2012. június 28., csütörtök

Sajtos háromszögek avagy sajtos tekercs

A dagasztás után olyan jó lágy, kellemes tapintású tésztát kaptam, hogy öröm volt vele dolgozni - sütés után pedig egy könnyű és nagyon finom sajtos csemege lett a végeredmény.
Klassz reggeli lett belőle egy csupor tej mellett. :) A férjemnek annyira ízlett, hogy csomagolt magának párat, "munka közben jó lesz falatozni" felkiáltással. :) Én pedig vittem belőle a szüleimnek (a szomszéd utcában laknak és a sütemények felét mindig átviszem hozzájuk). Menet közben néhány  szomszédot is megkínáltam, akivel összetalálkoztam. Kóstolás után mindenki kérte a receptet. Íme:




Hozzávalók: 
kb. 40 darabhoz
 80 dkg liszt
 5 dl langyos tej
 5 dkg élesztő
 1,5 dl olaj
 1 evőkanál só

A töltelékhez:
 2 tojássárgája
 18 dkg puha vaj (esetleg margarin)
10 dkg reszelt füstölt sajt
 csipet só
 pici őrölt bors
 pici őrölt szerecsendió 
(ez elhagyható, de ha teszünk bele, akkor csak óvatosan, mert a szerecsendió erős aromájú, viszont pikáns ízt ad a hozzá illő ételeknek) 

A tetejére:
 1 tojás felverve
 10 dkg reszelt trappista sajt




A receptet a Csábító házi sütemények című
könyvemben találtam,
ahol sajtos háromszögek néven szerepel.
Bal oldalon az általam készített látható,
jobb oldalon a könyvben szereplő.


Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgépbe pakoltam a következők szerint: az átszitált lisztet összekevertem a sóval, az olajat és 4 dl tejet beleöntöttem a gép üstjébe, ráöntöttem a lisztet, melynek közepébe pici mélyedést csináltam, ebbe morzsoltam az élesztőt, melyre ráöntöttem a maradék 1 dl tejet, aztán elindítottam a "futtatás", dagasztás programot. Amikor végzett a gép a dagasztással, akkor a kikapcsolt gépben hagytam a tésztát 20 percig.
Ha nincs kenyérsütőgépünk, akkor a szokásos eljárással készítjük a kelt tésztát: az élesztőt picit tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval összekeverjük, és jól kidolgozzuk a tésztát - 20 percig pihen.  
2. A töltelékhez a tojássárgákat elkeverem a vajjal, a reszelt füstölt sajttal, és ízlés szerint fűszerezem.
3. Négy cipóra formálom a tésztát, majd egyenként kinyújtom téglalap alakúra kb. 5 mm vastagra (egy nagy tepsi nagyságúra), és egyenletesen megkenem a töltelékkel. Ezután feltekerem, mint a bejglit, és háromszög alakban ferdén felszeletelem.




4. Sütőpapíros tepsire teszem, itt még pihenhetnek kb. 20 percet, majd lekenem a tetejét a felvert tojással, megszórom reszelt sajttal, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben világosra sütöm kb. 15 percig. (sima sütőben is lehet, légkeveréses programom nagyon puha marad a tészta) Érdemes világosra sütni, hogy ne ropogós legyen, hanem finom puha.
A tepsiből kivéve egy fa táblára teszem, tiszta konyharuhával letakarom 5-10 percre.




Jó étvágyat!

2012. június 27., szerda

Barackos pite - Nigella receptje alapján

Nigellánál láttam régebben ezt a pitét, annyi különbséggel, hogy Ő körte befőttel készítette, Én pedig őszibarack befőttel - de lehet sárgabarackkal is, és nem csak befőttel, hanem szezonban friss gyümölccsel is  - olyan gyümölcsből, amely már szép érett. 
Könnyű, laza gyümölcsös süteményről van szó, és ennek a sütinek még az az előnye, hogy csak egy keverőtál kell az elkészítéséhez - egyszóval nem vonzza a mosatlant - emiatt is imádom! ;-) 




