2013. május 31., péntek

Foltocska

Pár hete váratlan vendégek jelentkeztek be hozzánk - annyit mondtak, hogy fél óra múlva itt lesznek. :) Na, ilyenkor nagyon jól jön egy ilyen egyszerű, gyors, dekoratív sütemény. Mivel kevert tésztáról van szó, ennek a sütinek a lényege az alapos kikeverés - semmi más. Közepesen szaftos, de ha még szaftosabbra szeretnénk, akkor "megbolondíthatjuk" egy kis gyümölccsel is - akár friss/szezonális gyümölccsel, akár befőttel. Cseresznye, meggy, áfonya, barack, szeder, eper... igazából ennek a sütinek bármi jöhet. :)) Ha viszont nem gyümölccsel készül, akkor teával is különösen ízletes (vagy csak úgy magában :).
A vendégek elkérték a receptjét, íme...




Hozzávalók: 22x36 cm-es tepsihez
- 4 tojás
- 12 dkg porcukor (vagy ízlés szerint)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 17 dkg puha vaj vagy margarin
- 2,7 dl tej
- 35 dkg liszt
- 8 g sütőpor (3/4 csomag)

+ 2 csapott evőkanál kakaópor 
- 1 kisebb citrom reszelt héja (bio citrom)




Elkészítés:
1. A tojások sárgáját kikeverem a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadom a puha margarint, és lassanként a tejet is, mellyel szintén jól elkeverem. 
2. Majd hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet is. Amikor jól összedolgoztam, akkor óvatosan hozzáadom a tojások keménnyé vert habját. 
3. A tésztát kettéveszem: 3/4 részébe belereszelem a citrom héját, a maradék kisebb részhez pedig belekeverem a kakaóport. 
4. A tepsit alaposan kikenem margarinnal (vagy vajjal), enyhén lisztezem, majd a sárga tésztát elegyengetem a tepsiben, a kakaós tésztát pedig rákanalazom a tetejére. 
5. Légkeveréses 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütöm. (a sütési idő sütőfüggő, hagyományos sütőben ennél több idő lesz - inkább végezzünk tűpróbát)
6. Kihűlve szeletelem fel, porcukorral meghintve tálalom. A szeletelés után látható a dekoratív kakaós, barna foltocska.


Jó étvágyat!

Recept forrása: Régimódi süteményes könyv
 

2013. május 29., szerda

Tepsis bundás kenyér

Imádjuk a bundás kenyeret! Ennek ellenére hónapok óta nem sütöttem... a tűzhelyen. Nem csak a bő olajsütés tart vissza (ezt ugyanis néha megengedjük magunknak különböző ételeknél - főleg, ha házi zsírban sütjük az ételeket), és az is kevésbé riaszt el, ha sült illatokban pompázik az egész lakás (végül is lehet szellőztetni, főleg így szép időben - ha a páraelszívó nem bír vele :) - azt viszont nem szeretem, ha mindent összefröcsög a tűzhely körül, és reggeli után minimum 1 óra zsírtalanítás következik a konyhában az egyéb teendők mellett. Nemrég viszont kipróbáltam a tepsis bundás kenyeret, ami ugyanolyan finom, puha és szaftos, mint a tűzhely tetején bő olajban készült társa - ezáltal nem kell lemondanunk a kedvenc reggelinkről. :) Ajánlom Nektek is! - ha esetleg még nem készítettétek így.




A pöttyös bögrét a 3 éves kisfiamtól kaptam Anyák napjára
- egy csokor virág kíséretében 



Hozzávalók:  
3 főre
 7 db fél szelet kenyér
 kb. 2 dl tejföl
 2-3 gerezd fokhagyma
 4 tojás
 só, őrölt bors ízlés szerint
 10-15 dkg reszelt trappista sajt


Elkészítés:
1. Egy tepsit (vagy egy hőálló kerámia tálat) kikenek vajjal (vagy valamilyen zsiradékkal), és belehelyezem a kenyérszeleteket egymás mellé.
2. A tojásokat felverem, hozzákeverem a tejfölt, majd belenyomom a fokhagymát, ízesítem sóval, borssal. Ezt a masszát ráöntöm a kenyérre (nem baj, ha lefolyik), majd bőven megszórom reszelt sajttal, és 180 fokos sütőben szép aranysárgára/barnára sütöm. (nálam a sütési idő 15-20 perc)

Tipp: Lehet még frissen vágott zöld fűszerekkel (petrezselyem, újhagyma stb.) is gazdagítani a tojásos-tejfölös masszát (sajnos a kisfiam nem szereti, ha zöld "dolgokat" lát az ételekben, így ez most nálunk kimaradt, pedig én imádom).


