2012. május 30., szerda

Kígyórétes túrós-kapros és meggyes töltelékkel - Tokaji 'kiruccanás' :)


Hónapok óta nézegettem a Horváth Ilona szakácskönyvemben, vasárnap végre sort kerítettem rá. Nagyon finom omlós kelt tésztáról van szó, a tölteléket pedig kedvünk szerint variálhatjuk, amit épp találunk a hűtőben/kamrában.
Egyébként a süti neve "csalóka"... kígyórétes: valójában nem rétestésztáról van szó, hiszen kelt tésztából készül. 




Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 5 dkg zsír
- 1 egész tojás
- 1 tojássárgája
- 2 evőkanál cukor
- 2 dkg élesztő
- kb. 1 dl langyos tej
- csipet só

A kapros-túrós töltelékhez:
- 50 dkg túró áttörve
- 2 tojás
- 3 dkg puha vaj
- 4 evőkanál cukor (Mi nem szeretünk semmit túl édesen, de ha valaki édesebben szereti a tölteléket, akkor nyugodtan tehet bele 5 kanál cukrot is)
- ha a túró nem elég száraz, akkor 1 evőkanál búzadara

A meggyes töltelékhez:
- 40 dkg magozott meggy
- 1-2 evőkanál zsemlemorzsa
ha friss meggyből készítjük, akkor ízlés szerint cukor (ha befőttből készül, akkor cukor már nem kell bele)

+ a tetejére 1 tojássárgája és pici tej


Elkészítés: 
1. Az élesztőt 1 dl langyos tejben pici cukorral felfuttatom, a vajat mély tálban jó habosra keverem, hozzákeverem a maradék cukrot, a tojást, a felfuttatott élesztőt, csipetnyi sót, végül a lisztet. A gyúrófelületre téve könnyedén összegyúrom, majd kelesztőtálban kb. 40 percig kelesztem.
2. Amíg a tészta kel elkészítem a töltelékeket: A túrós töltelékhez a tojásokat kettéválasztom, a sárgákat a többi hozzávalóval összekeverem, a fehérjéket kemény habbá felverem és óvatosan összekeverem a túrós töltelékkel. 
A meggyet összekeverem a zsemlemorzsával (ha kell, akkor a cukorral is).
3. Ha a tészta megkelt, két részre osztom (ebből a mennyiségű tésztából 2 rúd rétes lesz). Egyenként kinyújtom a tésztát, a keskenyebb részét gondolatban 3 részre osztom, és a két szélső részt derelye- vagy pizzavágóval 2 cm-ként bevagdalom. A simán maradt közepén egyenletesen eloszlatom a tölteléket, és a bevagdalt széleket keresztbe, egymásba hajtogatom. Célszerű először a két végét ráhajtani, hogy ne folyjon ki a töltelék és utána két oldalról a széleket. 




4. Óvatosan áthelyezzük a rudakat egy kb. 38x22 cm-es tepsibe szorosan egymás mellé (én most szélesebb tepsibe tettem, emiatt lettek picit laposak, de legközelebb én is csak a 22 cm széles tepsimbe teszem).  
5. Tojássárgája és tej keverékével lekenem a rudak tetejét, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütöm. (sima sütőben is lehet)
6. Ha megsült, akkor fatáblára teszem, tiszta konyharuhával letakarom 5-10 percre, majd mint a rétest, ferdén szeletelve tálalom. (porcukrot is lehet rá szórni)




Jó étvágyat!


Hétfőn kirándultunk egy kicsit a közeli Tokaji-hegyre.
Imádom ezt a helyet!
 Csak néhány fotó...


A hegy tetejéről...
Valahol a távolban kisvárosunk is látszik.


