2013. február 27., szerda

Boccaccio szelet - a gyors vendégváró sütemény felnőtteknek

A családom nagyon szereti a krémes jellegű süteményeket (főleg a férjem :)), ezért mostanában gyakran készítek ilyen sütiket (is).
A Boccaccio-szeletet a felnőtteknek ajánlom, mivel kávés krémmel készül - finom selymes krém. A tésztája pedig nagyon könnyed, pihe-puha piskótaszerű - élvezet szeletelni. :)  Összességében az egész sütemény nagyon elnyerte a tetszésünket - nem sokáig tartózkodott az asztalon. ;-)) ...és ami még nagyon tetszik benne, hogy egyszerűen és gyorsan el lehet készíteni.




Hozzávalók a tésztához: (20x30 cm-es tepsihez)
- 5 tojás
- 10 csapott evőkanál porcukor
- 5 evőkanál víz
- 15 dkg darált dió
- 5 evőkanál liszt
- fél csomag sütőpor (6 g)

A krémhez:
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg puha vaj
- két dupla kávé (kb. 1 dl)

(aki krémesebben szeretné, akkor 20 dkg porcukorral és 20 dkg vajjal készítse, a krém többi hozzávalója maradjon ugyanannyi)

+ a tetejére kb. 10 dkg darált dió


 

 1. A tojások sárgáját a porcukorral és 5 evőkanál vízzel jól elkeverem, hozzáadom a darált diót, a sütőporral elkevert lisztet. A tojások fehérjét kemény habbá verem és a simára kevert masszához dolgozom.
Margarinozott/lisztezett tepsibe egyengetem a masszát és hideg sütőbe téve 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütöm (de a sütési idő sütőfüggő is, tehát inkább tűpróbáig kell sütni).
2. A krémhez a porcukrot, a vaníliás cukrot a vajjal jó habosra keverem, majd folytonos keverés közben apránként belevegyítem a kávét. Jó habosra, simára keverem.
3. A krémet egyenletesen rákenem a piskótalapra, majd darált dióval megszórom.
4. Fogyasztásig hűtőben tárolom - háromszögekre vagy kockákra szeletelem.




Jó étvágyat!

2013. február 22., péntek

Pizza új köntösben

Hónapokkal ezelőtt láttam ezt a formázást egy videón és a tegnapi pizzasütés alkalmával úgy gondoltam, hogy egy kicsit feldobom a szokásos kerek pizzát, így legalább a szélén sem az üres tésztát rágjuk > finom ízt kap a virslitől, de kolbásszal is készíthetjük. :) Bármelyik bevált pizzatésztánkból el lehet készíteni, és a feltétet is ízlés szerint variálhatjuk > de ha valaki esetleg így szeretné elkészíteni, ahogy én, leírom a képen látható pizza receptjét, mert nagyon finom!! :)) Igaz, milyen szép? :)





Hozzávalók a tésztához: (32 cm átmérőjű pizzaformához, de sima tepsiben is lehet)
- 25 dkg liszt
- 1,5 dl langyos tej
- 1 kávéskanál só
- 5 dkg puha vaj (esetleg margarin)
- 2 dkg élesztő

A feltéthez:
- 3-4 db virsli (én a roppanós bécsi virslit szoktam használni, de kolbásszal is készülhet)
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- szárított oregánó vagy frissen apróra vágva (ízlés szerint néhány csipet - de ha valaki szereti a pizza fűszerkeveréket, azzal is lehet)
- 10 dkg sonka
- 3 szelet ananász (konzerv is lehet)
- 1 dkg reszelt füstölt sajt
- 2 dkg reszelt trappista sajt

 
1. A pizzatésztát én most kivételesen a kenyérsütőgépben dagasztottam be, majd kikapcsolt gépben 25-30 percig kelesztettem.
2. Kinyújtottam kerek alakúra, körberaktam virslivel úgy, hogy a szélén maradjon 3 cm üresen > ezt az üres részt ráhajtottam a virslire. A virslis részt bevágtam 1,5 cm-ként, majd minden egyes ilyen tésztás-virslis részt elfordítottam "fekvő" helyzetbe.
De inkább mutatom képekben is:




3. Az üres részt lekenem a sűrített paradicsommal, megszórom oreganóval, ráteszem az apró darabokra vágott sonkát és ananászt, megszórom a reszelt sajt keverékével, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 15 percig sütöttem. (a sütési idő sütőfüggő!!)


Jó étvágyat!

