2012. december 30., vasárnap

Szerencsemalacok > sonkás-sajtos töltelékkel

Engem is "elkapott a láz", hogy a malacpofákat elkészítsem így szilveszter körül - már csak kisfiam miatt is. Neki nagyon tetszett, remek tízórai lett belőle tegnap. :)
A napsütéses fotók kevésbé sikerültek (besütött a nap az étkezőasztalra), de már nem volt idő állítgatni a gépet a megfelelő viszonyokhoz, mert vendégségbe rohantunk. Azért így is látszik, mennyire aranyosak ezek a malacfejek... :o))








Hozzávalók a tésztához: (kb. 13-15 db lesz belőle)
- 40 dkg liszt
- negyed csomag sütőpor
- 1 tojás
- 15 dkg zsír vagy margarin
- 1-2 kávéskanál só (ízlés szerint)
- 1 kis doboz tejföl

A töltelékhez:
- 10 dkg sonka ledarálva vagy nagyon apróra vágva
- 2 evőkanál tejföl
- 2-3 dkg reszelt trappista sajt
- só, őrölt bors ízlés szerint

+ kb. 30 db pirított napraforgómag
+ a tetejére 1 felvert tojás




1. A lisztet elvegyítem a sütőporral és a sóval, majd elmorzsolom a zsírral (vagy a margarinnal), hozzáadom a tojást és annyi tejfölt, hogy egy közepesen lágy tésztát kapjak, melyet könnyű nyújtani. 
2. A töltelékhez valókat összekeverem, ha kell, akkor sózom és borsozom.
3. A tésztát kinyújtom kb. 3-4 mm vastagra és kiszaggatok kb. 28-30 db nagyobb köröket (például fánkszaggatóval). A lemaradó részeket összegyúrom, kinyújtom szintén 3-4 mm vastagra, és kiszaggatok feleannyi (14-15 db) kisebb köröket (például pogácsaszaggatóval). A kisebb körök közepére csinálok 2 lyukat a malacok orrának. A maradék kinyújtott részekből pedig derelyevágóval vágok 28-30 db kis háromszöget, melyek a malacok fülei lesznek.
4. A nagyobb körökre ráteszem a tölteléket, befedem a többi nagy körökkel, majd az orrokat és a füleket ráhelyezem a képeken látható módon + a napraforgómagokat elhelyezem szemeknek. :))
5. Felvert tojással lekenem a malacfejeket, és előmelegített 190 fokos sütőben alsó-felső sütéssel kb. 15 percig sütöm (arany színűre, de inkább világosabb maradjon a tészta). Nem szabad túl sütni, mert akkor kiszárad!!


Jó étvágyat!
 

2012. december 27., csütörtök

Mézes-krémes szelet

Nem nagyon szeretem a mézes-krémest, de a családban rajtam kívül mindenki rajong érte - többek között Anyukámnak és férjemnek is nagy kedvence, emiatt idén karácsonykor ez is került az ünnepi asztalra (Apukám és bátyám névnapjára is, amely szintén karácsonykor van). A férjem csak ezt a mézes-krémes verziót szereti, ami két mézes lapból és közte egy piskóta tésztából áll (na és persze a krém és a házi sárgabaracklekvár).
  



Hozzávalók a tésztához:
- 8 dkg vaj/margarin
- 40 dkg liszt
- 14 dkg méz
- 1 db tojás
- 18 dkg kristálycukor
- 2 evőkanál tej
- 1 kávéskanál szódabikarbóna

A piskótához:
- 6 db tojás
- 0,5 dl víz
- 18 dkg cukor
- 20 dkg liszt
- fél csomag sütőpor (6 g)

A krémhez:
- 25 dkg puha vaj/margarin (nem olvasztott)
- 5 dl tej
- 8,5 dkg búzadara
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor

+ 2 evőkanál házi sárgabaracklekvár

A tetejére:
- 15 dkg étcsokoládé
- 1 teáskanál étolaj




1. A mézes tésztához a hozzávalókat összegyúrom, majd hűtőbe teszem fél órára. 
Két részre osztom, mindkettőt 40x30 cm-es téglalapra nyújtom, és külön-külön előmelegített 180 fokos sütőben megsütöm. Amikor enyhén pirulni kezd, kiveszem a sütőből, még 5 percig a tepsiben hagyom, majd fa táblán vagy tálcán hűlni hagyom.
2. A piskótához a tojások sárgáját a cukorral habosra keverem, majd elkeverem a vízzel. A lisztet a sütőporral elkeverem. A tojásfehérjét habbá verem. A sárgás masszához folyamatosan hozzáadom a sütőporos lisztet, majd óvatosan hozzákeverem a felvert tojáshabot is. Sütőpapírral bélelt tepsibe egyengetem a tésztát, és 180 fokon 10-15 percig sütöm. (tűpróba)
3. A krémhez felforralom a tejet, belefőzöm a búzadarát jó sűrűre, majd teljesen kihűtöm. A vajat/margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverem, és hozzáadom a kihűlt darát. Mixerrel jó simára keverem.
4. Az egyik mézes lapot megkenem vékonyan sárgabaracklekvárral, majd erre rákenem egyenletesen a búzadarás krém felét. Ráhelyezem a piskótát, melyet megkenek a darás krém másik felével, erre ráteszem a másik mézes lapot. Óvatosan lenyomkodom mindenhol.
5. A csokoládét apró darabokra tördelem, forró vizes gőz fölött megolvasztom, elkeverem az olajjal és a sütemény tetejére kenem. 
Fogyasztás előtt legalább 1 éjszakát hűtőben tárolom, hogy átpuhuljon a tészta.

Ha még több receptet és érdekességet szeretnél a konyhámból, látogass el a Facebook oldalamra is:  



Jó étvágyat!

2012. december 20., csütörtök

Rumos-gesztenyés kalács

A szokásos bejgli helyett karácsonyra esetleg ezt a formát is kipróbálhatjátok - és ha a család nagy része nem szereti a mákos tölteléket, akkor ajánlom ezt a rumos-gesztenyés változatot. Nekünk nagyon ízlik! A tésztája nagyon puha, a töltelék pedig kellemes. Persze nem csak karácsonyra ajánlom... :)





Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg finomliszt  (a fele rétesliszt vagy Graham-liszt is lehet - nálam most fele mennyiségben Graham liszttel készült, nagyon finom így!!)
- 2,5 dkg élesztő
- 4 evőkanál kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 12,5 dkg puha vaj (esetleg margarin)
- 1 tojás
- kb. 2 dl langyos tej

A töltelékhez:
- 40 dkg gesztenyemassza (édes)
- 2 evőkanál rum vagy 1 fiola rumaroma (40 ml)
(ha kicsit száraznak ítéljük a tölteléket, akkor lehet hígítani egy pici tejjel még)

+ a tetejére 1 felvert tojás







Elkészítés:
1. A tésztához a lisztet (liszteket) átszitálom, összekeverem a kristálycukorral és a vaníliás cukorral. A tojást, vajat/margarint és 1 dl tejet + 1 csipet sót beleöntöm a kenyérsütőgép üstjébe, erre ráöntöm a lisztes keveréket, melynek közepébe egy pici mélyedést csinálok, ebbe belemorzsolom az élesztőt és ráöntöm a maradék 1 dl tejet. Elindítom a dagasztás programot. Ha végzett a dagasztással, akkor a tésztát a kikapcsolt gépben kelesztem kb. 40 percig. Persze kézzel is lehet dagasztani.
2. A töltelékhez a gesztenyemasszát villával áttöröm és összekeverem a rumaromával (vagy a rummal). Ha a tölteléket kicsit száraznak érzem, akkor fellazítom egy pici tejjel.
3. Ha a tészta megkelt, akkor kinyújtom téglalap alakúra (kb. 5-6 mm vastagra), megkenem egyenletesen a töltelékkel, majd feltekerem mint a bejglit. Kör alakúra formázom (ahol összeér, jól összenyomkodom), és egy éles késsel egyenlő szeletekre vágom úgy, hogy nem vágom át teljesen a szeleteket. Majd egy picit a szeleteket lefordítom/elfordítom, mintha virágszirmok lennének.
5. Kivajazott/lisztezett tepsire fektetem, felvert tojással lekenem és pihentetem még 10-15 percig, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 13 percig sütöm. (a sütési idő sütőfüggő!! - hagyományos sütőben ettől több idő lesz)
6. Ha a tészta megsült, akkor még a tepsiben hagyom kb. 10 percig letakarva egy tiszta konyharuhával, hogy jól átpuhuljon.


