2014. február 27., csütörtök

Foszlós csíkos kifli mogyorókrémmel töltve

Nagy kedvencünk ez a kifli, mert olyan könnyed, pihe-puha és foszlós, egyszerűen eteti magát. Többször is sütöttem már, szerepel a blogon is - most csak azért teszem fel újra, mert ezúttal kisebbekre (csinosabbakra :) formáztam, tojás helyett csak tejjel kentem le a tetejét, valamint megtöltöttem mogyorókrémmel. De nagyon finom meggy-, eper-, ribizlilekvárral is. Ha még nem sütöttétek meg és tetszik a recept, ajánlom, hogy készítsétek el, nagyon fog ízleni Nektek is - ezt garantálom! :)






Hozzávalók a tésztához:
24 db kis kiflihez
  40 dkg sima liszt
  0,7 dl langyos tej (70 ml)
  1 kis pohár natúr joghurt (150 g)
  1 kisebb tojás
  csipet só
  4 evőkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint)
5 dkg puha vaj (nem olvasztott!, csak szoba hőmérsékletű)
  2 dkg friss élesztő

+ 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  1-2 evőkanál tej

+ a tetejére a kenéshez 1 evőkanál tej






Elkészítés:
1. A tejben felfuttatom az élesztőt egy csipet cukorral, majd a többi hozzávalóval bedagasztom a tésztát (kivéve a 2 evőkanál kakaóport és a 2 evőkanál lisztet - ezekre később lesz szükség).  Elég lágy tésztát kapok - ha nem elég lágy, akkor teszek még hozzá 1-2 evőkanál tejet, vagy ha picit ragacsos, akkor 1-2 evőkanál lisztet - attól függően, hogy mi kívánkozik még a tésztába - lényeg, hogy lágy, de ne ragacsos tészta legyen! 30-40 percig kelesztem letakarva.
2. Amikor megkelt, átgyúrom és két egyenlő részre osztom - az egyikbe belegyúrom a két evőkanál kakaóport és 1-2 evőkanál tejet is gyúrok  hozzá, hogy megmaradjon a tészta ruganyossága (ne legyen kemény). Majd két-két gombócot gyúrok a kakaós és világos tésztából is, mert így könnyebb kinyújtani, ha kisebbek.
3. Lisztezett felületen/gyúrótáblán külön-külön egyforma kör alakúra nyújtok 1 világos és 1 kakaós tésztát, majd egymásra illesztem (alulra a kakaós tészta, felülre a világos), és 12 egyenlő háromszögekre vágom fel. A szélesebb részére lehet tölteléket tenni, majd feltekerem, és kiflikké formázom. A másik kakaós és világos tésztát is ugyanígy kinyújtom külön-külön kör alakra, egymásra helyezem (most lehet alulra a világos, felülre a kakaós), 12 háromszöget vágok, megtöltöm és feltekerem, kiflikké formázom.
4. Sütőpapíros tepsire teszem a kifliket és még kb. 15 percig hagyom kelni, majd lekenem a tetejét tejjel.
5. Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 10-12 percig sütöm. (a sütési idő sütőfüggő, hagyományos sütőben valószínű picit több ideig kell sütni)


 



Jó étvágyat!
 

2014. február 22., szombat

Mezítlábas túrós lepény villámgyorsan

Valóban gyorsan elkészül, hiszen 5 perc alatt összekeverhető, aztán zsupsz be a sütőbe és bő fél óra múlva ehető. Nagyon finom! Amilyen hamar elkészítettem, olyan hamar meg is ettük. :) Gyors hétvégi desszertnek, vagy hétköznap egy tartalmas leves után második fogásnak kitűnő - szeretettel ajánlom Nektek.






Hozzávalók: 20x20 cm-es tepsihez
- 50 dkg túró
- 3 egész tojás
- 1 kis pohár tejföl (nálam 140 g)
- 5 evőkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint, mi nem szeretjük nagyon édesen)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 evőkanál búzadara
- fél csomag sütőpor

- a tetejére porcukor






Elkészítés:
1. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a tejfölt is. A búzadarát összekeverjük a sütőporral és a vaníliás cukorral és hozzáadjuk a tojásos keverékhez. Végül hozzáadjuk a túrót is. 
2. A tepsit kivajazzuk, liszttel picit megszórjuk, majd beleegyengetjük a túrós masszát, és előmelegített 160 fokos légkeveréses sütőben kb. 35-40 percig sütjük. Hagyományos sütőben 180 fokon. (a sütési idő tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérő lehet)
3. Sütés után kicsit hagyjuk hűlni, szeletelve és porcukorral meghintve tálaljuk.




