2013. július 28., vasárnap

Karamellás sportszelet - sütés nélkül

Nem nagyon szeretem az olyan "sütiket", amelyek sütés nélkül készülnek - kevés olyan van közöttük, ami igazán ízlik, de ez a karamellás sportszelet pont ezek közé tartozik. Most készítettem először, de nem utoljára. Kellemesen harmonizálnak az ízek, és olyan jó könnyed az egész (a krémet nem készítettem túl édesre, mert Mi nem szeretünk nagyon édesen semmit, és így nagyon-nagyon finom volt). Nem hazudok, ha azt írom, hogy az elkészített mennyiség felét én ettem meg - állandóan nyitogattam a hűtőt és vettem ki az újabb szeletet. :) A nyári kánikulában különösen jól jön egy ilyen finomság, amelyhez nem kell bekapcsolni a sütőt (még akkor is, ha hűsítve van a házunk). :)) De nem csak nyáron... bármikor jól tud esni ez a finomság: télen, tavasszal és ősszel egyaránt.
A karamellpuding helyett készíthetünk házi karamellkrémet is - én most az egyszerűbb megoldást választottam, tehát a pudingot.




Hozzávalók: 20x25 cm-es tepsihez vagy tálhoz
- 1 csomag négyzet alakú háztartási keksz
- 1 dl tej
- 2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál rumaroma

A krémhez:
- 3 csomag karamellás pudingpor
- 1 liter tej
- cukor ízlés szerint
- 5 dl Hulala habtejszín
- 2 csomag habfixáló
- 3-4 db nagy sport szelet csokoládé



Elkészítés:
1. A tejben elkeverjük a cukrot és a rumaromát, a kekszet belemártogatjuk (pár másodpercig benne hagyhatjuk a tejben, de ne ázzon szét!) és a tepsit kirakjuk vele szorosan. 
2. A pudingport kevés tejben elkeverjük simára, ízesítjük cukorral ízlés szerint, majd a többi tejet hozzáadva sűrűre főzzük, még forrón a kekszre öntjük.
3. A tejszínt kemény habbá felverjük a habfixálóval, és a 3/4 részét a már kihűlt pudingra egyengetjük. 
4. A csokoládékat lereszeljük és a maradék tejszínbe keverjük. Ezt is az előző habos réteg tetejére simítjuk. 
5. Hűtőbe tesszük kb. 2 órára, hogy a keksz megpuhuljon, a krém pedig kellően megdermedjen. (De egyébként is hűtőben tároljuk!)
Másnap a legfinomabb, úgyhogy addig mindenképpen hagyjunk belőle egy kicsit. :)


Jó étvágyat!

 Recept forrás: Csábító házi sütemények 4.

2013. július 25., csütörtök

Ropogós sajtos csavart - légies tésztával

Az egyik legfinomabb sós nassolni való, amit mostanában ettem! A zabpehelytől itt-ott ropogós ez a valójában puha, könnyed tészta.






Hozzávalók a tésztához: (kb. 15-17 db)
- 45 dkg liszt átszitálva
- 5 dkg zabpehely
- 2,5 dkg élesztő
- csipet cukor
- 1 púpos teáskanál só (vagy ízlés szerint)
- kb. 2,75 dl langyos tej

A töltelékhez:
- 5 dkg olvasztott vaj
- 10 dkg reszelt sajt 

A tetejére:
- 1 tojássárgája (a fehérjét fagyasszuk le - jó lesz olyan sütihez, amihez sok tojásfehérje kell)
- 1 evőkanál tej
- szezámmag, napraforgómag