Jó étvágyat!

2013. május 27., hétfő

Házi szilvalekváros "labdacsok"

Ezt a kelt tésztát készítsétek el mindenképpen - bármilyenre formázva, és bármilyen töltelékkel - finom és puha.  Egy bögre teával nagyon ízletes reggeli vagy uzsonna válik belőle.

A Férj :)) hétvégére mákos kalácsot kért - a családom körében a mákos kalács annyira közkedvelt, hogy nem csak télen és karácsonykor van jelen az asztalon, hanem az év bármelyik szakában. Viszont Milánnak nem akartam mákos süteményt adni, de mivel imádja a házi lekvárokat,  készítettem Neki lekváros labdacsokat a fenséges bukta golyókhoz hasonlóan - csak most tortaformában kevesebb mennyiséggel, emiatt más tészta recept alapján (na persze nem egyedül ette meg mindet). Klassz ez a formázás, még puhább marad így a tészta - próbáljátok ki...




Hozzávalók: 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformához
- 35 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 dl langyos tej
- 1 csipet só
- 3 dkg kristálycukor
- 1 tojás
- 1 evőkanál étolaj
- 2,5 dkg puha vaj

+ szilvalekvár
- és a tetejére 1 felvert tojás




1. A tésztát a kenyérsütőgépben dagasztom be (persze lehet kézzel is). Ha a gép végzett a dagasztással, akkor a kikapcsolt gépben duplájára kelesztem. (kb. 30 perc)
2. A megkelt tésztát átgyúrom, téglalap alakúra nyújtom - kb. 3 mm vastagra, és 12 darab négyzetre vágom. Hagyom így is kelni 4-5 percig. Mindegyik közepére teszek 1 teáskanálnyi szilvalekvárt, majd összenyomkodom jól a tésztát, hogy sütés közben ne folyjon ki a lekvár, és kis labdacsokra gömbölyítem. (ahol össze van hajtva, azt a részt fordítom alulra) 
3. A kivajazott/lisztezett tortaformába teszem egymás mellé (esetleg pici hely maradhat közöttük, még úgyis kelni fognak sütés közben is), felvert tojással lekenem a tetejét, és hagyom még kelni 10-15 percig. Mielőtt beteszem a sütőbe, minden labdacsot megszurkálok itt-ott, hogy biztosra ne repedezzenek ki sütés közben, és ne folyjon ki belőle a finom szilvalekvár.
4. Előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 15 perc alatt aranybarnára sütöm (a sütési idő sütőfüggő). 
5. Ha megsült, tiszta konyharuhával letakarom 5-10 percre, hogy jól átpuhuljon.




Jó étvágyat!

2013. május 22., szerda

Görög csirke joghurtmártással

Omlós, pikáns hús, kiegészítve savanykás joghurtmártással. Tökéletes páros együtt. Az elkészítésével nincs sok gond, hiszen tepsiben sül, szépen "elvan magának" a sütőben. :)
Vasárnap készítettem Milán névnapjára - a szüleim is nálunk ebédeltek. Finom erdei gyümölcsös torta is készült, de annak egy morzsáját sem érkeztem lefotózni. :) Majd legközelebb...

Az ételekről mindig egyszerű fotót sikerül készítenem, nincs semmilyen dekoráció és díszítés, mert a férjem minden ételt csak frissen szeret (sem újramelegítve, sem kihűlve), ezáltal Mi minden elkészült ételt azonnal elfogyasztunk... emiatt  fotózáskor nincs idő a "körítésre". :) De talán ezekkel a képekkel is kedvet kaptok az elkészítéséhez...




