2012. augusztus 29., szerda

Töltött burgonya gazdagon

 Vendégvárónak is tervezhetjük, mert egyszerű elkészíteni, de leves után főételnek is megfelel.


Hozzávalók: (4 személyre)
- 4 db nagy burgonya
- 10 dkg paradicsom
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2-3 szál friss majoránna vagy fél teáskanál szárított/morzsolt
- 20 dkg megpirított darált hús, melyet készítés közben ízlés szerint fűszerezünk
- 5 dkg reszelt sajt (nálam Pannónia, de trappista is jó)
- só, őrölt bors ízlés szerint
- 2-3 dkg vaj vagy margarin


1. A burgonyákat meghámozom, megmosom és egészben hagyva bő, lobogó vízben kb. 25-30 percig főzöm. 
2. A paradicsomot megmosom, meghámozom, kockákra vágom. A vöröshagymát megpucolom, megmosom és nagyon apróra vágom. A friss majoránnát szintén megmosom és nagyon apróra vágom. 
3. A darált húst, a vöröshagymát, paradicsomot, majoránnát összekeverem és sóval, borssal ízesítem. 
4. A leszűrt burgonyát hideg vízzel leöblítem, hosszában félbevágom, a belsejét kis kanállal kikaparom (a kikapart burgonyából esetleg lehet egy keveset hozzákeverni a töltelékhez, de akkor lehet, hogy ismét fűszerezni kell még egy picit, nehogy ízetlen legyen). 
5. A fél burgonyákat kivajazott tűzálló tálba (vagy tepsibe) teszem, és mindegyik közepére teszek a töltelékből. A tetejét megszórom reszelt sajttal, és vaj vagy margarin darabkákat teszek a tetejére. 
6. Előmelegített 200 fokos sütőben kb. 15 percig sütöm.


Jó étvágyat!

2012. augusztus 27., hétfő

Gyors szilvás pite

Az egyik legfinomabb pite, amit készítettem mostanában - puha és szaftos. Nagyon tetszett, hogy sütés közben a konyhából vajas-citromos-szilvás illat szállt ki, melyet még az enyhén fahéjas illat megtetőzött. Elkészítése is roppant egyszerű, mint általában a hasonló tejes pitéké > egy tálban mindent összekavarni, tepsibe önteni, és már csak a sütés folyamatát kell kivárni.




Hozzávalók: (25 cm átmérőjű piteformához vagy 20x30 cm-es tepsihez)
- 15 dkg liszt
- 8 dkg vaj
- 1 kis doboz tejföl (nálam 175 g-os)
- 8 dkg kristálycukor
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé
- 1 kávéskanál vanília kivonat (elhagyható)
- 1 tojás
- fél kávéskanál sütőpor
- fél kávéskanál szódabikarbóna
- csipet só

+ 10 dkg szilva
- 1 csapott evőkanál porcukor
- 1 kávéskanál őrölt fahéj 




Elkészítés: 
1. A szilvát megmosom, kimagozom, 4 darabra vágom. A porcukrot és a fahéjat összekeverem és megszórom vele a szilva belsejét. 
2.  A lisztet, sütőport, sót, szódabikarbónát összekeverem. A cukrot a tojással habosra keverem (olvadjon el a cukor), majd hozzákeverem a vajat, tejfölt, citromlét, vanília aromát is. Folyamatosan hozzáadom a lisztes keveréket és az egész tésztát jól kikavarom.
3.  Enyhén kivajazott/lisztezett tepsibe vagy piteformába egyengetem a masszát, a tetején elosztom a szilvát, picit le is nyomom.
4. Előmelegített légkeveréses sütőben 160 fokon kb. 25-30 percig sütöm. (a sütési idő sütőfüggő, inkább tűpróba)


Jó étvágyat!

2012. augusztus 25., szombat

Sajtos csiga

Egyszerű sajtos ropogtatni való alig 3-4 hozzávalóval. Nagyon tetszik, hogy akár este is össze lehet állítani, másnap pedig mielőtt érkeznek a vendégek, csak meg kell sütni. De én most nem vendégvárónak készítettem, hanem kirándulásra, mert nagyon jól csomagolható, és kirándulás közben könnyen ehető.






