2012. szeptember 30., vasárnap

Rácsos linzer - házi sárgabaracklekvárral

Gyerekkoromban Anyukám sokszor sütött rácsos linzert, de soha nem leírt recept alapjában készítette, csak úgy "fejből", érzésre és ízlésre. :) Amióta én sütöm ezt a süteményt, mindig Horváth Ilona könyvét hívom segítségül, hiszen ennek az egyszerű, de nagyszerű sütinek is számos variációja van. Azért szeretem, mert viszonylag kevés "hozzávaló" szükséges, ráadásul ezek mindennapi dolgok, tehát akkor is meg tudom sütni, ha éppen kezd kiürülni itthon a kamra és a hűtő. :) Nem beszélve arról, hogy elég rövid idő alatt az asztalra lehet varázsolni. :)




Hozzávalók:
kb. 20x30 cm-es tepsihez
 50 dkg liszt
 15 dkg zsír (vagy 20 dkg vaj, esetleg margarin)
 18- 20 dkg porcukor
 10 dkg darált dió
 1 tojás
 1 dl tej vagy 1 evőkanál tejföl
 fél cs. sütőpor (6 g)
 1 közepes citrom reszelt héja (bio citrom)
 1 pici csipet só
 1 nagyobb csipet őrölt fahéj

+ a tetejére 1 tojás

Töltelék:



Sütés előtt


Elkészítés:
1. A lisztet összekeverem a sütőporral, elmorzsolom a margarinnal, hozzákeverem a porcukrot, diót, citromhéját, fahéjat, csipet sót, majd összegyúrom a tojással és tejföllel. Folpackba csomagolom és fél órára a hűtőbe teszem.
2. A tészta 2/3 részét tepsi nagyságúra nyújtom, és belehelyezem az enyhén kivajazott/lisztezett tepsibe, majd megkenem egyenletesen a lekvárral.
3. A maradék tésztát vékonyra nyújtom, és derelyevágóval rácsokat vágok belőle, melyet a tésztára/lekvárra helyezek. A rácsokat lekenem a felvert tojással.
4. Előmelegített 180 fokos sütőben alsó-felső (vagy sima) sütéssel 18-20 percig sütöm. (a sütés ideje függ a sütőtől!)
Ha kihűlt a sütemény, ferde téglalapokra (rombusz alakúra) szeletelem. 


Jó étvágyat!

2012. szeptember 28., péntek

"Magyaros" kalácskoszorú

Egy nagyon puha, enyhén édeskés sós kalácsról van szó, amiből fenséges reggelit vagy uzsonnát varázsolhatunk az asztalra egy pohár tej kíséretében. Ha hagyma nélkül készítjük, akkor tízóraira is csomagolhatjuk gyereknek, felnőttnek egyaránt. 
A férjemmel ez lett az egyik nagy kedvencünk a kalácsok között, de a kisfiam is jóízűen tudja 'majszolni' > úgy érzem, sokszor elő fog fordulni ez a kalács az étkezőasztalunkon, akár más töltelékkel is. Már van is egy nagyon jó ötletem, melyet hamarosan megvalósítok... ;-))




Hozzávalók a tésztához: (28 cm átmérőjű koszorú formához - de forma nélkül is lehet készíteni)
- 50 dkg finomliszt
- 2 tojás
- 3 dl langyos víz
- fél dl étolaj
- 7 dkg kristálycukor
- 2 teáskanál szárított, morzsolt majoránna
- 1 zacskó szárított élesztő (7g)
- 1 teáskanál só

+ nyújtás után 1-2 evőkanál étolaj
+ a tetejére egy tojás

A töltelékhez:
- 1 evőkanál édes-nemes pirospaprikapor
- 1 teáskanál őrölt bors
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 20 dkg szeletelt bacon
- 5 dkg vékonyra szeletelt kolbász
- 1 közepes fej vörös- vagy lila hagyma vékonyan karikázva (én egyszer már hagyma nélkül is készítettem, és úgy is nagyon finom)
- 1 csipet só