Hozzávalók:
 1 csirke feldarabolva
 zsiradék a tepsi kikenéséhez

A páchoz:
 1 kezeletlen citrom
 4 evőkanál olívaolaj
 fél teáskanál őrölt köménymag
 2-3 gerezd fokhagyma
 1 csilipaprika (elhagyható, de akkor adjunk hozzá pici őrölt paprikát)
 só ízlés szerint
 őrölt bors ízlés szerint




Elkészítés:
1.  A citrom héját hajszálvékony csíkokra vágom (vagy lereszelem), a levét kifacsarom, majd mindkettőt összekeverem az olajjal. Sóval, borssal, köménnyel fűszerezem, belekeverem az összezúzott fokhagymát és a finomra vágott aprított csilit (ennek híján pici őrölt paprikát). 
2. A megmosott, papírtörlővel "leitatott" csirkehúsokat picit megsózom, majd mindenhol bekenem a páccal, és alufóliával lefedve 2 órán át érlelem a hűtőben.
3. Ezután a húsokat kizsírozott tepsibe fektetem egymás mellé, ráöntöm a páclevet, fóliával letakarom, és 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 1 óráig puhára sütöm. (hagyományos sütőben 200 fokon)
Egy óra elteltével leveszem a fóliát és még kb. fél óráig szép ropogósra pirítom - közben néhányszor meglocsolgatom a keletkező pecsenyelével. 

  

Joghurtmártás

 

Hozzávalók:
 10 dkg salátauborka
 só
 őrölt bors
 1-2 gerezd fokhagyma
 2 dl natúr joghurt
 2 evőkanál olívaolaj
 1 evőkanál fehérborecet (elhagyható)




Elkészítés:
1. Az uborkát lereszelem (nagy lyukú reszelőn), enyhén megsózom, 5 percig állni hagyom. Amikor levet eresztett, kicsavarom. 
2. Hozzáadom az összezúzott fokhagymát, a joghurtot és az olajat. Sóval, borssal, ecettel ízesítem, összekeverem.

A mártást a hússal együtt kínálom. (Esetleg félbevágott olajbogyóval díszíthetjük.)


 Jó étvágyat!
  
   Vidék íze magazin  2009. július

2013. május 20., hétfő

Citromos-túrós szelet

A finom almás lepényem tésztáját sokféle töltelékkel el lehet készíteni - például: meggyes, diós, mákos stb.  De én most a túrós változatra szavaztam. Omlós tészta között üdítően citromos-túrós töltelék. Elkészíteni egyszerű, a tésztájával pedig nagyon könnyű "dolgozni". Végeredményként kevés időráfordítással finom süteményt kapunk. Biztos Ti is ismeritek és szeretitek az e fajta túrós süteményt. :)







Hozzávalók: 
20x30 cm-es tepsihez
 35 dkg finomliszt
 fél csomag sütőpor 
 15 dkg vaj 
 10 dkg porcukor
 2 tojássárgája
1 citrom reszelt héja (bio)
 kb. 1 dl tejföl

A töltelékhez:
 50 dkg túró
 2 tojásfehérje
 1 kisebb citrom leve
 1 csomag vaníliás cukor
 kb. 12 dkg porcukor (vagy ízlés szerint)

+ 1-2 evőkanál búzadara 




Elkészítés:
1. A lisztet összekeverem a porcukorral és a sütőporral, elmorzsolom a vajjal, majd hozzáadom a tojássárgákat és annyi tejfölt, hogy egy közepesen lágy, jól nyújtható tésztát kapjak. Kettéválasztom, gombócokká gyúrom, beleteszem alufóliába vagy folpackba, és addig a hűtőbe teszem, amíg elkészítem a tölteléket.
2. A túrót picit összetöröm, belecsavarom a megmosott citrom levét, hozzáadom a cukrokat, majd a tojások felvert habját. 
3. A tészta egyik felét kinyújtom, belehelyezem a tepsibe, megszórom búzadarával (különben elázik a tészta a tölteléktől sütés közben), rásimítom a tölteléket, kinyújtom a tészta másik felét is, beborítom vele a tölteléket, néhány helyen megszurkálom villával.
4. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15-20 percig sütöm. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.)
5. Amikor kihűlt, felszeletelem és porcukorral meghintve tálalom.




Jó étvágyat!