Hozzávalók a tésztához:
kb. 60 darabhoz
 12,5 dkg vaj (esetleg margarin)
 25 dkg liszt
 2 kávéskanál só
  fél cs. sütőpor
 kb. 1 dl tej

A töltelékhez:
5 dkg puha vaj
 1 teáskanál őrölt csemegepaprika (elhagyható)
kb. 15 dkg reszelt trappista sajt


A vintage indigo porcelán termékek megtalálhatók a webáruházban az alábbi linken:





Elkészítés:
1. A tésztához a lisztben elkeverem a sót és a sütőport, majd a vajat (vagy a margarint) a liszttel elmorzsolom és annyi tejjel összegyúrom, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjak. 
2. Az összegyúrt tésztát kétfelé veszem, kinyújtom az egyiket téglalap alakúra (ha kell, akkor alálisztezek nyújtáskor, hogy ne ragadjon le), megkenem a vaj felével, megszórom a reszelt sajt felével és szorosan felgöngyölöm, mint a piskótatekercset. A tészta másik felével is ugyanígy járok el. Folpackba csomagolom és legalább 1-2 órára beteszem a hűtőbe, de este is össze lehet állítani és éjszakára betenni a hűtőbe.
4. Egy-két óra után vagy másnap éles késsel kb. 7-8 mm vastagra szeletelem, és sütőpapíros tepsibe teszem a csigákat.
5. Előmelegített 200 fokos sütőben alsó-felső sütésen (vagy hagyományos sütőben) 12-14 percig aranysárgára sütöm. Hamar sül, figyelni kell rá! (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)

Tipp: A folpakcba csomagolt nyers, felgöngyölt tészta a fagyasztóba téve néhány hónapig is tárolható. Fogyasztás előtti este kivesszük a fagyasztóból, másnap szeleteljük és sütjük.








Jó étvágyat!

Rama: Karácsonyi sütemények

2012. augusztus 22., szerda

Retro gyümölcstorta

Retro, mert mostanában jobban előtérbe kerültek azok a gyümölcstorták, melyek mascarpone, ricotta, joghurt és egyéb krémekből készülnek. A ma bemutatott gyümölcstortám pedig a '90-es években élte "fénykorát" > legalábbis az Én családomban így volt. :)) Viszont mostanában ismét gyakran készítem - talán azért, mert nagyon szeretjük (ezt is :)). Mivel ez a gyümölcstorta Anyukám nagy kedvence, és mivel a napokban névnapja volt, ráadásul rengeteg őszibarackunk és szőlőnk érik, ezt a tortát Neki sütöttem (többek között). :) Egyszerű piskóta tésztáról van szó, rajta könnyű krém, gyümölcsök, zselatin. Szerintem majdnem minden háziasszony készített már ilyet... :) 



Hozzávalók a piskótához: (24-26 cm átmérőjű gyümölcstorta formához)
- 5 tojás
- 5 evőkanál liszt
- 5 evőkanál kristálycukor

A krémhez:
- fél csomag vanília pudingpor (20 g)
- 2,5 dl tej
- 1 evőkanál kristálycukor
- 8 dkg margarin
- 8 dkg porcukor

+ 1 cs. zselatinpor (24 cm-es tortához megfelelő mennyiségű) - nálam most színtelen zselatin és főzés nélküli
+ gyümölcsök (nálam most 4 db őszibarack és 1-2 fürt szőlő)




