2014. január 30., csütörtök

Kombe

Annyira finom ez a réteges sütemény - a rétegek között mindenféle finomság (sajt, tejföl, kolbász, sonka, szalámi hagyma vagy amit akartok), a tetején a rápiruló magvak pedig... valami istenien ropogós. Csak azt tudom Nektek tanácsolni, hogy süssétek meg. Egyáltalán nem bonyolult az elkészítése.
Az óvodában Erzsike óvónénivel gyakran cseréljük az információt arról, hogy mit érdemes sütni-főzni, hogy milyen finomságot készített Ő az elmúlt napokban, vagy hogy milyen újdonságot találtam ki én mostanában. A múlt héten erre a kombe-re hívta fel a figyelmemet. Elkészítette egyik nap vacsorára, és azt mondta, hogy annyira finom, feltétlenül süssem meg én is. A múlt szombatra terveztem, mert az ilyesmiket mindig szombat délutánra időzítem (elég laktató étel, tehát ha vacsorára készítjük, érdemes egy kicsit korábban vacsorázni). Szombaton nem volt időm elkészíteni, ezért tegnapra maradt - picit előrébb hoztuk a vacsoraidőt, hogy ne rögtön feküdjünk le étkezés után ennyire tele pocakkal. A lényeg, hogy végre kipróbáltam és felvéve a listára! :)






Hozzávalók a tésztához:
- 1 dl langyos víz
- 3 dl langyos tej
- 1 kávéskanál kristálycukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- 60 dkg sima liszt átszitálva (nem muszáj szitálni, de így levegősebb lesz a liszt, ezáltal még lazább lesz a tészta)
- 1 teáskanál só

A rétegek közé:
- 10 dkg vaj
- 5 evőkanál olaj

A töltelékhez:
- 10 dkg krémsajt (lehet helyettesíteni tejföllel)
- 15 dkg főtt vagy füstölt sonka
- 10 dkg kolbász és szalámi vegyesen
- 1 nagyobb fej lila hagyma

A tetejére:
- 1 tojás
- magok (szezámmag, napraforgómag...)




Elkészítés:
1. A tésztát dagaszthatjuk kézzel vagy a kenyérsütőgépben is. Én robotgéppel dagasztottam
A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk és bedagasztjuk.
2. A kolbászt, szalámit, sonkát és a megtisztított lila hagymát apróra vágjuk.
3. Nem kell pihentetni a tésztát, dagasztás után három egyenlő részre osztjuk. Kinyújtjuk vékony téglalapra az egyiket, lekenjük az olvasztott vaj és olaj keverékének a felével. Kinyújtjuk a másik tésztát is ugyanakkorára, ráhelyezzük az elsőre (amely már le van kenve a vajas-olajjal). A másodiknak a tetején egyenletesen elkenjük a krémsajtot, és rászórjuk a sonkát, kolbászt, szalámit, hagymát. Kinyújtjuk a harmadik tésztát is, ráhelyezzük az előzőekre és ezt is lekenjük az olvasztott vaj és olaj keverékének a másik felével. A tészta egyik oldalát behajtjuk középre, a másik oldalt is behajtjuk középre. Majd felülről behajtjuk is behajtjuk középre, és az alsó felét is ráhajtjuk középre. Az egészet megfordítjuk úgy, hogy a felső hajtogatott rész kerüljön alulra, felülre pedig a sima rész.
4. Ráhelyezzük sütőpapíros tepsire és 30 percig kelesztjük.
5. Pizzavágóval bevágjuk háromszögekre (8 vagy 10 szeletre) azért, hogy sütés után könnyebb legyen felszeletelni. Lekenjük a felvert tojással a tetejét, majd megszórjuk a magvakkal.
6. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 30 percig sütjük. Az első 15 perc után érdemes ránézni és ha nagyon pirul, akkor lentebb vesszük a fokot a sütőn. 
7. Ha megsült, 5 percig a tepsiben hagyjuk, ráterítünk egy tiszta konyharuhát, hogy jól átpuhuljon a tészta. 


Jó étvágyat!