Jó étvágyat!

Forrás: Receptözön 2012. októberi szám

 

2014. február 19., szerda

Nanaimo szelet - sütés nélkül

A múltkor említettem, hogy karácsonyra kicsit sok kókuszreszeléket vettem, emiatt hozok mostanában néhány kókuszos finomságot. A Nanaimo szeletettel már sok helyen találkoztam és amikor valamelyik nap megláttam ezt a videót, úgy gondoltam, hogy akkor most már ideje elkészíteni (annyi különbséggel, hogy én főzött krémmel készítettem). Nagyon finom - vasárnap készítettem először, de mivel képes voltam megenni majdnem az egészet egyedül (és ezt komolyan írom, sajnos tényleg egyedül ettem meg majdnem), ezért tegnap újra el kellett készítenem, hogy jusson elég mennyiség a család többi tagjának is. :) Pedig - bevallom - én nem nagyon szeretem a sütés nélküli desszerteket, de az utóbbi időben olyan jó sütés nélküli finomságokat találok és készítek, hogy még többet megeszek belőlük, mint a sütéssel készült süteményekből.



Nem kell vastagabb krém rá - 
ezzel a kis vékony krémmel pont megfelelő az ízarány.
A vastagabb krémmel talán túl édes lenne. 



Hozzávalók az alsó réteghez: 
20x20 cm-es tepsihez vagy tálhoz
 11 dkg vaj
 5 dkg porcukor
 3 dkg kakaópor (cukrozatlan)
 1 nagyobb tojás 
 1 evőkanál vanília kivonat (elhagyható)
 20 dkg durva kekszmorzsa (legyenek benne pici darabok is)
 6 dkg kókuszreszelék
 5 dkg dió összetörve

A középső réteghez (krémhez):
 6 dkg puha vaj
2 dl tej
 2 evőkanál vaníliás pudingpor
 10 dkg cukor

A felső réteghez:
 10 dkg étcsokoládé
 1,5 dkg vaj




Elkészítés:
1.  Egy lábasban nagyon alacsony hőfokon megolvasztjuk a vajat. Levesszük a tűzről és belekeverjük a kakaóport és a cukrot - simára keverjük fakanállal. A tojást felverjük kézi habverővel és óvatosan beleöntjük a kakaós-vajas masszához (nem egyszerre, csak fokozatosan), közben folyamatosan gyorsan kevergetjük a kézi habverővel - nehogy összecsomósodjon a tojás a meleg vajas keverékben. Visszatesszük a tűzre alacsony hőfokra és még kb. fél percig kevergetjük, amíg szép fényes lesz és picit kezd sűrűsödni, majd levesszük a tűzről és hozzákeverjük a vanília aromát (elhagyható). Majd összekeverjük egy tálban ezt a masszát a kókuszreszelékkel, kekszmorzsával és a darabos dióval. (Ha nem akar összeállni, akkor adhatunk hozzá 1-2 evőkanál tejet, de ne legyen ragacsos massza - ha az ujjunkkal szépen belenyomkodjuk a tálba/tepsibe, úgyis szépen össze fog majd állni és dermedni a hűtőben.)
2.  Egy 20x20 cm-es tálat vagy tepsit kivajazunk vékonyan, majd az ujjunkkal belenyomkodjuk az előzőleg elkészített tésztaalapot. Fóliával letakarjuk és betesszük a hűtőbe dermedni kb. 1 órahosszára.
3. A cukrot, pudingport és a tejet simára keverjük, majd alacsony lángon sűrűre főzzük - kevergetve kihűtjük. A vajat kihabosítjuk és hozzáadjuk a pudingos krémhez és sima krémmé keverjük. A kekszes alapot kivesszük a hűtőből és rákenjük a vaníliás krémet.
4. A csokit vízgőz felett felolvasztjuk, levesszük a gőzről, elkeverjük a vajjal, majd rásimítjuk a krémes rétegre (villával csinálhatunk rá hullámos mintákat). A hűtőben dermesztjük 30-40 percig, majd szeletelve tálaljuk. 
Szeletelésnél a kést mártsuk forró vízbe, töröljük meg papírtörlőben és szeleteljük, majd óvatosan vegyük ki a tepsiből, hiszen az alsó réteg a darabolt diótól és darabolt keksztől picit morzsalékos.

