2013. augusztus 31., szombat

Körtés csokoládé bomba :)

Lehet, hogy már picit unni fogjátok, ha megint azt írom, hogy "el vagyok ájulva" ettől a sütitől. De nem csak én, az egész családom. :) Mit csináljak, ha ennyire ízlik? A tésztája nagyrészt nem liszttel, hanem darált dióval készül - ettől annyira pihe-puha és könnyed. Ezt a laza tésztát feldobja a benne lévő zamatos körte, na és persze a csokoládé. Bizony ám, nem csak kívül borítja a selymes csoki, hanem a tésztáját is azzal 'dúsítottam' - ezáltal igazán elmondhatom, hogy ez a süti kívül-belül csoki. :) 
A recept teljesen saját kitaláció... Néhány hónapja elkészítettem a Boccaccio szeletet, amely tésztájának fő alkotó eleme szintén a darált dió (nem ugyanez a tészta, de hasonló), és már akkor is feltűnt, milyen jó kis laza a tészta a darált diótól, olyan könnyű szeletelni, és annyira eteti magát - most egy kicsit tovább gondoltam a receptet. Ajánlom Nektek kipróbálásra. Mindenképp!!






Hozzávalók: 
20x25 cm-es tepsihez
 15 dkg olvasztott vaj (vagy margarin) 
 10-12 dkg kristálycukor ízlés szerint
 1 csomag vaníliás cukor
 10 dkg tejcsokoládé
18 dkg darált dió
 4 tojás
 7 dkg liszt
1 csomag sütőpor
 3-4 darab közepes körte

A tetejére:
 20 dkg étcsokoládé
 1 evőkanál olaj






Elkészítés:
1. A körtét megmossuk, meghámozzuk, kockákra vágjuk.
2. A tésztához a csokit vízgőz felett megolvasztjuk.
3. A tojássárgákat a cukrokkal habosra keverjük (fehéredésig), majd hozzáadjuk az olvasztott (de már kihűlt) vajat, az olvasztott csokit és alaposan összekeverjük. A darált diót a sütőporral és a liszttel összekeverjük és ezt is az előbbi masszához keverjük szép simára. Végül óvatosan hozzáforgatjuk a tojások keményre vert habját. Majd belekeverjük a körtekockákat is. 
4. A masszát sütőpapírral kibélelt (vagy vajazott/lisztezett) tepsibe egyengetjük és előmelegített 170 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük (a sütési idő sütőtől függően eltérő lehet, inkább végezzünk tűpróbát!). 
5. A kihűlt tésztát kockákra szeleteljük.
6. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, simára keverjük az olajjal, és bevonjuk vele a tészta szeleteket. 
Hagyjuk dermedni, majd darált dióval díszítve tálaljuk.




Jó étvágyat!

2013. augusztus 27., kedd

Barackos kocka

Kifogyhatatlan vagyok a gyümölcsös süteményekből - ilyenkor Mi gyümölcsöt gyümölccsel eszünk, és imádom kombinálni a sütikkel is. Többnyire különböző kevert tésztákkal párosítom a gyümölcsöt, de most egy nagyon finom kelt tésztára esett a választásom. Puha, az őszibaracktól kicsit szaftos, illatos süteményről van szó. Nagyon kellett figyelni magamra, hogy ne egyem meg egyszerre a fél tepsivel. :)


 




Hozzávalók: kb. 20x30 cm-es tepsihez  
- 15 dkg finomliszt
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt (nálam most graham liszt, de lehet csak fehér liszttel is készíteni, ebben az esetben összesen 45 dkg legyen)
- 2 dl langyos tej
- 3 dkg friss élesztő
- 1 tojás
- 3 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja (bio citrom)
- 10 dkg barna cukor (vagy kristálycukor)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 12 dkg puha vaj
- 2 evőkanál rum
- kb. 60 dkg barack