Hozzávalók: (25 cm átmérőjű piteformához)
- körte vagy barack befőtt félbe vágva mag nélkül (vagy friss érett gyümölcs megmosva/félbevágva)
- 13 dkg liszt
- 13 dkg kristálycukor
- fél cs. sütőpor (6 g)
- negyed teáskanál szódabikarbóna
- 15 dkg puha vaj
- 2 egész tojás
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor




 




1. A piteformát kivajazom és enyhén lisztezem. A barack befőttet leszűröm (lecsöpögtetem a levét) és a formába teszem úgy, hogy a vágott felülete legyen alul.
2. A lisztet összekeverem a sütőporral és a szódabikarbónával.
3. A vajat a cukorral és a tojásokkal habosra kavarom (kavarom-keverem :)), majd folyamatosan hozzáadom a lisztes keveréket is, és alaposan összekeverem. A tésztamasszát a gyümölcs köré egyengetem.
4. Előmelegített sütőben 220 fokon légkeveréses sütőben 20 percig sütöm. (lehet sima sütőben is) Kb. a sütési idő felénél, amikor a süti teteje már szép barna, akkor letakarom egy alufóliával, hogy ne égjen meg a teteje, de belül még süljön. 
Porcukrozva tálalom. 
(Lehet langyosan is fogyasztani, de én az ilyen sütiket teljesen kihűlve szeretem, mert akkor már nem lehet érezni rajta a sütőport.)








Jó étvágyat!

2012. június 25., hétfő

Meggykrémleves + esti séta :)

A kertünkben beérett a meggy is, így most meggyes receptekkel jövök. :)
Ez a kellemes színű meggyleves nem csak nagyon finom, de hidegen frissítő hatású is, felüdülést ad a melegben, és ha úgy vesszük: egy jó kis desszert. :)
Imádom a meggylevest, több tányérral is képes vagyok enni belőle egymás után - a kánikulában a férjem is szívesebben fogyaszt ilyen jellegű leveseket, Milán viszont nem nagyon rajong a meggylevesért, de legalább frissen imádja ezt a savanyú gyümölcsöt, minden nap kéri, és még csak a száját sem húzza el - úgy eszi a meggyet, mint más az édes cseresznyét. :)



 


Hozzávalók:
- kb. 40 dkg kimagozott meggy
- 12 dkg kristálycukor (vagy 10 dkg fruktóz)
- csipet fahéjpor
- 2 db szegfűszeg
- fél citrom leve és reszelt héja (közepes nagyságú és kezeletlen citrom)
- csipet só
- 2 evőkanál vanília ízű pudingpor
- 3 dl tejszín




1. Felforralok 1 liter vizet, majd beleteszem a megmosott/kimagozott meggyet, a sót, a cukrot, a fűszereket, valamint a fél citrom levét és héját. Hagyom ismét felforrni.
2. Közben a tejszínt simára keverem a pudingporral.
3. Amikor a leves felforrt, akkor pár evőkanállal kiveszek belőle és összekeverem a pudingporos tejszínnel, majd lehúzom a levest a lángról, gyorsan elkeverem benne a tejszínes "cuccot". Megint összeforralom a levest. 
4. Így is lehet fogyasztani, de én néha meggykrémlevest csinálok belőle (most is). Kivettem pár szem meggyet a levesből, a többit pedig botmixerrel összeturmixoltam, majd visszatettem a néhány szem meggyet levesbe.
Ez a leves hidegen és melegen egyaránt fogyasztható. 

Kisokos
A meggy nagyon gazdag vitaminokban! Tartalmaz A-, B1-, B2-, illetve C-vitamint, valamint ásványi anyagokat, köztük kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat és cinket. A meggylé kiváló a visszérproblémákra, de enyhítik az ízületi megbetegedések okozta fájdalmakat, sőt a fejfájást is. Nem csak vértisztító hatású, de a meggyben a kalcium, a kálium és a magnézium együtt dolgoznak a szívizom megerősítésén és a szabályos szívverés helyreállításán. 
Ha valakinek emésztési problémái vannak, a savas meggy fogyasztása serkentőleg hathat az emésztésre is.  




Forrás: Hemangi Dasi - A  kerttől a konyháig

Jó étvágyat!



