2012. július 28., szombat

Foltos gyümölcsös kevert süti

Gerdinél láttam meg ezt a nagyon mutatós kakaós kevert süteményt és azonnal beleszerettem! Közben eszembe jutott, hogy az én "Régimódi süteményes könyvemben" is szerepel hasonló recept foltocska néven, melyet már sokszor elkészítettem - itt található. Imádom az ilyen gyorsan elkészíthető sütiket, melyeket 5-10 perc alatt összekavarunk, majd megsütjük és már ehetjük is.  Bármilyen gyümölccsel variálható, amivel csak el tudjuk képzelni. Nagyon finom!!




A Vanília kerámiák megtalálhatók a webáruházban is az alábbi linken: 


Hozzávalók:
 4 tojás
 25 dkg cukor 
(én 15 dkg cukorral szoktam készíteni, de ha édesen szeretitek, inkább 25 dkg cukrot tegyetek bele)
 1 citrom leve és héja
 1 dl olaj
 30 dkg liszt
 1 csipet só
 1 cs. sütőpor
 1 dl tej
 1 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor + 1 evőkanál tej
 60 dkg gyümölcs






Elkészítés
1. A friss gyümölcsöt megmosom, nagyobb darabokra felvágom. (Ha cseresznyével vagy meggyel készül, akkor eltávolítom a magját, lecsöpögtetem és úgy teszem bele. Vagy ha befőttel készül, akkor lecsöpögtetem a gyümölcsöt.)
2. A tojásokat szétválasztom, a sárgáját a cukorral habosra keverem, belereszelem a citrom héját, majd jöhet hozzá az olaj és a citrom kifacsart leve. Ezután a sütőporral elkevert lisztet + a tejet váltogatva adom hozzá. A tojások fehérjét kemény habbá verem és óvatosan hozzákeverem a lisztes masszához.
3. A massza 3/4-ét egy kivajazott/lisztezett tepsibe egyengetem, a maradék masszában elkavarom a kakaóport és az 1 evőkanál tejet, és kanállal kis halmokat teszek a világos massza tetejére. Rápotyogtatom a gyümölcsöket. Esetleg némelyiket egy kicsit bele is lehet nyomkodni a tésztába.
4. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 15-20 percig sütöm. (Nekem 17 perc alatt megsült, de a sima sütőben valószínűleg több idő lesz, tehát a legmegfelelőbb a tűpróba!!!) 
Ha kihűlt, szeletelve, porcukrozva tálalom.


Az elkészítés fázisai



...és még néhány nyálcsorgató fotó :)







Jó étvágyat!

Forrás: Gerdi süti

2012. július 24., kedd

Kedvenc túrós batyum és variációi

Van már egy nagyon finom túrós batyu recept a blogomon. Sok éve aszerint sütöm a túrós batyut, és nem szeretném továbbra sem háttérbe szorítani, mert jól bevált recept. De mivel a mostani recept nagyon megtetszett a Péksütemények és házi kenyerek című könyvemben, úgy gondoltam kipróbálom. Megérte. Amikor dagasztottam be a tésztáját, már akkor annyira kellemes illat volt a konyhában a citromhéj és rum/aroma keverékétől, sütés közben pedig még jobban illatozott tőle a konyha. A töltelék pedig olyan finom ízletes. Sikerült eljutnom odáig, hogy a két túrós batyu recept között képtelen leszek dönteni... Persze van rá megoldás: váltakozva fogom megsütni - a családom úgyis nagy rajongója a túrós batyunak, főleg a kisfiam. :)

A tölteléket kedvünk szerint variálhatjuk: lehet sima túrós, vagy túrós-mazsolás. De ha kivonjuk a töltelék kellékei közül a mazsolát és teszünk bele egy friss csokor apróra vágott kaprot, akkor a végeredmény lenyűgöző kapros-túrós lesz. Ha pedig felnyitunk egy üveg kimagozott meggybefőttet, és szórunk pár szem meggyet bele, akkor ízletes meggyes-túrós batyut kapunk - és egy tányér leves után túrós batyut falatozva egy pompás ebédünk vagy vacsoránk lesz. :)




