2014. május 27., kedd

Pupusas

Akárhányszor láttam ennek az ételnek a fotóját, mindig nagyokat nyeltem. ...és most végre elkészítettem. Amennyire egyszerű és annyira finom!! Teljesen oda lettem érte! Úgy érzem, minden héten meg kellesz sütnöm legalább egyszer - amíg rá nem ununk. :) Gyorsan, egyszerűen el lehet készíteni, ráadásul a töltelék is a kedvünk és a hűtőnk tartalma szerint variálható (sajt, sonka, kolbász, szalonna, lila hagyma, új hagyma, paprika, sajt vagy amivel csak el tudjuk képzelni).
A rohanós hétköznapok vacsorájaként vagy a takarítós, vásárlós szombat ebédjeként remek ötlet. Nálunk most toplistás lett.




Hozzávalók:
6 darabhoz
 30 dkg sima liszt
 1 teáskanál sütőpor
 1 teáskanál só
 0,5 dl olaj (50 ml)
 kb 1,2 dl víz (120 ml)

A töltelékhez:
 15 dkg császár szalonna
 3 evőkanál tejföl
 2 gerezd fokhagyma
 2 kisebb szál újhagyma
 10 dkg reszelt sajt
 só, őrölt bors ízlés szerint 

(A töltelékhez bármi mást tehetünk, amit szeretünk vagy amit a hűtőben találunk.)  


A pöttyös kézműves kerámia megtalálható a webáruházban az alábbi linken: 

   


 

Elkészítés:
1. A lisztben elkeverjük a sütőport és a sót, majd az olaj és a víz hozzáadásával tésztát kapunk. Gombócra formázzuk, becsomagoljuk egy fóliába és addig pihentetjük, amíg elkészül a töltelék.
2. A császár szalonnát kis kockákra vágjuk és félig átsütjük.
3. A fokhagymát, újhagymát, megpucoljuk, megmossuk és apróra vágjuk. 
4. Egy tálban összekeverjük a tejfölt, a reszelt sajtot, a szalonnát, fokhagymát, hagymát - sózzuk, borsozzuk ízlés szerint (nekem már nem kellett fűszerezni semmivel).
5. A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, egyenként kinyújtjuk ovális vagy kör alakra, de vékonyra (kb. 2 mm vékonyra). A tészta közepére helyezzük a tölteléket, két szélét összecsípjük, picit ellapítjuk.
6. A teflon serpenyőt felforrósítjuk, beletesszük a tésztát, majd a közepesnél picit kisebb lángon megsütjük mindkét oldalát kb. 2-2 percig.  (2 perc az egyik oldal, 2 perc a másik oldal.) 

Tipp:
A teflon serpenyőben olaj vagy egyéb zsiradék nélkül is süthetjük, de én a császár szalonna megmaradt zsiradékából tettem a serpenyőbe 1 kávéskanálnyi zsírt minden sütés előtt - ezáltal még finomabb lett - szerintem. 


 Az elkészítés fázisai
  

Érik a cseresznyénk! 
Minden szabad percemet a cseresznyefa alatt töltöm... :)
Ez a kedvenc gyümölcsöm - csak kár, hogy olyan hamar leérik.

   

Jó étvágyat!

Forrás: itt

2014. május 21., szerda

Sonkás-tejfölös melegszendvics - a villámgyors vacsora

Bár mi általában reggel szoktunk enni melegszendvicset, néha bizony vacsorára is jól jön egy ilyen pillanatok alatt összeállítható ötlet a család számára. Nagyon szeretem a melegszendvicseket, mert rengeteg változatban el lehet készíteni néhány perc alatt, és egy bögre tej kíséretében igazán jól lehet vele lakni. Most ezt hoztam... kóstoljátok meg, nagyon-nagyon finom! :) ...és végre jó idő van - lehet a teraszon vacsorázni, közben hallgatni a madárcsicsergést és jót beszélgetni. Imádom az ilyen estéket!






Hozzávalók: 
4 személyre
 30 dkg főtt, füstölt sonka
 1 tv paprika
 2 evőkanál puha vaj
 2 evőkanál tejföl
 2 evőkanál majonéz
 4-6 szelet kenyér
 6-8 db koktélparadicsom
 5-10 dkg reszelt sajt

Kézműves kerámiák nagy választékban a webáruházban az alábbi linken találhatók:


Elkészítés:
1. A sonkát és a megmosott/megtörölt paprikát apró darabokra vágjuk (vagy konyhai aprítóban ledaráljuk). Hozzáadjuk a vajat, tejfölt, majonézt és összekeverjük
2. A kenyérszeleteket vastagon megkenjük a krémmel, ráhelyezzük a megmosott/megtörölt és félbevágott paradicsomokat, megszórjuk a reszelt sajttal.
3. Forró sütőben addig sütjük, amíg a sajt ráolvad a tetejére.




Jó étvágyat!

