2013. december 29., vasárnap

Kati szelet - avagy Katóka

Úgy tűnik, mostanában nagyon nosztalgikus hangulatban vagyok, ismét egy gyerekkori kedvenc süteményt hozok. Anyukám minden karácsonyra és húsvétra megsütötte. Szerintem sokan ismeritek... Nagyon finom sütiről van szó, gyorsan, könnyen el lehet készíteni, és nem kíván sok hozzávalót. A töltelékbe Anyukám mindig tett kakaóport is, a régi besárgult könyvben viszont nem szerepel. Én most anélkül készítettem el, de bevallom, kakaóporral még finomabb, úgyhogy szerintem ne hagyjátok ki. Igazából én most amiatt hagytam ki, mert azt hittem, hogy a nagy ünnepi sütögetés alatt elfogyott, végül kiderült, hogy van még egy dobozzal. :) 






A porcelán készlet a webáruházban az alábbi linken megtalálható:
 www.pottyosotthon.hu


Hozzávalók a tésztához:  
(25x25 cm-es tepsihez)
 15 dkg zsír
 2 tojássárgája
 15 dkg kristálycukor
 50 dkg sima liszt
 1 csomag sütőpor (12 g)
 1 doboz tejföl (kb 15-17 dkg)

A töltelékhez:
 1 csomag vaníliás cukor
 kb. 1,5 dl tej
 2 evőkanál sárgabaracklekvár
 0,5 dl rum (vagy ízlés szerint rumaroma)
 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
 10 dkg puha vaj
 15 dkg porcukor

+ 1 tésztalap összetördelve (melyet előzőleg kisütöttünk)

Máz a tetejére:
 2 tojásfehérje
 20 dkg kristálycukor
 3-4 dkg csokoládé




A recept a kedvenc régi süteményes könyvemben



Elkészítés:
1. A zsírt kikeverjük a tojások sárgájával és a cukorral. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd hozzáadjuk a tojásos masszához. Végül annyi tejfölt gyúrunk bele, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. 3 egyenlő részre osztjuk és mindegyiket kinyújtjuk kb. 25x25 cm-es lapokká. Egy tepsi hátulját enyhén megvajazzuk/lisztezzük és a lapokat egyenként kisütjük előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 perc alatt - inkább világos maradjon a tészta, amikor a széle már kezd pirulni, akkor vegyük ki. (a kisült lapokat egymásra rakva félretesszük egy fatáblára) 
2. Az egyik kisült lapot apró darabokra összetördeljük, beletesszük egy tálba. A tejet a vaníliás cukorral összekeverjük, meglocsoljuk vele az összetördelt lapot. Hozzáadjuk a baracklekvárt, a rumot (vagy rumaromát) és a kakaóport, jól összekeverjük. A vajat a porcukorral simára keverjük, majd összekeverjük a kakaós-barackos masszával.
3. Összeállításnál: az egyik lapot rátesszük egy tálcára, megkenjük egyenletesen a töltelékkel, erre ráhelyezzük a másik lapot (nagyon picit rányomkodjuk).
4. A mázhoz egy lábosban vizet forralunk, majd levesszük a tűzről!!, erre a gőzölgő lábosra ráhelyezünk egy fém tálat (a tál jól takarja be a lábost, hogy a gőz ne tudjon sehol kijönni, de a fém tál alja ne érjen bele a gőzölgő vízbe). A fém tálba tesszük a tojások fehérjét és a kristálycukorral habbá verjük a gőz felett. Ezzel a habbal óvatosan bevonjuk a sütemény tetejét. Amíg még meleg a hab, addig reszelünk a tetejére csokoládét.
5. A süteményt másnap szeleteljük forró vízbe mártott (megtörölt) késsel.




Jó étvágyat!

2013. december 27., péntek

Mézzel-tejjel sült csirke - gombamártással

Tudjátok, hogy nagyon szeretem az ilyen tepsis ételeket, amivel nincs sok gond - csak szépen belerakunk mindent a tepsibe, be a sütőbe, néha ránézünk, és közben lehet mást csinálni. Amellett, hogy ilyen egyszerű, azt is meg kell említeni - mivel tejben és mézben párolódik - nagyon finom omlós húsról van szó, és persze az sem mellékes, hogy a konyhában mennyei illatokat áraszt. Nálunk valamikor december elején készült az adventi időszakban, de télen még nagyon sokszor el fogom készíteni - ajánlom Nektek is.
Ha valaki nem szereti a gombát, nyugodtan készítheti anélkül is, finom lesz...