Hozzávalók: (kb. 24 db batyuhoz)
- 60 dkg rétesliszt
- 3 dkg friss élesztő
- 3 dl tej
- 1 mokkáskanál só
- 10 dkg puha vaj
- 6 dkg porcukor
- 2 tojás
- fél citrom reszelt héja (kezeletlen citrom)
- 1 kis kupica rum (Milán miatt én csak egy kávéskanál rumaromát tettem bele az aromája miatt)

A töltelékhez:
- 40 dkg házi túró
- 10 dkg búzadara
- 1 evőkanál vanília-eszencia vagy 2 cs. vaníliás cukor
- kb. 15 dkg kristálycukor (ízlés szerint)
- 2 tojássárgája
- fél citrom reszelt héja (bio citrom)
- 2 evőkanál mazsola, melyet 2 evőkanál tejben áztatok (elhagyható, aki nem szereti a mazsolát)

+ a tetejére 1 tojás, 1 kávéskanál cukor és 1-2 evőkanál tejföl


 Sütés előtt először felvert tojással lekenve,
majd cukros tejföllel. 


Elkészítés:
1. A tésztáját vagy kenyérsütőgépben dagasztom, vagy az élesztőt felfuttatom langyos tejben cukorral, majd ha minden hozzávalóval összedolgoztam egy tálban és simára dagasztottam, akkor egy tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztem.
2. Az áttört túróhoz hozzáadom a búzadarát, a vanília-eszenciát (vagy vaníliás cukrot), kristálycukrot, a reszelt citrom héját, a tojássárgákat és az áztatott mazsolát. Csomómentes krémet keverek belőle.
3. A megkelt tésztát 4 felé veszem, majd mindegyiket egyenként kinyújtom kb. fél centiméter vastagra és 24 db négyzetet vágok.
4. Minden négyzet közepére teszek egy kanál tölteléket, a tészta négy sarkát összefogom, összecsippentem, hogy a batyu ne nyíljon szét és ne folyjon ki a töltelék sütés közben.
5. A batyukat szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsibe (vagy vajjal, liszttel kikent tepsibe) teszem szorosan egymás mellé, hogy már ne tudjanak terebélyesedni, inkább felfelé "nőjenek" sütés közben.
6. Felvert tojással lekenem a tetejét, majd pihentetem még kb. 15 percig. 
1-2 evőkanál tejfölt összekeverek 1 kávéskanál cukorral, és a batyuk tetejét lekenem a cukros tejföllel is.
7. 180 fokos előmelegített légkeveréses sütőben 15-17 perc alatt aranyszínűre sütöm. (sima sütőben is lehet, de abban kb. 30-35 percig kell sütni)
Porcukorral meghintve tálalom.


Jó étvágyat!

2012. július 22., vasárnap

SZEMPILLANTÁS POGÁCSÁK

Állítólag szempillantás alatt elkészül > innen ered a neve a Péksütemények és házi kenyerek című könyvem alapján. Na, ezt azért én nem állítanám... Tény, hogy hamar össze lehet állítani a tésztáját, de azért a szokásos kelesztési időre várni kell. ;-))
Finom, omlós pogácsákról van szó, de semmiképpen ne süssük túl, mert akkor száraz lesz. 
Viszont a családom számára továbbra is a pehelykönnyű burgonyáspogácsám marad a "nambörvan"!! :-)))


Hozzávalók:
- 20 dkg rétesliszt
- 30 dkg fehér liszt
- 20 dkg puha vaj
- 2 dl tejföl
- 3 dkg friss élesztő
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor

+ a tetejére: reszelt trappista sajt, szezámmag, köménymag, lenmag (kinek mi tetszik, vagy akár mind egyszerre, vagy mindegyik pogácsára más-más mag :))


1. A pogácsa hozzávalóit egy tálban összedolgozom, alaposan kidagasztom és 1 óráig kelesztem. (ilyenkor nyáron, amikor nagyon meleg van, akkor hamarabb is megkel - lényeg, hogy duplájára keljen)
Kenyérsütőgépben is lehet dagasztani.
2. Amikor a tészta megkelt, kb. 1-1,5 cm vastagságúra nyújtom, és pogácsa szaggatóval kiszaggatom.
3. Sütőpapíros tepsire teszem, a tetejét lekenem felvert tojással, megszórom reszelt sajttal, illetve a pirított magokkal. Langyos helyen kelni hagyom még 20 percig.
4. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 18-20 perc alatt aranyszínűre sütöm. (nem szabad túl sütni, mert száraz lesz)  

Jó étvágyat! 