Forrás: itt

2014. január 26., vasárnap

Csokis-diós torta

Ha egy gyors, egyszerű és nagyon finom tortát szeretnétek sütni, akkor jó helyen jártok. A tésztája alig tartalmaz lisztet, pihe-puha és laza a darált diótól, melyet a Boccaccio nevű süteményemtől vettem el. A máz pedig étcsokoládé és mogyorókrém keveréke. A dekorálással sem kell sokat vesződni, csak rákenjük a mázat és egy kanál hátoldalával hullámokat rajzolunk rá.
Apukám születésnapja volt tegnap - Ő nem szereti a nagy felhajtást semmikor és semmilyen téren (én is pont ilyen vagyok), ezért a szülinapi tortájában is igyekszem mindig valami egyszerűt kitalálni, de olyan hozzávalókkal, melyeket nagyon szeret. Így született meg ez a csokis-diós torta, melyet tényleg nagyon hamar el lehet készíteni, ráadásul nem kíván semmilyen gyakorlatot, ezáltal kezdőknek kifejezetten ajánlom. Nézzétek meg a receptet...




Hozzávalók a tésztához: 18 cm-es kapcsos tortaformához
- 5 tojás
- 10 csapott evőkanál porcukor
- 5 evőkanál víz
- 15 dkg darált dió
- 5 evőkanál liszt
- fél csomag sütőpor (6 g)

A mázhoz:
- 10 dkg Boci étcsokoládé
- 5 dkg mogyorókrém
(esetleg 1 evőkanál cukrozatlan kakaóport keverhetünk bele, ha nagyon édesnek találjuk az eredeti krémet) 





Elkészítés:
1. A tojások sárgáját a porcukorral és 5 evőkanál vízzel habosra keverjük, hozzáadjuk a darált diót, majd a sütőporral elkevert lisztet - simára keverjük.  A tojások fehérjét kemény habbá verjük és a simára kevert masszához dolgozzuk.
2. A tortaformát enyhén kivajazzuk/lisztezzük, majd beleegyengetjük a masszát, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 25-30 percig sütjük. (A sütési idő tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, ezért szúrjunk egy tűt a tésztába és ha már nem ragad, szárazan jön ki a tű, akkor megsült.) 
3. Közben  a mázhoz az apróra tördelt csokoládét és a mogyorókrémet enyhe gőz fölött kevergetve összeolvasztjuk. (Ha nagyon édes, keverhetünk bele 1 evőkanál cukrozatlan kakaóport.) Ezután a hűtőbe tesszük és kenhető állagúra dermesztjük. Majd a torta tetejére és oldalára simítjuk. Díszítésül  egy kanál hátoldalával mintázhatunk a krémre hullámokat.
4. Azonnal is fogyasztható, de ha picit dermedtebben szeretjük a krémet, akkor 20 percre tegyük be a hűtőbe. 


Jó étvágyat!
  

2014. január 18., szombat

Csöröge vagy forgácsfánk

Nagyon szeretem a csörögét! Néhány hozzávalóból könnyen és gyorsan el lehet készíteni. Akkor jó igazán, ha sütés közben felhólyagosodik a tészta, majd amikor beleharapunk, roppan egyet. Valamelyik nap babgulyás utáni fogásnak kitűnő választás volt
Gyerekkoromban az egyik szomszéd néni (Margit néni, Andi barátnőm Nagymamája) sokszor vigyázott rám, amíg a szüleim dolgoztak, és gyakran sütött nekem csörögét. Ő mindig kakaós-porcukorral hintette meg... jaj, de finom volt. Egyszer olyan sokat ettem belőle, pedig Margit néni figyelmeztetett, hogy ne egyem olyan forrón, hiába. Mondanom sem kell, olyan beteg lettem tőle - azóta megvárom, amíg hűl egy picit, és csak utána "esek" neki. :) Hiába no, saját kárán tanul az ember.




