Úgy tűnik, mostanában nagyon nosztalgikus hangulatban vagyok, ismét egy gyerekkori kedvenc süteményt hozok. Anyukám minden karácsonyra és húsvétra megsütötte. Szerintem sokan ismeritek... Nagyon finom sütiről van szó, gyorsan, könnyen el lehet készíteni, és nem kíván sok hozzávalót. A töltelékbe Anyukám mindig tett kakaóport is, a régi besárgult könyvben viszont nem szerepel. Én most anélkül készítettem el, de bevallom, kakaóporral még finomabb, úgyhogy szerintem ne hagyjátok ki. Igazából én most amiatt hagytam ki, mert azt hittem, hogy a nagy ünnepi sütögetés alatt elfogyott, végül kiderült, hogy van még egy dobozzal. :)
Hozzávalók a tésztához:
(25x25 cm-es tepsihez)
(25x25 cm-es tepsihez)
15 dkg zsír
2 tojássárgája
15 dkg kristálycukor
50 dkg sima liszt
1 csomag sütőpor (12 g)
1 doboz tejföl (kb 15-17 dkg)
A töltelékhez:
1 csomag vaníliás cukor
kb. 1,5 dl tej
2 evőkanál sárgabaracklekvár
0,5 dl rum (vagy ízlés szerint rumaroma)
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
10 dkg puha vaj
15 dkg porcukor
+ 1 tésztalap összetördelve (melyet előzőleg kisütöttünk)
Máz a tetejére:
2 tojásfehérje
20 dkg kristálycukor
3-4 dkg csokoládé
A recept a kedvenc régi süteményes könyvemben
Elkészítés:
1. A zsírt kikeverjük a tojások sárgájával és a cukorral. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd hozzáadjuk a tojásos masszához. Végül annyi tejfölt gyúrunk bele, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. 3 egyenlő részre osztjuk és mindegyiket kinyújtjuk kb. 25x25 cm-es lapokká. Egy tepsi hátulját enyhén megvajazzuk/lisztezzük és a lapokat egyenként kisütjük előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 perc alatt - inkább világos maradjon a tészta, amikor a széle már kezd pirulni, akkor vegyük ki. (a kisült lapokat egymásra rakva félretesszük egy fatáblára)
2. Az egyik kisült lapot apró darabokra összetördeljük, beletesszük egy tálba. A tejet a vaníliás cukorral összekeverjük, meglocsoljuk vele az összetördelt lapot. Hozzáadjuk a baracklekvárt, a rumot (vagy rumaromát) és a kakaóport, jól összekeverjük. A vajat a porcukorral simára keverjük, majd összekeverjük a kakaós-barackos masszával.
3. Összeállításnál: az egyik lapot rátesszük egy tálcára, megkenjük egyenletesen a töltelékkel, erre ráhelyezzük a másik lapot (nagyon picit rányomkodjuk).
4. A mázhoz egy lábosban vizet forralunk, majd levesszük a tűzről!!, erre a gőzölgő lábosra ráhelyezünk egy fém tálat (a tál jól takarja be a lábost, hogy a gőz ne tudjon sehol kijönni, de a fém tál alja ne érjen bele a gőzölgő vízbe). A fém tálba tesszük a tojások fehérjét és a kristálycukorral habbá verjük a gőz felett. Ezzel a habbal óvatosan bevonjuk a sütemény tetejét. Amíg még meleg a hab, addig reszelünk a tetejére csokoládét.
5. A süteményt másnap szeleteljük forró vízbe mártott (megtörölt) késsel.
Jó étvágyat!