Jó étvágyat!

2012. december 16., vasárnap

Csokoládé torta - Kisfiam 3. születésnapjára :)

A tortakészítés nem tartozik a kedvenc elfoglaltságaim közé, emiatt nem nagyon vagyok gyakorlott e téren, de vannak olyan fontos ünnepek, amelyekre elkészítek egyet-egyet > ilyen például a kisfiam születésnapja. Bár nem szokott sok édességet enni, ezáltal csokit is csak nagyon ritkán, de hát melyik gyerek ne szeretné a csokoládét?? :) Igen, Milán is tudná enni reggeltől-estig - ha engedném. :) De egy születésnap mégiscsak fontos egy gyermek életében, ezen a napon legyen minden az Ő kívánsága szerint (na jó, majdnem minden :)), és Milán csokoládé tortát óhajtott erre a napra. 
De nem csak Milánnak ízlett - a család nagyon hamar eltüntette, ezek szerint finom volt... ;-))







Hozzávalók a tésztához: (26 cm átmérőjű kapcsos tortaformához)
- 9 tojás
- 9 evőkanál cukor
- 2 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
- 8 evőkanál liszt
- 3/4 csomag sütőpor (9 g)

A krémhez:
- 5 dl tej
- 12 dkg kristálycukor (Mi nem szeretjük túl édesen a süteményeket - aki édesebben szereti, tehet bele nyugodtan 15 dkg cukrot is)
- 7,5 dkg liszt
- 3 csapott evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
- 2 csomag vaníliás cukor
- 18 dkg vaj

Az oldalára:
- 10 dkg reszelt Boci ét- és tejcsokoládé vegyesen

A tetejére:
- 6 dkg Boci étcsokoládé
- 1 evőkanál olaj








1.  Először a krémet készítem el, melyhez a lisztet a tejjel simára keverem, majd hozzáadom a vaníliás cukrot és a kakaóport is. Jó sűrűre főzöm és kihűtöm. A vajat a cukorral kikeverem, majd hozzáadom a kakaós főzött krémhez és mixerrel habosra keverem. Fél órára beteszem a hűtőbe, mert addigra pont olyan állagúra dermed, hogy könnyen lehet a tortára kenni és alakítani.
2. Addig elkészítem a piskótát, melyhez a tojásokat szétválasztom. A fehérjét kemény habbá verem. A sárgáját a cukorral habosra keverem, majd hozzákeverem a kakaóport, ezután a sütőporral elkevert lisztet is. Végül óvatosan hozzáforgatom a tojások felvert habját.
A tortaformát kivajazom/lisztezem és beleöntöm a tésztát, melyet elegyengetek. 180 fokos légkeveréses sütőben 20 percig sütöm. (A sütési idő sütőfüggő, végezzünk tűpróbát!)
3. Ha megsült a piskóta, néhány percig a formában hagyom hűlni, majd kiborítom óvatosan egy fa táblára. Ha teljesen kihűlt, akkor három felé vágom. A krémből egy keveset félreteszek a díszítéshez, a többivel megtöltöm a tortát, majd visszahelyezem a lapokat, kívül is körbekenem krémmel -  erre pedig " körbe ragasztom" a reszelt tej- és étcsokoládét is.
A félretett krémet csillagcsöves nyomózsákba töltöm és a torta tetejét körbedíszítem úgy, hogy ne maradjon közte rés, hogy az olvasztott csokoládé ne folyjon majd le az oldalára.
4. A csokit vízgőz fölött felolvasztom, elkeverem az olajjal és a torta tetejére öntöm. Kezembe veszem a tortatálat (a tortával együtt :), és óvatosan jobbra-balra billentem a tortát, amíg a tetején egyenletesen eloszlik a csokoládé. 
Fogyasztásig a hűtőben tárolom.

Jó étvágyat!


Pár fotó a kis ünnepeltről... :)


 




Szép Advent vasárnapot kívánok!