1. A kenyérsütőgép üstjébe beleteszem a hozzávalókat és elindítom a dagasztás programot. Ha a gép végzett a dagasztással, akkor a kikapcsolt gépben duplájára kelesztem a tésztát. 
2. Ha megkelt, akkor kinyújtom téglalap alakúra kb. 1 cm vastagra. Az alsó egyharmadát hosszanti irányban (ami felcsavarásnál majd a közepére fog esni), megkenem 1-2 evőkanál étolajjal, ezt a részt megszórom a pirospaprikával, borssal, köménnyel, majd rá teszem a szeletelt bacont, kolbász, hagymát, és ha kell, picit megszórom egy csipet sóval.




3. Feltekerem koszorú formára, a formát kivajazom/lisztezem és belehelyezem a kalácsot, melyben duplájára kelesztem (kb. fél óra).




4. Lekenem a tetejét felvert tojással, majd pár helyen ollóval becsípem a tetejét, hogy sütés közben a távozó gőz ne repessze szét a kalácsot.
5. Előmelegített 190 fokos légkeveréses sütőben 30 percig sütöm szép pirosra. (A sütési idő felénél, tehát kb. 15 perc után, amikor a teteje már szépen megsült, letakarom alufóliával, hogy a teteje meg ne égjen, de a kalács belül még süljön. Persze a sütési idő sütőfüggő, erre inkább figyeljünk oda - sima sütőben kb. 45 perc.)
6. Ha megsült, akkor még kb. 5 percig a formában hagyom és tiszta konyharuhával letakarom, hogy szépen átpuhuljon - aztán kiveszem a formából és akár már langyosan is lehet fogyasztani. 




Jó étvágyat!

Recept forrása: Sthal Judit
 

2012. szeptember 26., szerda

Pilóta keksz - házilag :)

A családommal nem tartozunk a kekszfogyasztók táborába, illetve a nagyon kemény/száraz kekszeket nem igazán szeretjük. De én a pilóta kekszet imádom. Amikor megláttam ezt a receptet, gyorsan is megsütöttem. Nagyon finom lett! Elkészítés után 1-2 órával szépen átpuhul a tésztája annyira, amennyire kell - a krémben pedig a vaj abszolút nem tolakodó > nagyon kellemes kakaós íze van. 
A férjem azt mondta, hogy csak megkóstolja, aztán annyira belejött a "kóstolásba", hogy egymás után kapkodta le a tányérról. :-))
A pilóta keksz rajongóknak mindenképpen ajánlom... ;-)




Hozzávalók a tésztához: kb. 30 db-hoz
- 12,5 dkg porcukor
- 12,5 dkg puha vaj
- 1 tojás
- 1 kávéskanál sütőpor 
- 26,5 dkg liszt
- 2 evőkanál tej

+ 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
+ 1 evőkanál liszt

A krémhez:
- 10 dkg puha vaj
- 3 evőkanál kakaópor 
- 8 dkg porcukor




Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit összegyúrom, kétfelé osztom. Az egyikbe belegyúrom a + 1 evőkanál lisztet, a másikba pedig a kakaóport. Alufóliába (vagy folpackba) csomagolom és 1 órára hűtőbe teszem.
2. A krémhez a vajat a porcukorral és a kakaóval simára kavarom.
3. Mindkét tésztát kinyújtom kb. 5 mm vastagra, és kiszaggatom egy 4-5 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval. 
4. Sütőpapíros tepsire teszem és előmelegített 180 fokos sütőben alsó-felső sütésen kb. 6-7 percig sütöm. (nem kell sokáig sütni, mert akkor nagyon kiszárad)
5. Amikor kihűlt a tészta, akkor egy kakaós és egy fehér kerek formát összeragasztok a krémmel. 
Azonnal is fogyasztható, de 1-2 óra után sokkal finomabb, mert kellemesen átpuhul.




 Jó étvágyat!