1. A piskótához a tojásokat szétválasztom. A sárgákat a cukorral habosra keverem (elolvadjon a cukor), majd folyamatosan hozzáadom a lisztet és szép simára keverem. A fehérjét kemény habbá verem és óvatosan hozzáforgatom a lisztes masszához.
Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütöm. (tűpróba)
2. A pudingport pici hideg tejjel és az 1 kanál kristálycukorral simára keverem, majd hozzáadom a többi tejhez és sűrűre főzöm. Kihűtöm, de közben folyamatosan kevergetem, hogy ne "bőrösödjön" meg.
3. A margarint a porcukorral habosra keverem. Ha kihűlt a puding, akkor hozzáadom a margarinos "cuccot" és habosra keverem a krémet. 
4. A piskótát megkenem a krémmel, a gyümölcsöket megmosom, meghámozom, felszeletelem (amelyiket kell), és tetszés szerint a krémre helyezem. Majd a tortát ráteszem egy nagy rácsra, hogy az esetlegesen lefolyó zselatin le tudjon folyni, de ne ázzon el tőle a torta alja (a rács alá érdemes egy nagy tálcát tenni). 
4. A zselatint az előírás (papírra írtak) szerint elkészítem. Nálam most főzés nélküli: tehát kb. 2,5-3 dl forrásban lévő vízben elkeverem a zselatinport simára, majd ráöntöm a tortára és hagyom megdermedni. 




Jó étvágyat!

2012. augusztus 21., kedd

Őszibarackos joghurtfagylalt

Nagyon egyszerű elkészíteni, hűvös perceket szerez a nagy melegben, és finom. :)) Készíthetjük fagylaltgépben, vagy anélkül is (nálam fagylaltgép nélkül készült, hiszen nagyon kevés fagyit eszünk, emiatt nem éri meg beruházni a fagylaltgépbe).



Hozzávalók:
- 3 dl natúr joghurt
- 2 dl sűrű tejföl
- 8 dkg cukor
- 10 csepp vaníliaaroma
- 1 citrom reszelt héja
- 20 dkg őszibarack




Elkészítés:
Az őszibarack kivételével a hozzávalókat egy tálban simára keverem. Az őszibarackot megmosom, meghámozom, apró darabokra vágom, majd belekeverem a joghurtos masszába. Fedeles tárolóedénybe öntöm és beleteszem a mélyhűtőbe. 




Hűsítő perceket kívánok! :)

Forrás: Vidék íze 2009. július
 

2012. augusztus 19., vasárnap

Rozsos kifli sonkás-omlett és sonkás-sajtos töltelékkel

A Blogkóstoló 4. fordulójára Trollanyutól két finomságot készítettem. Az egyik a narancsos pöfeteg, a másik pedig a rozsos kifli. Az előbbit bemutattam az előző bejegyzésemben, de a rozsos kifli sem maradhat ki. Már csak azért sem, mert a kisfiam imádja a rozsos péksüteményeket, ezt a kiflit is annyira jóízűen ette. :) Gyakori lesz nálunk reggelire, de iskolaszezonban kitűnő lehet tízóraira is csomagolva a gyerekeknek, valamint el bírom képzelni ezeket a finom, puha rozsos kifliket egy kellemes piknikezés alkalmával is. :) A tölteléket pedig kedvünk szerint variálhatjuk.
A receptet köszönöm szépen Trollanyunak! :)



Hozzávalók a tésztához: kb. 15 darab kiflihez

- 3 dl langyos tej
- fél teáskanál só
- 5 dkg puha vaj
- kb. 30 dkg liszt
- 15 dkg rozsliszt
- 2,5 dkg élesztő

A töltelékhez:
- 1-2 tojás
- 1-2 evőkanál tej
- 10 dkg szeletelt sonka
- só, bors ízlés szerint
- kb. 5 dkg reszelt sajt (trappista vagy hasonló)
- esetleg lehet apróra vágott petrezselyemzöld
- pici vaj vagy olaj 