Tipp: A kekszet és a diót úgy szoktam darabosra törni, hogy beleteszem egy zacskóba, bekötöm a végét és egy húsklopfolóval ütögetem. :)


Jó étvágyat!

Forrás: 


2014. február 14., péntek

Diós kavart sütemény csokimázzal - egy igazi Nagyi süti

Egyszerű, gyors és nagyon finom sütemény. Mivel zsírral készül, a tésztája nem szárad ki, enyhén szaftos marad - a csokimázzal pedig igazán jó párost alkot. 
Néhány hete írtam ki a blogomra, hogy szeretettel várok Tőletek olyan recepteket, melyet a Nagymamáitoktól tanultatok, vagy olyanokat, melyek régi családi kedvencek. A kiírást az alábbi linken megtaláljátok: Nagyi régi receptek - Tőletek. Azóta már kaptam néhány receptet, melyek nagyon tetszenek, ezúton is köszönöm szépen Nektek. Ezt a diós kavart sütemény receptet Maliné Viki küldte nekem, melyet a Nagymamájától örökölt. Több finomságot is tanult Viki a Nagyitól, de ez a kedvence, melyet olyan szívesen osztott meg velem, én pedig nagyon örültem neki, mert a családom minden tagja rajong a diós süteményekért. Köszönjük szépen Viki, megsütöttem, íme így néz ki nálam - a kisfiamnak különösen ízlett.






Hozzávalók a tésztához: 20x30 cm-es tepsihez
- 5 tojás
- 33 dkg kristálycukor (vagy ízlés szerint elég 20 dkg cukor is)
- 8 dkg zsír (szobahőmérsékletű)
- 1 csomag sütőpor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 3 dl tej
- 33 dkg sima liszt
- 33 dkg darált dió
- 1 nagyobb citrom reszelt héja

A mázhoz:
- 3 evőkanál tej
- 2 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 14 dkg cukor (vagy ízlés szerint lehet kevesebb is)
- 6 dkg vaj




Elkészítés:
1. A tojások sárgáját, cukrot zsírt habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk a darált diót és a reszelt citromhéjat, jól összekavarjuk. 
2. Ezután hozzáadjuk a sütőporral elkevert liszt felét + a tej felét is (ha géppel kavarjuk, akkor most már csak lassú fokozaton). 
3. Hozzáadjuk a liszt és tej másik felét is, szépen összekavarjuk a tésztát.  
4. Végül óvatosan belekavarjuk a tojások keményre vert habját is.
5. Kivajazott/lisztezett tepsibe simítjuk a masszát, és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. (Nálam 20 perc alatt megsült, tehát a sütési idő csak tájékoztató jellegű, hiszen minden sütő más - hagyományos sütőben 190 fokon süssük.)
6. Amikor megsült a sütemény, kiborítjuk egy fa táblára és hűlni hagyjuk.
7. A mázhoz a tejet a cukorral és a kakaóporral simára keverjük, összefőzzük, majd levesszük a tűzről és belekeverjük a vajat is. (Esetleg néhány percre be lehet tenni a hűtőbe, hogy kicsit dermedjen, és ne folyjon le az egész a süteményről.) Majd bevonjuk vele egyenletesen a sütemény tetejét, és kockára szeletelve tálaljuk.
Tipp: én először felszeleteltem a süteményt és utána csorgattam rá a mázat egyenként a süteményszeletekre - esetleg így is lehet, ha valakinek jobban tetszik.


Jó étvágyat!
 