Elkészítés:
1. A tésztát a kenyérsütőgépben bedagasztjuk, majd a kikapcsolt gépben 1 órán át kelesztjük. Puha, könnyen gyúrható tésztát kell kapnunk - ha kicsit kemény, akkor adjunk még hozzá apránként egy kis langyos tejet.
Kézi dagasztásnál az élesztőt a csipet cukorral elkevert tejben felfuttatjuk, addig a lisztet összekeverjük a zabpehellyel, sóval, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, és összegyúrjuk. Letakarva 1 órán át kelesztjük. 
2. A megkelt tésztát kétfelé vesszük, kinyújtjuk az egyik lapot téglalap alakúra, megkenjük az olvasztott, de már nem meleg vajjal, megszórjuk a reszelt sajttal. Kinyújtjuk a másik tésztát is ugyanekkorára, és ráhelyezzük a vajas-sajtos töltelékre - picit rányomkodjuk. 
3. A tetejét megkenjük a tojássárga és tej keverékével, megszórjuk a két szélét magvakkal, rányomkodjuk, aztán kb. 2 cm széles csíkokra vágjuk fel a pizzavágóval. A közepénél egyet-kettőt csavarunk rajta, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, ahol még 10-15 percet kelesztjük.
4. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 8-10 percig sütjük. (a sütési idő sütőfüggő) Ne süssük meg nagyon, mert akkor esetleg kemény lesz - maradjanak világosak a rudat - ha a szélei picit pirulnak, akkor már jó. 




Jó étvágyat!

Recept forrása: Csábító házi sütemények 4.
 

2013. július 21., vasárnap

Barackos pite grízes tésztával

Annyi kevert süti receptem van, mint égen a csillag, de ezt még mindenképpen ki akartam próbálni, mert grízt eddig nem tettem a kevert tésztákba. A próba olyan jól sikerült, hogy a tányéron lévő utolsó szeletért négyen is nyúltunk egyszerre. :) Pénteken készítettem először a gulyásleves mellé, de azóta már ma is sütöttem egy tepsivel a férjem kívánságára ebéd utáni desszertnek. 
Pénteken sárgabarackkal készült, ma pedig őszibarackkal - mindkét gyümölccsel nagyon finom, de talán az őszibarackkal még finomabb. :) Örömmel ajánlom Nektek ezt a receptet is!






Hozzávalók:
kb. 20x25 cm-es tepsihez
 10 dkg búzadara
 10 dkg liszt
 fél csomag sütőpor
 25 dkg natúr joghurt  
(nálam a második sütésnél 150 g kefir + 100 g tejföllel készült, és így is finom lett)
 2 tojás
 7 dkg cukor
 1 csomag vaníliás cukor
 7 dkg olvasztott vaj
  barack ízlés szerint 

 


Elkészítés:
1. A lisztet egy tálban összekeverjük a búzadarával és a sütőporral. 
2. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd a joghurttal és a már kihűlt olvasztott vajjal. Hozzáadjuk a lisztes keveréket is, ezután 30-40 percig állni hagyjuk, hogy a búzadara egy kicsit átpuhuljon.
3. Addig a sárgabarackot megmossuk, kimagozzuk, pici porcukorral megszórjuk. (Ha őszibarackkal készítjük, akkor megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk, és a fél barackokat megszórjuk pici porcukros búzadarával, hogy ne áztassa el nagyon a tésztát sütés közben.)
4. A tésztát vajazott/lisztezett tepsibe öntjük, a fél barackokat a héjával lefelé rárakjuk a tésztára, majd előmelegített légkeveréses sütőben 170 fokon kb. 20 percig sütjük. (A sütési idő sütőfüggő, ezért inkább végezzünk tűpróbát!)
5. Négyzet alakúra szeleteljük, porcukorral meghintve tálaljuk.




Jó étvágyat!