2012. december 13., csütörtök

Pikáns sonkás-sajtos kosárkák

A kosárkák egyszerű omlós tésztából vannak, de a töltelék annál pikánsabb. Vendégváróként az ünnepi asztalon nagyon jól mutatnak.




Hozzávalók a tésztához: (kb. 15 kosárkához)
- 19 dkg liszt
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 1 tojás
- fél kávéskanál só

A töltelékhez:
- 10 dkg meghámozott, megtisztított vöröshagyma (2 kisebb vagy 1 közepes fej)
- 4 dkg húsos szalonna (nálam most császárszalonna, de lehet bacon is)
- 5 dkg főtt sonka (nálam most csirkemellsonka, de bármilyen hasonló megfelel)
- 12 dkg sajt (ementáli, edami, trappista vagy pannónia)
- 2 tojás
- 6 evőkanál főzőtejszín
- édes-nemes paprika (őrölt)
- só
- őrölt fekete bors




1. A lisztből, a vajból, a tojásból és a sóból omlós tésztát gyúrok. Folpackba csomagolva a hűtőben pihentetem addig, amíg elkészítem a tölteléket.
2. A hagymát és a szalonnát apró kockákra vágom. A szalonnát ropogósra sütöm egy serpenyőben, majd 1 percig forgatom benne a hagymát is - leveszem a tűzhelyről.
3. A sonkát és a sajtot apró kockákra vágom. A tojást és a tejszínt összekeverem, ízesítem a pirospaprikával, sóval és a borssal. (a sót annak megfelelően teszem bele, hogy mennyire sós a szalonna és milyen fajta sajtot használok) Belekeverem a tejszínes masszába a sonkát, a sajtot és a szalonnás-hagymás keveréket is. 
4. A kosárka formákat margarinnal vagy vajjal kikenem, a tésztát kinyújtom kb. 4 mm vastagra és egy kb. 8 cm-es átmérőjű kerek szaggatóval kiszaggatom (ennek híján pohárral is lehet). A kerek lapokat a kivajazott formákba nyomkodom, és mindegyikbe teszek tölteléket. 
5. A formákat tepsire helyezem, és előmelegített 190 fokos légkeveréses sütőben 20 percig sütöm. (a sütési idő sütőfüggő)
Amikor megsültek a kosárkák, még 5-10 percig a formában hagyom hűlni, majd óvatosan kiborítom belőle.





Jó étvágyat!

2012. december 10., hétfő

Kelt virágok - most virslis változatban

Egy videón láttam ezt a formázást pár hónapja és nagyon megtetszett. Egy kicsit váratott magára az elkészítése, mert annyi mindent szerettem volna és még szeretnék is sütni, hogy talán soha nem érek a végére (és mostanában még az időm is kevés). + nagyon sok olyan finomságot sütök közben, melyek már fent vannak a blogomon és a családom kedvencei
Ehhez a sós süteményhez a szilveszteri hot dogom tésztáját vettem alapul. Mint ahogy akkor, most is egy nagyon finom kelt tésztát kaptam, ráadásul még szép is. :) A közelgő szilveszterre is elkészíthetjük, de év közben is nagyon jó reggeli, tízórai vagy vacsora lehet belőle mustárral és ketchuppal, valamint egy pohár tejjel.




Hozzávalók a tésztához: (5 db-hoz)
- 1-2 evőkanál olaj
- 1 dkg só
- 1 dkg kristálycukor
2,2 dl langyos tej
- 30 dkg sima liszt
- 7,5 dkg rétesliszt
- 2 dkg élesztő

A töltelékhez:
- 5 db virsli

A tetejére:
- 1 tojás
- 2-3 dkg reszelt trappista sajt
- szezámmag 




1. A hozzávalókból rugalmas, de viszonylag kemény tésztát gyúrok, és kb. 1 órán át kelesztem.
2. Ha a tészta megkelt, akkor 5 egyenlő részre osztom, mindegyiket kinyújtom 3-4 mm vastag téglalapra, és a képen látható módon formázom.




3. Formázás után sütőpapíros tepsire teszem, ahol hagyom még kelni kb. 10-15 percet. Majd felvert tojással lekenem a tetejét, középen megszórom reszelt sajttal, + szezámmaggal, és előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon 15 percig sütöm. (hagyományos sütőben több ideig kell sütni)
4. Amikor megsült, 5-10 percig még a tepsiben hagyom egy tiszta konyharuhával letakarva. 