 A felfonó mögött nagyon szép a kilátás


 A kép felvétele közben ez hangzott el:
"Gyorsan, mert nem bírom Milánt!"
Viszont nem akartam elengedni, mert ahogy ismerem Őt, 
biztos, hogy leszalad a hegyről -
vagy ami még rosszabb: legurul,
és soha nem érjük utol. :)))

2012. május 25., péntek

ANGOL SAJTLEVES

Nagyon szeretjük a sajtleveseket, több variációban is el szoktam készíteni. Tartalmaz a blogom már egy sajtos krémlevest, az sokkal sűrűbb. A mai sajtlevesem különlegessége viszont, hogy zöldségeket is tartalmaz: sárgarépát és petrezselymet, melyek nem dominálnak benne túl erősen, mégis jól lehet érezni az ízüket. Érdekes, de nagyon finom! A családom tetszését nagyon elnyerte > jóízűen és pillanatok alatt bekanalazták. Na, ezért érdemes főzni! :D





Hozzávalók:
- 2 szál közepes méretű sárgarépa
- 2 szál közepes méretű fehérrépa 
- 2 közepes fejű vöröshagyma
- 10 dkg reszelt sajt
- 5 dkg vaj vagy margarin
- 1 evőkanál liszt
- 2 dl tejszín
- 5 dl tej
- só, őrölt bors ízlés szerint
- esetleg 1 evőkanál ételízesítő (akinek van, házi)




1. A hagymát és a zöldségeket megtisztítom, megmosom, majd egy nagy lyukú reszelőn lereszelem, és a vajban/margarinban megpárolom. Pár perc után rászórom a lisztet és így pirítom 1-2 percig, majd felengedem 0,7 l vízzel. Ízesítem sóval, borssal (esetleg ételízesítővel), és lefedve, kis lángon puhára főzöm.
2. Ezután turmixgéppel pépesítem, majd beleöntöm a tejet és hagyom felforrni. Egy szedőkanál levest kiveszek és simára keverem a tejszínnel, majd hozzáöntöm a leveshez, besűrítem vele, és ismét jól összeforralom. 
3. A reszelt sajtot levesestálba szórom, és állandó keverés mellett rámerem a tűzforró levest. 




Jó étvágyat!

Recept forrása: Egy csipetnyi otthon c. könyv

2012. május 24., csütörtök

Zöldborsós aprópecsenye párolt rizzsel

Ezt a tavaszi/nyári zöldborsós fogást gyakran készítjük - általában bográcsban az udvaron. Nagy kedvencünk!  Persze a konyhában, tűzhelyen is lehet készíteni. 




Hozzávalók:
 40 dkg sertéscomb
 1 nagy fej vöröshagyma
 2-3 gerezd fokhagyma
 5 dkg füstölt szalonna
 só
 őrölt bors
 majoránna
 1 húsleveskocka
 Piros Arany ízlés szerint
 30 dkg zöldborsó
 1 csokor petrezselyem zöldje




Elkészítés:
1. A húst kb. ujjnyi széles, 5 cm hosszú csíkokra vágjuk. (nekem most ahogy sikerült:) A szalonnát is vékony csíkokra szeljük, és egy lábasban kiolvasztjuk. (nálunk most bográcsban) A zsírjában megpároljuk a megtisztított/megmosott, felkarikázott vöröshagymát és a felaprított fokhagymát. Beletesszük a húst és fehéredésig sütjük.
2. Ezután jól megborsozzuk, hozzáadjuk a leveskockát és Piros Aranyat is teszünk bele. Ízlés szerint megsózzuk, majoránnával fűszerezzük.
3. Felöntjük kevés vízzel és fedő alatt, lassú tűzön félkészre pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a megtisztított/megmosott zöldborsót + a megmosott, apróra vágott petrezselyemzöldet, és nagyon rövid lére főzzük.
4. Párolt rizzsel tálaljuk.



Jó étvágyat!


Vidék Íze 2009. július

2012. május 22., kedd

Szakállas pogácsa - a legjobb recept alapján!

Ez a pogi is Milán névnapjára készült, és pillanatok alatt elfogyott, annyira finom!!!