 Hozzávalók: 4 személyre
- 1 csirke darabolva (kb. 80 dkg-os)
- 3 dl tej
- 1 dl méz
- 20 dkg csiperkegomba
- őrölt csemegepaprika ízlés szerint
- 5 dkg sima liszt
- só, őrölt fehér- vagy fekete bors ízlés szerint
- vaj




Elkészítés:
1. A csirkét megmossuk, minden darabot sózunk, borsozunk, megszórjuk paprikával, lisztbe forgatjuk, és kivajazott tepsibe helyezzük egymás mellé - dobálhatunk még a húsra ide-oda kis darabka vajat.
2. 190 fokos sütőben fél óra alatt pirosra sütjük. 
3. Közben a mézet felöntjük a tejjel, csomómentesre keverjük, majd a sütőből kivett csirkére locsoljuk. Visszatesszük a sütőbe, és takaréklángon (kb. 170 fokon légkeveréses) 40 perc alatt készre pároljuk. (nem kell lefedni - a sütési idő sütőfüggő, húsvillával ellenőrizzük, hogy jól átpuhult-e)
4. A gombát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, rászórjuk a csirkére, majd további 10 percig sütjük.
5. A sütőből kivéve tálra helyezzük a húst, a gombát a tepsiben hagyjuk, összekeverjük a szafttal és visszatesszük a sütőbe még kb. 5 percre. Majd a húst a gombás mártással és hasábburgonyával tálaljuk. Kínálhatunk mellé félszáraz fehérbort is.




Jó étvágyat!
 

Kavart mákos - avagy bögrés citromos-mákos

Még valamikor november közepén (az ünnepvárás elején) készült ez a nagyon egyszerű és nagyon gyors sütemény - ettől függetlenül a téli időszakban bármikor el lehet készíteni. Meggylekvárral isteni finom!


 

Hozzávalók: 30x20 cm-es tepsihez
1 bögre = 5 dl (ez a mérőeszköz)
- 1 bögre sima liszt
- 1 bögre darált mák
- 1 bögre porcukor
- 1 bögre tej
- 1 citrom reszelt héja és kifacsart leve
- 1 csomag sütőpor (12 g)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 tojás

+ a tetejére porcukor
- meggylekvárral vagy valamilyen savanykás lekvárral kínáljuk



Elkészítés:
1. A lisztet összekeverjük a mákkal, porcukorral, sütőporral.
2. A tojásokat simára keverjük a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a tejet és a citrom levét és reszelt héját is, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket is - jól összekeverjük, hogy sima tésztát kapjunk. 
3. Vajazott/lisztezett tepsibe egyengetjük a tésztát és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 25-30 percig sütjük. (a sütési idő sütőfüggő, inkább végezzünk tűpróbát, ha már nem ragad, akkor kész)
4. Amikor kihűlt, kockákra vágjuk, tetejét porcukorral meghintjük. Így is kínálhatjuk, de pl. meggylekvárral vagy valamilyen savanykás lekvárral nagyon finom.




Jó étvágyat!

Forrás: Karácsonyi sütemények, desszertek című könyv
 

2013. december 23., hétfő

Méteres kalács

Ez a sütemény is azok közé tartozik, melyet régóta szeretnék elkészíteni,  sokszor "szemeztem vele" Anyukám régi besárgult, szétfoszlott süteményes könyvében. Most az ünnepekre nagyon sokan kértétek Tőlem ezt a receptet, melyet gyorsan el is küldtem Nektek email-ben, hogy időben meg tudjátok sütni. Azóta már többen is visszajeleztétek, mennyire finom. Végül arra gondoltam, hogy miért ne készíteném el én is, hiszen a családom minden tagja imádja. Szeretem ezt a kevert tésztát, mert olyan jó laza, puha és finom, a krémje pedig rumos-puncsos, eredeti recept szerint. A méteres kalács kedvelőknek ajánlom ezt a receptet, nem fognak benne csalódni. :)



Hozzávalók a tésztához: 
(2 őzgerincformához)
 4 tojás
 25 dkg porcukor
 1,5 dl olaj
 1,5 dl langyos víz
 25 dkg sima liszt
 3/4 csomag sütőpor (9 g)
 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor

A krémhez:
 25 dkg puha vaj
 15 dkg porcukor
 4 evőkanál rum vagy ízlés szerint rumaroma
 1 csomag puncs ízű pudingpor
 4 evőkanál kristálycukor
 0,5 liter tej

A tetejére:
 20 dkg ét- és tejcsokoládé vegyesen
 1 evőkanál olaj


Elkészítés:
1. A tojásokat szétválasztjuk: a sárgáját a porcukorral kikeverjük habosra (fehéredésig). Hozzáadjuk az olajat, a langyos vizet, majd a sütőporral elkevert lisztet, végül a tojások keménnyé vert habját. Kétfelé vesszük a tésztát, az egyik felébe belekeverjük a kakaóport. Kivajazott/lisztezett őzgerincformában egyenként megsütjük. (1 rúd sárga és 1 rúd barna tésztát kapunk) Nálam előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 20-25 percig sült.
2. A pudingport simára keverjük kis tejjel, majd a többi tejjel és a 4 evőkanál kristálycukorral megfőzzük. Kihűtjük.
A vajat a porcukorral simára keverjük, hozzáadjuk a rumot vagy a rumaromát, majd ehhez a vajas krémhez hozzákeverjük a kihűlt pudingot is (géppel szép sima krémmé keverjük).
3. A kihűlt tésztát a gerincek mentén felszeleteljük (tehát kb. 1 cm széles szeletekre). Majd a szeleteket állítva megkenjük a krémmel a következőképpen: 1 szelet sárga tészta, krém, 1 szelet barna tészta, krém, ismét 1 szelet sárga tészta, krém, 1 szelet barna tészta, krém és így tovább felváltva, míg el nem fogy. (Ha marad még krém, akkor kívülről a rudak tetejét egy picit elegyengethetjük a krémmel.)
4. A csokoládét gőz felett megolvasztjuk, simára keverjük az olajjal, majd bevonjuk vele a süteményt.
5. Hűtőbe tesszük dermedni, majd ferdén (kissé srégen) szeleteljük. 

Ha még több egyszerű és gyors receptet szeretnél, örömmel látlak a Facebook oldalamon is:  
 


...és a besárgult könyvben lévő eredeti recept.
Nagyon szeretem ezt a könyvet, mert rengeteg olyan süteményt tartalmaz,
amely gyerekkori kedvencem.

Jó étvágyat!
 

2013. december 16., hétfő

Karácsonyi mini lekváros sütemények - avagy lekváros kosárkák

Milán születésnapjára készültek volna ezek a szilvalekváros kosárkák, ha meg nem ettük volna már előző nap. :) Igen, annyira ízlett Milánnak és a férjemnek is (rólam már nem is beszélve), hogy nem bírtunk ellenállni ezeknek a nagyon finom omlós kosárkáknak és még aznap délután megettük az egészet, amikor megsütöttem. Így másnapra - amikor a születésnapot tartottuk - már egy darab sem volt, senkit nem tudtunk megkínálni vele. Azt hiszem ezzel mindent el is árultam erről a mini süteményről. Annyit még leírhatok róla, hogy igazán takarékos kis süteményről van szó, hiszen a tésztájához mindössze 2-3 hozzávaló szükséges, a töltelék pedig nagyon finom házi szilvalekvár. Csak ajánlani tudom Nektek, akár az ünnepekre is, mert igazán jól mutat az asztalon. Kisebb muffinformában is süthető.






Hozzávalók a tésztához: 
kb. 16 db kosárkához
 11 dkg vaj (esetleg margarin)
 22 dkg sima liszt
 egy kisebb citrom reszelt héja (bio)
 néhány evőkanál víz

A töltelékhez:
 kb. 20 dkg szilvalekvár

+ a tetejére pici tej vagy esetleg egy felvert tojás (elhagyható)