Szinte minden este sétálunk 1-2-3 km-t Milán, Apa és Én -
a Tisza-parton, töltésen, erdőben...
(mikor mennyihez van kedvünk, időnk -
és attól függ, hogy Milán mennyire van elfáradva).
A fotók kb. 2 hete készültek,
amikor hűvösebb esték voltak. 

Séta közben Milán mindig előttünk szaladgál le s fel, 
de egyszer csak azt vettük észre, hogy Milán eltűnt.
Hátrafordultunk és ezt láttuk.  
Elfáradt, pihen. :o)


  
 
"Repcsit" nézünk... :-)


...és ezeket látjuk séta közben.
Azt viszont sajnálom, hogy a fotók nézegetése közben
nem lehet hallani a madárcsicsergéseket,
melyeket Mi hallunk séta közben.






A töltésen sétálva...
- és picit már sötétedik.


Naplemente



Szép hetet kívánok! :)


2012. június 23., szombat

Kavart meggyes pite

Nagy kedvencem ez a sütemény! Gyerekkoromban Anyukám szinte minden héten megsütötte, és annyit ettem belőle, hogy mindig rám kellett szólnia, ne egyek belőle olyan sokat, mert beteg leszek. Az Ő receptje szerint sütöm azóta én is, mert így vált be a családnak. Nemcsak enni szeretem, hanem készíteni is, hiszen pár perc alatt ki lehet keverni a tésztáját egy tálban, beleegyengetni egy tepsibe, potyogtatni pár szem meggyet rá és már sülhet is.  Nyáron friss meggyel, télen meggybefőttel készíthető.
3-4 évvel ezelőtt a barátnőmnek is odaadtam a családi receptet - azóta az Ő kedvencük is ez a meggyes pite. Igaz B.csek? Erősíts meg! :-)))




Hozzávalók: 
 kb. 35x20 cm-es tepsihez
 15 dkg puha vaj
 5 dkg margarin
 15 dkg kristálycukor
 150 g tejföl 
 4 db tojás
 40 dkg liszt
 1 cs. sütőpor (12 g-os)
 1 dl tej

 kb. 15 dkg meggy
 1 evőkanál k.cukor
 1 teáskanál zsemlemorzsa




Elkészítés:
1. A meggyet megmosom, kimagozom és összekeverem a cukorral és zsemlemorzsával.
2. A lisztet elkeverem a sütőporral.
3. A tojásokat a cukorral, vajjal és margarinnal habosra keverem, majd hozzákeverem a tejfölt és tejet is, aztán fokozatosan hozzáadom a sütőporos lisztet is és jól összekeverem.
4. Kivajazott/lisztezett tepsibe egyengetem a tésztát, majd rápotyogtatom a meggyet a tetejére, és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben 25 percig sütöm (a tepsi a sütő közepén van - nem felül, nem alul, hanem középen). A sütési idő csak tájékoztató jellegű, végezzünk tűpróbát! Természetesen hagyományos sütőben is süthető.
5. Porcukorral megszórva, szeletelve tálalom.

Tipp: 
Langyosan is lehet szeletelni és tálalni, de nekem leginkább úgy ízlik, ha már teljesen kihűlt. 



Jó étvágyat! 

2012. június 20., szerda

Csokis pöfeteg - egy csupa csokis finomság :)

Csupa csokoládé, kívül enyhén roppanós, belül omlós, és nagyon-nagyon finom!!

Ritkán tör rám az a vágy, hogy kekszet szeretnék enni. De ezzel a csokis pöfeteggel hónapok óta szemezek a Csábító házi sütemények című könyvemben > most jött el az idő, hogy elkészítsem. Nagyon kellemesen csalódtam benne - olyannyira, hogy ettem egyiket a másikat után, és nem bírtam ellenállni neki, nem bírtam abbahagyni az evést - azt is írhatnám, hogy 'degeszre' ettem magam csokis pöfeteggel. :) Ráadásul roppant egyszerű elkészíteni. A könyv receptje szerint amikor összeállítjuk a tésztát, fél napra a hűtőbe tesszük, de én tegnap este fél 9-kor kevertem össze a tésztát 5 perc alatt, éjszakára betettem a hűtőbe és ma reggeli után sütöttem meg. Milánnak lett egy kiváló tízóraija.  ...mert ugye mondanom sem kell, hogy Milánnak és a férjemnek is nagyon ízlett, és mindenkinek, aki megérkezte kóstolni.  Fel is vettem a "gyakran elkészítendő" listámra, merthogy ez nálunk sokszor elő fog fordulni az egyszerűsége és finomsága miatt.