2013. február 20., szerda

Az Én Rigó Jancsim - Anyukám receptje szerint

Ez a sütemény is azok közé tartozik, amely gyerekkoromban minden fontos ünnepen terítéken volt. Talán azt is írhatom, hogy az egyik legkedvesebb süteményem! Ennek ellenére már nagyon rég készült itthon - köszönhetően a rengeteg új receptnek. Örülök, hogy most megsütöttem, és a családot elnézve jól ki lehettünk "éhezve" erre a sütire, mert pillanatok alatt eltüntettük. :)
Azt még meg kell jegyeznem, hogy az interneten körülnézve senki nem készíti így a Rigó Jancsit, de Anyukám mindig e szerint a recept szerint sütötte (évtizedek óta), tehát az én családom számára ez a hagyományos > vagy úgy is írhatnám, hogy ez az eredeti Rigó Jancsi. Imádom, hogy a tésztájában itt-ott ropognak a diódarabok, melyhez tökéletesen passzol ez a finom főzött krém. 
Ha Ti sem így ismeritek ezt a süteményt, szeretnélek megkérni titeket, hogy mindenképpen próbáljátok ki egyszer ezzel a recepttel, mert nagyon finom! Meglátjátok, nem fog csalódást okozni! ...és persze örömmel veszem, ha megírjátok, nálatok hogy készül...?




Hozzávalók a tésztához: (20x30 cm-es tepsihez)
- 5 tojás
- 30 dkg kristálycukor
- 25 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
- 10 dkg vagdalt dió (nem darált!!, hanem késsel apróra vagdalt dió)
- 2 evőkanál víz

A krémhez:
- 2,5 dl tej
- 1 tojás
- 2 evőkanál liszt
- 20 dkg puha vaj
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor

A tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 teáskanál olaj




1. A kristálycukrot a tojások fehérjével habosra verem, majd hozzáadom egyenként az 5 tojássárgáját is, majd a 2 evőkanál vizet, végül a sütőporral és a kakaóporral összekevert lisztet. Ebbe a masszába pedig beleforgatom a vagdalt diót.
Enyhén vajazott/lisztezett tepsibe egyengetem a tésztát és hideg sütőbe teszem, 180 fokos légkeveréses sütőben 20-22 percig sütöm (tűpróba!!, mert a sütési idő sütőfüggő).
2. A krémhez a tojást a liszttel simára keverem, majd folyamatosan felengedem a tejjel és sűrű péppé főzöm, és hagyom teljesen kihűlni (hűlés közben lehet kevergetni, hogy ne csomosódjon össze nagyon).
3. A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a kihűlt pépet és géppel jó habosra, krémesre keverem, melyet egyenletesen rákenek a tésztára.
4. A csokoládét darabokra töröm, gőz felett megolvasztom, simára keverem az olajjal és rásimítom a krém tetejére.
5. Fogyasztásig hűtőben tárolom, hogy a krém és a csokoládé megdermedjen, majd kocka alakúra vágom fel.


Jó étvágyat!

2013. február 15., péntek

Diós-aszaltgyümölcsös csirkemell őzgerincformában sütve

Tavaly nyáron készítettem el először az "őzgerincformás csirkemellet", amely azóta is óriási kedvenc az egész családom körében > sőt, Apa és Milán sokszor kérik, hogy ezt készítsem el ebédre vagy vacsorára. Számomra is nagyon finom, és imádom készíteni, mert gyorsan össze lehet állítani, aztán elvan magának a sütőben bő fél órát és már ehető is! De amikor valamelyik nap a férjem ismét azt kérte tőlem, hogy ez legyen vacsorára, úgy gondoltam, hogy most egy picit változatosabbá kellene tenni... Mivel Mi nagyon szeretjük a húsételeket gyümölcsökkel, a gondolataimban pillanatok alatt kialakult egy változat erre az ételre. Gyorsan beszereztem még hozzá 1-2 dolgot, aztán el is készítettem, és amíg sült, "rögvest" papírra jegyeztem, hogy miből mennyit tettem bele > hogyha finom lesz, akkor meg tudjam veletek is osztani a pontos receptet. :) ...és most kíváncsian várjátok a végeredményt, igaz? :) Nagyon finom lett! :)) Olyannyira, hogy mindannyian "degeszre" ettük magunkat belőle. ...és már azon gondolkodom, hogy mikor sütöm meg ismét. ;-)) Ezt Nektek is ki kell próbálnotok, nem fogjátok megbánni!




