2013. november 30., szombat

Diós-citromos kalács ünnepi köntösben

Olyan szép és annyira finom! Kicsit télies az ízvilága a fahéjtól, sütés közben mégis inkább a dió és citrom illata érződött jobban a konyhában, evés közben pedig mindez keveredett. Ha megsütitek, a citromos mázat le ne hagyjátok róla, mert az valami istenien illik ehhez a kalácshoz! Én ezek után a bőség zavarával küzdök: nem tudom eldönteni, hogy karácsonyra az omlós bejglimet készítsem el, vagy a pihe-puha diós-mákos kalácsomat, esetleg ezt a fahéjas-citromos-diós kalácsot? Egyformán ízlik mind a három! Lehet, hogy sorsolással fogjuk eldönteni. :)






Hozzávalók a tésztához:
 50 dkg átszitált finomliszt
 2 csapott evőkanál kristálycukor
 1 csomag vaníliás cukor
 2 dkg friss élesztő
 2 dl langyos tej
 10 dkg puha vaj (esetleg margarin)
 1 tojás
 fél citrom leve

 A töltelékhez:
 5 dkg mazsola
 0,5 dl rum vagy 1 evőkanál rumaroma
 1 dl tej
 8 dkg kristálycukor
 3 dkg vaj
 20 dkg darált dió
 2 evőkanál zsemlemorzsa vagy darált háztartási keksz
 fél kávéskanál őrölt fahéj
 1 citrom reszelt héja

A mázhoz:
 2 evőkanál citromlé
 4 evőkanál porcukor




Elkészítés:
1. A tésztához a tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztben elkeverjük a vaníliás cukrot, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást és a citrom levét, végül a felfuttatott élesztős tejet és bedagasztjuk a tésztát. Letakarva duplájára kelesztjük.
2. A töltelékhez beáztatjuk a mazsolát a rumba vagy a rumaromába. 
Felforraljuk a tejet a cukorral és a vajjal, hozzáadjuk a diót és a zsemlemorzsát vagy a darált háztartási kekszet, hozzákeverjük a fahéjat és a citrom héját, majd belekeverjük a rumos mazsolát és hagyjuk kihűlni.
3. A tésztát nagy téglalapra nyújtjuk, megkenjük egyenletesen a töltelékkel, feltekerjük mint a bejglit, és egy sütőpapíros tepsire helyezzük (mivel elég hosszú lesz, ezért keresztbe tegyük a tepsire). Hosszanti irányban, középen kettévágjuk úgy, hogy a másik végénél nem vágjuk el teljesen, majd megtekerjük/fonjuk úgy, hogy a vágott része felülre kerüljön. 
(formázást lásd a képen)
4. A tepsiben kelesztjük még 15-20 percig, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük. (a sütési idő sütőfüggő, hagyományos sütőben 200 fokon süssük) Ha a teteje esetleg nagyon barnulna, alufóliával letakarjuk és úgy sütjük tovább.
5. Amikor megsült a kalács, a tepsiben hagyjuk és 5 percre letakarjuk egy tiszta konyharuhával, hogy jól átpuhuljon. Addig a mázhoz simára keverjük a porcukrot a citromlével, melyet a kalács tetejére kenünk egyenletesen. 
Hagyjuk teljesen kihűlni és szeletelve tálaljuk.

 


Jó étvágyat!