Hozzávalók:
 10 dkg puha vaj
 20 dkg kristálycukor
- 2 tojás
 20 dkg étcsokoládé (pl. a Boci vagy hasonló minőségű)
 fél kávéskanál fahéj
 2 evőkanál tej
 1 cs. vaníliás cukor
  fél cs. sütőpor
 25 dkg finomliszt

+ a hempergetéshez porcukor


 Ilyen lett nálam...


...és így néz ki a könyvben


Elkészítés:
1. A vajat, a cukrot és a tojásokat habosra keverem - közben a csokoládét gőz fölött megolvasztom, majd a vajas keverékhez adom. Belevegyítem a fahéjat, a tejet és a vaníliás cukrot, végül a sütőporral elkevert lisztet. Az így kapott tésztát folpackba teszem, és egy fél napra a hűtőbe teszem (vagy egy éjszakára). 
2. Pár óra után (vagy másnap) egyforma darabokat vágok le belőle, gombócokká formázom, és jól meghempergetem porcukorban. 
3. Sütőpapíros tepsibe teszem (egymástól picit távolabb, mert sütés közben terülnek és pöffednek :), és előmelegített légkeveréses sütőben 170 fokon 10-12 percig sütöm (maximum 12 percig, attól tovább ne!). (persze sima sütőben is lehet sütni)




Jó étvágyat!

2012. június 18., hétfő

Epres malpura

Ínycsiklandó édesség, amely apró fánkocskákat takar friss gyümölcsből készült joghurtban.
Bármilyen gyümölcsből elkészíthető, a gyerekek nagy kedvence > legalábbis Milán rajong ezért a kis desszertért, vagy most a nagy melegben írhatom úgy is, hogy hűsítőért. :)
Ez az utolsó epres bejegyzésem az idei nyáron, elfogyott az eper a kertünkben. :( Viszont érik a málnánk, a cseresznyénk, a későbbiekben a fekete eprünk, barackunk, szilvánk... - tehát lesznek még gyümölcsös bejegyzéseim, illetve receptjeim. 

Hozzávalók a fánkocskákhoz:
- 5 dl fehér liszt
- 2 dl porcukor
- 1 kávéskanál sütőpor
- kb. 3 dl tej
- olaj a sütéshez

A gyümölcsjoghurthoz:
- 1,2 dl joghurt
- kb. 1 dl kristálycukor
- 4 dl földieper




Elkészítés:
1. Egy tálban összekeverem a lisztet, a sütőport és a porcukrot. Fokozatosan öntöm hozzá a tejet, miközben simára keverem. Egészen sűrű palacsintatészta állagúnak kell lennie. Negyed órára félreteszem, hogy a tészta pihenjen.
2. Közben egy másik tálban összekeverem a cukrot és a joghurtot. Megmosom és feldarabolom az epret és azt is a joghurthoz adom. 
3. Egy serpenyőben felmelegítem az olajat, a tésztából egy teáskanállal apró fánkocskákat teszek az olajba (annyi fánkocskát teszek sülni a serpenyőbe, amennyi kényelmesen elfér benne). Időnként megforgatom, hogy le ne égjen - aranyszínűre sütöm, végül kiveszem és papírtörlőn lecsöpögtetem. 
4. Ha egy picit kihűltek a fánkok, akkor a gyümölcsjoghurtba forgatom őket. 




Jó étvágyat!

