2014. április 29., kedd

Kókuszos tekercs

Ez a kókuszos tekercs igazi nosztalgia sütemény számomra. 20-25 évvel ezelőtt Anyukám szinte minden hétvégén megsütötte, mert nagy kedvence volt az egész családnak. Az Ő receptje alapján szoktam készíteni én is - bár a recept egy régi szakadt papírra van leírva, melyet itt-ott már alig lehet elolvasni, emiatt ideje felvezetni az elektronikus receptáramba. Ettől függetlenül a papírt meghagyom emlékbe, mert amikor ránézek ezekre a foszlányos régi receptes cetlikre, újra átélem a gyerekkori sütéseket Anyukámmal. Így voltam ezzel szombaton is, amikor sütöttem ezt a süteményt.
Szerintem nagyon sokan ismeritek ezt az élesztős omlós sütit és biztos vagyok benne, hogy szeretitek is...




Hozzávalók a tésztához: 
 40 dkg sima liszt
 25 dkg vaj vagy margarin
 2 tojássárgája
 2 dkg friss élesztő
 kb. fél dl langyos tej
 1 teáskanál kristálycukor

A töltelékhez:
 2 tojásfehérje 
 15 dkg kristálycukor
 8-10 dkg kókuszreszelék

A világos sütemény nagyon jól mutat ezen a pasztellkék kerámia tányéron.
Ha Nektek is tetszik, megtaláljátok a webáruházban az alábbi linken az akciós termékek között:



Elkészítés:
1. Az élesztőt belemorzsoljuk fél dl tejbe és a cukorral elkeverve felfuttatjuk.
2. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját és a felfuttatott élesztőt, összegyúrjuk. Omlós tésztát kapunk. (Ha esetleg a tészta kívánja, adhatunk még hozzá pici tejet.) Fél óráig pihentetjük, addig elkészítjük a tölteléket.
3. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd beletesszük a kristálycukrot és gőz fölött tovább keményítjük a habot. (a víz ekkor már ne főjön, csak gőzölögjön, valamint a tál alja ne érjen bele a gőzölgő vízbe) Végül belekeverjük a kókuszreszeléket is.
4. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 40x20 cm-es téglalapra és a kihűlt töltelék masszát egyenletesen rákenjük. Feltekerjük, mint a piskótatekercset és vizes késsel 1-1,5 cm széles darabokra szeleteljük, sütőpapíros tepsire fektetjük.
5. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 perc alatt világos sárgára sütjük. (a sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet)





...és a kis régi szakadt cetli, melyen a recept szerepel.
Pici módosítással ugyan, de így készítem én is.



Jó étvágyat!


Földrajz-környezetvédelem tanári szakkal a hátam mögött mindig imádtam fotózni a természetet, a hegyeket, a tájakat, virágokat, várakat, kastélyokat, állatokat és tulajdonképpen mindent. Sajnos a régi fényképezőgépem az utóbbi hónapokban nem működött túl jól, de én akkor is rendíthetetlenül fotóztam. Egy-két hónapja viszont kaptam a férjemtől egy új gépet, mert látta, mennyire szenvedek a régivel (néha már képtelen voltam vele készíteni egy normális fotót), de az újjal még nagyobb örömmel fotózom. Igaz, a gép adottságait negyed annyira sem használom ki, mint amennyire képes lenne, mert sajnos nincs időm tanulmányozni. Egyszer talán arra is lesz időm... 
Mutatok Nektek néhány fotót, melyeket a napokban Anyukám virágoskertjében készítettem amatőr fotósként. :)

 
 






A kis árvácska fotó a mi udvarunkon készült,
a fű között találtam árván. 
Olyan aranyos...

2014. április 26., szombat

Citromos csirke tejfölös-petrezselymes mártással

Nagytakarítást végzek a számítógépemen a fotók között, mert lassan már nem találom "a fától az erdőt". Belebotlottam ebbe az ételfotóba, melyet még novemberben készítettem. Valószínű amiatt nem tettem fel eddig a blogra, mert egy sötét ősz végi estén készült ez a kép lámpafénynél... és valljuk be, nem a legjobb fotó. De maga az étel megérdemli, hogy itt szerepeljen a kis gyűjteményemben, mert nagyon finom és egyszerű. Imádom az ilyen könnyen elkészíthető ételeket - főleg a rohanós hétköznapokon, mert gyorsan el lehet készíteni a családnak vacsorára. Olvassátok el a receptet és készítsétek el - szeretni fogjátok Ti is.