2012. július 20., péntek

Túrós-gyümölcsös gyors pite

Kedvünk szerint variálhatjuk gyümölccsel ezt a könnyen és gyorsan elkészíthető túrós-olajos pitét, melynek tésztája nagyon finom szaftos. 5 perc alatt összekeverhető, és már csak a sütés végét kell megvárni...
Én most friss sárgabarackkal és az idei meggybefőttel készítettem. Annyira finom!!




Hozzávalók: (kb. 23-25 cm átmérőjű piteformához, vagy kb. 15x25 cm-es tepsihez)
- 3 tojás
- 5-6 evőkanál kristálycukor
- 1 kisebb citrom héja (ha lehet, akkor kezeletlen citrom)
- 3 evőkanál túró
- 3 evőkanál kefir (ennek híján lehet 3 evőkanál hígabb tejföl is)
- 2-3 evőkanál olaj
- 4-5 púpos evőkanál liszt
- negyed cs. sütőpor (3-4 g)
- 4-5 evőkanál gyümölcs

 



Elkészítés:
1. 2 evőkanálnyi meggybefőttet lecsöpögtetek, a sárgabarackot megmosom, meghámozom, nagyobb darabokra felkockázom (a sárgabarack kb. 3 evőkanálnyi). A citromot forró vízben alaposan megmosom, lereszelem a héját.
2. A formát kikenem vajjal, megszórom enyhén liszttel, a sütőt előmelegítem 180 fokra.
3. A tojásokat a cukorral és az olajjal jól kikavarom, amilyen habosra csak lehet. Hozzáadom a kefirt, reszelt citromhéjat, túrót - ezekkel is összekeverem, majd hozzáadom folyamatosan a sütőporral elkevert lisztet > összekeverem.
4. A masszát a sütőformába öntöm, gyümölccsel megszórom a tetejét, és az előmelegített 180 fokos sütőben 15-17 percig sütöm. (de a legjobb a tűpróba - ha nem ragad a tűre a tészta, akkor megsült)
Amikor kihűlt, enyhén megporcukrozom és szeletelve tálalom.


Jó étvágyat!

2012. július 18., szerda

A pásztorok étele: öhön

Gondolom mindenki ismeri ezt a tésztából és krumpliból készülő, paprikával és szalonnával ízesítő pásztorételt. Az ország különböző részein más-más névvel illetik > elkészítési módjuk is kisebb-nagyobb mértékben eltérhet. Valahol slambucnak hívják, de az Én családom mindig öhönnek ismerte, így hívjuk. Hajdú-Bihar megyei étel, valószínűleg a Hortobágyon készítették először, és a legenda szerint az öhön név is innen származik... a pásztortól kérdezték, hogy ízlik-e neki ez az étel, de annyira forró volt, hogy csak annyit tudott mondani: "ühüm" > innen jutottunk el az öhön nevéig. :)) Ezt az ételt mindig bográcsban készítik - ha nem bográcsban készül, akkor nem nevezhető öhönnek/slambucnak. 

Mi is bográcsban készítettük, vagyis ezt kivételesen a férjem készítette. :) Az ilyen régies jellegű népi ételeket Ő szereti főzni. Nagyon jól és nagyon finoman főz, bár a főzés számára tényleg csak hobbi. Évente 3-4 alkalommal "erős vágyat érez" a főzés iránt, és ilyenkor mindig a bográcsozásban teljesíti ki ezt a vágyakozását. :)) 
Bevallom, Én nem vagyok öhön párti - bár szó nélkül eszem belőle egy keveset - viszont a családom összes tagja rajong ezért az ételért > kisfiammal az élen. Ti szeretitek?