Forrás: itt

2013. július 16., kedd

Kakaós csavart csiga

Annyira finom, nem lehet ellenállni neki!!! Attól félek, éjszaka is erről fogok álmodni, hogy mikor készítsem legközelebb...? :) A puha kelt tészta között ez a kakaós krém valami mennyei, arról nem is beszélve, hogy az alján kifolyó kakaós réteg sütés közben enyhén karamellizálódik, és ez valami brutál finom. :)) Na jó, nem "dobálom" itt Nektek a nagy szavakat, egyszerűen csak annyit írok, hogy ezt muszáj elkészítenetek, ha még nem próbáltátok eddig!
Néhány éve B.csek Barátnőm küldött egy vajas-fokhagymás csavart briós receptet, ami azóta is a családom kedvence, ezért másfél évvel ezelőtt - amikor elindítottam a blogot - az elsők között tettem fel ide. Annak a mintájára készítettem ezt a kakaós csavart csigát, csak az alap édes kelt tészta receptemmel. Láttam, hogy sokan készítik mogyorókrémmel is mostanában - de nálunk ritkán van itthon nutella, mert nem nagyon esszük, ezért én kikevertem egy kakaós krémet, amit mindenképpen ajánlok Nektek is, mert nagyon-nagyon finom!! Meg merem kockáztatni, hogy ezzel a kakaós krémmel még finomabb, mint a nutellával. De mivel a Barátnőm nutella függő... Jó, jó B.csek, akkor Te készítsd nyugodtan azzal! :))




Hozzávalók a tésztához: 
kb. 10-12 db-hoz
 3 dl langyos tej
 10 dkg puha vaj (esetleg margarin)
 2 evőkanál kristálycukor
 1 csomag vaníliás cukor
 1 tojás
 3 dkg friss élesztő
 csipet só
 60 dkg átszitált finom liszt
 1 evőkanál frissen facsart citromlé (elhagyható, de kis pikáns ízt ad a tésztának)

A kakaós krémhez:
 2 púpos evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
 10 dkg puha vaj
 7 evőkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint)

A tetejére:
 1 tojássárgája
 1 evőkanál tej
 1 teáskanál kristálycukor





Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjében bedagasztom, majd a kikapcsolt gépben duplájára kelesztem.
2. Addig kikeverem a kakaós krémhez a hozzávalókat - a vaj nem olvasztott, csak puha, és úgy keverem ki, hogy a kristálycukor picit szemcsés maradjon.
3. Ha a tészta megkelt, két egyenlő részre osztom, kinyújtom az egyiket téglalap alakúra, egyenletesen megkenem a krémmel, majd kinyújtom a másikat is ugyanakkorára és ráhelyezem a kakaós krémre. A hosszabbik részénél 2 cm széles csíkokra vágom, minden csíkot megcsavarok néhányszor (lazán és óvatosan), majd feltekerem. 



4. Sütőpapíros tepsire teszem a csigákat (egymástól picit távolabb, mert még kelni fognak), így hagyom pihenni 10-15 percig. Addig a tojássárgát a tejjel és a cukorral összekeverem, lekenem vele a csigákat, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 percig sütöm (vagy amíg szép aranysárgák nem lesznek).


Jó étvágyat!

2013. július 13., szombat

Kapros-túrós lepény és gulyásleves - nálunk most bográcsban

Évekkel ezelőtt Keresztanyámnál ettünk ilyen kelt túrós lepényt (csak akkor kapor hiányában anélkül). Annyira ízlett a férjemnek és persze nekem is - azóta várólistán szerepel az elkészítése. Valamelyik nap Anyukám "ezer éves" süteményes könyvében megakadt a szemem ezen a recepten - a kert tele van kaporral, semmi sem állhatta utamat a sütéshez. :) Aki még nem készített hasonlót, tegye meg, mert nagyon finomságos! Könnyű, puha kelt tészta, kapros túrós töltelék és a tetején megkoronázza egy finom tejfölös réteg.