2014. február 11., kedd

Tiramisu - tojás nélküli krémmel

Ezt a tiramisut úgy, ahogy van, imádom! Megállás nélkül tudnám enni... Nem túl édes a krém és az egész 15 perc alatt összeállítható. Na jó, nem egy diétás "darab", de ajánlom Nektek ezt a verziót, meglátjátok, Ti sem tudtok majd neki ellenállni. Mivel nem tartalmaz tojást, nem csak a hűvös napokon, hanem a nyári kánikulában is teljes biztonsággal készíthető és fogyasztható. (Aki teljesen tojásmentesen szeretné készíteni - például allergia miatt - olyan babapiskótát vásároljon, amely nem tartalmaz tojást.)
Egyébként magát a tiramisut nem olyan rég készítem a családomnak, és eddig mindig tojás nélkül készítettem a krémet. Nem tudom, miért, hiszen életünk során soha nem volt problémánk a nyers tojással... Imádjuk a tojást, de nyersen csak nagyon-nagyon ritkán használom fel. Pedig nekem a tojások mindig megbízható forrásból származnak - Anyukám tyúkudvaráról - ezáltal a sütéshez-főzéshez mindig friss tojást használok.






 Hozzávalók: 
(6-8 adaghoz)
 25 dkg natúr krémsajt (mascarpone)
 25 dkg babapiskóta
 4 dkg porcukor 
 4 dl habtejszín
 1 csomag habfixáló
 1,5 dl erős kávé
 1 dl tej
 2-3 evőkanál rum ízlés szerint
 2 csomag vaníliás cukor

+ a tetejére cukrozatlan kakaópor




Elkészítés:
1. A kávét lefőzzük, hűlni hagyjuk.
2. A tejszínt felverjük a porcukorral és a habfixálóval, majd hozzákeverjük a mascarpone-t is.
3. A kávét a rummal, tejjel és a vaníliás cukorral összekeverjük, belemártjuk a babapiskótát (ne ázzon el teljesen a piskóta, de azért hagyjuk benne egy néhány másodpercig).
4. Egy 20x25 cm-es üvegtálba sorban lerakjuk a kávés folyadékba mártogatott babapiskótát, erre rátesszük a tejszínhabos krém felét, majd újabb kávés babapiskóta réteg jön, és erre rásimítjuk a krém másik felét. 
5. Hűtőbe tesszük minimum 2-3 órára puhulni, hogy jól összeálljon. (De az a legjobb, ha este gyorsan összeállítjuk és éjszaka pihen egyet a hűtőben.) 
6. Fogyasztás előtt megszórjuk a kakaóporral, és szeletelve tálaljuk.


Jó étvágyat!
 

2014. február 8., szombat

Kókuszos álom - sütés nélkül

Roppanós csokoládé között nagyon finom kókuszos töltelék, hmmm... eltudjátok képzelni?
A kókusz és a csokoládé mindig jó párosítás, emiatt sejtettem, hogy nagyon finom lesz, de hogy ennyire!! Azt a nevet is adhattam volna neki, hogy bounty csokoládé, mert teljesen olyan az íze és az állaga is. ...és mivel nagy rajongója vagyok a bounty-nak, emiatt nekem ez a finomság nagyon bejött - szerintem Ti is odalesztek érte!
Karácsonyra kissé túlvásároltam magam kókuszreszelékkel, melynek a felét sem használtam el, ezért kutattam valami kókuszos recept után. ...és milyen jól tettem, mert így rátaláltam erre a sütés nélküli finomságra. Lehet, hogy hozok még a közeljövőben néhány kókuszos "dolgot", amíg el nem fogy a raktárkészletemről a kókuszreszelék... :)




Hozzávalók:
- 3 dl tej
- 10 dkg vaj
- 8 dkg kristálycukor
- 4 evőkanál búzadara
- 12 dkg kókuszreszelék
- 20 dkg ét- vagy tejcsokoládé
- 2 teáskanál olaj