Hozzávalók:
 3 tojássárgája
 1 dl tejföl
 25 dkg sima liszt
 1 evőkanál kristálycukor
 1 evőkanál rum
 1 kicsi citrom reszelt héja (kezeletlen)

+ olaj vagy zsír a sütéshez




Elkészítés:
1. A liszttel elkeverjük a cukrot és a citrom héját, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk a tésztát. Kb. 30 percig pihentetjük.
2. Enyhén lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk, és derelyevágóval téglalap alakúra vágjuk, majd mindegyik közepét bevágjuk. Így is lehet hagyni, de az egyik csücskét át is húzhatjuk a lyukon (én mikor hogy csinálom).
3. Az olajat (vagy a zsírt) felforrósítjuk, majd középforróra visszavesszük és kisütjük a derelyéket. 
4. Még melegen vaníliás porcukorral megszórjuk. (Nálunk a porcukor most lemaradt, mert nagyon finom házi lekvárral ettük - baracklekvárral is kínálhatjuk.)


  

Jó étvágyat!

2014. január 11., szombat

Banános-zabpelyhes sütemény

Egy kicsit "evezzünk" el az egészségesebb süteményekhez is. Egészségesebb, de attól még nagyon finom! Én csak ettem egyik szeletet a másik után - alig bírtam abbahagyni, olyan jó szaftos a tésztája. Ami még nagyon tetszik benne, hogy az otthon lévő egyszerű alapanyagokból könnyen és gyorsan el lehet készíteni. Kitűnő tízóraira vagy uzsonnára. Akkor a legfinomabb, ha érett banánból készítjük. Ha nincs otthon zabpehely, nyugodtan lehet készíteni sima liszttel is.




Hozzávalók: 30x11 cm-es püspökkenyérformához
- 2 nagy érett banán (héjával együtt kb. 40 dkg)
- 12,5 dkg sima liszt (vagy zabpehely liszt)
- 12,5 dkg zabpehely (ha nincs zabpehely, nyugodtan lehet 25 dkg sima liszttel is készíteni)
- 1 teáskanál sütőpor
- 5 dkg kristálycukor (vagy nyírfacukor)
- 6 evőkanál napraforgóolaj
- 6 evőkanál tej
- 2 tojás
- 10 dkg mazsola



Elkészítés:
1. A lisztet a sütőporral és a zabpehellyel összekeverjük. Hozzáadjuk a megmosott, megtörölt mazsolát is.
2. A tojásokat a cukorral habosra keverjük (fehéredésig), majd hozzákeverjük az olajat és a tejet is.  Hozzáadjuk a lisztes keveréket, végül belekeverjük a villával összetört banánokat is.
3. A püspökkenyérformát picit kiolajozzuk, csak azért, hogy ha belehelyezzük a sütőpapírt, akkor az ne csúszkáljon, így jól megtapad a formában. Picit kikenhetjük olajjal a sütőpapírt is, hogy könnyen le tudjuk húzni a sütiről. Beleegyengetjük a masszát a sütőpapíros formába, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 50 percig sütjük. (a sütési idő sütőfüggő, nálam 50 percig sült - más sütőben előfordulhat, hogy kevesebb vagy több idő) Ellenőrizhetjük tűpróbával, bár a banántól a tészta kicsit szaftos marad, nem lesz száraz.
4. Amikor megsült, pár percig hűlni hagyjuk, majd kiborítjuk a formából és még melegen lehúzzuk róla a sütőpapírt.
Szeletelve tálaljuk.

Néhány további ötlet:
  • A mazsolát más gyümölccsel is helyettesíthetjük: például aszalt áfonyával vagy aszalt sárgabarackkal.
  • Ha be akarjuk vonni a süteményt, keverjünk össze 10 dkg átszitált porcukrot kb. 1 evőkanál frissen facsart narancslével, és kanállal csorgassuk a sütemény tetejére.
  • A süteményt készíthetjük egy 18 cm-es tortaformában is, vagy egy 12 darabos muffinformában.  
Miért egészséges?
  • Ez a sütemény kevés cukrot tartalmaz, mivel a banán egyébként is édes.
  • A banán igazi energiabomba, káliumban gazdag, amely nélkülözhetetlen az izmok és az idegrendszer működéséhez, továbbá szerepe van a vérnyomás szabályozásában.