2013. május 13., hétfő

In memoriam

Most kivételesen nem receptet szeretnék írni - pedig van egy jó pár lementve a gépemen, melyek hetek/napok óta arra várnak, hogy idekerüljenek és előbb-utóbb biztos itt lesznek... De mivel ez egy blog, és tulajdonképpen a családomnak (is) készítem és vezetem emlékként, mindenképpen szeretném megírni ezt a bejegyzést.

Az imádott 9 éves óriási leonberger kutyusunk 3 éve betegeskedett, de eddig néhány hét alatt mindig ki tudtuk gyógyíttatni: vittük állatkórházba - ami a hatalmas termete miatt nem volt egyszerű dolog, de valahogy mindig "bepréseltük" az autóba, vagy kijött hozzá az orvosa, és meggyógyította. Ezáltal néhány hét után mindig "visszakaptuk" a  vidám, nagy bohóc kutyusunkat, akivel jókat lehetett hemperegni a fűben, szaladgálni az udvaron, aki mindig kikövetelte magának a simogatást, aki még 9 éves kora ellenére is mindig vidáman ugrált a hátunkon (Mi pedig összerogytunk a 80 kg-os súlya alatt), és aki mindig olyan komolyan meghallgatott minket, amikor beszéltünk hozzá. 
Pár hete ismét beteg lett, és hiába próbáltunk újra megtenni mindent, most nem sikerült. Két napja nincs többé Chesterünk! A családom nagyon szomorú, hiányzik a bohókás, hatalmas Chester, annyira üres nélküle az udvar. :((( A kisfiamnak is nagyon hiányzik, pont most ért abba a korba, amikor már sokat tudott játszani a kutyussal - nehéz elfogadnia, hogy Chester már nincs, hogy soha nem fogja már várni az udvaron. :(

A leonbergi a világ egyik legjobb fajta kutyája: óriási testével és erejével soha nem él vissza a családjával szemben, nagyon megbízható. Imádja a gyerekeket - kisgyermekes családoknak kifejezetten ajánlott ilyen kutyát tartani -, nagyon nyugodt és jámbor, rendkívül okos, figyelmes és szófogadó. A Mi Chesterünk is ilyen volt. Volt... annyira fájdalmas múlt időben beszélni, írni róla.


Chester


Chester és Milán 2011.


Egy nehéz vizsgaidőszak után fáradtan Chesterrel
2008.


2013. május 8., szerda

Csirkemell pongyolában

Gyorsan hozok egy főételt is, mielőtt még azt hiszitek, hogy én a családomat csak süteménnyel etetem. :))
Azért szeretem így készíteni a husit, mert sokkal puhább és omlósabb, mint a hagyományos rántott hús - ráadásul a panírozásnál nem kell 3 külön tálkát használni, mindössze csak 1 tálra van szükség. Persze a rántott hús sem maradhat ki az étrendünkből - gondolom, ez sokaknál így van - de néha a változatosság kedvéért készítsétek el így is! Szeretni fogjátok, mert egyszerű, gyors és finom.





 Hozzávalók:
- 2 egész csirkemell
- 3 evőkanál liszt
- 1 tojás
- 8 dkg trappista sajt reszelve
- 1 dl tej
- só
- őrölt bors
- esetleg ételízesítő (ha van házi, azt használjuk)

+ a sütéshez zsír vagy olaj




1. A bőrétől lefejtett, megmosott csirkemellet hosszában kettévágom, vékonyra kiklopfolom. (nagy szeletekre is lehet, vagy kisebb csíkokra - kinek hogy tetszik) Megsózom (vagy ételízesítővel bekenem).
2. A lisztből, a tejből és a tojásból jó sűrű palacsintatésztát készítek (cukor nélkül!), amelyet elkeverek a reszelt sajttal és kevés őrölt borssal. 
3. A masszába beleforgatom a csirkemelleket, és bő forró zsírban vagy olajban, kis lángon megsütöm.
4. Még melegen a tetejére szórok reszelt sajtot.
5. Szeletelt friss almával, vagy őszibarackkal, esetleg párolt rizzsel tálalom.


Jó étvágyat!
  