Nők Lapja, 2014. május

2014. május 20., kedd

Kártyalapok

Tegnap volt Milán névnapja, az oviba készítettem ezt a süteményt. A tésztáját ajánlom figyelmetekbe, mindenképp süssétek meg egyszer, mert sütés után azonnal omlósan puha, ráadásul annyira finom! Ez a süti a nagy kedvenceim közé került. Már megsütöttem egyszer tavaly ősszel a nagynéném névnapjára is, és mivel tudtam, mennyire finom, most dupla adaggal készítettem, melynek köszönhetően maradt itthonra is 1-2 darab. Délután kiültem pár percre a kertbe, élveztem a szép időt és a madárcsicsergést, közben majszoltam a finom süteményt - aztán rohantam Milánért az oviba. :)




A széket 5-6 éve Apukám készítette nekem -
kifejezetten ezt a retro stílust kértem tőle. :)
Nem ez a szakmája, de imád mindent barkácsolni és szerelni. 
 



Hozzávalók:
 30 dkg sima liszt
 5 dkg porcukor 
 1 csomag vaníliás cukor
 20 dkg szobahőmérsékletű vaj (esetleg margarin)
 1 tojássárgája
 fél citrom reszelt héja és kifacsart leve (lehetőség szerint kezeletlen citrom)

+ sárgabaracklekvár (vagy hasonló savanykásabb lekvár)
- a tetejére porcukor

A fotókon szereplő apró virágmintás kézműves kerámia bögre és a fehér színű 
antik festésű  tálca szett is megtalálható a webáruházban az alábbi linken: www.pottyosotthon.hu


Elkészítés:
1. A lisztet összekeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját és a citrom levét, majd összegyúrjuk. 
2. Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk 4-5 mm vastagra és 8x8 cm-es négyzetekre vágjuk. Minden második közepére szaggatunk valamilyen kis formát. (A kimaradó tésztát újra összegyúrjuk, nyújtjuk és szaggatjuk.)
3. Előmelegített 180 fokos sütőben alsó-felső sütésen kb. 12-15 perc alatt világosra sütjük. Ne barnuljon meg, nem baj, ha puhának tűnik - mire kihűl picit megszilárdul és nagyon-nagyon finom omlós lesz!
4. Minden simát megkenünk lekvárral, a lyukas részt ráragasztjuk és meghintjük porcukorral.

Tipp: Érdemes rögtön dupla mennyiséggel sütni, mert hihetetlenül finom!


 

...és jöjjön még pár fotó a sütiről :)


 





Jó étvágyat!

Forrás: Csábító házi sütemények 4.

2014. május 15., csütörtök

Csokis zabfalatok / Milán kedvence, + Családi fotóalbum

Két hete semmit nem sütöttem az idő hiánya miatt, úgyhogy már nagyon ki vagyunk éhezve mindenféle süteményre. Mivel hetek óta a kekszek körül jár az eszem (pedig nem is vagyok nagy keksz fogyasztó), és mivel Milán imádja a zabkekszeket, tegnap végre megsütöttem ezeket a csokis zabfalatokat. Annyira finom és omlós, mára nem is maradt belőle egy darab sem. Milánnak óriási kedvence lett, ki is jelentette, hogy szeretné, ha minden héten elkészíteném. Egyébként az utóbbi hónapokban nagyon válogatós a sütemények terén, de ez a keksz nagyon bejött neki. ...és tulajdonképpen az egész családnak.
A receptért köszönet Trollanyunak és Csigabigének - gyakran fogom készíteni.





A fotókon szereplő helikopteres kézműves kerámia, valamint a fehér fa tálca megtalálható a webáruházban is az alábbi linken: 
www.pottyosotthon.hu

Hozzávalók: 
70-80 darabhoz
- 20 dkg sima liszt
- 15 dkg zabpehelyliszt (vagy darált zabpehely)
- 10 dkg darált dió
- 10 dkg porcukor (vagy por nyírfacukor)
- kb. 20 dkg vaj (vagy margarin)
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 tojás
- 10 dkg étcsokoládé 





Elkészítés:
1. Összekeverjük a sima lisztet, a zabpehelylisztet, a darált diót, a sütőport és a porcukrot, majd elmorzsoljuk benne a vajat és hozzáadjuk a tojást is. (Készíthetjük nyugodtan robotgéppel is.) Amikor már kezd összeállni a tészta, de még morzsalékos, akkor hozzáadjuk a reszelt vagy apró darabokra tört csokit és összegyúrjuk. Gombócot formázunk belőle, majd fóliába csomagolva betesszük 30 percre a hűtőbe.
2. Lisztezett felületen kinyújtjuk 4-5 mm vastagra és tetszés szerinti formával vagy keksznyomdával kiszaggatjuk. (A lemaradt tésztát újra összegyúrjuk, kinyújtjuk, szaggatjuk.)
3. Sütőpapíros tepsire helyezzük, és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 6 percig sütjük. Világos maradjon! (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.)






Jó sütést!
Forrás: Csigabige


...és egy kis fotóalbum a családomról... :) 


 




2014. május 6., kedd

Csokis-kókuszos kifli gyorsan és egyszerűen

Még a hosszú hétvégén sütöttem ezeket az aranyos kifliket kirándulásra. Először fel sem akartam tenni a blogra, mert olyan sok hasonló kifli receptem van már, de annyira finom, emiatt feltétlenül itt a helye. :) Ráadásul ahhoz képest, hogy kelt tészta, elég hamar és egyszerűen el lehet készíteni. Süssétek meg Ti is!