+ a tetejére egy felvert tojás




Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgépben dagasztom. (a sima liszt mennyisége változhat, amikor a gép dagasztja, érdemes belenézni a gépbe, és ha kell, akkor még adhatunk hozzá lisztet, de alapjában véve közepesen lágy tészta legyen)
2. Kelesztőtálban kb. egy órán át kelesztettem. 
3. A töltelékhez a sonkát csíkokra vágom és a felét serpenyőben pici vajon átsütöm - a tojást a tejjel, sóval, borssal felverem és a sonkához adom (esetleg meg lehet szórni apróra vágott petrezselyemzölddel is), majd a reszelt sajt kis részéből is szórok rá. Nem sütöm nagyon meg, mert a sütőben még sülni fog.
A csíkokra vágott sonka és a reszelt sajt többi részét meghagyom a töltelék másik feléhez.
4. Amikor a tészta megkelt, két részre osztom, mindkettőt kinyújtom kör alakúra és háromszögekre vágom. A háromszögek szélesebb részére teszem a sonkás-omlettes tölteléket, majd ha ez elfogy, akkor a többi háromszögre a sonkás-reszelt sajtos tölteléket teszem, és kifliket formálok belőle.
5. Sütőpapíros tepsibe teszem, 5-10 percig még kelesztem, majd lekenem a felvert tojással, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 13 percig sütöm. (sima sütőben is lehet, valószínű a sütési idő hosszabb lesz)
6. Ha megsült, akkor fa táblára teszem és 5-10 percre letakarom egy tiszta konyharuhával, hogy átpuhuljon. 




Ezek a rozsos kiflik házi paradicsommal
nagyon-nagyon finomak. :)
A kertünkben rengeteg paradicsom 
és paprika érik.


Jó étvágyat!

2012. augusztus 16., csütörtök

Ciambelli - avagy narancsos pöfeteg

A mai bejegyzésemet és receptemet a Blogkóstoló játékára készítettem, melynek 4. fordulója Chef Vikinél zajlik. A játék sorsolásán nekem Trollanyu jutott, melynek nagyon örültem, mert szinte minden napos vagyok nála, nagyon sok olyan receptje van, melyekről tudom, hogy a családom ízlését is elnyernék. Nem volt könnyű választanom a finomságok között, mert mindegyiket el szerettem volna készíteni egyszerre. :) De ez lehetetlen, ezért most egyelőre kettőt készítettem el, a többit pedig majd sorban, ahogy időm és energiám engedi + saját receptjeim is vannak még bőven, melyeket fel szeretnék vezetni a blogomra szép sorban. De ne szaladjunk ennyire előre! 
A két kiválasztott sütemény közül ma a Ciambelli-t (narancsos pögeteget) mutatom be. Pár hete elkészítettem a csokis pöfetegemet, mely nagy sikert aratott a családomnál, emiatt úgy gondoltam, hogy a narancsos pöfeteg is fog Nekik tetszeni. Nagyon finom ez a kívül picit ropogós, belül puha narancsos keksz jellegű finomság! ...és azok az illatok sütés közben a konyhában... :)




Hozzávalók: (kb. 25 darabhoz)
- 12,5 dkg olvasztott vaj (vagy margarin)
- kb. 23-25 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 3 tojás 
- kb. 10 dkg kristálycukor
- fél narancs reszelt héja és leve (nagyobb narancs)
- 1 teáskanál vanília kivonat

+ a forgatáshoz porcukor és kakaóporos porcukor



1. A lisztet a sütőporral összekeverem. A narancsot forró vízben alaposan megmosom és lereszelem a fél narancs héját, kifacsarom a levét.
2. A tojásokat a cukorral habosra keverem (a cukor jól olvadjon el a masszában), majd hozzáadom a narancs héját és levét, a vanília kivonatot, az olvasztott vajat/margarint, és az egészet alaposan összekeverem. Végül hozzáadom a sütőporos lisztet is, összedolgozom. 
(ha picit folyós a tészta - hiszen a narancs mérete és leve változó - akkor adok hozzá még lisztet, de alapvetően egy jó lágy tésztát készítek, úgyis állni fog még a hűtőben) Egy éjszakára a hűtőbe teszem a tésztát folpackba csomagolva.
3. Másnap egyforma gombócokat formálok a tésztából, melyeket meghempergetek porcukorban, esetleg néhány gombócot kakaóporos porcukorban.
4. Sütőpapíros tepsire teszem őket 3 cm-re egymástól, mert nőni fognak, és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben 10-12 percig sütöm. Tovább nem kell sütni, nehogy nagyon kiszáradjanak! (hagyományos sütőben is lehet sütni természetesen)


  

 Jó étvágyat!