Elkészítés:
1. A lisztet összekeverjük a reszelt citromhéjjal, majd elmorzsoljuk a vajjal, majd annyi vízzel összegyúrjuk, hogy egy kellemes tapintású puha tésztát kapjunk. Fóliába csomagoljuk és fél órára a hűtőbe tesszük.
2. Majd kinyújtjuk a tésztát kb. 3 mm vastagra és pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral akkora köröket szaggatunk ki, amekkora a kosárka vagy a muffin formánk. Belenyomkodjuk a tésztát a formába (melyet előzőleg enyhén kivajaztunk). Mindegyik formába teszünk egy teáskanálnyi szilvalekvárt. 
3. Ismét szaggatunk annyi kört (egy picit kisebbet most), amennyi kosárkát készítettünk és a töltelékre helyezzük, picit összenyomkodjuk a széleiket. A maradék tésztát újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és szaggatunk belőle apró csillagokat (vagy más karácsonyi formát) és ráhelyezzük a tészta tetejére.
4. Kenjük be a tészták tetejét tejjel, majd - ha kosárka formákban készítjük - tegyük a kosárkákat egy tepsire és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 13-15 percig sütjük. (Hagyományos sütőben 200 fokon kb. 20 percig.)
5. Amikor megsült, 1-2 perc után óvatosan vegyük kis a kosárkákat a formából, hagyjuk kihűlni és porcukorral meghintve tálaljuk.
(Kb. 4 napig áll el.)

Jó étvágyat!

Forrás: Bien

2013. december 15., vasárnap

Milán 4. születésnapja :)

A Mi szőke hercegünk 4 éves lett! Milyen gyorsan telnek az évek, pedig most úgy megállítanám egy kicsit... Imádom ezt a korszakát! Igaz egy kicsit fárasztó, nagyon eleven, általában igencsak rosszcsont legény, de annyira aranyos, édes is egyben és olyan csuda jó mondásai vannak, hogy minden nap jókat mosolygunk rajta. :) Ezen kívül hihetetlenül okos és figyelmes kisfiú. Mindenki csodálkozik rajta, hogy 4 évesen mennyire választékosan beszél, olyan nagy szókinccsel rendelkezik, hogy még Mi felnőttek is megirigyelhetnénk - pedig én is igen jól tudom "csavarni" a szavakat, ha arról van szó. ;)

Természetesen a szülinapra készítettem 1-2 süteményt is, melyek szép lassan felkerülnek a blogra, amint időm engedi (bár most semmiben nem érem utol magam, mindennel el vagyok maradva nagyon). Tortát az idén nem sütöttem, pedig a tavalyi csupa Csokoládés tortámmal nagyon meg voltunk elégedve, annyira finom volt. Idén viszont egy kedves bloggerinát Mónikát  kértem meg, hogy készítsen Milánnak egy kis traktoros tortát. Mónika nagyon helyes tortákat készít, tudtam, hogy Milán tortája is nagyon vagány lesz. Azt ugyanis tudni kell, hogy Milán a motorok és kamionok mellett óriási traktor rajongó. Ezen belül is főleg a John Deer-ekért rajong. :)))) Viszont az idén is maradtunk a csokoládé tortánál, mert ez Milán kedvence. Ezért Mónika Marcipános belga csokoládés tortát készített, ami annyira finom volt. Ha szeretnétek megnézni a receptet, itt megtaláljátok. 
Ja és hogy tetszett Milánnak a torta? Nagyon!!! Amikor meglátta, visongott, ugrált és azt kiabálta, hogy "ez a torta csodálatos" (mondtam, hogy választékosan beszél :)). 

Köszönjük szépen Mónika, örülünk, hogy személyesen is találkozhattunk Veled. :)


Néhány fotó Milánról és a szülinapi tortájáról :)







Isten éltessen Milán!
♥ 

 

2013. december 12., csütörtök

Csokoládés fatörzs

Egy igazi klasszikus recept, vagy legalább is maga a fatörzs sütemény valóban nagy klasszikus. Régóta tervezem elkészíteni, és mivel decemberben nálunk egymás után jönnek-mennek a névnapok, születésnapok és egyéb ünnepek, így most alkalmam is volt rá. Imádom ezt a piskótát, a csokoládé krémet pedig tényleg ajánlom figyelmetekbe, mert egyszerűen isteni! Aki még nem sütötte eddig meg, de barátkozik a gondolattal, hogy az ünnepi asztalra felkerüljön, bátran vágjon bele, mert igazán egyszerű elkészíteni. 