Hozzávalók a csirkéhez: 4 személyre
- kb. 1,30 kg-os csirke
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 citrom héja (bio citrom)
- 2 teáskanál frissen facsart citromlé
- kb. 2 evőkanálnyi vaj
- só ízlés szerint
- őrölt bors ízlés szerint

+ 2 ág rozmaring

A tejfölös mártáshoz:
- 3 dl tejföl
- fél csomó petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- frissen facsart citromlé ízlés szerint
- só ízlés szerint
- őrölt bors ízlés szerint

Elkészítés:
1. Az egész csirkét feldaraboljuk, megmossuk, papírtörlővel megtöröljük. Bekenjük a lereszelt fokhagymával, sózzuk, borsozzuk. 
2. Egy tepsibe alufóliát teszünk, rátesszük a húsokat. Egy citromot megmosunk/törlünk és a héjának felét lehámozzuk, vékonyra vágjuk, rátesszük a húsokra. Meglocsoljuk 2 teáskanál citromlével a húst, a tetejére dobálunk néhány kocka vajat + a 2 ág rozmaringot. Lefedjük a tepsit alufóliával és betesszük a 200 fokos sütőbe kb. 30 percre - vagy amíg át nem puhul a hús. (a sütési idő csak tájékoztató jellegű, a sütőtől függ) Majd levesszük róla az alufóliát és anélkül sütjük tovább kb. 10 percig, amíg pici színt kap a hús teteje.
3. Közben a petrezselymet megmossuk, papírtörlőn leitatjuk, apróra vágjuk, majd belekeverjük a tejfölbe, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, majd ízlés szerinti citromlével meglocsoljuk.
4. A húst a tejfölös mártással és párolt rizzsel tálaljuk.


Jó étvágyat!
 

2014. április 24., csütörtök

Mandulamag

Egy-két évvel ezelőtt Anyukám nekem adta az összes aprósütemény formáit a hozzájuk tartozó recepttel - mondván, Neki már nincs türelme az ilyen sütik készítéséhez. Nekem viszont néha kifejezetten van kedvem ilyen süteményekkel szöszmötölni. Na, persze én is csak akkor készítek 'formába nyomkodós' sütiket, ha picit több időm van vele foglalkozni. Ezeket a kis mandulákat nagyon-nagyon szeretem! Finom omlós a tésztája már a sütés után is, a krém pedig selymes és persze mandula ízű. Már karácsonyra is meg akartam sütni, de idő hiányában lemaradtam róla, végül húsvétra csak elkészítettem. :) Amikor elkészült, kapkodtam is befelé, egyiket a másik után - annyira ki voltam rá éhezve, olyan rég ettem ilyet...






Hozzávalók a tésztához: 
kb. 45-50 darabhoz
 25 dkg sima liszt
 15 dkg darált dió
 20 dkg szobahőmérsékletű vaj (esetleg margarin)
 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
 10 dkg porcukor
 esetleg néhány evőkanál tejföl (utoljára adjuk hozzá attól függően, amennyit igényel a tészta)

A krémhez:
 3 tojássárgája
 1 csapott evőkanál sima liszt
 15 dkg cukor (vagy ízlés szerint)
 1 dl tej
 15 dkg szobahőmérsékletű vaj
 4 teáskanál zöld mandulaaroma (vagy ízlés szerint)



A webáruházban minden színben találtok ilyen szép pöttyös kézműves kerámiát az alábbi linken:
  



Elkészítés:
1. A liszttel elkeverjük a darált diót, a porcukrot, kakaóport, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Ha szükséges, adjunk hozzá néhány evőkanált tejfölt is, hogy könnyen össze tudjuk állítani a tésztát. 
2. A formákat enyhén vajazzuk ki, majd nyomkodjuk bele a tésztát minden formába - a forma széléről a felesleges/kilógó tésztát késsel egyenesen vágjuk le.
3. A formákat tepsire helyezzük, majd megsütjük a tésztát előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 10 perc alatt. 
4. A tojássárgáját a cukorral és a liszttel simára keverjük, majd hozzáadjuk a tejet és alacsony lángon folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük, teljesen kihűtjük.
5. A vajat kihabosítjuk robotgéppel (kézzel is lehet persze), majd hozzákeverjük a kihűlt krémet és felhabosítjuk az egészet. Végül ízlés szerint hozzákeverjük a mandulaaromát.
6. Két-két tésztát összeragasztunk a krémmel. Azonnal is fogyasztható, mert a tészta nagyon finom omlós, de ha 1-2 órát áll és dermed a krém, összeérnek az ízek, utána még finomabb.