Hozzávalók:
- kb. 15 dkg füstölt szalonna
- 25 dkg lebbencs
- kb. 50 dkg burgonya
- 1 paprika
- 2 paradicsom
- 2 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só, őrölt bors, őrölt paprika ízlés szerint




A receptet úgy írom le, ahogy a férjem szokta készíteni:
1. A kockára vágott füstölt szalonnát megpirítja, és a keletkezett zsiradékban a megmosott/megtisztított és apróra vágott hagymát üvegesre párolja. Majd hozzá adja a megmosott és nagyobb darabokra vágott paradicsomot és paprikát, fokhagymát is. 
Ha a paradicsom jó leves, akkor nem kell alá víz, de amennyiben szükséges, pici vizet önt alá. 
2. Amikor ezek megpuhultak, hozzáadja a meghámozott/megmosott és kockára vágott burgonyát, majd ízesíti (só, őrölt bors, őrölt paprika ízlés szerint), és felönti annyi vízzel, hogy épp ellepje a burgonyát. 
3. Amikor félig megfőtt a krumpli, beleteszi a lebbencs tésztát, és felforralás után lassú tűzön addig főzi, amíg a krumpli és a tészta megpuhul és az egész levet felissza. 
Arra vigyázni kell, hogy amikor már a tészta is benne van a bográcsban, akkor már nem szabad kavargatni, csak a bogrács forgatásával lehet forgatni - vagyis a bográcsot két kézbe véve (természetesen konyhakesztyűvel:) dobáljuk picit a krumplis tésztát a bográcsban. :))


Jó étvágyat!

2012. július 17., kedd

Lemezes linzer

Egyszerű, mégis nagyon mutatós sütemény és mindehhez csak kevés hozzávaló szükséges. Mivel zsírral készül, nagyon omlós, porhanyós és finom! A kisfiam linzer tészta rajongó, ez a sütemény az Ő nagy kedvence. :) 
A recept Anyukám régi süteményes könyvéből származik ...és persze az Ő lekvárjával készült, amit idén nyáron főzött.




Hozzávalók:  
kb. 20-20 cm-es tepsihez
 1 tojássárgája
 15 dkg zsír
 10 dkg porcukor
 1 közepes citrom (kezeletlen)
 40 dkg liszt
 fél cs. sütőpor (6 g)
 kevés tej
 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor

+ bármilyen ízű süthető lekvár



Elkészítés: 
1. A tojássárgáját a zsírral, porcukorral és a megmosott/reszelt citrom héjával habosra kavarjuk.
2. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és annyi tejjel összegyúrjuk, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. 3 részre osztjuk, 2 részbe belegyúrjuk a kakaóport.
3. Az egyik kakaós tésztát kinyújtjuk, enyhén vajazott/lisztezett tepsibe helyezzük a nyújtófa segítségével (pici tepsibe: kb. 20x20 cm-es), megkenjük ízlés szerint lekvárral (szerintem ne sajnáljuk belőle). Kinyújtjuk a világos tésztát is, ráhelyezzük a lekvárral megkent tésztára és a világos tésztát is megkenjük lekvárral. Végül kinyújtjuk a másik kakaós tésztát, és az előző tészta tetejére tesszük
4. 180 fokon kb. 20 percig sütjük (én légkeverésesben szoktam, de lehet hagyományos sütőben is nyugodtan). A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet. 
5. Ha kihűlt, meghintjük a tetejét pici porcukorral - csak, hogy mutatósabb legyen - és szeletelve tálaljuk.




Jó étvágyat!

2012. július 15., vasárnap

Rozsos kenyérfalatkák sajttal és baconnel töltve

Egy pohárka tokaji bor mellé nagyon jól esik pár falatka ebből a rozsos finomságból (még akkor is, ha én nem iszom alkoholt :)).
Milán imádja ezt a rozsos kenyérfalatkát > persze Ő nem bort kortyol hozzá, hanem kakaót vagy tejecskét. :))

Kisokos
A rozs a búza után a legfontosabb gabonafélénk. A rozslisztet leginkább kenyérsütéshez használjuk. Vitalizáló, immunerősítő hatású, növeli a fizikai erőnlétet. Gazdag B-vitaminokban, kalciumokban, magnéziumban, nitrogénben és foszforban. Alacsony sikértartalma miatt célszerű más lisztekkel keverni. 