Elkészítés:
1. A tejet felfőzzük a cukorral és a vajjal. Amikor elolvad a vaj, hozzáadjuk a búzadarát, de ekkor már csak kb. 1 percig főzzük, kevergetjük. Nem kell teljesen megfőzni a darát, csak félig! Levesszük a tűzről, belekeverjük a kókuszreszeléket is.
2. Ha langyosra hűlt, akkor egy kb. 20x20 cm-es formát/tepsit kibélelünk fóliával és beleegyengetjük a kókuszos masszát (belenyomkodjuk az ujjunkkal). Hagyjuk kihűlni.
3. 10 dkg csokoládét gőz felett felett felolvasztunk, elkeverünk benne 1 teáskanál olajat és a kihűlt kókuszos masszára simítjuk, majd betesszük a hűtőbe dermedni.
4. Dermedés után kivesszük a hűtőből, kiborítjuk egy tálcára úgy, hogy a csokis rész alulra kerüljön - levesszük róla a fóliát. Majd a másik 10 dkg csokoládét is felolvasztjuk gőz felett, elkeverünk benne 1 teáskanál olajat és a kókuszos massza tetejére simítjuk. (Így alul és felül is csokoládé réteg lesz.) Ismét betesszük a hűtőbe dermedni, majd 1-2 óra után szeletelve kínáljuk. Úgy lehet szépen szeletelni, hogy a kést forró vízbe mártjuk, megtöröljük papírtörlővel és szeletelünk - ezt lehet többször ismételni.




Jó étvágyat!

Forrás:  itt 

2014. február 7., péntek

Mustáros-fokhagymás-tejfölös mártásban sült csirkecombok

Egy újabb tepsis étellel jövök, mely könnyen, gyorsan elkészíthető, ezáltal nem csak hétvégére ajánlom - akár hétköznap vacsorára is el lehet készíteni. ...és amíg sül, nyugodtan lehet tenni-venni a lakásban. Mivel mártásban párolódik/sül a hús, egyáltalán nem szárad ki, nagyon finom szaftos marad és hihetetlenül omlós! Nekem most ez lett az első számú kedvenc ételem, mert tényleg annyira egyszerű és annyira finom! Ezen a héten már kétszer készítettem el, mert a családnak is nagyon ízlik - annak különösen örülök, hogy a rossz étvágyú kisfiam olyan jóízűen eszi, hogy öröm nézni. 
Sajnos csak egy gyors fotót érkeztem készíteni erről az ételről közvetlenül sütés után. Nézzétek el nekem, hogy most kivételesen nincs szépen megterítve...




Hozzávalók:
 8 db csirkecomb (azaz 4 egész comb, mindegyiket kettévágjuk)
 3 dl tejföl (300 g)
 1 evőkanál mustár
 1 evőkanál ételízesítő (én ezt sóval helyettesítettem ízlés szerint)
 őrölt bors ízlés szerint
 3-4 nagyobb gerezd fokhagyma
5 dkg puha vaj
 1 dl olaj (ez akár el is hagyható)
 15 dkg reszelt trappista sajt




Elkészítés:
1. A csirkecombokat megmossuk, papírtörlővel megtörölgetjük, majd bekenjük a vajjal.
2. Összekeverjük a mustárt, tejfölt, sót (vagy ételízesítőt), borsot, az apróra vágott fokhagymát és az olajat simára. A combokat belemártogatjuk ebbe a szószba, majd sorban beletesszük egy tepsibe. 
3. Alufóliával szorosan letakarjuk és kb. 40 percig pároljuk 180 fokos légkeveréses sütőben. (hagyományos sütőben is lehet) Majd levesszük róla a fóliát és így sütjük/pirítjuk még kb. 10 percig. Amikor szép piros kezd lenni a színe, akkor rátesszük a combokra a reszelt sajtot és visszatesszük még a sütőbe kb. 5 percre (vagy amíg szép színe lesz).
4. Vajas-tejfölös burgonyapürével vagy párolt rizzsel tálaljuk.


  

Jó étvágyat!

 Holb Angéla receptje alapján

2014. február 6., csütörtök

10 perces "pizza"

Valamelyik nap az egyik ismerősöm (Alexandra) osztotta meg ezt a pizzát a facebookon (orosz recept szerint készül). Sorban próbálta ki mindenki, gondoltam, én sem maradok ki belőle. Tegnap elkészítettem. Igazából jobb, ha lepénynek vagy pitének mondjuk, de mivel az eredeti recept neve pizza, hát akkor hívjuk így. Ha odafigyelünk a sütésére, akkor nem érhet minket csalódás, igazán finom. De ne várjunk tőle igazi pizza ízt, viszont gyors reggelire vagy délutáni csemegének kitűnő ötlet. Egyszerű, gyors, alig néhány hozzávalóval.