2012. augusztus 13., hétfő

Rumos szilvaleves

Még a kánikulai napokon készítettem ezt a könnyen, gyorsan összeállítható levest. Lassan eljutottam odáig, hogy a blogra is felkerüljön. :) A forró napokon  hidegen fogyasztva igazán üdítő tud lenni - a hűvösebb napokon pedig langyosan is nagyon kellemes ez a rumtól és citromtól illatozó szilvaleves.



Hozzávalók:
- kb. fél kg szilva
- 1 citrom
- 2 dl tejföl
- fél dl rum (nálam 1 teáskanál rumaroma)
- kristálycukor ízlés szerint
- 4 db szegfűszeg
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál búzakeményítő vagy burgonyaliszt (én most sima liszttel készítettem) 
- 1 kávéskanál só




Elkészítés:
1. A szilvát megmosom, magját eltávolítom, és egy lábasba teszem. A citromot forró vízben alaposan lemosom, majd héjastól felszeletelem és hozzáteszem a szilvához. Rászórom a szegfűszeget, a fahéjat és a sót, majd kb. 6 dl vízzel felöntöm. Felforralom és néhány percig főzöm.
2. A citromkarikákat kiveszem belőle, és veszek ki a szilvából is párat, melyet meghagyok "levesbetétnek". 
3. A tejfölt 2 evőkanál vízzel és a liszttel simára keverem, szedek hozzá 1 merőkanálnyi levest, mellyel összekeverem és hozzáöntöm a többi leveshez jó alaposan összekavarva.
4. Botmixerrel összepépesítem a levest, majd jól összeforralom, hogy az ízek összhangban legyenek. Forralás közben ízlés szerint cukrozom. 
5. Majd beleteszem a félretett szilvaszemeket, és ekkor ízesítem a rummal vagy rumaromával.
Citromkarikával vagy a közepére cseppentett tejföllel, csészében tálalom.




Jó étvágyat!

KOLOZSVÁRI PALACSINTA

Pár hete láttam meg ezt a palacsintát Aledánál, és tudtam, hogy hamarosan el fogom készíteni. Egy héttel ezelőtt el is készítettem, amikor szüleim nálunk vacsoráztak - most végre felkerül a blogra is (bár a vacsorázás közben készült kapkodós fotók soha nem szépek :)).
A kisfiam miatt nem pirítottam rá annyira a reszelt sajtot, mert Ő úgy nem szereti, bele is kevés reszelt sajt került, mert szintén nem szereti benne a sokat, viszont a tetejére nálunk jó sok tejföl került, szinte tocsogott a tejföltől, mert Milán tejfölrajongó, képes megenni egy 1,5 dl-es tejfölt magában. :)) Viszont a sok tejföltől és a nem pirult sajttól nem annyira látványos a palacsinta kinézete, de az íze így is finomságos volt. Mindenkinek nagyon ízlett (Milánnak kifejezetten), tehát remek választás volt. Köszönöm szépen Aleda! :))



 Hozzávalók: (kb. 12 palacsintához)
- 1 tojás
- 25-30 dkg finomliszt
- 3-4 dl szódavíz
- 10 dkg húsos kolozsvári füstölt szalonna (vagy bármilyen húsos szalonna, de mindenképpen füstölt legyen, mert attól lesz meghatározó az íze)
- 10-15 dkg trappista sajt
- 1,5-2 dl tejföl
- 1 kis fej vöröshagyma
- só, bors ízlés szerint

 Milánnak nagyon ízlett :o))


1. A füstölt szalonnát apró kockákra vágom, és a zsírját kiolvasztom egy serpenyőben, majd leszűröm. A visszamaradt zsírban aranysárgára pirítom a megtisztított és nagyon apróra vágott vöröshagymát.
2. A tojást kevés szódavízzel habosra keverem, majd a lisztet hozzáadva, apránként felöntöm a maradék szódavízzel, és szokásos sűrűségű palacsintamasszát keverek belőle. Sóval, borssal fűszerezem, végül belekeverem a pirított szalonnát és vöröshagymát, és kb. 15 percig állni hagyom.
3. A palacsintákat kisütöm (ennél a palacsintánál szerintem érdemes egy kicsit vastagabbra sütni), megszórom reszelt sajttal mindegyiket (lehet bele jó sok reszelt sajtot tenni, Én a kisfiam miatt keveset tettem bele, mert nem szereti ha sok van benne - pedig úgy sokkal finomabb és kettévágva sokkal mutatósabb is :)). 
4. Majd összecsavarom a palacsintákat és tűzálló tálra teszem (lehet tepsibe is). A tetejét meglocsolom tejföllel (ebből viszont nálunk nagyon sok került, mert tejfölrajongók vagyunk), reszelt sajtot szórok rá, és előmelegített, 200 fokos sütőben átforrósítom, vagy rápirítom a sajtot (ki hogy szereti).
Melegen tálalom.