 
Hozzávalók a tésztához: (kb. 20 db-hoz)
- 30 dkg fehér liszt
- 20 dkg rozsliszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 0,5 dl langyos víz 
- 3,5-4 dl kefir
- 2 tojássárgája
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál cukor
- 1 kávéskanál szódabikarbóna

A töltelékhez:
- 2-3 evőkanálnyi puha vaj
- 25 dkg reszelt trappista sajt
- 25 dkg kockázott bacon (vagy császárszalonnát is kockázhatunk bele)

+ a tetejére pirított tök- és szezámmag




Elkészítés:
1. Az élesztőt a langyos tejben, csipet cukorral felfuttatom, majd a többi hozzávalóval összedolgozom és dagasztom a tésztát. (a kefirt adom hozzá utoljára, először csak 3 dl, majd fokozatosan, amennyi még hiányzik ahhoz, hogy nagyon lágy tésztát kapjak)
De a kenyérsütőgépben is lehet dagasztani.
Langyos helyen kelesztőtálban, vagy egy tálban tiszta konyharuhával letakarva 1 órán át kelesztem.
2. A megkelt tésztát lazán átgyúrom, ketté veszem, és mindkettőt (külön-külön) enyhén lisztezett deszkán vékonyra kinyújtom.
3. Megkenem a puha vajjal a tészta felületét, a reszelt sajtot rászórom egyenletesen, erre rászórom a bacon kockákat. 
4. A tésztát feltekerem úgy, mint a bejglit vagy mint a piskótatekercset, majd éles késsel kb. 4-5 cm-ként feldarabolom.
5. Sütőpapíros (vagy vajjal kikent/lisztezett) tepsibe teszem, a tetejét lekenem a tojásfehérjével, szórok rá tökmagot és szezámmagot, és kelesztem még a tepsiben is kb. 15 percig. 
6. 180 fokon légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütöm. (sima sütőben is lehet, de abban valószínű, hogy picit magasabb hőfokon és a sütési idő hosszabb lesz)
7. A megsült tésztát még 5 percig a tepsiben hagyom, tiszta konyharuhával letakarom, hogy jól átpuhuljon, majd rácsra vagy fatáblára teszem és hagyom kihűlni.


Jó étvágyat!
 

2012. július 12., csütörtök

Lusta asszony rétese - bármilyen gyümölccsel

Évekkel ezelőtt figyeltem fel erre a süteményre még a Vacsoracsata egyik tv műsorában...
Bár voltak fenntartásaim a sütivel kapcsolatban, mert olyan furcsa volt számomra, hogy mindent csak úgy beleszórunk a tepsibe, és végül tényleg finom süteményt kapunk...?? Azóta sok helyen láttam már elkészítve, és mindannyian csak jót írtak/mondtak róla, így hát belevágtam én is. 
Sütés közben annyira kellemes illatokat éreztem, ekkor már megnyugodtam, hogy ez csakis finom lehet. Amikor megsült, már forrón szeleteltem magamnak, nem bírtam tovább várni, túl kíváncsi voltam. Jaj, nagyon-nagyon ízlik!! A túrótól és a gyümölcstől kicsit szaftos - ez jó, mert nem szeretem a száraz sütiket. Fél tepsivel megettem, a másik felével pedig a férjem. :) Még jó, hogy Milán nem szereti a gyümölcsös sütiket, Ő friss gyümölcs rajongó, úgyhogy süti helyett Ő az almát rágta. 
A szüleimnek kóstolóba csak 3 szeletet tudtam vinni, pedig általában hozzájuk viszem mindig a süteményeim 3/4-ét, magunknak pedig csak pár szeletet hagyok itthon, hogy kevesebb legyen a kísértés. :)
Bármilyen gyümölccsel készíthetjük: én már sárgabarackkal is elkészítettem, most pedig almával.