Jó étvágyat!

2012. december 9., vasárnap

Havas háztető

Erre a nagyon hideg Advent vasárnap estére egy mutatós, szép és finom süteményt hoztam. Biztos siker a vendégeknél, és persze a családnál is. :) 







Hozzávalók a tésztához: (kb. 20x30 cm-es tepsihez)
- 3 tojás
- 10 dkg kristálycukor
- fél csomag sütőpor (6 g)
- 2 csomag vaníliás pudingpor

A töltelékhez:
- 45 dkg darált háztartási keksz
- 10 dkg mazsola
- 25 dkg gesztenyemassza
- 20 dkg vaj
- kb. 2 dl tej (lehet, hogy picivel többet is bele lehet tenni, hogy ne legyen nagyon tömör a töltelék)
- 4 evőkanál porcukor
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 üveg rumaroma (40 ml)

A tetejére:
- 100 g étcsokoládé
- 1 evőkanál olaj
- 2-3 dkg kókuszreszelék







Elkészítés:
1. A tojásokat szétválasztom, a tojásfehérjét felverem keményre. A sárgáját a cukorral szintén habosra keverem. A sütőport elkeverem a pudingporral. A sárgájához óvatosan hozzákeverem a fehér habot, majd a sütőporos pudingport. 
Vajazott, lisztezett tepsibe egyengetem és előmelegített légkeveréses 170 fokos sütőben kb. 10 percig sütöm (tűpróba!!).
2. A töltelékhez a darált kekszet összedolgozom a kiolvasztott gesztenyemasszával és a mazsolával. A vajból, tejből, porcukorból és kakaóporból szirupot készítek, melyet hozzáadok a kekszes gesztenyemasszához, és rumaromával ízesítem. (ha a massza túl tömör vagy száraz, akkor pici langyos tejet keverek még hozzá, hogy megfelelő állagú legyen)
3. A megsült és kihűlt tésztát 3 egyenlő részre vágom. Az egyikre ék alakban ráhalmozom a tölteléket, a másik két lapot pedig háromszögben háztetőként ráborítom. 
4. A tetejét gőz fölött megolvasztott, olajjal elkevert csokoládémázzal bekenem, majd megszórom kókuszreszelékkel.
Fogyasztásig hűtőben tárolom. Forró vízbe mártott késsel ujjnyi vastag szeletekre vágva kínálom. 
(Ez a süti picit tömör, tehát ne azt a lágyságot várjuk tőle, mint egy krémes süteménytől - belül hasonlít a kekszrúdhoz, de egy kis pluszt ad neki a piskóta + rajta a csokoládé. Nagyon finom sütemény.)


Jó étvágyat!

Forrás: Csábító házi sütemények 4.
  

2012. december 7., péntek

BEJGLI - mákos és diós töltelékkel

Valaki a mákost szereti, valaki a dióst - de egy valamiben mindenki egyetért: hogyha karácsony, akkor bejgli. Bevallom, a családom kevésbé szereti a bejglit, emiatt még csak most sütöttem először. Mi ugyanis a kalácsot jobban szeretjük karácsonykor, ezért én ezen az ünnepen is a jól bevált diós és mákos kalácsomat szoktam megsütni, melynek receptjét megtaláljátok itt a blogon. A bejgli tésztája tömörebb és omlós, hiszen a fő alkotóeleme a zsír > a kalács tésztája sokkal könnyedebb és puha.. A férjem mindenképpen az utóbbira szavaz, emiatt nálunk idén karácsonykor is ez lesz az egyik ünnepi sütemény. :)) Viszont nagyon-nagyon tetszik a bejgli enyhén repedezett, eres mintázata, ráadásul a szüleim szeretik, emiatt kíváncsiságból tegnap készítettem két rúddal, melynek nagy részét elvittem hozzájuk kóstolóba. Nem mondom, hogy nem ízlett a bejgli, hiszen nagyon finom. Mától a blogomon megtalálható > mindenki döntse el, melyiket szereti jobban (kalács vagy bejgli), és azt süsse meg, amelyik jobban megfelel az ízlésének... 
A receptet a Karácsonyi sütemények, desszertek című könyvemből néztem (és kis módosítással ebből készítettem). 