 


Jó étvágyat!

2014. április 23., szerda

Sonkás-túrós pogácsa

Annyira finom pogácsát sütöttem ma, sürgősen fel kell tennem a receptet a blogra. Sütés közben olyan fenséges illatok terjengtek a konyhában, alig győztem kivárni, hogy megsüljön. Egy bögre tejjel rögtön be is kaptam kettőt-hármat... na jó, volt az négy is, de ki számolta. :) Langyosan a legfinomabb, de kihűlve is puhán omlós marad - igazán klassz "majszolni való". 
Évek óta nézegetem ezt a receptet az egyik kis könyvemben, ráadásul B.csek barátnőm is mondogatja, hogy olyan finom sonkás pogit szokott sütni, eddig valahogy mégis távol állt tőlem ez a sonkás változat. De mivel így húsvét tájékán bőven van sonkánk (a szüleimtől mindig sok házi sonkát kapunk, melyet Ők maguk készítenek és füstölnek saját fogyasztásra - isteni finom), ezért ma csak rászántam magam az elkészítésére. ...és milyen jól tettem!!

Kézműves kerámiák nagy választékban találhatók a webáruházban az alábbi linken:
www.pottyosotthon.hu 





Hozzávalók: 
kb. 45 darab pogácsához
 50 dkg sima liszt átszitálva (hogy jó levegős legyen)
 1 dl langyos tej
 2,5 dkg friss élesztő
 25 dkg puha vaj vagy margarin
 1 csapott teáskanál só (vagy ízlés szerint)
 fél kávéskanál őrölt fekete bors
 2 nagy gerezd fokhagyma
 15 dkg túró
 1 tojássárgája
 25 dkg főtt-füstölt sonka (de lehet csülökhúsból is készíteni vagy tarjából)
 esetleg 1-2 evőkanál tejföl  
(utoljára adjuk hozzá a tejfölt, mert nem biztos, hogy kell - attól függ, hogy a tészta kívánja-e)

+ a tetejére 1 tojásfehérje


  



Elkészítés:
1. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt (esetleg adhatunk hozzá egy kávéskanál cukrot is) és felfuttatjuk (kb. 10 perc). Az átszitált lisztet elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a sót, borsot, a megtisztított/zúzott fokhagymát, majd a túróval, a tojás sárgájával és annyi tejföllel összedolgozzuk, hogy a tészta elváljon az edény falától. A sonkát apróra vágjuk és beledolgozzuk a tésztába. Letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük.
2. Enyhén meglisztezett felületen kb. 2-3 cm vastagra kinyújtjuk, berácsozzuk a tetejét és lisztbe mártott pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk (az én pogácsa formám 4 cm átmérőjű). A leeső tésztát összegyúrjuk, majd kinyújtjuk és kiszaggatjuk.
3. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük - egymástól picit távolabb, mert sütés közben még kelni fog - tetejüket lekenjük a felvert tojásfehérjével.
4. Előmelegített 175 fokos légkeveréses sütőben kb. 14 perc alatt megsütjük - szép aranysárga színe legyen. Hagyományos sütőben 190 fokon süssük. (a sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függő).  




Jó étvágyat!


Mutatok néhány fotót az orgonáimról...
Imádom őket, a fotó láttán is érzem az illatukat. 


 Ez a kis fa még csak 4-5 éves, 
de minden tavasszal tele van orgonával. 



 

2014. április 18., péntek

Sajtos párna

Omlós, csupa sajtos és amilyen egyszerű, annyira finom! A tésztájában is van sajt, emiatt olyan jó rugalmas és könnyen kezelhető. Viszont nem tartalmaz semmilyen fújtatószert, nem kell pihentetni, ezért jó gyorsan el lehet készíteni. Imádni való kis sós finomság, próbáljátok csak ki! :)
Ha Ti is szeretnétek ilyen kellemes pasztell színű kerámia készletben tálalni a finomságokat
és kínálni hozzá a finom kávét vagy teát,
látogassatok el a webáruházba az alábbi linkre kattintva:





Hozzávalók: kb. 70-75 darabhoz
- 35 dkg sima liszt
- 25 dkg szobahőmérsékletű vaj (vagy margarin)
- 20 dkg reszelt sajt (például trappista vagy füstölt sajt)
- 1 teáskanál só (vagy ízlés szerint)
- 1 kis doboz tejföl - 150 g-os (de valószínű nem kell az egész dobozzal, ezért csak fokozatosan adjuk hozzá)

A tetejére:
- 1 tojásfehérje
- 2-3 dkg reszelt sajt






 Elkészítés:
1. A lisztben elkeverjük a sót, a reszelt sajtot, majd elmorzsoljuk a vajjal, végül annyi tejfölt adunk hozzá, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. (lehet, hogy nem kell hozzá az egész doboz tejföl)
2. Az összeállított tésztát kb. 5 mm vastagra kinyújtjuk, tetejét lekenjük a tojásfehérjével, majd derelyevágóval négyzetekre vágjuk (kb. 4x4 cm-es négyzetekre, vagy amilyenre tetszik). 
3. Sütőpapíros tepsire tesszük, megszórjuk a tetejét reszelt sajttal és előmelegített 200 fokos sütőben alsó-felső sütésen kb. 15 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, de inkább picit világosabbra süssük - ha már van itt-ott szép pirult színe, akkor kivehetjük a sütőből.)



  


Jó étvágyat!

Forrás: Szepessy Vilma - Karácsonyi sütemények, desszertek
   

2014. április 16., szerda

Citromos-mazsolás tekercs - avagy gyorsan valami finomat :)

Ezt a nagyon finom mazsolás tekercset szinte villámgyorsan el lehet készíteni, vagy legalábbis bő fél óra alatt egész biztos, hiszen nem kelt tésztás. A receptet néhány héttel ezelőtt egy nagyon kedves olvasótól kaptam: Hollós Dóritól, melyet egy ismerőse nagymamájától kapott. Nagyon örültem, amikor megkaptam a receptet, mert ki ne szeretné, az ilyen gyorsan elkészíthető finomságokat...? Könnyen összeállítható a tésztája, egyszerű kinyújtani is, a citromos-mazsolás-fahéjas tölteléknek pedig nem lehet ellenállni, annyira kellemes ízvilág. (A tésztája egyébként hasonló a villámgyors kakaós csigáéhoz.)
Dóri, igazad van... ezt a süteményt is érdemes rögtön dupla adaggal indítani. :) Ez volt a szombat délutáni nassolni valónk, és amint megsültek a tekercsek, a családom rögtön el is tüntette. Alig tudtam lefotózni néhány darabot, ott toporgott mindenki az asztal körül, várták, hogy elkészüljenek a fotók és megehessék végre az utolsó darabokat is. :) 
Köszönöm szépen a receptet - bátran ajánlom mindenkinek. 

A pöttyös kézműves kerámiák megtalálhatók a webáruházban is az alábbi linken:




Hozzávalók a tésztához: kb. 18 darab lesz ebből a mennyiségből
- 25 dkg vaj (esetleg margarin)
- 25 dkg sima liszt
- 25 dkg félzsíros túró
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál sütőpor
- csipet só

A töltelékhez:
- 5 dkg olvasztott vaj (esetleg margarin)
- 1 púpos kávéskanál őrölt fahéj (vagy ízlés szerint)
- 5 dkg porcukor
- 1 kisebb citrom reszelt héja (kezeletlen vagy bio)
- 10 dkg mazsola rumba vagy rumaromába áztatva

A mázhoz:
- 15 dkg porcukor
- 2 evőkanál citromlé






Elkészítés:
1. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a sóval és a cukorral, elmorzsoljuk benne a vajat, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. 
2. Enyhén lisztezett felületen kb. 40x60 cm-es téglalappá nyújtjuk (úgy 5 mm vastag legyen). Egyenletesen elkenjük rajta az olvasztott vajat, majd megszórjuk a fahéj+porcukor+citromhéj keverékével és rászórjuk a mazsolát is. Szorosan feltekerjük, majd késsel (ha egy picit ragadna a tészta, akkor vizes késsel) kb. 2 cm-es szeletekre felvágjuk, melyeket sütőpapíros tepsire helyezzünk.
3. Előmelegített, 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük. 
4. A mázhoz a porcukrot és a citromlevet simára keverjük, és amíg meleg a sütemény, rácsorgatjuk a tetejére.




Jó étvágyat!