A szakállas pogácsát 2-3 évvel ezelőtt találtam valamelyik receptes oldalon, és az elmúlt 2 évben kétszer is megsütöttem két különböző internetes recept alapján, de egyik alkalommal sem azt kaptam vissza, amit vártam. Nem mondom, hogy nem lehetett megenni, mert végül is jó volt, de én sokkal jobbat vártam tőle. Az első recept szerint a tésztájával nem voltam megelégedve, mert másnapra ugyan megpuhult valamelyest, ahogy írva is volt, de mégsem nyerte el a tetszésünket, kicsit száraz volt. A második recept szerint pedig a krém volt túl liszt ízű még úgy is, hogy csak fele mennyiségű lisztet tettem bele, mint ami írva volt... 
Pár napja viszont az egyik ismerősömnél megláttam ezt a receptet és rögtön el is kértem tőle, mert láttam, hogy ez lesz az a pogácsa, melyet évet óta keresek. Megsütöttem, nem csalódtam, végre megvan az IGAZI! ;-)) 
Kedves "Vézna" (Ő kérte, hogy így említsem meg), köszönjük szépen ezt a remek receptet! :))




Hozzávalók a tésztához: kb. 32-35 darab pogácsához
- 40 dkg liszt
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 1 tojássárgája
- 2 evőkanál tejföl (púposan)
- 4 dkg reszelt sajt
- 1 csapott teáskanál só
- 1 csapott teáskanál őrölt csemege paprika
- 1 dkg élesztő
-  kb. 0,3 dl tej (az élesztő felfuttatásához)
- csipet cukor 

+ a tetejére 1 tojássárgája

A krémhez:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg natúr ömlesztett sajt (a henger alakú)
- 2 db háromszög alakú natúr ömlesztett sajt 
- só ízlés szerint (nekem már nem kellett bele plusz só, mert a sajtok is elég sósak voltak)
- őrölt bors ízlés szerint
- 1 csipet őrölt szerecsendió (a szerecsendióval vigyázni kell, mert elég intenzív az aromája, úgyhogy tényleg csak kevés kell bele, viszont picit pikánsabbá teszi a sajtkrémet - de ha valaki nem szereti, elhagyható)

+ 10-15 dkg reszelt trappista sajt a "hempergetéshez"




1. Az élesztőt egy csipet cukorral és a tejjel felfuttatom, majd a tészta hozzávalóit összegyúrom rétestészta keménységűre. 1 órán át letakarva pihentetem, majd kinyújtom 0,5-1 cm vastagságúra és kis méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatom (én kb. 4,5 cm átmérőjűvel szaggattam). 
2. Sütőpapíros tepsibe teszem,  a tetejét lekenem tojássárgájával, és előmelegített sütőben 180 fokon légkeveréses programon kb. 15 percig sütöm. (sima sütőben is lehet persze) Amikor a pogik megsültek, kiveszem egy fatáblára, és egy tiszta konyharuhával letakarva hagyom kihűlni.
3. A krém hozzávalóit összekeverem simára, két-két pogácsát összeragasztok a krémmel, picit összenyomom, hogy az oldalán kifolyjon a krém, és a krémes oldalát a reszelt sajtban meghempergetem.   




Jó étvágyat!

2012. május 21., hétfő

KLASSZIKUS TÚRÓTORTA > Milán névnapjára :)

Mivel Milán nagyon szereti a túrót, és ezzel együtt a túrós ételeket és süteményeket, ezért készítettem névnapjára ezt az egyszerű, klasszikusnak mondható túrótortát. (mellesleg a férjem kedvence is a túrótorta: bármelyik - mindegyik:))
A tésztája omlós tészta, a töltelék pedig túró (mily' meglepő:))), amely csak kellemesen édes (nem szeretjük a túl édes dolgokat). 
A recept a Torták és sütemények című könyvemből származik. 




Hozzávalók az omlós tésztához: (24-26 cm-es kapcsos tortaformához)
- 20 dkg liszt
- 1 csipet só
-  6 dkg cukor
- 10 dkg hideg vaj
- 1 tojás

A töltelékhez:
- 3 tojás
- 6 evőkanál cukor
- 1 evőkanál citromlé
- 3 dkg olvasztott vaj
- 50 dkg sovány túró (25%-os zsírtartalmú túróval készítettem)
- 4 evőkanál tejszín
- 3 evőkanál liszt 


 Tudom, Ti is észrevettétek,
hogy az eper mérete túl nagy a tortaszelethez... :)
De nem találtam a kertben most kisebb érett epret. 
Nem baj, ezzel is finom volt a túrótorta. :)))
  