 Jó étvágyat!

2012. augusztus 10., péntek

Szilvás kalács - a kedvenc túrós-olajos kelt tésztámból

A családom nagyon szereti frissen a gyümölcsöket (a szilvát különösen), a süteményeket viszont úgy szeretik, ha kevés benne a gyümölcs - Én pedig mindig az Ő ízlésüknek megfelelően igyekszem készíteni a sütiket. :) Erre a kalácsra is csak néhány helyre tettem enyhén fahéjas szilvát, csakhogy épp megízesítse a süteményt. A tésztáját pedig a duplán túrós buktám tésztájából variáltam, többek között reszelt citromhéj hozzáadásával. Nagyon jól sikerült kikombinálnom ezt a kalácsot > végeredményként egy nagyon könnyű, laza és ízletes süteményt kaptam, melyben kellemesen érződik a citromhéj és a fahéjas szilva.   
Ezt a túrós-olajos kelt tésztát ki kell próbálnotok, mert tényleg annyira könnyű és finom! :)






Hozzávalók: (a tepsi mérete kb. 30x40 cm)
- 65-70 dkg liszt
- 2,5 dl langyos tej
- 0,5 dl kefir vagy tejföl
- 25 dkg túró
- 0,8 dl olaj
- 5 evőkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint - Mi nem szeretjük túl édesen a süteményeket)
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 tojás
- 3 dkg élesztő
- 1 citrom reszelt héja (ha lehet, kezeletlen citrom, és forró vízben alaposan megmosva)

+ kb. 30 szem szilva (aki jó gyümölcsösen szereti, akkor ettől több is lehet)
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 kávéskanál vaníliás cukor
- 1 teáskanál porcukor 




Elkészítés:
1.  A tésztát a kenyérsütőgépben is lehet dagasztani, de ha a tészta kicsit ragacsos, akkor nyugodtan lehet még adni lisztet hozzá, de azért jó lágy tészta legyen - majd duplájára keleszteni.
Kézi dagasztásnál: az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatom. A túrót összekeverem a tojással, a cukrokkal, kefirrel, olajjal és a reszelt citromhéjjal, majd hozzáadom a tejes élesztőt, a lisztet és a maradék tejből annyit, hogy egy jó lágy tésztát kapjak (de ne legyen ragacsos). Duplájára kelesztem.
2. A szilvát megmosom, kettévágom, kimagozom, és belül egy picit mindegyiket bevágom, aztán minden szilva közepére szórok fahéjas-vaníliacukros-porcukros keveréket.
3. Ha a tészta megkelt, kinyújtom tepsi nagyságúra és a kivajazott/enyhén lisztezett tepsibe teszem. A fél szilvaszemeket ráteszem a tészta tetejére (belsejével lefelé).
4. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 15 percig sütöm. (persze ez sütőfüggő, a hagyományos sütőkben kb. 30-40 perc)
5. Ha megsült, akkor 5-10 percig még a tepsiben hagyom, tiszta konyharuhával letakarom, hogy jól átpuhuljon. Langyosan szeletelem, porcukorral tálalom.




Jó étvágyat!