Hozzávalók a tésztához: 
20x25 cm-es tepsihez
 2 dl langyos tej
 1 dkg élesztő
 1 tojás
 5 dkg zsír 
 25 dkg liszt
 csipet só
 1 evőkanál kristálycukor

A töltelékhez:
 50 dkg túró
 4 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint)
 2 tojássárgája
 3 tojásfehérje
 1 evőkanál búzadara
 1-2 teáskanál friss kapor apróra vágva (vagy ízlés szerint)

A tetejére:
 2 evőkanál tejföl
 1 evőkanál cukor
 1 tojássárgája




Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjében bedagasztjuk, majd a kikapcsolt gépben kelesztjük kb. fél óráig. (Lágy tésztát kapunk, de ha kicsit ragacsos, akkor még adjunk hozzá pici lisztet a kelesztés előtt.)
2. A töltelék hozzávalóit a tojásfehérjék kivételével jól összekeverjük, majd a fehérjét kemény habbá verve óvatosan hozzáadjuk a töltelékhez.
3. Amikor a tészta megkelt, ujjnyi vastagra nyújtjuk, és vékonyan kizsírozott/lisztezett tepsibe tesszük. Rákenjük egyenletesen a tölteléket, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütjük. Közben összekeverjük a tejfölös masszát, rákenjük a túrós töltelékre és továbbsütjük a süteményt még 10-15 percig (vagy amíg kezd picit pirulni a teteje - a sütési idő sütőfüggő).

 Gulyásleves - nálunk most bográcsban

Az elmúlt években a férjem minden estére igényli a levest (pedig azelőtt nem volt nagy levesfogyasztó). Én nem nagyon szeretem a leveseket, 1 hétig is ellennék nélküle, de persze a krémleveseket imádom, és van még ezen kívül néhány, ami nagy kedvencem - például a gulyásleves. Utána egy finom kelt sütemény (akár sós vagy édes változatban) és már kész is van a vacsora. Ez most is így történt nálunk: gulyásleves volt kapros-túrós lepénnyel. Persze a leves most a bográcsban készült, abban talán még finomabb. 
Tudom, a gulyásleves elkészítésénél ahány ház, annyi szokás. Anyukám például szokott beletenni csipetkét is, mert szerinte anélkül nem szabad elkészíteni, de én nem szeretem a levesben, úgyhogy nálam ez most kimaradt - nézzétek el ezt nekem.


Erős napfényben fotóztam a teraszon, 
emiatt a levesem színe kicsit világos lett.
Ráadásul elfogyott Anyukám házi paprika porja,
az annyira finom és attól olyan szép színt kap az étel.
A bolti paprikával viszont olyan fakó lett. De attól nagyon finom! :)

Hozzávalók:
 4 nagyobb fej vöröshagyma
 30-40 dkg sertéscomb
 2 paradicsom
 4 szál sárgarépa
 2 szál fehérrépa (petrezselyemgyökér)
 1 tv paprika
 1 kis doboz sűrített paradicsom
 20 dkg burgonya (nálam most újburgonya - végre van a kertben)
 só, őrölt bors, őrölt paprika ízlés szerint
 pici olaj vagy zsír

Elkészítés:
1. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, apróra vágjuk, olajon vagy zsíron megfonnyasztjuk (ha bográcsban készül, akkor abban). Hozzáadjuk a megmosott, kockákra vágott húst, a megmosott és meghámozott 4 cikkre vágott paradicsomot - ha szükséges pici vízzel felöntjük
2. Kb. 10 perc múlva hozzáadjuk a tv paprikát, a megtisztított és felszeletelt (vagy hosszúra vágva) sárga- és fehérrépákat + a sűrített paradicsomot, majd megszórjuk ízlés szerint őrölt pirospaprikával és őrölt borssal. (Ha szükséges, akkor pici vizet ismét önthetünk alá, hogy le ne égjen.) 
3. Ha bográcsban készítjük, akkor kb. 40-50 perc elteltével (ha tűzhelyen készül, akkor hamarabb), amikor a hús félig megpuhult, megsózzuk, majd amikor a hús már majdnem kész, akkor hozzáadjuk a megmosott, meghámozott, hosszú hasábokra vágott burgonyát, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Majd amikor már majdnem kész, akkor a kívánt sűrűségűre felhígítjuk még vízzel és forralunk rajta egyet. 
Gazdagíthatjuk csipetkével is. 