Elkészítés:
1. A tésztát a kenyérsütőgépben is be lehet dagasztani (dagasztás közben figyeljük a gépet, mivel nincs két egyforma tojás, előfordulhat, hogy kevés lisztet még kell a tésztához adni, de alapjában véve lágy tésztát dagasszunk), majd kikapcsolt gépben duplájára kelesztjük.
2. Ha megkelt a tészta, lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, kivajazott/lisztezett tepsibe tesszük és ismét kelesztjük 20-30 percig.
3. A barackot megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk, nagyobb darabokra vágjuk és a tésztára rakjuk (picit bele is nyomkodhatjuk a tésztába).
4. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 12-15 percig sütjük. (a sütési idő sütőfüggő, hagyományos sütőben valószínű több ideig kell sütni, inkább végezzünk tűpróbát)
5. Picit hűlni hagyjuk, majd kockákra szeleteljük és porcukorral megszórva kínáljuk. (nálam most a porcukor elmaradt, a családom porcukor nélkül szereti)




Jó étvágyat!

2013. augusztus 21., szerda

Kolbásszal töltött szűzpecsenye

Az egyik kedvenc ételem! Nem csak nagyon finom, elkészíteni is könnyű, nincs sok gond vele. Elvan magának a sütőben, csak néha-néha kell ránézni - közben lehet mással foglalkozni. Érdemes kipróbálni, egy ünnepi asztalon különösen jól mutat, a siker pedig garantált. :)




Hozzávalók:
 1 sertés szűzpecsenye
 kb. 20 dkg házi kolbász vagy füstölt kolbász  
(nálam most házi kolbászhússal volt töltve, ami a képen látható)
 2-3 gerezd fokhagyma
 só ízlés szerint
 őrölt bors ízlés szerint
 1 teáskanál morzsolt majoránna
 kb. 1 dl fehérbor (vagy 1 dl víz)
 zsír






Elkészítés:
1. A megmosott, papírtörlővel leitatott pecsenyehúst éles késsel felszúrjuk (vagy a hentessel felszúratjuk), majd akkora kolbászt töltünk bele, amekkora belefér a hús belsejébe. 
2. A húst kívül mindenhol sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majoránnával, majd egy kizsírozott tepsibe tesszük. Aláöntjük a fehérbort (vagy a vizet), a megpucolt/megmosott fokhagymagerezdeket mellé tesszük. Esetleg 1 fokhagymagerezdet szétpréselhetünk és a húst kívül bekenhetjük vele.
3. A tepsit szorosan befedjük alufóliával és 180 fokos sütőben félpuhára pároljuk. Végül levesszük róla a fóliát és pirosra sütjük. Ekkor már néha ránézünk, megfordítgatjuk és meglocsolgatjuk a hús alatt keletkezett lével. 
4. Bármilyen körettel finom (saláta, párolt rizs, sült burgonya, burgonyapüré...), bár szerintem legjobban a burgonyapüré illik hozzá (de a családom most sült burgonyával kérte). 




Jó étvágyat!

2013. augusztus 13., kedd

Málnás muffin

Nem tartozom a muffin rajongók táborába, elég ritkán készítek. De amikor gyorsan kell valamilyen desszert, miközben semmi kedvem nincs sütni, na akkor szoktam elővenni a muffin recepteket. Valljuk be, a muffintól gyorsabb, egyszerűbb és variálhatóbb finomságot alig találunk. 
A málnabokrunk az idén kicsit későn fordult termőre. Pár héttel ezelőtt azt hittük, hogy ezen a nyáron már nem eszünk ebből a piros, édes, illatos gyümölcsből, 1-2 hete viszont tele lett gyümölccsel. Annyi málnánk lett hirtelen, nem győzzük megenni - ezért tettem néhány szemet a muffinba is. Hmmm... nagyon finom szaftos lett tőle... 




Hozzávalók: 12 db muffinhoz
- 20 dkg liszt
- 8 dkg barna cukor (kristálycukor is lehet, vagy bármilyen más)
- fél csomag sütőpor
- csipet só
- 1 dl natúr joghurt
- 12 dkg vaj olvasztva, kihűtve (vagy margarin)
- 1 tojás

+ néhány szem málna ízlés szerint

+ a tetejére zabpehely (elhagyható)



 
Elkészítés:
1. A lisztet a sütőporral és a csipet sóval összekeverjük.
2. A tojást a barna cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az olvasztott, de kihűlt vajat, majd hozzákeverjük a joghurtot is. 
3. Enyhén kivajazott muffin formába (vagy muffin papírt helyezve a sütőformába) a formát félig megtöltjük, nyomkodunk bele 1-2 szem málnát, majd feltöltjük a formát 3/4-ig tésztával, és megszórjuk a tetejét zabpehellyel.
4. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 12-15 percig sütjük. (vagy tűpróba)


Jó étvágyat!
 