1. A lisztet összekeverem a sóval és a cukorral. Hozzáadom a kis darabokra vágott vajat + a tojást, és gyorsan sima tésztává gyúrom. Folpackba csomagolva 20 percre a hűtőbe teszem.
2. A töltelékhez kettéválasztom a tojásokat. A sárgáját a cukorral, citromlével, az olvasztott vajjal, a túróval és a tejszínnel krémesre keverem. Majd belekeverem a lisztet.
A tojásfehérjéket kemény habbá verem és óvatosan hozzáforgatom a túrós masszához. 
3. A tésztát kiveszem a hűtőből, két folpack között kinyújtom a forma méretére (hozzászámítva a forma peremét is). (folpack között sokkal könnyebb kinyújtani az omlós tésztát, ráadásul így nagyon egyszerű beletenni a tortaformába is, mert nem ragad oda a nyújtófelülethez sem)
4. A kapcsos formát kibélelem az omlós tésztával, és beletöltöm a túrótölteléket. 
5. A sütőben középen (tehát se nem a sütő alján, se nem felül), légkeveréses programon 180 fokon kb. 45-50 percig sütöm. (sima sütőben 200 fokon kb. 55 percig)
Amikor a tészta megsült, érdemes megvárni a teljes kihűlést, ha szépen szeretnénk szeletelni. :)




Jó étvágyat!


˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛


Pár pillanatkép Milánról :)

   
 Reggeli ébredés után mesét néz 
Chester kutyával :)


Bújócska > alig lehet bevinni a házba 
az udvarról: legszívesebben éjjel-nappal kint játszana. :)


 Kedvenc elfoglaltsága: a "fűnyíjózás" 
és a "motojozás". :)


 Kellemes napot kívánok!

2012. május 17., csütörtök

Piskótatekercs - házi sárgabaracklekvárral

Pár napig nem voltam/voltunk itthon, emiatt napokig semmi nem készült a konyhámban. :) Ezt a piskótát még vasárnap este sütöttem, mert hirtelen sütemény "ehetnékünk" volt - a piskótatekercset pedig gyorsan, könnyen lehet az asztalra "varázsolni". Úgy gondoltam bevezetem a blogomba még akkor is, ha egy alap dologról van szó... épp ez az > a piskóta nagyon sok süteménynél alapként szolgál. :) A tésztája nagyon puha, könnyű és nem fullasztó!! (nem szeretem a fullasztó tömény piskótát)




Hozzávalók: 35x30 cm-es tepsihez
- 7 tojás
- 7 evőkanál liszt
- 7 evőkanál kristálycukor
- fél csomag sütőpor

+ sárgabaracklekvár ízlés szerint

(lehet több vagy kevesebb tojásból is készíteni a tepsi méretétől függően, de akkor a liszt és a cukor is változik annyira, ahány db a tojás - a jó piskóta mottója, hogy nagyon jól ki legyen keverve a tészta/massza)






Elkészítés: 1. A tojásokat szétválasztom. A sárgáját a cukorral simára keverem, majd hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet fokozatosan és úgy is szép simára keverem.
2 A fehérjét kemény habbá verem, óvatosan összevegyítem a sárgás keverékkel és sütőpapíros (vagy vajjal/liszttel kikent) tepsibe egyengetem a masszát. 
3. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütöm (amikor kezd szép aranybarna lenni a piskóta teteje). Sütés közben nem nyitogatom a sütő ajtaját! A sütés vége felé tűpróbát végzek, ha nem ragad a tűre a tészta, akkor megsült. (lehet sima sütőben is sütni természetesen - persze minden sütőben más a sütés időpontja - az én sütőmben minden nagyom hamar elkészül és megsül) /a kezdőknek írom le, mert a háziasszonyoknak, tudom, ez már a kisujjában van, de ha esetleg hozzám téved egy kezdő, nem szeretném, ha elrontana valamit és emiatt menne el a kedve a sütéstől/
4. Ha a tészta megsült, akkor kiborítom egy tálcára fejjel lefelé (azaz a piskóta alja legyen felül), és nedves konyharuhába feltekerem, így hagyom hűlni 5-8 percig. Majd kitekerem a konyharuhából a piskótát, megkenem egyenletesen ízlés szerint sárgabaracklekvárral és feltekerem.
Porcukorral megszórom és szeletelve tálalom. 