Jó étvágyat!

2013. július 10., szerda

Napraforgó kalács - sonkás-sajtos-tejfölös és fokhagymás-vajas töltelékkel

Valamelyik nap nálunk voltak Milán kis barátnői, a gyerekeknek készítettem uzsonnára ezeket a napraforgókat, hogy játszás közben egyenek is valamit. Igen, jól olvastátok: barátnői. :) A környéken/utcában Milánhoz hasonló korban csak lányok vannak, de Őt ez nem zavarja, sőt. :)) Mosolygok, amikor azt mondja, hogy: "Anya, ezek a lányok odavannak értem!" :)) Általában a lányok jönnek hozzánk, persze néha Mi is "átkeveredünk" a szomszédba hozzájuk. Oviba is el szoktunk már menni egy-egy fél órára játszani, barátkozni - és ott már fiúk is vannak. Tehát a baráti kör egyre csak bővül, mivel Milán nagyon közvetlen és barátságos kisfiú, imádja a gyerekeket. Ki tudja, néhány hónap múlva hány gyerek fog szaladgálni az udvarunkon...? 

Visszatérve a Napraforgóra...  Olyan sok helyen szerepel, persze először én is Limaránál láttam meg - azóta szeretném elkészíteni, de csak most került rá sor. A joghurttól nagyon laza, könnyű kelt tésztát kapunk, a töltelék variációja pedig végtelen: lehet sós vagy édes változat is - amit csak el tudunk képzelni. Első ránézésre kicsit macerásnak tűnik, de amikor már a másodikat készíti az ember, úgy megy, mint a karikacsapás. :)) Nagyon tetszik és ízlik, a gyerekek odavoltak érte - más töltelékkel is ki fogom próbálni.




Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 tojás
- 140 g joghurt (vagy kefir)
- 3 evőkanál olaj
- 1,5 teáskanál só
- 1 evőkanál cukor
- kb. 1,8 dl langyos víz
- 2 dkg élesztő

+ a tetejére a lekenéshez 1 tojás
- szezámmag

A sonkás töltelékhez:
- 30 dkg sonka 
- 2 evőkanál tejföl
- 1 teáskanál mustár
- 5-7 dkg reszelt trappista sajt
- 2 szál újhagyma vagy 1 közepes fej vöröshagyma
- só, őrölt bors ízlés szerint
A töltelék készítése közben lehet kóstolni és ízlés szerint ízesítsük a mustárral és tejföllel is.

A fokhagymás-vajas töltelékhez:
- 5 dkg puha vaj
- 3 gerezd fokhagyma
- só, őrölt bors ízlés szerint






Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjében bedagasztjuk, majd a kikapcsolt gépben duplájára kelesztjük a tésztát. 
2. A sonkás töltelékhez a sonkát ledaráljuk (vagy nagyon apróra vágjuk), a hagymát apróra vágjuk és a többi hozzávalóval együtt ízlés szerint elkészítjük. 
3. A fokhagymás-vajas töltelékhez a puha vajat a sóval és borssal összekeverjük.
4. Amikor a tészta megkelt, 4 egyforma kerek cipót gömbölyítünk belőle. Az egyiket kinyújtjuk kör alakúra és 2-3 mm vastagra, sütőpapíros tepsire tesszük és megkenjük a sonkás töltelékkel. Kinyújtjuk a másik cipót is, befedjük vele a tölteléket. 
5. Egy poharat lisztbe mártunk és picit benyomjuk vele a tészta közepét (de ne lyukasszuk át a tésztát). Majd pizzavágóval egyforma cikkekre szeleteljük a kört (a tésztát), és minden szeletet kétszer vagy háromszor megtekerünk.
A másik két cipót is ugyanígy kinyújtjuk és elkészítjük, csak fokhagymás-vajas töltelékkel kenjük meg.
6. Kb. 20 percet pihentetjük, majd felvert tojással lekenjük a tetejét és a közepét megszórjuk szezámmaggal. 
7. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütjük (vagy amíg szépen kezd pirulni a teteje). 
8. Amikor megsült, 5 percre letakarjuk egy tiszta konyharuhával.
Langyosan vagy hidegen is fogyasztható egy pohár tej vagy tea kíséretében... vagy csak magában.