Recept: Chef Tündér

2012. szeptember 21., péntek

Rózsakalács sajtos töltelékkel

Pár hónappal ezelőtt készítettem egy rózsakalácsot rumos-diós töltelékkel, melyet azóta már kétszer is megsütöttem, annyira finom és puha, ráadásul ez a rumos-diós töltelék olyan jól passzol hozzá, és az illat sütés közben valami mennyei. Viszont tegnap reggel nem édes, hanem valamilyen sós kalácsra vágytam, és úgy gondoltam, hogy a rózsakalácsomat sütöm meg ismét reggelire, de most sós változatban. A szakállas pogácsám töltelékével készítettem el, illetve egy nagyon picit variáltam a tölteléken tojás hozzáadásával. A végeredmény egy nagyon finom sajtos puha kalács lett, melyet jóízűen falatoztunk reggelire egy csupor tejjel. :) A kisfiam különösen örült neki. :)



 
Hozzávalók a tésztához: 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformához
- 60 dkg liszt
- 4 dkg élesztő
- 2,5 dl langyos tej
- 1 csapott evőkanál só
- 10 dkg puha vaj (vagy margarin)
- 2 tojás

A töltelékhez:
- 10 dkg natúr vagy tejszínes tömlős sajt (a henger alakú)
- 10 dkg reszelt trappista sajt
- 2 db háromszög sajt
- 2 tojássárgája
- 10 dkg puha vaj
- só ízlés szerint (nekem már nem kellett bele több só, mert a sajtok elég sósak voltak)
- őrölt bors és őrölt szerecsendió ízlés szerint (a szerecsendióval óvatosan, mert bár pikánssá teszi, de ha túl sokat teszünk bele, akkor el is ronthatja az ízét)


 




Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjében dagasztottam - ha végzett a gép, akkor a duplájára kelesztettem a kikapcsolt gépben. 
2. Addig a töltelékhez a vajat habosra keverem, hozzáadom a többi hozzávalót is és jól összekeverem, ízesítem a fűszerekkel. 
3. Ha a tészta megkelt, akkor enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra kinyújtom, egyenletesen eloszlatom rajta a tölteléket, feltekerem mint a bejglit és 13-14 szeletre vágom. 
4. A tortaformát kivajazom/lisztezem, kör alakban belehelyezem a tekercseket, és kelesztem még kb. 15-20 percig. 
Mielőtt a sütőbe teszem, a forma alját betekerem alufóliába, hogy sütés közben az olvadozó sajt ne tudjon kifolyni a formából, mert akkor füstölni fog a sütő. 
5. Előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 40 percig sütöm. De a sütési idő felénél, amikor a teteje már szépen megpirult, letakarom alufóliával, hogy a teteje nehogy megégjen, de belül még süljön tovább. 
6. Amikor megsült, akkor a formában hagyom tiszta konyharuhával letakarva kb. 5-10 percig, hogy jól átpuhuljon, aztán kiveszem a formából és langyosan már fogyasztható.




Jó étvágyat!

2012. szeptember 19., szerda

Kelt rózsa

Egy szép reggelre ajánlom ezeket az édes kelt rózsákat egy pohár tej vagy egy bögre kakaó mellé. Persze teával és lekvárral is finomságos. :)
A formázást 1-2 hónappal ezelőtt láttam egy videón, és igazából arra már nem is emlékszem, hogy receptet hallottam-e ott hozzá, emiatt a mákos kalácsom receptje szerint dagasztottam be a tésztáját. 




Hozzávalók: 
- 30 dkg liszt
- 1,5 dl langyos tej
- 5 dkg puha vaj (vagy margarin)
- 1 evőkanál cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 tojássárgája
- 1,5-2 dkg élesztő