2013. augusztus 10., szombat

Csokoládés-vörösboros szilvás lepény

Ez a sütemény egy csoda!! Kár, hogy csak egy kis tepsivel sütöttem... őszintén írom, kb. 20 percig tartott, aztán nyoma sem volt. A 20 percet is csak a fotózás kedvéért bírta ki. :) A következő napokban tuti, hogy megsütöm ismét, csak már dupla adaggal. 
Jó puha, laza gyümölcsös tésztát képzeljetek el - persze a csokoládét ki ne spóroljátok belőle, és a vörösbortól se idegenkedjetek! Ezzel a "hármassal" lesz tökéletesen pikáns ez a lepény: szilva, csokoládé, vörösbor. Nem is tudtam, hogy a csoki és a szilva ennyire klassz párost alkotnak. A bor alkohol tartalma sütés közben ugyan elpárolog, de a gyümölcsös íze megmarad, ezáltal még több pluszt ad ennek az egyébként is nagyon finom süteménynek. 
Készítsétek el a szilvaszezonban, nem fogjátok megbánni! 




Hozzávalók: 20x30 cm-es tepsihez
- 50 dkg szilva
- 5 dkg étcsokoládé (nálam Boci étcsokoládé) 
- 15 dkg vaj
- 10 dkg kristálycukor
- fél vanília rúd kikapart belseje
- 1 csipetnyi só
- 2 tojás
- 1 tojássárgája
- 20 dkg liszt
- 1 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
- fél csomag sütőpor
- 1 dl vörösbor
- 1 evőkanál rum

+ a tetejére 1 evőkanál fahéjas porcukor 

Érdemes dupla adaggal készíteni ezt a süteményt gáztepsiben - ebben az esetben minden itt leírt hozzávalót duplán számítsunk - a tojás esetében 5 egész tojást használjunk.






Elkészítés:
1. A szilvát megmossuk, kimagozzuk és negyed cikkekre vágjuk. 
2. A vajat a cukorral, a kikapart vaníliával és a csipet sóval kézi robotgéppel nagyon habosra-krémesre keverjük. A tojásokat egyenként és egymás után alaposan hozzákeverjük. Belekeverjük a rumot és a bort, majd simára keverjük az átszitált lisztes-kakaóporos-sütőporos keverékkel. Végül adjuk hozzá a csokoládét, amelyet nagy lyukú reszelőn reszelünk bele - a csokival már csak rövid ideig keverjük. 
3. A tésztát enyhén kivajazott/lisztezett (vagy sütőpapíros) tepsibe simítjuk, és pikkelyszerűen rátesszük a szilvacikkeket (a héjas oldalukat picit belenyomjuk a tésztába).
4. A sütőben a legalsó sínen sütjük meg. Ha szükséges, akkor a sütési idő felénél befedhetjük alufóliával (abban az esetben, ha nagyon pirulna a teteje). 
Légkeveréses sütőben 160 fokon kb. 18-20 percig sütjük, hagyományos sütőben 180 fokon, de inkább végezzünk tűpróbát!
5. Hagyjuk langyosra hűlni, fahéjas porcukorral meghintjük, és téglalap alakúra szeletelve tálaljuk.






Jó étvágyat!

2013. augusztus 7., szerda

Habkönnyű vajas kifli csokoládékrémmel

Habkönnyű tészta lágy, selymes csokoládé krémmel - kényeztessük egy kicsit családunkat ezzel a finomsággal. Na jó, és magunkat is... :)
Nem, nem mentem el az eszem, hogy ebben a hőségben képes voltam bekapcsolni a sütőt. :) Igaz, hogy a klíma óriási fordulatszámon működik most, hogy újra visszahűtse a házat, de nagyon vágytunk csokis süteményre, és a meleg ellenére a kelt tésztát is kívántuk, egyszerűen muszáj volt megsütnöm ezeket a kifliket. 