2013. november 16., szombat

Elefántkönnycsepp

Ismét egy sütemény a gyerekkoromból, most Keresztanyám receptje szerint. Minden alkalommal, amikor látogatóba mentünk hozzájuk, ezt a süteményt készítette, mert tudta, hogy nagyon szeretjük. (150 km-re laknak tőlünk, de gyerekként autóval vagy vonattal ez nagyon távolinak tűnt - olyan sokáig utaztunk).
Hihetetlen könnyed ennek a süteménynek a tésztája - csak 2 kanál lisztet tartalmaz, talán emiatt ennyire pihe-puha... nem tudom, de nagyon finom! Akik ismerik, talán meglepődnek az én változatomon... Mi ugyanis soha nem készítettük felcsavart alakban, mint egy piskótatekercset  - sokan úgy csinálják - nálunk mindig ilyen könnycsepp formája volt, és maradunk is ennél örökre. :) Valamint a mi receptünk szerint a krém darált dióval készül... mennyei az íze így. De eddig másnál nem láttam. 
Aki még soha nem készítette el, ajánlom figyelmébe, mert nagyon finom és dekoratív sütemény  - nálunk az őszi-téli időszakban elmaradhatatlan!






Hozzávalók a tésztához: 28x38 cm-es tepsihez
- 6 tojás
- 6 evőkanál porcukor
- 4 dkg kakaópor (cukrozatlan)
- 2 evőkanál liszt
- fél csomag sütőpor

A krémhez:
- 2 dl tej
- 2 evőkanál liszt
- 1 tojás
- 20 dkg puha vaj
- 18-20 dkg porcukor (ízlés szerint)
- 15 dkg darált dió

+ 2-3 banán


 

Elkészítés:
1. A tojásokat ketté választjuk. A sárgákat habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a kakaóporral és sütőporral elkevert lisztet, végül a tojások keményre vert habját. Kivajazott/lisztezett tepsibe simítjuk a tésztát, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben megsütjük. Tűpróba. (nálam 15-17 perc a sütési idő)
2. Amikor megsült a tészta, kiborítjuk egy nedves konyharuhára, majd a tészta közepére egy nyújtófát teszünk és ráhajtjuk a tésztát (vagyis kettéhajtjuk). Esetleg többször megemeljük a tésztát, nehogy rátapadjon a nyújtófára. Így hagyjuk kihűlni, de kb. 10-15 perc után vegyük ki alóla alóla a nedves ruhát, nehogy nyers legyen!
3. A krémhez a tejet simára keverjük a liszttel, majd felforraljuk. Levesszük a tűzhelyről és beleteszünk egy tojást, mellyel szintén simára keverjük, majd visszatesszük a tűzhelyre és besűrítjük. Hagyjuk kihűlni. Addig a vajat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a főzött krémet és simára keverjük. Végül hozzáadjuk a darált diót is.
4. A tésztát kihajtjuk, egyenletesen megkenjük a krémmel, közepére helyezzük hosszában a meghámozott banánokat, ráhajtjuk a tésztát és kívülről is megkenjük a krémmel.
5. Fogyasztásig hűtőben tároljuk, szeletelve kínáljuk.


Erről a rojtosra használt, besárgult lapról sütöttem eddig ezt a süteményt,
ideje volt, hogy felkerüljön a blogra.
Persze a  lapot meghagyom emlékbe. 





Jó étvágyat!
 

2013. november 9., szombat

Bejgli - diós és mákos töltelékkel (családom szerint az igazi)

Tudom, tudom, karácsony még csak 45 nap múlva lesz, ezért ez a bejgli még nem az ünnepre készült, csak kísérleteztem a családom legnagyobb örömére. :) Férjem kérésére évek óta diós-mákos kalácsot sütök az év legszebb ünnepére, mert Ő azt szereti a pihe-puha tésztája miatt (ezt a kalácsot megtaláljátok a blogon). Tavaly viszont sütöttem bejglit is, amiről tudjuk, hogy a tésztája csakis zsírral készülhet, emiatt jó omlós (ez is szerepel a blogon). Most viszont szerettem volna kikísérletezni a diós-mákos kalácsom és bejglim keverékét... Jelentem, sikerült! :) A tésztája puhán omlós, egyszerűen isteni lett. A mákos töltelékhez adtam egy kis reszelt almát a mákos-almás lepényem ötlete alapján. A diós töltelékhez pedig a zserbó adta az ötletet, tehát került bele baracklekvár is. Ezáltal mindkét töltelékkel kellemesen szaftos bejglit kaptam. Aznap is nagyon finom, de igyekeztem eldugni néhány szeletet 1-2 napra... megkóstoltam másnap és harmadnap is, és rájöttem, hogy minél több ideig áll, annál finomabb! :) 
Mentsétek el a receptet az ünnepekre, ízleni fog... Ha nagy a család, érdemes dupla adaggal sütni.