Hozzávalók: (1 db őzgerincformához)
- 70 dkg csirkemellfilé
- 9-10 szelet bacon
- 10 dkg reszelt trappista sajt
- 5 dkg reszelt füstölt sajt
- 7-8 evőkanál darált dió
- 1 kávéskanál só (vagy ízlés szerint - és attól is függ, mennyire sós a bacon)
- 1 csipet őrölt bors
- 1 evőkanál liszt
- 2 tojás
- 7 dkg aszalt szilva
- 7 dkg aszalt sárgabarack
- 2 dl főzőtejszín

+ vaj vagy margarin a forma kikenéséhez
- 1 csapott evőkanál zsemlemorzsa


1. A csirkemellet megmosom, papírtörlővel leitatom róla a felesleges vizet és felkockázom - sózom, borsozom, összekeverem, és megforgatom az 1 evőkanál lisztben. Az aszalt gyümölcsöket 4 darabra vágom. A kétféle reszelt sajtot és a darált diót összekeverem, hozzáadom a tojásokat és a tejszínt, majd alaposan összekeverem, és veszek ki ebből a masszából 2-3 evőkanálnyit és félreteszem. A többibe beleteszem a csirkemellet és az asztalt szilvát, barackot, és ezzel is jól elkeverem.
2. Az őzgerincformát kivajazom, hintek bele zsemlemorzsát (mindenhol érje a formát), majd a bacon szeleteket sorban belefektetem a formába úgy, hogy mindkét oldalán túl lógjon a szalonna (ha nem készítettetek még ilyen őzgerinces csirkemellet, akkor ide kattintva megnézhetitek képekben, hogy kell beletenni a formába). Majd belehalmozom a csirkemelles masszát, elegyengetem, ráhajtogatom a bacont, és a félretett 2-3 evőkanálnyi tojásos-tejszínes, sajtos masszát rákenem a tetejére. 
3. A formát ráteszem egy sütőpapíros tepsire, és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben 35-40 percig sütöm. Ezután kiborítom a formából a sütőpapíros tepsire és 200 fokon hagyom egy kicsit pirulni a másik oldalát is kb. 10 percig. (a sütési idő sütőfüggő)
4. Párolt rizzsel tálalom, de a mazsola rajongóknak ajánlom, hogy mazsolás rizzsel tálalják, mert nagyon jól illik hozzá. 
Hidegen és melegen is fogyasztható ez a csirkemell. 




Jó étvágyat!

2013. február 12., kedd

Szív kalácsok rumos-diós töltelékkel

Hónapokkal ezelőtt láttam ezt a formázást egy videón, és tegnap - a Valentin-nap közeledtével - végre el is készítettem. A szüleim napok óta mondogatták, hogy olyan szívesen ennének diós kalácsot, úgy gondoltam, hogy meglepem Őket ezekkel a kelt szívekkel. :) Nagyon tetszett és ízlett Nekik. A tészta és a töltelék a rózsakalácsom receptjétől származik. Próbáljátok ki a formázást ezzel a töltelékkel és sárgabaracklekvárral lekenve, mert valami mennyei így együtt! Persze más töltelékkel is lehet - akár sós változatban is.
Bevallom, a férjemmel mi már nem az a korosztály vagyunk, akik ünneplik a Valentin-napot - mi inkább Bálint-napnak hívjuk, és a Nagymamám születésnapja miatt volt fontos számunkra ez a nap, aki lassan 2 éve már nincs velünk. De amikor időm engedi, szívesen meglepem a szeretteimet ezen a napon valamilyen szíves finomsággal - most épp a szüleimet. :)




 Hozzávalók a tésztához:
 60 dkg liszt
 4,2 dkg élesztő
 2,5 dl langyos tej
 10 dkg cukor
 10 dkg puha vaj (vagy margarin)
 2 tojás

Töltelékhez:
 25 dkg darált dió
 6 dkg porcukor
 1 cs. vaníliás cukor
 2 evőkanál rumaroma
 1 tojásfehérje 