Forrás: A kerttől a konyháig c. könyv

2012. június 17., vasárnap

Kakaós ostoros kalács + Milán és Chester :)

A kakaó krémesen balzsamozza a szájpadlást és hihetetlenül fokozza a boldogsághormonok termelődését. :)
Tegnap reggelire sütöttem ezt a kalácsot, mert Milán nagyon szereti a kakaós "dolgokat" (kakaós palacsinta, kakaós kalács, kakaós csiga... sorolhatnám, de magát a kakaót is, mint "italt"). Tehát Neki készült ez a kalács a 'tejcsi' mellé - no és persze nekünk is, mert Mi is imádjuk ezt a puha tésztájú, csupa kakaós finomságot. :))



Hozzávalók a tésztához:
 70 dkg sima liszt
 5 dkg friss élesztő
 4 dl tej
 csipet só
 6 dkg kristálycukor
 3 tojássárgája
 3 evőkanál étolaj
 5 dkg olvasztott vaj

A kakaós töltelékhez:
 20 dkg puha vaj vagy margarin
 3 csomag vaníliás cukor
 10-15 dkg porcukor (ízlés szerint)
 4 evőkanál kakaópor

+ a tetejére a lekenéshez: egy tojássárgája pici tejjel és csipet cukorral összekeverve


Elkészítés: 
A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgéppel dagasztom ki általában, de ha kézzel dagasztjuk, akkor a következőképpen járunk el.
1. 1 dl langyos tejben felfuttatom az élesztőt egy csipet cukorral, majd összeállítom a liszttel, a maradék tejjel, a kristálycukorral, a 3 tojás sárgájával, az étolajjal és az olvasztott vajjal. Lágy tésztává dagasztom. Kelesztőtálba teszem és kb. 1 óráig kelesztem.
2. Amikor a tészta szépen feljött a kelesztőtálban (azaz duplájára kelt), akkor 6 cipócskára osztom, picit átgyúrom, és konyharuhával letakarva pihentetem lisztezett felületen még 15 percig.
3. Közben elkészítem a kakaós tölteléket: a margarint kikeverem a vaníliás cukorral, porcukorral és kakaóporral.
4. A cipókat egyenként kb. fél cm vastag téglalappá nyújtom és egyenletesen elosztom rajta a tölteléket, majd feltekerem (mint a bejglit vagy piskótatekercset). Majd három-három tekercset összefonok, így két testes ostoros kalácsot kapok.




5. Kivajazott, lisztezett tepsibe helyezem őket sütőpapírral elválasztva, hogy sütés közben ne ragadjanak össze. 
6. A tojássárgás/tejes/cukros "egyveleggel" lekenem a tetejét, majd előmelegített légkeveréses sütőben 190 fokon kb. 40 percig sütöm. Kb. a sütési idő felénél, amikor a kalácsok teteje már szép aranybarnára sült, akkor alufóliával letakarom a tetejét és úgy sütöm tovább, hogy a teteje ne égjen meg, de belül még süljön a tészta.
 Amikor megsült, 5-8 percig még a tepsiben hagyom tiszta konyharuhával letakarva, hogy jól átpuhuljon a tészta, majd lehet fogyasztani melegen, langyosan, kicsit hidegen - ki hogy szereti. 

Férjem az ilyen jellegű kalácsokat nem szép szeletekben szereti enni, hanem letör belőle egy nagy "bucis" részt és úgy falatozza. :) Szerinte ezek a kalácsok így a legfinomabbak.

Recept forrása: Lévai Anita - Péksütemények és házi kenyerek c. könyv

Jó étvágyat!


Milán és Chester Mamáéknál :)
Nagyon jó barátok, imádják egymást, én pedig imádom őket!
Milán állandóan simogatja és ölelgeti Chestert,
Chester pedig nagyon türelmes Milánnal.
A leonbergereket  ajánlják kisgyermekes családokhoz,
mert imádják a gyerekeket,
nagyon jó érzékük van a babákhoz, türelmes és nyugodt kutyusok.


  


Szép vasárnapot!

2012. június 15., péntek

Szamócás kocka

Vagyis epres pite. Eperszezonon kívül nyugodtan lehet más gyümölccsel is készíteni: cseresznyével, meggyel, málnával, szederrel... kinek mi van otthon.
A szüleim kertjében rengeteg földieper van, de a Mi kertünkben a férjem dézsás eprei is bőséggel hozzák a termést, ráadásul még Anyukámék szomszédja is küldött Milánnak egy dobozzal (ezúton is köszönjük szépen Nellike néninek). Nem győzzük megenni a friss epret, pedig Milán imádja, és minden nap igen jól "beeprészik". :) A friss gyümölcsöket nagyon szereti, de a gyümölcsös sütiket kevésbé eszi meg - ami nem baj, jobb, ha frissen eszi a gyümölcsöt. Viszont a sok hűtőben lévő eperből kénytelen voltam sütni egy pitét. Jól tettem! Finom!