+ a tetejére 1 tojássárgája
- 1 csapott teáskanál kristálycukor
- 1 evőkanál tej








1.  A lisztet leszitálom, és összekeverem a cukorral. A tojássárgáját, a vajat és 1 dl tejet beleöntöm a kenyérsütőgép üstjébe, ráöntöm a cukorral elkevert lisztet, melynek közepébe kis mélyedést csinálok, belemorzsolom az élesztőt, ráöntöm a maradék fél dl tejet és elindítom a gépen a dagasztás programot. 
Ha a gép végzett a dagasztással, akkor a kikapcsolt gépben hagyom a duplájára kelni (vagy egy kelesztőtálban kelesztem). 
2. Amikor a tészta megkelt, akkor enyhén lisztezett felületen vékonyra nyújtom és fánkszaggatóval köröket szaggatok belőle, melyeket egymás mellé helyezek úgy, hogy háromnegyed részt takarják egymást. (ha nem akarok nagy rózsákat és csak kevesebb szirmot rá, akkor elég kb 5 kör, de ha nagyobb rózsát szeretnék több szirommal, akkor lehet 8-9 körrel is - én most kisebb rózsákat készítettem) 
3. A majdnem egymásra helyezett köröket felcsavarom, középen kettévágom - a kettévágott rész lesz az alja, ezt picit összenyomom, a másik végénél pedig tetszés szerint kihajtogatom a "szirmokat". 




4. A rózsákat sütőpapíros tepsibe teszem (a tepsiben lehet még keleszteni 15 percig), majd a tetejüket lekenem a tojássárgája, cukor, tej keverékével, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütöm (a sütési idő egyrészt sütőfüggő, másrészt függ attól is, hogy mekkora rózsát készítünk és hány szirommal stb.)
5. Amikor megsült, fatáblára teszem, 5-10 percre letakarom tiszta konyharuhával, hogy szépen átpuhuljon.




Jó étvágyat!
 

2012. szeptember 16., vasárnap

Zserbós batyu

Dió, rum, aszalt sárgabarack, házi sárgabaracklekvár jellemzi a tölteléket > mindez becsomagolva túrós-olajos tésztába... Mit szóltok? Szerintem jól hangzik, és ha tudnátok, mennyire finom! Ráadásul ezt a zserbós batyut még csomagolni is lehet például egy családi kirándulás alkalmával, vagy munkahelyi nassolni valónak anélkül, hogy ragadna a süteménytől minden. :)) Aki zserbórajongó, ajánlom, hogy rögtön dupla mennyiséggel készítse, vagy akár triplával, különben veszekedés lesz, hogy ki egyen belőle. ;-))
Gyerekkoromban nem szerettem a zserbót - pedig Anyukám minden jelesebb ünnepre megsütötte. Pár éve viszont férjemmel együtt a zserbórajongók táborát erősítjük. :)




Hozzávalók a tésztához: (kb. 10 db-hoz)
- 10 dkg túró
- 5 dkg kristálycukor
- 3 evőkanál tej
- 4 evőkanál olaj
- 1 db kisebb tojás
- 20 dkg liszt
- fél cs. sütőpor (6 g)

A töltelékhez:
- 15 dkg aszalt sárgabarack
- 15 dkg darált dió
- 2 evőkanál házi sárgabaracklekvár 
- 2 evőkanál rum
- 1 evőkanál rumaroma
- 1 csomag vaníliás cukor
- esetleg porcukor ízlés szerint (Mi nem szeretünk semmit túl édesen, emiatt nekünk elég volt bele a vaníliás cukor is, porcukor már nem kellett)

+ a tetejére: 7,5 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál olaj

Olyan kellemes színe van ennek az aszalt sárgabaracknak,
igaz? :)