Hozzávalók:  (kb. 20x30 cm-es tepsihez)
- 20 dkg gyümölcs
- 25 dkg túró
- 20 dkg liszt
- fél cs. sütőpor (kb. 6 g)
- 10 dkg porcukor
- 12 dkg vaj
- 2 tojás
- 1,2  dl tej
- 1 cs. vaníliás cukor 
- csipet só




Elkészítés:
1. A vaj felével vastagon kikenem a tepsit.
2. A lisztet összeszitálom a porcukorral, belekeverem a sütőport, a csipet sót, és az egyveleg felét a tepsibe szórom egyenletesen.  
3. A túrót rámorzsolom a lisztes keverékre. Erre rászórom egyenletesen a kisebb darabokra vágott gyümölcsöt (melyet persze előtte megmostam, héját levettem). Majd a maradék lisztes egyveleget ráhintem a gyümölcsre. 
4. A tojásokat felverem, összekeverem a tejjel, vaníliás cukorral és a maradék, megolvasztott langyos vajjal, és ezt a "cuccot" ráöntöm a sütemény tetejére.
5. Fél órát állni hagyom, majd 200 fokon kb. 30-35 percig sütöm (én légkeveréses sütőben szoktam az ilyen sütiket is, de lehet sima sütőben is sütni). 
Kihűlve, enyhén porcukrozva, szeletelve tálalom. 


Jó étvágyat!


Forrás: aktiv.energia magazin

2012. július 8., vasárnap

Majoránnás burgonyakrémleves pirított baconnel

A családom krémleves rajongó (Milán különösen) - ezt már többször is írtam - emiatt nálunk gyakran készülnek különböző krémlevesek. Nem csak finomak és kiadósak, de általában még egészségesek is. Ráadásul kímélik a pocakot. :) Nem beszélve arról, hogy egyszerűen és gyorsan elkészíthetők. (mennyi pozitívum szól a krémlevesek mellett :)
Ezt a burgonyakrémlevest egy 12 éves Tina konyha újságban találtam, pár éve elkészítettem, azóta ez is a kedvencünk lett. A pirított baconnal nagyon finom! A kertünkben termett új burgonyával, új hagymával és az új zsenge sárgarépával pedig finomabb. :)

Hozzávalók: 4 személyre

- 50 dkg burgonya
- 1 közepes sárgarépa
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 4 szelet bacon
- 1 evőkanál olaj
- 3/4 liter zöldség- vagy húsleves (ha nincs, akkor kockából is jó)
- 1 teáskanál szárított, morzsolt majoránna
- fél dl főzőtejszín
- só, bors ízlés szerint




Elkészítés:
1. A meghámozott és megmosott burgonyát, illetve sárgarépát felkockázom. A vöröshagymát is megpucolom, megmosom, és apró kockákra vágom. A baconszeleteket kisebb darabokra vágom, majd egy lábasban, a felforrósított olajon ropogósra sütöm és kiveszem egy kistányérra. 
2. A burgonyát, a sárgarépát és a vöröshagymát a visszamaradt forró olajon megpárolom 1-2 perc alatt, majd felöntöm a zöldséglevessel (vagy 3/4 liter vízben főzünk 1 leveskockából alapot és azzal öntjük fel). Beleszórom a szárított majoránnát, sózom, borsozom, és fedő alatt 20-25 percig főzöm.
3. Ha megpuhultak a zöldségek, akkor a levesből kiveszek egy szedőkanállal, a tejszínnel simára keverem, majd az egészet a leveshez adom, összekeverem és összeforralom.
4. A levesből pár burgonya- és répakockát ki szoktam szedni egy kistányérra (ezt amolyan levesbetétnek szánom, de nem mindig :)), a többit pedig összeturmixolom, majd visszateszem az előbb kiszedett répát és burgonyát. 
Szükség esetén még utánaízesítem sóval, borssal, majd a pirított baconnal tálalom.


Jó étvágyat!

2012. július 6., péntek

Csokoládés-málnás-barackos pite

NYÁR! Ez az az időszak, amikor gyümölcsös sütemény minden mennyiségben! Legalábbis nálunk igen! Persze mindenféle süteményt sütök nyáron is, de mivel rengeteg gyümölcs terem a kertünkben, emiatt most főként a gyümölcsös süti áll első helyen.
Az aktuális gyümölcsünk a málna, ezért ilyen süteményben gondolkodtam. De egy picit "megfűszereztem" Boci csokoládéval is, no és egy kis őszibarackkal. A végeredmény finomságos lett! (...és Anyukám házi tojásának köszönhetően nagyon szép sárga. :)




