki kell dolgozni?
Köszönöm szépen! 😃
Szia Andrea!
TörlésEzt a tésztát nem szoktam gyorsan összeállítani, csak kényelmesen, ahogy sikerül. Így is jó omlós lesz... :)
SZia.Gabriella. Valóban nagyon finom süti. A fiam egy kedvence. Én úgy csinálom, hogy a tetejét barack lekvárral kenem meg, arra pedig darált diót teszek. Nagyon finom, mutatós így is.
VálaszTörlésEzt biztos,hogy kipróbálom! Köszönöm szépen a receptet!!
VálaszTörlésKöszönöm, hogy megismertettem velem ezt a süteményt. Családi kedvenc lett, ma is ezt sütöttem! Boldog karácsonyt . Zsuzsa
VálaszTörlésElkészítettem ,mert a férjem kedvenc sütije,csak idáig anyósom sütötte. Nagyon jól sikerült ,a férjem imádja ! Köszönöm a receptet !
VálaszTörlésMost sütöm bízom benne hogy olyan szép lesz mint a képen !
VálaszTörlésKedves Gabriella! Szeretném kérdezni, hogy a néhány evőkanál tejföl mit jelent? Alapból kell bele legalább 1 kanállal és több csak akkor, ha túl nehezen gyúrható a tészta? Köszönöm előre is válaszod!
VálaszTörlés