A tetejére:
 1 tojássárgája
 1-2 evőkanál tej


Elkészítés:
1. A tésztát lehet kenyérsütőgépben is dagasztani: A szitált lisztben elkeverem a cukrot. A tojásokat, 2 dl langyos tejet, a puha vajat beleteszem a kenyérsütőgép üstjébe, erre ráöntöm a cukorral elkevert lisztet, melynek közepébe pici mélyedést csinálok, ebbe belemorzsolom az élesztőt, ráöntöm a maradék fél dl tejet és elindítom a dagasztást programot. Amikor a gép végzett a dagasztással, a tésztát kelesztőtálba teszem és 35-40 percig kelesztem (a kétszeresére). (vagy a kikapcsolt gépben is lehet keleszteni)
2. Ha kézzel dagasztom a tésztát, akkor a lisztet egy tálba szitálom, a közepébe mélyedést csinálok, belemorzsolom az élesztőt és kevés langyos tejjel, 1 teáskanál cukorral, pici liszttel elkeverem. Meleg helyen, letakarva 15 percig kelesztem. 
3. A puha vajat, a maradék tejjel, cukorral és a tojásokkal a liszthez adom. Az egészet beledolgozom a lisztbe és a tésztát erősen dagasztom, míg hólyagos nem lesz és el nem válik a tál oldalától. A kelesztőtálban, meleg helyen 35-40 percig duplájára kelesztem.
4. Amíg kel a tészta, elkészítem a tölteléket: A darált diót összekeverem a porcukorral, vaníliás cukorral. A rumaromát hozzáadom a diós "cucchoz". A tojásfehérjét félig keményre verem és beleforgatom a diós keverékbe. 
5. A megkelt tésztát 8-10 egyenlő gombócokká formázom, majd egyenként kinyújtom téglalap alakúra, megkenem töltelékkel és feltekerem, mint a bejglit és ketté hajtom... a további formázás a képen látható: 




6. Formázás után sütőpapíros tepsire teszem, hagyom még kelni kb. 10-15 percet, majd a tojássárgás-tejes keverékkel lekenem a tetejét, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 10-12 percet sütöm. (a sütési idő sütőfüggő)
7. Amikor megsült, még melegen lekenem a tetejét sárgabaracklekvárral.  


Jó étvágyat!

2013. február 10., vasárnap

Mogyorókrémes piskótatekercs

A vasárnapi ebéd után elmaradhatatlan a desszert, de nekem ma nem volt kedvem nagy sütést bonyolítani, túl fáradt voltam hozzá. Ilyen esetekben szoktam piskótát sütni, amit könnyen és gyorsan el lehet készíteni, ráadásul még finom is. Most tejszínes mogyorókrémmel töltöttem meg, melyet "megbolondítottam" egy kis házi meggylekvárral is. Az eredmény annyira finomságos lett, hogy egy szempillantás alatt eltüntettük a tányérról még úgy is, hogy már eleve az ebéddel nagyon jól laktunk. 
A receptet mindenképpen szeretném felvezetni magamnak a blogra, mert most egy picit variáltam a szokásos piskótatekercses receptemen - és mivel tényleg olyan finom volt, szerintem gyakran elfogom készíteni az ilyen fáradt vagy rohanós napokon. Ajánlom Nektek is!! :)




Hozzávalók a tésztához: (25x35 cm-es tepsihez)
- 6 tojás
- 18 dkg kristálycukor
- 12 dkg liszt
- 6 dkg őrölt mogyoró
- 3 evőkanál olaj

A krémhez:
- 1 dl tejszín
- 10 dkg mogyorókrém
- 2 evőkanál meggylekvár (vagy málnalekvár)

A díszítéshez:
- tejszínhab
- tört mogyoró




1. Az egész tojásokat a cukorral jó habosra felverem, majd kanalanként hozzáadom az őrölt mogyoróval elvegyített lisztet és végül az olajat.
2. Sütőpapíros (vagy enyhén margarinozott/lisztezett) tepsibe egyenletesen elsimítom a masszát, és 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt készre sütöm. (tűpróba)
Miután megsült, néhány percig pihentetem, majd kissé nedves ruhára borítom és feltekerem.
3. A krémhez a tejszínt felverem, hozzáadom a mogyorókrémet. Kitekerem a tésztát, megtöltöm egyenletesen a krémmel, és hosszában a szélére (ami a közepére fog esni feltekerés után) vékony csíkban teszek pici meggy- vagy málnalekvárt. Feltekerem, folpackba csomagolom, és fogyasztásig hűtőbe teszem.
4. Ferdén szeletelve, tejszínhabbal és törtmogyoróval tálalom.


Jó étvágyat!
 