2012. augusztus 9., csütörtök

Palóc leves -akár bográcsban készítve

A neve ellenére ez a leves nem Palócföldről származik, bár azért annyi köze van a palócokhoz, hogy Mikszáth Kálmán tiszteletére készítették (Gundel János) 1892-ben az akkori István Főherceg Szállodában Pesten. Bizonyára nagyon ízlett neki a leves, mert állítólag kétszer is szedett a tálból, és valószínűleg nem csak udvariasságból.
Elkészítése nem bonyolult ennek a paraszti elnevezésű levesnek. Az igazi palóclevest ürücombból vagy lapockából készítik, de Mi mindig sertéscombból készítjük. A családom körében nagy kedvenc ez a gazdag, laktató leves.




Hozzávalók:
 kb. 70 dkg sertéscomb
kb. 50 dkg zöldbab 
 5 db közepes burgonya
 2 közepes paradicsom
 1 tv paprika
 4 közepes fej vöröshagyma
 1 doboz tejföl (2 dl-es)
 olaj vagy zsír
 só, őrölt bors, őrölt csemegepaprika ízlés szerint


A kézműves kerámia megtalálható a webáruházban az alábbi linken:




 Elkészítés:
1. A hagymát megtisztítom, megmosom, apróra vágom és megfonnyasztom az olajon (bográcsban vagy lábasban). Majd belerakom a megmosott, cikkekre vágott paradicsomot (melynek a héját ebben az esetben le szoktam húzni), + a megmosott, 4 darabra vágott paprikát, valamint a megmosott, kockára vágott húst, melyet saját levében félig megfőzök. Ekkor ízlés szerint fűszerezem őrölt borssal és őrölt paprikával. (az igazi pörkölt alá nem kell víz, csak abban az esetben, ha muszáj, de inkább a saját levében kell készülnie - nem is sózzuk ekkor még, mert a só megköti a vizet).
2. Belerakom a megtisztított 2-3 cm-esre vágott zöldbabot, és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. (ha előfőzött vagy főzött fagyasztott bab van, akkor csak a végén kell beletenni)
3. Amikor majdnem megpuhult a hús és a bab, beleteszem a meghámozott, megmosott, hosszúkásra vágott krumplit, és ismét felöntöm annyi vízzel, hogy egy gulyás sűrűségű levest kapjak (vagy amilyen sűrűre szeretnénk). Ízlés szerint sózom.
4. Ha megfőtt a hús, bab és a krumpli is, akkor a végén kiveszek egy szedőkanálnyi levest, melyben elkeverem simára a tejfölt, hozzáöntöm a leveshez és felfőzöm egy picit, hogy az ízek összhangja meglegyen. 





Mi tavasztól őszig mindig bográcsban készítjük a kertben
- plusz ízt ad neki.

 

Jó étvágyat!

2012. augusztus 8., szerda

Sárgabarack lekváros kifli

Az egyszerű és kevés hozzávalóit nézve egy pénztárcakímélő omlós süteményről van szó, finom házi sárgabaracklekvárral. De a tölteléket variálhatjuk dióval, mákkal, és szilvalekvárral is. 




Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 1 tojás
- csipet só
- kb. 1 dl tejföl

+ töltelékhez: sárgabaracklekvár

+ a tetejére: 1 csomag vaníliás cukor porcukorral összekeverve




Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit összegyúrom, utoljára adom hozzá a tejfölt attól függően, hogy mennyi kell az 1 dl-ből ahhoz, hogy egy picit lágy tésztát kapjak (de ne ragadjon).
Hűtőben 1 órát pihentetem (nálam egész éjszaka a hűtőben volt).
2. Három-négy gombócot formálok a tésztából, attól függően, hogy mekkora kifliket szeretnék. A gombócokat kör alakúra nyújtom lisztezett felületen, hogy ne ragadjon le a tészta, és késsel 8 db háromszöget vágok belőle. A háromszögek szélesebb részére teszek egy kávéskanál lekvárt, majd feltekerem és kiflit formázok.
3. Sütőpapíros tepsibe teszem és előmelegített 200 fokos sütőben 15-20 percig sütöm (a sütési idő változó a sütőtől függően, de ne süssük túl őket, inkább egy picit világosabb maradjon, akkor jó omlós lesz). 
4. Vaníliás porcukorral bőven megszórva tálalom, hiszen a tésztájában nincs cukor.




Jó étvágyat!

Forrás: Péter J. Süteményes könyv