1. A töltelékhez az aszalt sárgabarackot apróra darabolom, hozzáadok 1 evőkanál vizet, a rumot, rumaromát és 1-2 órán át állni hagyom, hogy magába szívja a rumos vizet. 
2. Addig el lehet készíteni a tésztát, melyhez a túrót, a cukorral, tejjel, olajjal és a tojással elkeverem. A lisztet összekeverem a sütőporral, és először a felét a túrós masszába keverem, majd a másik felét hozzágyúrom. Felhasználásig folpackba csomagolva a hűtőbe teszem. 
3. Ha az aszalt barack magába szívta a rumos vizet, akkor összekeverem a dióval, lekvárral, vaníliás cukorral (ha kell, akkor porcukrot is adok hozzá ízlés szerint), és enyhén vizes kézzel dió nagyságú gombócokat formálok belőle (így nem ragad rá a kezemre a massza). 
4. A csokoládét apró kockákra töröm és vízgőz fölött felolvasztom, simára keverem az olajjal. A golyókat sütőpapíros tálcára teszem és leöntöm a csokoládéval, majd kb. fél órára a hűtőbe teszem, hogy megdermedjen rajta a csoki. 
5. Addig a tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtom és 10x10 cm-es négyzetekre vágom. Mindegyik négyzet közepére teszek egy csokoládés gombócot és batyuvá formálom.
6. Sütőpapíros tepsire teszem, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10-12 percig sütöm. (a sütési idő persze a sütőtől is függ - sima sütőben is lehet sütni)  


Jó étvágyat!

2012. szeptember 14., péntek

Túrós-sajtos pogácsa

Több pogácsa recept van a blogomon és mindegyiket szeretjük valami miatt, de az élen még mindig a pehelykönnyű burgonyás pogácsám áll. Szinte minden héten megsütöm, annyira imádjuk, és rengetegen jelzitek vissza folyamatosan, hogy Nektek is ez lett a kedvenc, aminek annyira örülök, és ezúton is köszönöm szépen, hogy megírjátok > nagyon jó érzés ilyesmit olvasni. :)
Túrós pogácsát még soha nem sütöttem, most elérkezett az ideje ennek is. :) Jelentem nálunk kezd felzárkózni a pehelykönnyű burgonyás pogim után > nagyon finooom!
(Lehet, hogy mostanában sok túrós "dolgot" fogok hozni, mert a szomszédból kaptunk egy óriási adag házi túrót - cserébe valamiért -, melyet muszáj felhasználnom. Tegnap például a pogácsa mellé ismét megsütöttem a kedvenc túrós batyumat is... Milyen finom lett most is! Annyira szeretem! Ti megsütöttétek már? :))




Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 2 tojássárgája
- 25 dkg túró 
- 1 csapott evőkanál só
- 1 dl tejföl
- 20 dkg reszelt trappista sajt
- 3 dkg élesztő
- kb. 15 dkg olvasztott margarin
- 1 dl langyos tej
- csipet cukor

+ a tetejére 1 tojássárgája




Elkészítés: 
1. A tejben csipet cukorral felfuttatom az élesztőt. A tojássárgákat a sóval, tejföllel, túróval és a margarinnal simára keverem, majd hozzáadom a felfuttatott élesztőt és a lisztet, és összegyúrom. Elég lágy tésztát kapok, ez a jó, így kell hagyni (de ha nagyon ragadna, akkor pici lisztet lehet hozzáadni, de a tészta jó lágy maradjon továbbra is). Kb. fél órát kelesztem.
2. Ha megkelt, akkor lisztezett felületen (hogy ne ragadjon le) kinyújtom, megszórom a reszelt sajt felével és feltekerem, mint a bejglit. Ezután ismét kinyújtom kb. 2 cm vastagra, kiszaggatom pogácsaszaggatóval (vagy pohárral, esetleg valamilyen formával), és szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe teszem (vagy enyhén kivajazom/lisztezem a tepsit).
3. Tojássárgájával lekenem a tetejét, megszórom reszelt sajttal, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15-20 percig sütöm (de persze ez sütőfüggő, és sima sütőben is lehet). 


Jó étvágyat!
    