Hozzávalók: 20x30 cm-es tepsihez
- 12,5 dkg puha vaj vagy margarin
- 20 dkg kristálycukor
- 6 tojás
- 1 cs. vaníliás cukor
- csipetnyi só
- 1 közepes citrom reszelt héja (ha lehet, akkor kezeletlen citrom)
- 18 dkg rétesliszt
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 10 dkg étcsokoládé
- 15-20 dkg málna
- 1-2 nagyobb őszibarack




Elkészítés: 
1. A csokit apróra felkockázom. 
A málnát és az őszibarackot megmosom, valamint a barackot meghámozom és apróra kockázom.
2. A vajat a tojások sárgájával, a cukorral, a vaníliás cukorral, a sóval és a reszelt citrom héjjal krémesre/habosra keverem. (reszelés előtt a citromot forró vízben alaposan megmosom!!)
3. A tojások fehérjét félig felverem, hozzáadom a szódabikarbónát és kemény habbá verem.
4. A lisztet apránként folyamatosan hozzákeverem a vajas tojásos masszához, majd óvatosan hozzákeverem a felvert tojáshabot. 
Végül beleforgatom a csokidarabokat is. 
5. A tésztát vajjal kikent, lisztezett tepsibe simítom, és elosztom a tetején a málnákat és őszibarackot. 
6. Előmelegített 150 fokos légkeveréses sütőben 30 perc alatt megsütöm. (ha sima sütőben sül, előfordulhat, hogy pár perccel tovább tart a sütési folyamat)
Ha teljesen kihűlt a sütemény, akkor porcukrot és reszelt csokoládét szórok rá, és felszeletelve tálalom.



Jó étvágyat!
 

2012. július 2., hétfő

Tejfölös rakott keksz

A forró vasárnapra egy sütés nélküli "süteményt" szerettem volna készíteni. Bár van klíma a házban (épp a konyhámban), emiatt akár süthettem is volna, de ezt a hétvégét nem akartam a tűzhely mellett tölteni, inkább a családommal lubickoltam az udvaron :), ezért kerestem egy pillanatok alatt "összedobható" desszertet. Először kicsit idegenkedtem tőle... lehet-e majd szeletelni, nem fog-e szétcsúszni, nagyon fog-e tocsogni... Bevallom, sokkal jobban szeretem az olyan süteményeket, melyeket sütni kell, de néha bizony jól jönnek ilyen sütés nélküli változatok is. Nem bántam meg, hogy elkészítettem ezt a tejfölös kekszet! Egyszerű, pillanatok alatt összeállítható, és mivel hűtőben kell tárolni, fogyasztása közben olyan kellemesen hűsíti az embert.
A szüleimnek, tesómnak, nagynénémnek, unokatesómnak nagyon ízlett (egyszóval az egész családnak :), el sem akarták hinni, hogy kekszből van. 


Hozzávalók: 
20x30 cm-es tepsihez vagy tálhoz 
 50 dkg négyzet alakú háztartási keksz
 2 doboz 375 g-os tejföl
 2 csomag vaníliás cukor
 6 evőkanál kristálycukor
 1 közepes citrom reszelt héja (kezeletlen vagy bio citrom)




Elkészítés:
1. A cukrokat a tejföllel összekeverem addig, míg a cukor elolvad a tejfölben. A citromot forró vízben megmosom, megtörlöm, és a héját belereszelem a tejfölös masszába. Összekeverem.
2. A tepsibe lerakok egy sor kekszet, erre rásimítom a tejfölös masszát, erre ismét egy sor keksz (ha lehet, akkor pontosan teszem rá az előző kekszekre), majd tejföl, ismét keksz és a tetejére tejföl. 
Érdemes a kekszek között nem sajnálni a tejfölös masszát, mert a keksz eléggé be fogja szívni a tejfölös krémet, és akkor nem marad semmi közte. 
3. A tepsit lefedem folpackkal, és egy éjszakára hűtőbe teszem, nem "piszkálom", hagyom, hogy jól átpuhuljanak a kekszek.
4. Másnap nagyon szépen és könnyen szeletelhető, nem tocsog, nem csúszik szét! Lehet akkora négyzetekre szeletelni, amekkora a keksz mérete.




Jó étvágyat!