Hozzávalók a tésztához: (2 rúdhoz)
- 50 dkg liszt
- kb. 20 dkg zsír
- 5 dkg porcukor
- 2 tojássárgája
- 1,5 dkg élesztő
- csipet só
- 1 dl langyos tej

Hozzávalók a mákos töltelékhez:
- 25 dkg darált mák
- kb. 0,3 dl tej
- 1 citrom reszelt héja
- 2 evőkanál mazsola (elhagyható, aki nem szereti)
- 2 evőkanál rum (elhagyható)
- kb. 10 dkg cukor (ízlés szerint)
- 2 evőkanál méz

Hozzávalók:
- 25 dkg darált dió
- kb. 0,5 dl tej
- 1 citrom reszelt héja
- 2 evőkanál mazsola (elhagyható)
- kb. 5 dkg cukor
- 2 evőkanál méz

+ 1 tojás a tetejére



1. Az élesztőt a tejben felfuttatom. A lisztet elmorzsolom a zsírral, majd a felfuttatott tejes élesztővel, a 2 tojássárgájával, sóval, porcukorral összegyúrom. Kétfelé veszem a tésztát és 30 percig pihentetem. 
2. A dió töltelékhez megforrósítom a tejet, összedolgozom a darált dióval és a többi hozzávalóval. 
A mák töltelékhez a 2 evőkanál rumba beáztatom a megmosott mazsolát, szintén felforrósítom a tejet, és a többi hozzávalóval összekeverem. 
3. A tésztát a pihentetés után két téglalap alakúra kinyújtom, az egyiket a mákos, a másikat a diós töltelékkel egyenletesen megkenem. A téglalap két szélét behajtom (hogy sütés közben a töltelék ne folyjon ki), majd föltekerem.
4. Egy tepsit vajjal vékonyan kikenek és enyhén lisztezek, ráhelyezem a bejgliket. Egy tojást ketté választok és a sárgájával lekenem a bejgliket - majd 1 órán át pihentetem. Ezután lekenem a fehérjével is, és szintén pihentetem 20-25 percig, amíg a tojásfehérje megszárad. 
Villával megszurkálom a bejglik tetejét néhány helyen, és előmelegített 165 fokos légkeveréses sütőben kb. 25 percig sütöm (hagyományos sütőben 180 fokon). 
Csak akkor szeletelem fel, ha már teljesen kihűlt. 


Jó étvágyat!

2012. december 6., csütörtök

Isler > a legfinomabb! - hagyományos, és rendhagyó szív alakban :)

Ismét egy gyerekkori kedvenc, és végre sikerült kikísérleteznem a legjobb receptet! 
Sok év alatt többféle recept alapján is elkészítettem, de egyikben sem éreztem azt az ízt, melyet gyerekkorom óta kerestem. Egy idő után el is ment a kedvem tőle, és az elmúlt 1-2 évben nem sütöttem meg egyszer sem. Tegnap ismét rászántam magam - kikísérleteztem a hozzávalókat + az arányokat, és végre, végre!!! megkaptam azt az islert, mely ízemlékeimben volt hosszú évek óta! Pont megfelelően lehet érezni rajta a vajas, diós, citromos ízt, melyet a savanykás lekvár még jobban feldob... és akkor az étcsokoládés bevonatot még meg sem említettem. Ha sütés után azonnal fogyasztjuk, már akkor is olyan finom omlós, másnapra pedig kellően átpuhul. Ajánlom mindenkinek! :)


Hozzávalók:
 30 dkg liszt
 15 dkg vaj
 5 dkg margarin
 8-10 dkg porcukor (ízlés szerint)
 10 dkg darált dió
 1 tojássárgája
  fél citrom reszelt héja és kifacsart leve (bio citrom)

A töltelékhez:
 savanykás lekvár (nálam házi meggylekvár és házi sárgabaracklekvár )