2012. szeptember 13., csütörtök

PAPAGÁJ-TORTA

Nyugalom, a címben szereplő madár nincs benne a tortában. :) Viszont biztos sokan ismerik azt a mondást, melyet akkor szoktunk használni, ha valaki túl színes öltözékben jelenik meg előttünk: "úgy néz ki, mint egy papagáj". :) Ez a torta is három színű tésztából áll: barna, rózsaszín és sárga - ebből ered a neve. Puha piskóta kakaós főzött krémmel töltve és étcsokoládéval leöntve. A sok hozzávalóból ítélve bonyolultnak tűnhet, pedig nagyon egyszerű elkészíteni. De nem tagadom, picit sok mosatlan van vele > a mosogatógéppel párhuzamosan mosogattam. Ettől függetlenül érdemes elkészíteni, mert nagyon finom!!!
Anyukám születésnapjára sütöttem a napokban, mindenkinek nagyon ízlett > a férjemnek olyannyira, hogy Ő ette meg a felét egyszerre, ráadásul közvetlenül vacsora után... :)) Azt hiszem ettől nagyobb elismerésre nem is vágyhattam volna, hiszen Ő eléggé kritikus az ételekkel és süteményekkel szemben. Ráadásul ezt a tortát én kísérleteztem ki - az ötletet ugyan egy könyvemből vettem, de ott csak barna és sárga tésztából készült, viszont úgy gondoltam, hogy eper vagy puncs pudingporból készítek hozzá még egy rózsaszínű tésztát is, hogy még színesebb legyen. :) Valamint a könyvben lekvárral volt megtöltve, de születésnapra nem szerettem volna lekvárral töltött tortát vinni, úgy gondoltam, hogy kakaós főzött krémmel sokkal finomabb lesz. Tehát muszáj gyorsan leírnom a hozzávalókat, mert készítés közben semmit nem írtam fel, és nem szeretném elfelejteni > szerintem a férjem gyakran fogja "követelni" ezt a tortát. :-))



Hozzávalók a barna és sárga tésztához: (24-26 cm átmérőjű tortaformához)
- 6 tojás
- 6 evőkanál liszt
- 6 evőkanál kristálycukor
- 3/4 cs. sütőpor (kb. 8 g)

+ 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
-  2 evőkanál kristálycukor

A rózsaszín tésztához:
- 2 cs. eper vagy puncs ízű pudingpor
- 3 tojás
- 3 csapott evőkanál kristálycukor 
- 1/4 cs. sütőpor (kb. 4 g)

A krémhez:
- 5 dl tej
- 12 dkg kristálycukor
- 7,5 dkg liszt
- 2-3 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 18 dkg vaj

A tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál olaj

 Mire átvittük Anyukámékhoz, 
addigra a csoki és a krém picit meglágyult a melegben,
emiatt nem lehetett szépen szeletelni. :/ 
Ráadásul nem volt időm arra, hogy az elkészült krémet
pár órára hűtőbe tegyem, 
pedig úgy sokkal könnyebben és sokkal szebben lehet
vele dolgozni.
Ja, és amikor írtam a tortára a "boldog szülinapot" feliratot,
a férjem ott toporgott a hátam mögött és 10 másodpercenként
azt kérdezte, hogy: "mikor megyünk már"?. 
Ilyen körülmények között ne csodálkozzunk,
ha a felirat sem lett olyan szép, mint amilyenre szerettem volna. :) 
De hát gyakorlat teszi a mestert -
legközelebb szebb lesz! :))


1. A 6 evőkanál lisztet a sütőporral elkeverem. A 6 tojást szétválasztom. A fehérjét kemény habbá verem. A 6 evőkanál cukrot a tojások sárgájával habosra keverem (fehéredésig), majd fokozatosan hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet, és ketté veszem a masszát. Az egyikbe óvatosan beleforgatom a tojáshab felét, a másikba beleteszem az 1 evőkanál kakaóport és a 2 evőkanál cukrot és óvatosan beleforgatom a tojáshab másik felét.
A rózsaszín tésztához a pudingport összekeverem a sütőporral, majd a 2 tojást habosra keverem a 2 evőkanál cukorral, aztán hozzákeverem a sütőporos pudingport is. 
2. A tortaformát enyhén kivajazom/lisztezem és a 3 tésztát felváltva belekanalazom a formába. (mindenhová jusson mind a három tésztából) 
Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 20-25 percig sütöm (de ez sütőfüggő, úgyhogy tűpróba). Ha kihűlt, vízszintesen keresztbe vágom.
3. A krémhez a lisztet a tejjel simára keverem, hozzáadom a vaníliás cukrot és a kakaóport is, majd jó sűrűre főzöm. A margarint a cukorral habosra keverem. Ha a krém teljesen kihűlt, apránként hozzákeverem a margarinos krémhez. (A krémet érdemes betenni a hűtőbe 2-3 órára, mielőtt a tortára kenjük, mert úgy sokkal könnyebben és sokkal szebben lehet vele dolgozni - nekem erre most nem volt időm.)
4. Megtöltöm a tortát a krémmel, oldalt is és a tetejét is egyenletesen bekrémezem.
5. A csokoládét eltördelem és gőz fölött megolvasztom, elkeverek benne egy evőkanál olajat, majd a torta tetejére egyengetem. 