Hozzávalók:
- 4 evőkanál tejföl
- 4 evőkanál majonéz
- 2 tojás
- 9 evőkanál liszt
- 2 evőkanál olaj a sütéshez

+ a feltéthez ízlés szerint reszelt sajt, sonka, kolbász stb.




Elkészítés:
1. A tojást összekeverjük a tejföllel és a majonézzel, majd hozzáadjuk a lisztet és simára keverjük egy fakanállal. 
2. Egy 30 cm átmérőjű teflon serpenyőbe teszünk kb. 2 evőkanál olajat, belesimítjuk a tésztát (tehetünk rá pici sűrített paradicsomot is, de nem muszáj), rátesszük a feltétet (kolbász, sonka, szalámi...), majd megszórjuk reszelt sajttal. Ekkor tesszük rá a tűzhelyre és alacsony lángon fedővel lefedve néhány perc alatt megsütjük. (Arra tényleg vigyázzunk, hogy alacsony lángon süssük, különben leég az alja.) Esetleg néha alányúlhatunk egy lapos fakanállal, nehogy leégjen.


Jó étvágyat!

Forrás: itt

2014. február 3., hétfő

Ropogós pizza élesztő nélkül

Több pizza is található a blogomon, mindegyiket nagyon szeretem. Igen, imádom a pizzát az egész családommal együtt, ennek ellenére túl gyakran nem készül, nem is tudom, hogy miért? Ha készül, akkor általában szombat délután szoktam sütni, mint ahogy most is. 
A férjem nagyon kritikus a pizzákkal kapcsolatban, inkább a vékony tésztájút szereti - és én is. Bár járt már Olaszországban és ott ízlett Neki a vastag tésztájú pizza is. Ilyen ropogós pizzát most készítettem először, amire azt mondta, hogy meg meri kockáztatni, szerinte ez teljesen ugyanolyan, mint az igazi olasz ropogós pizza. Na, ez már dicséret a javából, igaz? :) Egyébként nálam is most ez lett az első számú kedvenc. Egyszerű elkészíteni, szép vékony, ropogós a tésztája és nagyon finom.





Hozzávalók a tésztához: 4 darab 20 cm átmérőjű pizzához
- 50 dkg liszt
- 2,5 dl víz
- 1 evőkanál natúr joghurt
- 1 dkg só
- 30 ml olíva olaj

A feltéthez nálam:
- sűrített paradicsom
- kolbász
- trappista sajt




Elkészítés:
1. A liszt felét a többi hozzávalóval összekeverjük egy tálban fakanállal, majd lefedjük a fóliával és 30 percig pihentetjük. 
A pihentetési időt be kell tartani ahhoz, hogy finom, valóban ropogós pizzát kapjunk!!
2. Ha eltelt a 30 perc, hozzáadjuk a maradék lisztet és először fakanállal keverjük, majd kézzel összegyúrjuk, de vigyázat!! nem kell teljesen simára gyúrni, mert az újabb pihenés után így lesz a tésztánk rugalmas, sima és sütéskor ropogós. Az sem baj, ha  a lisztszemek itt-ott még látszanak a tésztán/tésztában. Négy egyforma gombóccá alakítjuk és fóliával letakarva 20 percet pihentetjük.
4. Kézzel kinyújtjuk vagy kilapogatjuk egyenként a gombócokat kb. 20 cm átmérőjűre (nem szükséges nyújtófa), így igazi rusztikus pizzát kapunk. Lyukacsos aljú pizzasütőformába tesszük a tésztát, sűrített paradicsommal lekenjük, teszünk rá kolbászkarikákat, reszelünk rá sajtot.
5. Előmelegített légkeveréses sütőben 230 fokon 8-9 percig sütjük. 
(Feltétként bármit tehetünk rá, csak olyan dolgokat ne, aminek leve van, mert akkor nem lesz ropogós a pizzánk.)
Tehetünk rá fűszereket is: oregánót és ilyesmit, én most lehagytam, de nekem így is nagyon finom volt.


Jó étvágyat!


Forrás: Monitor konyha