Jó étvágyat!

2012. május 13., vasárnap

Zellerkrémleves

Nem csak én és a férjem vagyunk ennyire "rákattanva" a krémlevesekre, hanem Milánnak is a kedvencei közé tartozik > és mivel nem számít jó étvágyú gyereknek, ezért miatta készítek mostanában gyakran krémleveseket, mert ebből sokat és jóízűen eszik. Ami jó dolog, hiszen mindegyik tele van zöldséggel. (Mellesleg olyan egyszerű elkészíteni.)




Hozzávalók: (3-4 személyre)
- 40 dkg zeller
- pár szál petrezselyemzöld
- 5 dkg vaj vagy margarin
- 2 evőkanál liszt
- 2 dl tej
- őrölt bors ízlés szerint
- só ízlés szerint
- ételízesítő ízlés szerint (Anyukámnak köszönhetően nálam most finom házi ételízesítő)

+ pirított zsemle kocka (nálam most pirított kifli karikák)




1. A zsemléket felkockázom (vagy a kiflit felkarikázom), tepsibe teszem, és 180 fokos sütőben 5-10 percig pirítom/szárítom. 
Lehet serpenyőben is megpirítani pici vajon.
2. A zellert megtisztítom, megmosom, kis kockákra vágom. A margarinon pár percig pirítom, majd annyi forrásban lévő vizet öntök alá, hogy ellepje. Lefedve puhára párolom.
3. Ha megpuhult, hozzáadom a finomra vágott petrezselyemzöldet, meghintem a liszttel, és a lángról lehúzva 1 dl vízzel simára keverem, majd ráöntök még 8 dl vizet, ételízesítővel ízesítem. Átforralom, és hozzáadok 2 dl tejet is > ekkor sóval, borssal ízesítem még, és összeforralom. 
4.  Lehet így is fogyasztani, hogy egyben hagyom benne a zellerkockákat, de átturmixolva krémlevesként tálalom pirított zsemlekockával (vagy pirított kiflikarikákkal).


Jó étvágyat!

2012. május 11., péntek

Kakaós-fahéjas óriás briós

A tésztája kellemesen puha, a töltelék finom kakaós > kell ennél több a reggeli tej vagy kakaó mellé? :)
 



Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 2 dkg élesztő
- 7,5 dkg cukor
- 2,5 dl tej
- 10 dkg puha vaj (vagy margarin)

A töltelékhez:
- 3 evőkanál porcukor
- 2 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
- 1 kávéskanál fahéj (ha valaki nem szereti a fahéjat, akkor ezt ki lehet hagyni)

A tetejére:
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál tejszín vagy tej
- 1 teáskanál cukor





Elkészítés:
(A tészta hozzávalóit most a kenyérsütőgép üstjében készítettem el - amíg a gép dolgozott, addig legalább tudtam intézni a reggeli teendőket.)
1. A lisztet összekeverem a cukorral. A vajat (vagy margarint) és másfél dl tejet beleöntöm a kenyérsütőgép üstjébe, erre ráöntöm a lisztet, melybe kicsi mélyedést csinálok, ebbe belemorzsolom az élesztőt és ráöntöm a maradék 1 dl tejet. Elindítom a dagasztás programot.
2. Amikor a gép végzett a dagasztással, akkor a tésztát egy kelesztőtálba teszem, és duplájára kelesztem a tésztát. 
3. Ha a tészta megkelt, akkor kinyújtom kb. 5 mm vastag téglalapra. A töltelék hozzávalóit összekeverem és rászitálom egyenletesen a kinyújtott tésztára. Feltekerem mint egy bejglit és csiga alakba felcsavarom. 
4. Sütőpapíros tepsibe teszem, néhol megszurkálom a tésztát villával, hogy lehetőleg ne nagyon nyíljon szét sütés közben. 
5. A tojássárgáját pici /tejszínneltejjel és cukorral összekeverem, lekenem vele a tészta tetejét, és előmelegített 180 fokos hőlégkeveréses sütőben kb. 40 percig sütöm. Ha a vége felé a tészta már szép barna, akkor esetleg letakarom alufóliával, hogy a teteje ne égjen meg, de a közepe még süljön. (sima sütőben valószínűleg több ideig tart a sütés)
6. Amikor a tészta megsült, még forrón megszórom a tetejét pici kristálycukorral, majd letakarom 10-15 percre egy konyharuhával, hogy jól átpuhuljon amíg picit hűl - aztán lehet fogyasztani. Langyosan a legfinomabb, de kihűlve is finom puha marad.