Jó étvágyat!
Forrás: Házi sütöde
   

2014. január 10., péntek

Csokoládékrémes fánk

Nincsen farsang fánk nélkül! A farsang időszaka vízkereszttől (január. 6.) Húshagyókeddig tart (az idén ez március 4.), amely a bálok, karneválok, népünnepélyek és a nagy evészetek-ivászatok időszaka. Ezt követi a negyvennapos böjt. Valaha az emberek nem bírták volna ki a negyvennapos koplalást, ezért a papok azt tanácsolták nekik, hogy a böjt előtt tápdúsabb ételt vegyenek magukhoz. Így aztán kenyér helyett az energiával jóval gazdagabb fánkot kezdték enni. Mára a böjt kiment a divatból, de az előtte lévő farsangi időszakban a fánk hagyománya megmaradt. 
Én nem csak ilyenkor, hanem egész évben sütök különböző fánkokat, mivel Milánnak a fánk a legnagyobb kedvence. Az egyik jól bevált fánkreceptemet - melynek jó könnyű a tésztája - most feldobtam finom csokoládékrémmel. Nem csak a tetején van ám krém, hanem belül is. Ez aztán az energiabomba! :)






Hozzávalók a tésztához: 25-30 darabhoz
- 3 dl langyos tej
- 3 dkg friss élesztő
- 1 evőkanál porcukor
- 5 dkg puha vaj
- 2 tojássárgája
- 1 pohárka rum (1-2 evőkanálnyi)
- csipet só
- 50 dkg sima liszt

A csokikrémhez:
- 15 dkg Boci ét- és tejcsokoládé vegyesen
- 1 dl habtejszín

+ olaj a sütéshez




Elkészítés:
1. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és beletesszük a porcukrot. Amikor az élesztő felfut, hozzáadjuk a vajat, a tojások sárgáját, a rumot, sót, majd a liszttel jól összedolgozzuk, kidagasztjuk - lágy tésztát kapunk (de ne ragadjon). Langyos helyen letakarva másfélszeresére kelesztjük.
2. Amíg kel a tészta, addig elkészítjük a csokikrémet. A tejszínt felmelegítjük (forró legyen, de ne forraljuk). Majd levesszük a tűzről és beletesszük a darabokra tördelt csokoládét, hagyjuk, hogy elolvadjon a tejszínben, majd szép simára keverjük. Kb. 1 órára betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen annyira, hogy ne legyen nagyon folyós és meg tudjuk tölteni a fánkokat.
3. Amikor megkelt a tészta enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk (a lemaradt részeket átgyúrjuk, újra nyújtjuk, kiszaggatjuk) és egy tiszta konyharuhával letakarva kelesztjük még 30 percig.
4.. Középforró olajban egyenletes tűzön sütjük. Sütés előtt a fánkok közepére ujjunkkal nyomunk egy kis lyukat - ezt a részt lefelé fordítva kezdjük sütni a fánkot. Először fedővel letakarva sütjük az egyik oldalukat, majd megfordítjuk és fedő nélkül sütjük tovább.
5. A pirosra sült fánkokat szűrőkanállal papírtörlőre szedjük. Pár percig hűlni hagyjuk (de ne hűljön ki teljesen!), majd a csokoládékrémet beletesszük a tortadíszítő zacskóba (a leghegyesebb tortadíszítőt válasszuk), beleszúrjuk a fánk oldalába és óvatosan megtöltjük a krémmel a fánkokat. (esetleg előtte a konyhakéssel szúrhatunk a fánkokba kis lyukakat, így még könnyebb megtölteni) A maradék krémmel megtöltjük a fánkok tetejét is.




Jó étvágyat!
  