Hozzávalók a tésztához: 2 rúdhoz
- 50 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 7,5 dkg zsír
- 4 dkg kristálycukor
- 2 dkg friss élesztő
- 1 tojássárgája
- kb. 1 dl langyos tej
- csipet só

A mákos töltelékhez:
- kb. 30 dkg darált mák
- 13 dkg cukor (vagy ízlés szerint)
- 5 dkg mazsola (elhagyható, aki nem szereti)
- 1 kisebb citrom reszelt héja (bio citrom)
- 1 nagyobb alma reszelve
- néhány evőkanál tej

A diós töltelékhez:
- kb. 30 dkg darált dió
- 8-10 dkg cukor (vagy ízlés szerint)
- 5 dkg mazsola (elhagyható)
- 1 kisebb citrom reszelt héja (bio)
- néhány evőkanál tej

+ 3 evőkanál baracklekvár

A tetejére:
- 1 tojás




Elkészítés:
1. A lisztet, vajat, zsírt, cukrot elmorzsoljuk. Az élesztőt felfuttatjuk a tejben egy csipet cukorral, majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a csipet sót is, jól összegyúrjuk és 1-2 óráig pihentetjük hűvös helyen letakarva.
A tésztáját a kenyérsütőgépben is be lehet dagasztani, majd letakarva pihentetjük 1-2 óráig hűvös helyen.
2. A mákos töltelékhez összekeverjük a mákot a cukorral, mazsolával és a reszelt citromhéjjal. Néhány evőkanál tejet adunk hozzá (nem sokat, nehogy egybeálljon a mák, csak épp annyit, hogy legyen száraz), és összekeverjük. Az almát megmossuk, meghámozzuk, lereszeljük (ha sok a leve, akkor kicsit kinyomkodjuk) és hozzákeverjük a mákos töltelékhez.
3. A diós töltelékhez összekeverjük a diót a cukorral, mazsolával és a reszelt citromhéjjal, majd adunk hozzá annyi tejet, hogy ne legyen száraz a töltelék.
4. A tésztát két cipóvá gyúrjuk. Kinyújtjuk az egyiket téglalap alakúra, megkenjünk egyenletesen a mákos töltelékkel. Két szélét picit behajtjuk, hogy két oldalt ne jöjjön ki a töltelék, majd feltekerjük, és belehelyezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.
Kinyújtjuk a másik tésztacipót is téglalap alakúra, megkenjük egyenletesen először a 3 evőkanál baracklekvárral, majd erre rájön a diós töltelék. Két szélét picit behajtjuk, majd feltekerjük, és tepsibe helyezzük a mákos mellé.


5. A tetejét lekenjük a felvert tojással, fél óráig állni hagyjuk. Majd ismét lekenjük a felvert tojással és hagyjuk teljesen megszáradni a tojást. (Én most siettem, nem hagytam teljesen megszáradni a tetején a tojást, emiatt nem lett mindenhol szép erezett mintázatú - de ha a tetejét erezettnek szeretnétek, akkor mindenképp száradjon meg a tojás sütés előtt.) Mielőtt betesszük sülni, néhány helyen megszurkáljuk villával (vagy inkább fogpiszkálóval jó mélyen), hogy sütés közben tudjon távozni a gőz és ne repedezzen szét a tészta.
6. Előmelegített, 180 fokos légkeveréses sütőben aranybarnára sütjük. (nálam a sütési idő 20 perc volt, hagyományos sütőben több ideig tart)
7. Szeletelve tálaljuk. Azonnal is nagyon finom, de jól záródó dobozban tárolva, vagy fóliával letakarva 1-2 nap múlva a legfinomabb.