Jó étvágyat!

2012. május 8., kedd

Hűtőben kelesztett lángos

Van már lángos recept a blogomon, például kefires lángos és tulajdonképpen a most készített is hasonló - imádom, mert jó könnyű a tésztája. Bár túl gyakran nem szoktam lángost sütni, de amikor végképp semmi nem jut eszembe, ráadásul időm és kedvem sincs nagy sütést-főzést csapni, akkor egy egyszeri étkezésnek a lángos kitűnően megfelel. Mindig a gyerekkori strandolások jutnak róla eszembe a régi nyári szünetekről.
Ez a recept azért tetszik, mert előző este be lehet dagasztani, aztán éjszaka a hűtőben pihen és másnap lehet sütni.

 


Hozzávalók: 
 60 dkg rétesliszt
 2 kis pohár kefir (175 g-os)
 3 egész tojás (kicsit felverve)
 kb. 0,5-1 dl tej
 2,5 dkg élesztő
 só ízlés szerint
 csipet cukor

+ olaj a sütéshez

+ a tetejére fokhagyma, tejföl, reszelt sajt ízlés szerint


  

Elkészítés:
1. Az élesztőt fél dl tejben felfuttatom egy csipet cukorral. A lisztet a sóval  egy tálban elkeverem, hozzáadom a kefirt, a 3 felvert tojást, majd a felfuttatott élesztőt, és jól összedolgozom (lágy kelt tésztát kapok, de nem ragacsos!!). Ha esetleg kell még hozzá tej ahhoz, jó lágy legyen, akkor még dagasztok hozzá egy pici tejet.
2. Egy éjszakán át hűtőben pihentetem egy tálban letakarva.
3. Másnap előveszem a hűtőből, kb. 8 egyforma darabra osztom, cipókká formálom, majd enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtom (vagy széthúzogatom lisztes kézzel kerek formára).
4. Forró olajban kisütöm. (Amikor a serpenyőbe rakom a tésztát, akkor villával megszurkálom.)

Ha kisült, akkor ki-ki ízlésének megfelelően eheti: forrón tehetünk rá tejfölt, vagy feldobhatjuk egy kis reszelt sajttal is. De a tejfölbe lehet keverni bármit, amit szeretünk > variálhatjuk sokféleképpen, például keverhetünk bele darált sonkát, vagy nyomhatunk bele fokhagymát és így kenjük a lángosra. De ha csak 1 fokhagymagerezdet kenünk a lángosra, úgy is nagyon finom. :)




Jó étvágyat!

2012. május 7., hétfő

Zeburé-krémleves - Frajt Edit receptje alapján

A családom a krémleves rajongók táborába tartozik. :) Milán is imádja, emiatt gyakran készítek különböző krémlevest, mert Ő elég válogatós és "ételszaglászós", de amikor krémleves van, akkor legalább nem kell könyörögnöm neki, hogy egyen már. Szó nélkül és megállás nélkül bekanalazza, illetve "beszürcsöli". :) A zeburé leves is a kedvencei közé tartozik, aminek én nagyon örülök, mert tele van zöldséggel. 
Ez a leves az egyik kis receptes könyvemben található > Frajt Edit színésznő receptje. Ő nevezte el zeburé levesnek, amely név a hozzávaló zöldségek kezdőbetűiből tevődik össze. :)