2014. január 8., szerda

Búrkifli

Eddig még soha nem használtam fagyasztott leveles tésztát - nem tudom, hogy miért nem...? Az egyik nagynéném viszont az elmúlt években egyre gyakrabban használja az ilyen fagyasztott tésztákat. Pedig igazán finom süteményeket készített régen, hiszen cukrász a szakmája, de sajnos Ő sem fiatalodik, és már nem bírja a kezével gyúrni a tésztákat, türelme sincs már hozzá, emiatt tart otthon ilyen fagyasztott tésztákat. Tegnap vette észre, hogy tele van a mélyhűtője leveles tésztával, ezért adott nekem is egy csomaggal. Én pedig rögtön tudtam, hogy Apukám egyik kedvenc süteményét fogom elkészíteni belőle: a búrkiflit. Olyan finom és pillanatok alatt elkészült. Süssétek meg Ti is!






Hozzávalók:
 1 csomag leveles tészta 
(a 3 darabos összesen 400 g)

A töltelékhez:
 2 tojásfehérje
 10 dkg cukor
 6 dkg darált dió
 csipet fahéj

A tetejére:
 1 tojássárgája
 1 teáskanál tej
 4 dkg darált dió

 porcukor






Elkészítés:
1. A tojásfehérjét kemény habbá felverjük úgy, hogy a vége felé hozzáadjuk a cukrot. Óvatosan belevegyítjük a darált diót és a fahéjat.
2. A leveles tésztát egyenként téglalap alakúra kinyújtjuk (kicsit alálisztezünk, hogy ne ragadjon le), majd 3 egyforma csíkra osztjuk/vágjuk. Minden csík alsó részére teszünk a töltelékből, majd feltekerjük és kifli alakúra formáljuk.


3. A kifliket sütőpapíros tepsire helyezzük, tetejüket lekenjük a tojássárgája és tej keverékével, majd megszórjuk a darált dióval, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 12-24 percig sütjük. (a sütési idő sütőfüggő, hagyományos sütőben 200 fokon süssük) Sütés után néhány percig hagyjuk a tepsiben, majd amikor picit kihűlt, akkor késsel óvatosan levesszük a tepsiről. (forrón azért nem ajánlatos levenni a tepsiről, mert akkor még nagyon puha a tészta és könnyen eltörhetnek a kiflik)
4. Porcukorral meghintve tálaljuk.




Jó étvágyat!

Forrás: Csábító házi sütemények 4.
 

2014. január 4., szombat

Tojásfehérjés sütemény

Az ünnepi sütögetések után volt lefagyasztva néhány tojásfehérje, gondoltam, felhasználom ehhez a sütihez. Nézzétek, milyen szép hófehér a belseje, és nagyon kellemes a tészta állaga. Egyszerű, de igazán finom, én egyik szeletet ettem a másik után, a férjem is azt mondta, hogy kellemes kis süti, Milán pedig egyenesen imádja az ilyen jellegű süteményeket. Nem is tartott sokáig nálunk ez a kis rúd. :) Magában is nagyon finom, kortyolhatunk hozzá teát, de ehetjük lekvárral is.
Ha fagyasztott tojásfehérjét használunk, előző nap vegyük ki a mélyhűtőből, tegyük a hűtőbe és másnap már használhatjuk.

A Ditsy Floral porcelán bögre is megtalálható a webáruházban az alábbi linken:
www.pottyosotthon.hu 





Hozzávalók: 1 őzgerincformához
- 5 tojásfehérje
- 13 dkg vaj
- 10 dkg kristálycukor
- 13 dkg sima liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé






Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 170 fokra.
2. A vajat olvasszuk meg, majd hagyjuk hűlni.
3. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd folyamatosan hozzáadjuk a cukrot és szép simává verjük.
4. A sütőporral elkevert lisztet is fokozatosan hozzászitáljuk, összekeverjük. Végül hozzáadjuk a folyékony vajat és a citromlevet is, és simára keverjük a tésztát.
5. Kivajazzuk/lisztezzük a formát, egyenletesen belesimítjuk a tésztát, és 170 fokon légkeveréses sütőben kb. 25 percig sütjük. (a sütési idő tájékoztató jellegű, hagyományos sütőben valószínű több ideig kell sütni, ezért végezzünk tűpróbát)  

Tipp: 
Tehetünk bele tejben áztatott mazsolát és apróra vágott csokoládét - úgy még finomabb és szaftosabb.  


Jó étvágyat!


Forrás: Édes finomságok a Nagyi konyhájából