A tetejére:
 15 dkg étcsokoládé (nálam Boci)
 1 evőkanál olaj


Elkészítés:
1. A hideg vajat és margarint elmorzsolom a liszttel, majd a többi alapanyaggal összegyúrom.
2. A tésztát lisztezett gyúrótáblán kb. 4-5 mm vastagra nyújtom, majd a formával kiszaggatom. 
3. Sütőpapíros tepsibe teszem, és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben 10-12 percig sütöm (ettől több ideig ne). 
4. Amikor kihűlt a tészta, kettőt-kettőt lekvárral összeragasztok.
5.A csokoládét vízgőz fölött megolvasztom, elkeverem az olajjal és bevonom vele a süteményeket. 
6. Kicsit dermedni hagyjuk a csokoládét és máris kínálhatjuk a családnak vagy a vendégeknek.

Jó étvágyat! 

2012. december 5., szerda

Zserbó szelet - a legfinomabb kakaómázzal

Egy nagyon klassz zserbóreceptet hozok Nektek a legfinomabb kakaómázzal! A süti igazán ízletes, a máz pedig sűrű és nem túl édes - egyszerű elkészíteni és nagyon könnyű rákenni a sütemény tetejére.
Gyerekkoromban nem szerettem a zserbót, pedig Anyukám és az egyik nagynéném minden fontosabb ünnepre megsütötte. Felnőttkoromra pedig az egyik kedvenc sütemény lett! A családom a kis csinos, vékony tésztájú zserbót szereti (főleg a férjem), ezért igyekszem mindig így készíteni.




Hozzávalók a tésztához:  
kb. 30x20 cm-es tepsihez
 60 dkg finomliszt
 2 tojássárgája
5 dkg porcukor
10 dkg zsír 
10 dkg puha vaj
 1 dl langyos tej
kb. 1 dl tejföl
2 dkg friss élesztő
1 teáskanál kristálycukor
 1 közepes citrom reszelt héja - kezeletlen vagy bio
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só

A töltelékhez:
 22 dkg darált dió
 10 dkg kristálycukor 
1 közepes citrom reszelt héja - kezeletlen vagy bio

A kakaómázhoz:
 4 csapott evőkanál kristálycukor
3 enyhén púpos holland kakaópor
(lehet hagyományos kakaóporral is)
3 evőkanál hideg víz
4 dkg vaj   


A pöttyös és dombormintás kerámiák megtalálhatók a webáruházban az alábbi linken:



Elkészítés:
1. Az élesztőt a langyos tejben az 1 teáskanál kristálycukorral simára keverjük (nem kell felfuttatni).
A lisztet összekeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal, csipet sóval, majd elmorzsoljuk benne a zsírt és a vajat, hozzáadjuk a tojások sárgáját, az élesztős tejet, végül annyi tejfölt adunk hozzá, hogy egy könnyen kezelhető, jól nyújtható tésztát kapjunk.
2. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk lisztezett felületen tepsi nagyságúra (ne érjen a tészta egészen a tepsi széléig, mert kelésnél és sütésnél egy nagyon picit még terjeszkedik). 
3. Az alsó lapot feltekerjük a nyújtófára, majd belehelyezzük a tepsibe, megkenjük a lekvár felével, és meghintjük a cukorral és reszelt citromhéjjal összekevert darált dióval. Ráhelyezzük a másik kinyújtott tésztalapot, megkenjük a lekvár másik felével, majd a maradék cukros darált dióval.
Rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy egy picikét túl érjen az alatta lévő tésztán, a széleit enyhén lenyomkodjuk. A tésztát így hagyjuk pihenni a tepsiben kb. 30 percig, majd a tetejét itt-ott megszurkáljuk villával.
4. Előmelegített 160 fokos légkeveréses sütőben kb. 15-20 percig sütjük (lehet hagyományos sütőben is sütni, de a sütési idő sütőfüggő - lényeg, hogy a teteje enyhén világos barnára süljön).
5. A kakaómázhoz a cukrot és a kakaóport összekeverjük, hozzáadjuk a vizet, mellyel szép simára keverjük. Hozzáadjuk a vajat is, ezután tesszük a tűzhelyre és nagyon alacsony lángon összemelegítjük. Nem kell forralni, csak összemelegítjük, míg a vaj el nem olvad. 
Ha megdermedt a máz, szeletelve tálaljuk.




Jó étvágyat!