Jó étvágyat! 

2012. szeptember 10., hétfő

Őszibarackos-kakaós koszorú

Egy vasárnapi ebéd után kitűnő választás ez a sütemény. Persze bármikor megsüthetjük, hiszen egyszerű sütiről van szó (mint a kavart tészták általában). Csak egy tál, pár perc keverés-kavarás, és már csak a sütési időt kell kivárni. Ja és a mosatlannal is spóroltunk... :-)) Viszont a gyümölcsöt ne sajnáljuk beletenni, mert csak úgy lesz igazán finom és szaftos.

A múlt héten kaptam férjemtől ezt a formát "csak úgy", hiszen tudja, hogy szenvedélyes gyűjtő vagyok a konyhai "lim-lomok" terén, és "ilyenem" még nem volt. :)) Viszont most már annyi formám és minden ilyen hasonló cuccom van, hogy alig férek a konyhaszekrényemben - pedig elég hatalmas konyhabútorral és konyhával rendelkezem, de már ezt is kezdem kinőni. :) Ettől függetlenül nagyon örültem ennek a formának (is :)), és micsoda véletlen, a napokban pont egy olyan sütőporos papír került a kezembe, melynek hátulján ez a süteményrecept található, és pont ugyanolyan forma kellett hozzá, amit a férjemtől kaptam. Naná, hogy rögtön kipróbáltam... ;-))




Hozzávalók: (28 cm átmérőjű koszorú formához)
- 20 dkg puha vaj
- 20 dkg kristálycukor
- 1 cs. vaníliacukor
- 3 tojás
- 4 evőkanál rum (nálam 1 evőkanál rumaroma és 3 evőkanál olaj)
- 1 csipet só
- 40 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor (12 g)
- kb. 1-1,5 dl tej
- 50 dkg gyümölcs: körte, őszibarack vagy nektarin (idényben friss, érett gyümölcs, télen befőtt)

+ a kakaós tésztához: 
- 5 evőkanál kakaópor
- 3 csapott evőkanál kristálycukor
- 3 evőkanál tej




1. A friss barackot megmosom, meghámozom, mindegyiket 4 darabra vágom (nagyobb darabok legyenek). Ha befőttből készítem, akkor leszűröm a levét.
2. A vajat a cukorral, vaníliás cukorral, tojásokkal, rummal (vagy rumaromával és olajjal) összekeverem. Majd belekeverem a tésztába a tejet és a sütőporral elkevert lisztet. (először csak 1 dl tejet öntök bele, de ha úgy látom, hogy túl sűrű lesz, akkor öntök még hozzá egy keveset, mert különben száraz, fullasztó lesz a tésztája sütés után)
3. A tészta háromnegyedét beleöntöm a kivajazott/lisztezett koszorúformába, ráhelyezem körbe a gyümölcsdarabokat. 
A tészta másik részében elkeverem a kakaóport,  a cukrot és a tejet - majd a gyümölcsre öntöm a kakaós tésztát.
4. Előmelegített légkeveréses 160 fokos sütőben 30-35 percig sütöm. 
(sima sütőben kb. 45 perc lesz)
Ha kihűlt, porcukorral meghintve tálalom. 




Jó étvágyat!