Hozzávalók: 4 személyre
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 kisebb zeller
- 2 db közepes burgonya
- 2 szál sárgarépa
- 5 dkg vaj
- 3 evőkanál liszt
- 0,8 liter tej
- 0,4 liter víz
- 6 db friss zellerlevél (ha nincs otthon, elhagyható)
- 2-3 szál petrezselyemzöld
- 2 evőkanál ételízesítő (nálam Anyukám házi ételízesítője:)
- só ízlés szerint
- csipet őrölt bors (ha van, akkor fehér őrölt bors, de jó a fekete is) 
- csipet őrölt kömény (elhagyható)



Elkészítés:
1. Megpucolom a hagymát, zellert, burgonyát, sárgarépát és megmosom.
2. A hagymát apróra, a zellert és a burgonyát kis kockákra, a sárgarépát pedig vékony karikákra vágom.
3. A vajon megfonnyasztom a hagymát, rádobom a  zellert, burgonyát és sárgarépát, és együtt kb. 3-4 percig folyamatosan kevergetve pirítom. Utána liszttel megszórom és 1-2 percig tovább pirítom, állandóan keverve. Majd felöntöm a vízzel és a tejjel. Ekkor ízesítem a sóval, borssal, ételízesítővel és a köménnyel. Ha van zellerlevél, akkor hozzáadom. Közepes hőmérsékleten kb. 20 percig főzöm a levest (illetve addig, amíg a zöldségek megpuhulnak). 
4. Ha elkészült, akkor átturmixolom, és apróra vágott petrezselyemmel tálalom. 




Jó étvágyat! 
 

2012. május 4., péntek

Tejszínes-tárkonyos csirkemell raguleves

Kedvencünk ez a leves! Nagyon-nagyon finom, igazán jól lehet vele lakni, azonban az elfogyasztása után mégsem érezzük magunkat úgy, mintha egy mázsás kő nyomná a hasunkat. Mi tavasztól őszig mindig bográcsban készítjük, most is így történt - és mivel férjem imád bográcsban főzni, ezt most Ő készítette. Persze nyugodtan lehet a tűzhelyen is főzni az év bármelyik szakában...
Az egyik kedves szomszédunk nem ismerte eddig ezt a levest, megkóstoltattuk vele és két kisfiával - azóta nekik is ez a kedvencük és a fiúk gyakran kérik Anyukájuktól, hogy ilyen levest főzzön. :)


Hozzávalók:
 80-100 dkg csirkemellfilé
 3 közepes fej vöröshagyma
 1 paprika
 1 paradicsom
 2 dl tejszín
 kb. 80 dkg zöldborsó
 kevés olaj
 só, bors, ételízesítő ízlés szerint 
(nálam házi ételízesítő Anyukámnak köszönhetően)
 ízlés szerint szárított tárkony
 1 citrom  




Elkészítés:
1. Megmosom, megtisztítom a zöldségeket, a csirkemellet szintén megmosom és felkockázom.
2. A hagymát vékonyra felszeletelem, kevés olajon üvegesre párolom egy lábasban (illetve jelen esetben a bográcsban a férjem:). Beleteszem a negyedekre vágott paprikát, paradicsomot és a borsót, majd a csirkemellet is. Amikor a hús kifehéredik, felöntöm kb. 1 liter vízzel, ekkor lehet ízesíteni: só, bors, ételízesítő. Felforralom, ha szükséges, akkor az elfőtt vizet pótolom annyival, amilyen sűrűre szeretném a levest. 
3. Amikor a hús készre főtt, megpuhult, akkor beleszórom a tárkonyt, majd a tűzről leveszem, kiveszek egy szedőkanál levest, amit a tejszínnel összekeverek és így öntöm bele a tejszínt a levesbe. Összekeverem a levessel. 
4. Tálaláskor igény szerint frissen facsart pár csepp citromlével ízesítem. 
(A citromlé nem szükséges, de ad a levesnek egy kis pikáns ízt. > A férjem ki nem hagyná a pár csepp citromlevet a levesből, mielőtt elkezdi enni, nekem viszont citromlé nélkül is kitűnő ez a leves!:) 


Jó étvágyat!