Hozzávalók a tésztához: 40x30 cm-es tepsihez
- 4 tojás
- 4 púpos evőkanál sima liszt
- 1 teáskanál étkezési keményítő
- fél csomag sütőpor (6 g )
- 4 enyhén púpos kristálycukor

A krémhez:
- 13 dkg Boci étcsokoládé
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 15 dkg puha vaj
- 0,5 dl habtejszín
- 10-15 dkg porcukor (ízléstől függ ki mennyire szereti édesen, illetve, hogy a habtejszín, amit használunk, cukrozott-e)
- 1 csomag vaníliás cukor






Elkészítés:
1. A tojásokat szétválasztjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral és az étkezési keményítővel. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük (fehéredésig), majd beleszitáljuk a lisztes keveréket, mellyel simára keverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a tojások keménnyé vert habját. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsire egyengetjük és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 8 percig sütjük. (a sütési idő sütőfüggő, hagyományos sütőben valószínű több ideig sül, ezért inkább végezzünk tűpróbát)
2. A megsült piskótát óvatosan átfordítjuk egy fatáblára, melyre előzőleg kiterítettünk egy tiszta és nedves konyharuhát.  A sütőpapíros rész felül legyen - lehúzzuk róla sütőpapírt, és a konyharuhával óvatosan felcsavarjuk a tésztát (mint a bejglit) és így hagyjuk kihűlni. (próbáljuk jó szorosra csavarni, de azért vigyázzunk vele)
3. A krémhez a csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk egy nagy fémtálban. Majd levesszük a gőzről, hozzáadjuk a kakaóport, a vajat és a tejszínt. Géppel habosra verjük, majd hozzáadjuk a cukrokat is és ismét felverjük még a géppel 1-2 percig, hogy szép sima legyen.
4. A piskótát kitekerjük a konyharuhából, majd ismét feltekerjük, és egy kb. 10 cm-es részt ferdén levágunk róla (ez kerül majd az oldalára, ez lesz az oldalág). Majd újra kitekerjük, és egyenletesen bekenjük a krém jó 1/3-ával - a levágott kis darabot is kitekerjük és azt is egyenletesen bekenjük a krémmel. Feltekerjük újra mindkét darabot, rátesszük egy tálcára a nagy rudat, majd a kisebb darabot a nagyobb oldalára illesztjük, mintha egy oldalsó ág lenne, és így bekenjük az egészet kívülről is a krém másik felével. Nem baj, ha nem szép sima a kenés, sőt, az a jó, minél rücskösebb, hiszen a fa törzse is rücskös és kérges.
5. Tálalásig hűtőben dermesztjük, majd szeletelve kínáljuk.




Jó étvágyat!
 

2013. december 10., kedd

Diós-almás csiga - és Milán Mikulása :)

Imádom a diót, és mostanában Milán is olyan nagy rajongója lett, aminek nagyon örülök, mert a diónak rengeteg pozitív hatása van. Nagyon sok ásványi anyagot tartalmaz, E-vitamint és még sorolhatnám... Ráadásul az udvaron lévő diófáink ontják a termést ősszel, így Milánnal bőven van mit ennünk. :) Emellett a süteményekben is nagyon szeretjük. Valamelyik nap annyira megtetszett és ízlett a hűtőben kelesztett tészta a csavart kalácsomnál, hogy úgy gondoltam sütök belőle egy adag diós-almás csigát is, hogy legyen mit majszolnunk napközben az én kis szőke hercegemmel. :)






Hozzávalók a tésztához: 16 darabhoz
- 25 dkg liszt átszitálva
- 7 dkg puha vaj
- 1 tojássárgája
- 3 dkg porcukor
- 1 kávéskanál szárított élesztő
- pici csipet só
- 1 dl tej

A töltelékhez:
- 8 púpos evőkanál darált dió
- 1 nagyobb alma
- 2 evőkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint - attól is függ mennyire édes vagy savanyú az alma)
- 5 dkg mazsola (elhagyható, aki nem szereti)




Elkészítés:
1.  A lisztet összekeverjük a porcukorral, a csipet sóval, a szárított élesztővel, összemorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a tojást és annyi tejet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Gombóccá alakítjuk a tésztát, fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük 1 éjszakára.
2. Másnap reggel kivesszük, fél óráig hagyjuk szobahőmérsékleten, majd kinyújtjuk téglalap alakúra. A töltelékhez a diót, cukort, mazsolát összekeverjük, majd a megmosott, meghámozott és lereszelt almát is hozzákeverjük. (ha az almának sok a leve, akkor előtte picit kicsavarjuk, de ne csavarjuk szárazra, hogy finom szaftos legyen a töltelék) A kinyújtott tésztára kenjük egyenletesen a tölteléket, feltekerjük, mint egy bejglit, majd másfél cm vastagra szeleteljük.
3. Sütőpapíros tepsire tesszük, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütjük. (a sütési idő eltérő lehet, függ a sütőtől is)
4. Amikor langyosra hűlt, porcukorral meghintve tálaljuk.