Jó étvágyat!

2013. július 3., szerda

Újburgonyás-húsos pite rusztikusan

Mostanában elég gyakran készítek húsos pitéket, lepényeket - és általában mindig szombat délutánra, illetve kora estére - ezzel "letudva" a szombati vacsorát. A szombat általában vásárlással, mosással, vasalással, takarítással telik, emiatt ezen a napon jól jön ilyen viszonylag hamar elkészíthető, egyszerűnek mondható étel, ami ráadásul még nagyon finom is. Persze bármelyik nap el lehet készíteni vacsorára, de nálunk ez amolyan szombati étel. :)
Bár tartottam attól, hogy a zöld fűszerek miatt a kisfiam nem fogja megenni (nem nagyon szereti a zöld ételeket és a zöld fűszerek illatát/ízét), és már épp azon gondolkodtam, hogy vajon mit fogok készíteni Neki, ha nem eszi meg? ...amikor azt vettem észre, hogy szó nélkül, nagyon jóízűen majszolja a tányérjára tett szeletet. Öröm volt nézni, ahogy ette. :) Sőt, a végén még kaptam Tőle egy olyan megjegyzést is, hogy: "Anya, ez nagyon finom volt!". Hu, megkönnyebbültem, és nagyon örültem, hogy Neki is ízlett, ezáltal nem kellett újabb étel elkészítésén gondolkodnom. :) 
Tele van a teraszom zöld fűszeres dézsákkal: oregano, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, zsálya, menta... a többi pedig: póréhagyma, kapor stb. a kertben található - úgy tűnik Milán is kezdi megszeretni őket, végre lehet bátrabban használni. :)




Hozzávalók a tésztához: 24-25 cm átmérőjű piteformához
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 25 dkg liszt
- 1 kávéskanál só
- fél dl víz
- 1 tojássárgája

A töltelékhez:
- 1 tojás
- 50 dkg darált sertéshús
- pici olaj az elősütéshez
- 2 kis szál friss rozmaring
- 1 szál friss kakukkfű (elhagyható)
-  4-5 friss kisebb bazsalikomlevél
- 20 dkg újburgonya
- só és őrölt fekete bors ízlés szerint




Elkészítés:
1. A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, közben sózzuk, majd a tojássárgáját és a vizet hozzáadva tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk a tésztacipót és fél órára a hűtőbe tesszük.
2. A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük.
3. A darált húst serpenyőben elősütjük pici olajon, majd összekeverjük az apróra vágott fűszerekkel és az egész tojással. Hozzákeverjük a megfőzött burgonyát is, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
4. A tésztát egy kisebb és egy nagyobb darabra gömbölyítjük. A nagyobb darabot lisztezett felületen kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk, majd kibéleljük vele a piteformát úgy, hogy az oldalára is jusson tészta (a piteformát előtte vajjal kikenjük). Beletöltjük a húsos tölteléket, majd a tetejét lezárjuk egy megfelelő méretűre nyújtott tésztalappal, a széleket összenyomkodjuk. (Mielőtt a felső tésztalapot ráhelyezzük a töltelékre, érdemes a közepére egy lyukat csinálni, hogy sütés közben tudjon távozni a gőz.)
5. Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. (a sütési idő sütőfüggő)


Jó étvágyat!
  
Forrás: Nők Lapja Konyha 2013. május