Tipp (összefoglalás):
1. Ahhoz, hogy ne repedjen szét a bejgli, minden rudat a tetején is legalább 4 helyen és a két oldalán is 4-4 helyen jó mélyen szurkáljunk meg fogpiszkálóval.
2. Akkor is megrepedhet a tészta, ha túl sok a töltelék, de persze az sem jó, ha nincs benne elég töltelék, ezért pontosan el kell találni a mennyiséget, hogy megfelelő legyen. Ebben a receptben szerintem pont megfelelő a töltelék mennyisége (elég sok, de nem annyi, hogy szétrepedjen a tészta mindenhol).
3. Ha erezett mintát szeretnétek a tetejére, akkor tojással kétszer kell lekenni a tetejét sütés előtt, amikor a tepsiben várakozik, de várjátok meg, hogy jól megszáradjon a tojás rajta és úgy tegyétek be a sütőbe. 

Ha még több egyszerű és gyors receptet szeretnél, örömmel látlak a Facebook oldalamon is:  

 

Jó étvágyat!
 

2013. november 3., vasárnap

Csíkos szelet

Igazi őszi/téli sütemény a mákos, diós és kakaós tésztának köszönhetően, és mindezt megtetőzi a selymes krém, amely számomra annyira finom, hogy magában is meg tudtam volna enni. :)
Mivel a családom dió és mák rajongó, régóta tervezem ennek a sütinek az elkészítését, és pár hete egy kedves olvasóm is kérdezte, hogy tudom-e ennek a süteménynek a receptjét, mert meg szeretné sütni. Rengeteg dióm és mákom van itthon, emiatt úgy gondoltam, most már tényleg ideje megsütni. Nem tudom miért vártam vele eddig, egyáltalán nem olyan bonyolult elkészíteni, mint amilyennek tűnik a sokféle tésztája miatt, sőt, egyszerűnek mondanám. Ráadásul olyan dekoratív és ízletes  - a karácsonyi vendégváró asztalon biztos, hogy terítékre kerül nálunk az idén.






Hozzávalók a tésztához: 
(20x25 cm-es tepsihez)
 15 evőkanál kristálycukor
3 tojás
 3 dl tejföl
 15 evőkanál liszt
 3 kávéskanál szódabikarbóna
 csipet só
 5 evőkanál darált mák
 3 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
 5 evőkanál darált dió

A krémhez:
 1 liter tej
 8 evőkanál búzadara
 20 dkg vaj 
 18 dkg porcukor
 1 csomag vaníliás cukor (12 g)
 csipet só

A tetejére:
 étcsokoládés tortadara


  

...és íme a könyvemben:



Elkészítés:
1. A tésztához a cukrot a tojással habosra keverjük (fehéredésig), hozzáadjuk a tejfölt, majd a szódabikarbónával és sóval elkevert lisztet is. A masszát három részre osztjuk: az egyikbe a darált mákot, a másikba a darált diót, a harmadikba pedig a kakaót keverjük.
2. A tepsit sütőpapírral kibéleljük, elsimítjuk benne a tésztát és külön-külön megsütjük előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük (inkább végezzünk tűpróbát!). 
3. A krémhez a tejet felforraljuk a sóval, állandó keverés közben beleöntjük a grízt, keményre főzzük, majd teljesen kihűtjük. A vajat a cukrokkal habosra keverjük és hozzáadjuk a kihűlt grízt - jó habosra kikeverjük.
4. Gondolatban három részre osztjuk a krémet: megkenjük a kakaós lapot krémmel, erre jön a diós lap, amire szintén krémet simítunk, majd jön a mákos lap és erre rásimítjuk a maradék krémet, majd megszórjuk a tetejét az étcsokoládés darával.
5. Fogyasztásig hűtőbe tesszük, hogy a krém egy picit dermedjen, majd 1,5 cm széles szeletekre vágva kínáljuk.


  

Jó étvágyat!