Jó étvágyat!


Azóta nem jártam itt a blogon, emiatt csak most tudom Nektek megmutatni,
hogy nálunk bizony járt a Mikulás december 5-én éjszaka. :)
Milánnak hagyott az ablakban 1 csomagot tele finomsággal.
Nagyon örült neki, idézem, mit mondott:
"Anya, nagyon boldog vagyok, hogy meglátogatott a Mikulás,
mert azt jelenti, hogy jó fiú vagyok!" :) 

   

2013. december 6., péntek

Csavart kakaós-mogyorókrémes kalács - hűtőben kelesztett tésztából

Régóta nézegetem ezt a hűtőben kelesztett tésztát a Házi sütemény című könyvben, végül csak rászántam magam és kipróbáltam. Este bedagasztom a tésztát, a hűtőben pihen egyet éjszaka, reggel már csak formázni, sütni kell, és milyen jó az, hogy friss péksütemény várja az ébredező családot. Ajánlom Nektek is, igazán finom, puha a tésztája és úgy formázzátok, töltitek, ahogy és amivel szeretnétek. Én most ilyen szép kétszínű fonott kalácsot készítettem és mogyorókrémmel töltöttem, mert van itthon egy üveggel és nem nagyon akar elfogyni. (Na, ha ezt B.csek Barátnőm olvassa... Ő ugyanis mogyorókrém rajongó, nála nem sokáig tartózkodik egy ilyen üveg. :)) De azon az oldalon is mogyorókrémmel van töltve, ahonnan a formázás ötletét vettem. Braided Nutella Bread
A formázástól ne ijedjetek meg, bonyolultnak tűnik, de roppant egyszerű. Nézzétek...






Hozzávalók a tésztához: 2 kalácshoz
- 50 dkg liszt átszitálva
- 15 dkg puha vaj (esetleg margarin)
- 1 tojás
- 6 dkg porcukor
- 2 csapott kávéskanál szárított élesztő
- 1 csipet só
- 2 dl tej (nálam most 2 dl tejszín, mert volt egy lejárat közeli a hűtőben, és ezzel is jó)
- 2 csapott evőkanál kakaópor (cukrozatlan)

A töltelék:
- mogyorókrém

A tetejére:
- 1 tojássárgája
- 1 teáskanál tej
- 1 teáskanál kristálycukor




Elkészítés:
1. A lisztet összekeverjük a porcukorral, a csipet sóval, a szárított élesztővel, összemorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a tojást és annyi tejet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk, majd két egyenlő részre osztjuk és az egyikbe belegyúrjuk a kakaóport is. 
2. Folpackba csomagoljuk külön-külön és 1 éjszakára a hűtőbe tesszük pihentetni. 
3. Másnap  reggel kivesszük, fél órát vagy 1 órát szobahőmérsékleten hagyjuk, majd a világos tésztából is két egyforma gombócot gyúrunk és a kakaósból is két egyforma gombócot. Kinyújtjuk 3-4 mm vastagra az egyik kakaós tésztát, ráhelyezzük sütőpapíros tepsire, megkenjük mogyorókrémmel - kinyújtjuk az egyik világos tésztát is és ráhelyezzük a mogyorókrémes töltelékre, majd a képen látható módon formázzuk:

Formázásnál amire vigyázzatok, hogy két bevágott részt egymás felé fordítsatok és a két végét nyomkodjátok egy picit össze úgy, hogy az egyiket rá- majd alá hajtjátok a másiknak.
A másik világos és kakaós gombócot ugyanígy nyújtjuk és formázzuk.
4. A tetejét lekenjük a tojássárgája, cukor, tej keverékével, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 percig sütjük. (a sütési idő sütőfüggő, hagyományos sütőben 200 fokon és talán egy picivel több ideig)
5. Amikor megsült, a tepsiben hagyjuk és 5 percig letakarjuk egy tiszta konyharuhával.






Jó étvágyat!