A fotókon szereplő pöttyös kézműves kerámia megtalálható a webáruházban is az alábbi linken:



Hozzávalók a tésztához: 24 db kis kifli lesz ebből a mennyiségből
- 50 dkg finomliszt átszitálva (hogy jó levegős legyen)
- 2,5 dkg friss élesztő (vagy 1 tasak 7 g-os szárított élesztő)
- 5 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 5 dkg puha vaj (esetleg margarin)
- 1 tojássárgája
- kb. 2,5 dl langyos tej

A töltelékhez:
- 100 g Boci kókuszkocka tejcsokoládé

A tetejére:
- 1 tojássárgája
- 1 teáskanál tej
- 1 teáskanál kristálycukor


    



Elkészítés:
1. Egy dl langyos tejben egy evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A liszttel elkeverjük a sót, a maradék cukrot, vaníliás cukrot, elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojást, majd a felfuttatott élesztőt is + annyi tejet, hogy egy rugalmas, közepesen lágy tésztát kapjunk. Langyos helyen letakarva kelesztjük 20-25 percig (duplájára).
2. Ha megkelt 3 egyenlő gombóccá formázzuk. Lisztezett felületen kinyújtjuk az egyiket kör alakúra, melyet 8 egyenlő háromszögre vágunk. A háromszögek szélesebb végére teszünk az apróra vágott csokiból, feltekerjük, kiflivé formázzuk. A másik két gombóccal is ugyanígy járunk el.
3. A kifliket sütőpapíros tepsire helyezzük, kelesztjük még kb. 10 percig, majd a tetejüket megkenjük a tojássárgája-tej-cukor keverékével.
4. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Hagyományos sütőben 200 fokon. (a sütési idő tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet)




Jó étvágyat!
 

2014. május 5., hétfő

Kakaós-diós fonat

Két évvel ezelőtt találkoztam először a túrós-olajos tésztával, amikor a villámgyors kakaós csigát sütöttem. Azóta több könyvemben is láttam hasonló összeállítású tésztát, és készítettem már néhány süteményt ebből a tésztából (pl. a zserbós batyut). A minap pedig rátaláltam erre a kalács jellegű fonatra az 'Édes finomságok a nagyi konyhájából' című könyvemben, amely szintén túrós-olajos tésztából készült - hétvégén meg is sütöttem. Nagyon szeretem ezt a tésztát, mert pillanatok alatt össze lehet dolgozni, könnyű formázni és már sülhet is a sütemény. A végeredmény pedig mindig nagyon finom. Egyébként a formázás sem volt idegen számomra, mert karácsonykor sütöttem diós kalácsot így formázva, csak az kelt tésztából készült.

A pöttyös kézműves kerámiák megtalálhatók a webáruházban
az alábbi linken: www.pottyosotthon.hu 





Hozzávalók a tésztához:
15 dkg túró
 7 dkg porcukor
 1 tojás
 csipet só
 6 evőkanál olaj
25 dkg sima liszt
 2 teáskanál sütőpor

 A töltelékhez:
 2 tojásfehérje
 6 csapott evőkanál porcukor (vagy ízlés szerint)
 4 csapott evőkanál darált dió
 1 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor

A tetejére:
 1 tojássárgája
 1 teáskanál tej
 1 teáskanál kristálycukor


     



Elkészítés:
1. A túrót keverjük össze a cukorral, a tojással, a csipet sóval és az olajjal.
2. A lisztet szitáljuk át és keverjük el a sütőporral, majd adjuk a felét a túrós masszához. Keverjük össze, majd adjuk hozzá a maradék lisztet is és addig gyúrjuk, amíg sima tésztát nem kapunk. Gömböt formálunk belőle és letakarva pihentetjük 10 percig.
3. A töltelékhez verjük kemény habbá a tojásfehérjéket, adjuk hozzá a porcukrot, darált diót és kakaóport - jól összekeverjük. 
4. A tésztát kinyújtjuk kb. 40x35 cm-es téglalappá, megkenjük a töltelékkel egyenletesen, majd feltekerjük, mint a piskótatekercset. Hosszában kettévágjuk a hengert, és a vágást felfelé fordítva összefonjuk a tésztát. A két szélét nyomkodjuk össze. Sütőpapíros tepsire helyezzük, és lekenjük a tetejét a tojássárgája-tej-cukor keverékével.
5. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Hagyományos sütőben 200 fokon. (a sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérő lehet)
 6. Szeletelve tálaljuk.


 

Jó étvágyat!



Ezt kaptam Milántól Anyák napjára.
Amikor átadta, hallottam, hogy ezt súgta Apának:
"Apa szépet rajzoltunk... nagyon tetszett Anyának,
mert össze-vissza puszilt." :)
  

Egy dobozkában gyűjtöm a kis szőke hercegemtől kapott rajzokat. :)