Hozzávalók a tésztához: (16 darabhoz)
- 70 dkg liszt átszitálva
- 2 tojás
- 1,5 dl kefir
- 1 dl olaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 evőkanál kristálycukor
- csipet só
- 1 dl langyos tej
- 4 dkg friss élesztő

+ a tészták közötti kenéshez kb. 7 dkj puha vaj 

A krémhez:
- 6 dkg Boci étcsokoládé
- 0,5 dl tejszín

+ a tetejére 1 tojássárgája
- 1 evőkanál tej
- 1 teáskanál cukor





 Ne haragudjatok, hogy telepakolom képpel ezt a receptet,
de ez a selymes, csillogó csokoládékrém annyira kívánni való
- nem akarlak bennetek megfosztani a látványtól. :))


Elkészítés:
1. A tejszínt felforrósítjuk (nem forraljuk), a csokoládét darabokra törjük és felolvasztjuk a tejszínben, simára keverjük. Betesszük a hűtőbe 1-2 órára, hogy egy kicsit dermedjen.
2. A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgépben bedagasztjuk, majd a kikapcsolt gépben duplájára kelesztjük (vagy kivesszük a gépből és a kelesztőtálban kelesztjük). 
Kézi dagasztásnál az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi alapanyaggal bedagasztjuk a tésztát - letakarva duplájára kelesztjük.
3. Négy egyforma cipóra osztjuk. Kinyújtjuk az egyiket kör alakúra, egyenletesen megkenjük a vaj felével, kinyújtjuk a másik cipót is, ráhelyezzük a vajas tésztára. 
4. Pizzavágóval vagy késsel 8 egyforma háromszögre vágjuk, a szélesebb részére helyezzük a csokikrémet, majd óvatosan (de azért picit szorosan) feltekerjük és kiflit formázunk.
A másik két cipóval ugyanígy járunk el. 




5. Sütőpapíros tepsibe helyezzük, kelesztjük még kb. 15 percig, majd lekenjük a tojássárga + tej + kristálycukor keverékével, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 10 percig sütjük. (A sütési idő sütőfüggő.)
6. Amikor megsült, egy fatáblára helyezzük a kifliket, letakarjuk tiszta konyharuhával kb. 5-10 percig.
Langyosan a legfinomabb, amikor folyik benne a csokikrém. De másnapra sem keményszik meg benne a krém, és frissen tartó fóliával letakarva a kiflik is nagyon finom puhák maradnak. 


Nézzétek, sütés közben sem folyt ki belőle a finom csokikrém...



Jó étvágyat!

Ötlet: Csábító házi sütemények 4.
 

2013. augusztus 4., vasárnap

Baconkosárban sült tükörtojás kerti salátával

Egy nagyon egyszerű és nagyon finom reggelit hoztam - az egyik kedvencem, gyakran készítem. Kenyeret is kínálhatunk hozzá (fehér kenyér vagy teljes kiőrlésű - kinek melyik tetszik). Bár én mindig kenyér nélkül fogyasztom - nekem tökéletesen kiegészíti a hozzá készített saláta. 




Hozzávalók a tükörtojáshoz: 1 adaghoz
- 2-3 szelet bacon
- 1 tojás
- só 
- őrölt bors

A salátához:
- 1-2 db paradicsom
- 1 kisebb tv paprika
- 5 dkg fürtös uborka
- 1 teáskanál olívaolaj
- friss bazsalikom ízlés szerint
- 1 teáskanál 6 %-os borecet (elhagyható)


 

Elkészítés:
1. Kibélelünk egy szuflé- vagy muffinformát a baconszeletekkel, ráütjük a tojást. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd 200 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük.
2. A zöldségeket megmossuk, papírtörlővel leitatjuk a vizet, felkockázzuk, elkeverjük az olajjal és az ecettel, majd a megmosott és apróra vágott bazsalikommal. A megsült baconös tükörtojás mellé kínáljuk.


 

Jó étvágyat!