Hozzávalók: (kb. 20x30 cm-es tepsihez)
- 40 dkg liszt
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 1 dl tejföl
- 15 dkg porcukor
- 2 tojássárgája
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- kb. 1 dl tej

- 2 evőkanál búzadara (az eper alá, hogy ne ázzon el nagyon a tészta)
- 50-70 dkg eper

+ a tetejére 1 tojás 




Elkészítés:
1. A lisztet összekeverem a porcukorral és a szódabikarbónával, majd elmorzsolom benne a vajat/margarint és a tejfölt. Hozzáadom a tojássárgákat is és annyi tejet, hogy jó gyúrható tésztát kapjak (nem biztos, hogy kell bele az 1 dl tej, ezért ezt fokozatosan adjuk hozzá). 
2. A tésztát két részre osztom (egy nagyobbra és egy kisebb daradbra). A nagyobb darabot kinyújtom, a nyújtófára lazán feltekerve belehelyezem a kivajazott/lisztezett tepsibe, és megszórom a búzacsírával (vagy búzadarával, vagy a zsemlemorzsával). Erre teszem a megmosott és feldarabolt epret ízlés szerint megcukrozva. A kisebb tésztát is kinyújtom és derelye- vagy pizzavágóval kb. 1 cm széles csíkokat vágok, ezeket keresztbe ráhelyezem az eperre. 
A tészta tetejét lekenem felvert tojással (bevallom, én tegnap elfelejtettem lekenni tojással és anélkül tettem be sülni - előfordul ilyesmi is az emberrel, amikor annyira siet és ezer felé gondolkodik :)) - viszont a süti így is finom volt. 
3. Előmelegített 180 fokos sütőben alsó-felső sütéssel kb. 25-30 percig sütöm. (a sütési idő sütőfüggő)
4. Akkor a legfinomabb, ha kihűlt, ezt tapasztaltam ennél a sütinél, úgyhogy kihűlés után négyzetekre szeletelve, porcukorral meghintve tálalom.


Jó étvágyat!

2012. június 13., szerda

Pipimuffin, azaz muffinformában sült fokhagymás csirkemell

Egy nagyon-nagyon finom, egyszerű és gyorsan elkészíthető étellel jövök. Pillanatok alatt összeállítható, aztán zsupsz bele a sütőbe fél órára. Amíg sül, meg lehet teríteni az asztalt, be lehet pakolni a mosatlant a mosogatógépbe vagy kézzel elmosogatni. Képzeljétek én azon ritka ember vagyok, aki imád kézzel mosogatni - pedig gép is van, de azt csak akkor használom, amikor már végképp semmi időm vagy energiám nincs  a mosatlanhoz. 
A recept Tünditől származik - csak egy nagyon picikét variáltam rajta. Köszi Tündi, szuper recept. :)




Hozzávalók: 
12 db-os muffinformához
 3 db csirkemell
 3 db tojás
 2 evőkanál kukoricaliszt
 10 dkg reszelt sajt
 só, bors ízlés szerint
 2 kávéskanál ételízesítő
 2 nagyobb gerezd fokhagyma (vagy 3 kicsi)
 12 szelet bacon




  
Elkészítés:
1. A muffinformát kivajazom (picit a széleit is, hogy sütés közben ne ragadjon bele), a bacon szeleteket középen kettévágom, az egyiket belehelyezem a formába, a másikat pedig rá keresztbe.
2. A csirkemellet megmosom, apró kockákra vágom.
3. A tojásokat felverem, belekeverem a lisztet, kb. 3-4 dkg reszelt sajtot, a zúzott fokhagymát + a só, bors és ételízesítő, majd a csirkemellet is hozzákeverem. 
4. Ezt a masszát belekanalazom elosztva a muffinformába, majd a maradék reszelt sajtot rászórom a tetejére. 
5. Előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon 30 perc alatt megsütöm. (Hagyományos sütőben is készíthető - a sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.)

6. Párolt rizzsel tálalom.
 





Jó étvágyat!


Tünde receptje alapján