Forrás: Egy csipetnyi otthon c. könyv
  

2013. május 3., péntek

Ötperces fánk

A babgulyáshoz általában palacsinta készül nálunk, de a napokban már volt palacsinta - kelt tésztás fánkra pedig már nem volt elég időm - emiatt úgy gondoltam, kipróbálom a neten "keringő" ötperces fánkot. Az illata és az íze teljesen fánk élményt nyújt, az állaga viszont egy kicsit eltér a kelt tésztás változattól - ennek ellenére mégsem terheli meg annyira a pocakunkat a joghurtnak köszönhetően. ...és ami még mellette szól, hogy nem kell keleszteni - valóban 5 perc alatt elkészül (hamarabb el lehet készíteni, mint megírni róla most a receptet :).
Kóstolás után kíváncsi voltam a férjem véleményére, mert Ő eléggé válogat az ételek terén - ami Neki nem tetszik és nem ízlik, egyáltalán nem eszi meg. Viszont ez a fánk nagyon "bejött" Neki - olyannyira, hogy a végén már azt számolgatta, Milánnak és Nekem marad-e egyáltalán belőle...? :) Ő kérte, hogy feltétlenül tegyem fel a blogra is. Tehát bátran ajánlom Nektek - ha kevés időtök van, mindenképp készítsétek el! Azonban ne számítsatok kelt tésztás fánkra, de ha jól készítitek el, nagyon fog ízleni! Szerintem sokaknak lesz kedvence...





Hozzávalók: 
kb. 30 db fánkocska lesz ebből a mennyiségből
 2 doboz natúr joghurt (2 x 150 g-os)
 1 csomag sütőpor
 1 csomag vaníliás cukor
 2 evőkanál kristálycukor
 30 dkg liszt
 1 csipet só

+ a sütéshez: olaj





Elkészítés: 
1. A lisztet összekeverem a cukrokkal, a sóval és a sütőporral, majd hozzáadom a joghurtot és összegyúrom (kicsit ragacsos tésztát kapok, nem szabad már lisztezni). 5 percet állni hagyom a tésztát!
2. Vizes kézzel kb. 4 cm átmérőjű labdacsokat gömbölyítek (nagyobbra ne, hogy biztosan jól átsüljön!), majd közepesen forró olajban aranybarnára sütöm. (Ne legyen túl forró az olaj, mert akkor kívül hirtelen megpirul, belül pedig nem sül át!)
3. Porcukorral meghintve lekvárral tálalom. (Csokoládé öntettel is nagyon finom.)

Tipp: Az eredeti receptben 2 csomag sütőpor van írva, de az lehet, hogy kicsit sok bele. Nekem nagyon jól sikerült 1 csomag sütőporral is, ezáltal ezt ajánlom Nektek is.


Jó étvágyat!
 

2013. május 1., szerda

Zebratekercs

Alapjában véve ez egy egyszerű piskóta tészta, csak az ötlet kedvéért mutatom meg Nektek. Már 1 hónappal ezelőtt készítettem, és először nem is akartam bejegyzést írni róla, de végül is olyan "jópofa" (mutatós), emiatt mégis szeretném, ha benne lenne a gyűjteményemben. :) A töltelék ízlés és igény szerint lehet lekvár, csokoládékrém, mogyorókrém...




Hozzávalók: 37x27 cm-es tepsihez
- 7 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 6 evőkanál kristálycukor
- 6 evőkanál liszt
- 1 csapott evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
- 1 csomag sütőpor
 
+ a töltelék nálam házi sárgabaracklekvár 




1. A tojásokat külön választom. A sárgáját habosra keverem a cukrokkal, hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet, majd a tojások keményre vert habját.
2. Kettéválasztom a tésztát, az egyikbe belekeverem a kakaóport.
3. Két habzsákba teszem a masszát, és a sütőpapírral kibélelt tepsibe ferdén (átlósan) csíkokat nyomok felváltva.




4. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 10 percig sütöm. (a sütési idő sütőfüggő, inkább tűpróba)
5. Még forrón (óvatosan) a sütőpapírral együtt feltekerem a tésztát, majd amikor kihűlt, leveszem róla a papírt, ízlés szerint megkenem lekvárral, és ismét feltekerem. 
Szeletelve tálalom.


Jó étvágyat!


Ötlet: internet