2013. február 7., csütörtök

Csokis kifli puffancs - avagy hernyó kifli? :)

Annyira jó lett ennek a kiflinek a tésztája - roppant könnyű volt vele dolgozni, és olyan finom puha lett sütés után is. A benne lévő töltelékről pedig inkább ne is beszéljünk, mert már a gondolatától is csorog a nyálam. De hiába csorog... kifli már nincs, elfogyott. 
Gulyásleves utáni "éteknek" szinte mindig palacsinta készül nálunk, de mivel hétvégén is palacsintáztunk, most inkább kelt tésztát sütöttem - amúgy is rég volt már kelt tészta terítéken, és már hiányzott. :)) (A formázást egy videón láttam, nagyon megtetszett.) A gulyásleves után Ti milyen finomságot szoktatok készíteni? Kíváncsian várom, miket fogtok felsorolni... :)




Hozzávalók a tésztához:
- 60 dkg liszt átszitálva
- 2 dkg élesztő
- 20 dkg puha vaj (vagy margarin)
- 5 dkg kristálycukor
- 1 tojás
- kb. 1,5 dl langyos víz
- 1,5 dl langyos tej
- 1 evőkanál citromlé
- 1 csipet só

A töltelékhez:
- 7-8 dkg puha vaj
- kb. 10 dkg porcukor (de inkább ízlés szerint)
- 2 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor

+ a tetejére:
- 1 tojássárgája 
- 1 evőkanál tej
- 1 csipet cukor




Elkészítés: 
1. A tészta hozzávalóit most a kenyérsütőgépben dagasztottam (jó lágy, de ne ragacsos tészta legyen). Majd a kikapcsolt gépben duplájára kelesztettem.
2. A töltelékhez a kakaóport kikevertem a vajjal, cukorral és vaníliás cukorral.
3. A megkelt tésztát kb. 12 egyenlő részre osztottam, gombócokká formáztam, majd egyenként kinyújtottam ovális alakra. A formázás pedig a következőképpen történt:




4. Formázás után jól összenyomom a széleit és az alját, hogy sütés közben ne folyjon ki a töltelék. Majd a kifliket sütőpapíros tepsire tettem, kelesztettem még kb. 15 percig, tetejét lekentem a tojásos keverékkel, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 12-13 percig sütöttem. (a sütési idő sütőfüggő, hagyományos sütőben ennél hosszabb idő lesz)


Jó étvágyat!
 

2013. február 2., szombat

Nutellás sült palacsinta - családom óriási kedvence! :)

Ha tudnátok, mennyire örülök, hogy elkészítettem ezt a palacsintát! :) Amennyiben Ti is palacsinta rajongók vagytok + még a mogyorókrémet is szeretitek, feltétlenül készítsétek el így! Nem akarok senkit rábeszélni, de ez valami fenomenális!!! Nálunk rögtön toplistás lett - már látom előre, hogy ezentúl mit fog követelni minden héten a család... :)) 
A palacsinta tésztája nagyon könnyed a benne lévő reszelt almától, melynek igen kellemes az aromája a citrom levétől. A töltelék mogyorókrém, és mindez "nyakon öntve" vaníliás tejszínes mártással - és persze megsütve. Ne ijedjetek meg az ízkavalkádtól, az összhatás tökéletes.
A recept egy nagyon régi Tina újságból származik > gyerekkoromban egy hatalmas doboz receptet gyűjtöttem össze (ebből is látszik, hogy már akkor is érdekelt a gasztronómia). :))




Hozzávalók: (4-6 palacsintához attól függően, hogy kinek mekkora a palacsintasütője)
- kb. 2,5 dl tej
- 4 tojás
- 20 dkg liszt
- csipetnyi só
- 1 csapott evőkanál kristálycukor

+ 2 nagy alma
- 3 evőkanál citromlé 

+ pici olaj a sütéshez

A töltelékhez:
- 4 evőkanál édes mogyorókrém (pl. Nutella)

Az öntethez:
- 4 dl tejszín
- 2 tojássárgája
- 2 csomag vaníliás cukor
  

Egy négy tagú családnak bőven elég ez a mennyiség egyszerre, 
mert laktató.


1. A tojásokat a sóval, cukorral és a liszttel simára keverem, majd folyamatosan felengedem a tejjel. A palacsintatésztát rövid ideig állni hagyom
2. A megmosott, meghámozott almát durvára reszelem és a citromlével meglocsolom, és a tésztába keverem.
3. Az olajat a palacsintasütőben adagonként felhevítem, és a tésztából - a serpenyő nagyságától függően - 4 vagy 6 vastagabb palacsintát sütök. Picit kihűtöm, majd a mogyorókrémmel egyenletesen megkenem és feltekerem. A palacsintákat egy lapos tűzálló tálba fektetem.
4. A tejszínt elkeverem a tojássárgájával és a vaníliás cukorral, majd a palacsintákra öntöm.
Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 20 percig sütöm.
5. A sütőből kivéve a palacsintákat kevés porcukorral meghintem, és almakockákkal megszórom.


Jó étvágyat!