2012. április 25., szerda

Sajtos leveles sütemény - avagy sajtos rúd

Többféle sajtos rudat sütöttem már, valamelyik ízlett, valamelyik kevésbé, hiszen van olyan recept, amely szerint elkészítve elég kemény rudat kapunk. De most rátaláltam egy újabb sajtos rúd receptre, és mivel ebben a süteményes könyvemben eddig nem csalódtam, megsütöttem a kinézett recept szerint > a könyv most sem okozott csalódást. Puhán omlós a tésztája sütés és kihűlés után is és nagyon finom sajtos! Aki esetleg még nem találta meg kedvenc sajtos rúd receptjét, vagy az eddigivel nincs megelégedve, mert kőkemény a tésztája és száraz is, akkor nyugodtan próbálja ki ezt a receptet, mert onnantól kezdve biztos, hogy ezt a rudat fogja sütni. Egyszóval bátran merem ajánlani. :)

Konyhai digitális mérlegek most 25 % kedvezménnyel kaphatók a webáruházban az alábbi linken:



Hozzávalók:
 50 dkg liszt
 25 dkg vaj (vagy margarin)
 1 evőkanál zsír
 1 csapott evőkanál só
 5 dkg élesztő
 1 dl langyos tej
 1 kávéskanál cukor
 2 tojássárgája
 kb. 1 dl tejföl

 20 dkg trappista sajt a szóráshoz

+ a tetejére tojásfehérje
   esetleg szezámmag


 

Elkészítés:
1.  Az élesztőt cukorral elkevert langyos tejben felfuttatom. A többi hozzávalókkal a sajt kivételével egy közepesen lágy, puha kelt tésztát készítek, kelesztőtálba teszem és fél óráig kelesztem.
Lehet a kenyérsütőgép üstjében is összeállítani a tésztáját: A lisztben elkeverem a cukrot és sót. A tojásokat, 1 dl tejfölt, a zsírt, vajat vagy margarint beleteszem a gép üstjébe, erre ráöntöm a lisztet, melynek közepébe pici mélyedést csinálok, ebbe belemorzsolom az élesztőt, ráöntöm a tejet, és bekapcsolom a gépet a dagasztás programra. Amikor dagasztja a gép a tésztát, akkor ránézek, hogy valóban egy közepesen lágy, puha tésztát fogok-e kapni, és ha úgy látom, hogy még picit kemény a tészta, akkor teszek még hozzá egy kicsi tejfölt. Aztán fél óráig kelesztőtálban kelesztem.
2. Közben lereszelem a sajtot.
3. Fél óra elteltével a tésztát kinyújtom kb. 5-6 mm vastagra, rászórom a sajt 2/3 részét és feltekerem, mint a bejglit, majd a hosszú rúd két végét is egymásra hajtom (vagyis összehajtom a rudat).  
4. Ezután kétfelé vágom a tésztát, mert úgy könnyebb vele dolgozni, és mindkettőt kinyújtom kb. 5 mm vastagra, megkenem tojásfehérjével, megszórom a maradék reszelt sajttal, vagy szezámmaggal. Enyhén rányomkodom, hogy ne peregjen le róla, és derelyevágóval vagy pizzavágóval rudakra vágom.




5. Sütőpapíros tepsire teszem, forróra előmelegítem a sütőt, majd 180 fokon légkeveréses sütőben kb. 13-15 percig sütöm. (Nem sütöm túl barnára, hogy amikor kihűl, puha maradjon.)
Sima sütőben is lehet sütni, de valószínű, hogy több ideig tart a sütési idő. 



Jó étvágyat!

2012. április 24., kedd

Csokoládékrémes rolád

Vasárnapi desszertnek készítettem ezt a süteményt. A tésztája könnyed, puha piskóta, de a krém is nagyon-nagyon finom, nem túl édes.
A férjem kijelentette, hogy ezt a süteményt gyakrabban szeretné látni az asztalon, mert annyira ízlik neki, pont az Ő ízvilága. :) A szeletelés most nem túl szép, mert nem bírtunk várni a krém dermedésére, annyira szerettük volna már enni... :)




Hozzávalók a tésztához: (kb. 30x35 cm-es tepsihez)
- 3 tojás
- 10 dkg cukor
- 2 cs. csokoládéízű pudingpor
- fél cs. sütőpor

A krémhez: 
- 10 dkg étcsokoládé (nálam Boci csoki)
- 20 dkg vaj (esetleg margarin)
- 15 dkg porcukor
- 4-5 dkg kókuszreszelék
- 1 csomag csokoládéízű pudingpor
- 3 dl tej
- 2 evőkanál kristálycukor 
 


  
1. A tojásokat szétválasztom. A sárgájával összekeverem a cukrot (addig, hogy kicsit fehéredjen). A pudingport a sütőporral elkeverem. A fehérjéket kemény habbá verem. 
2. Majd a cukros sárgájához hozzáadom a kemény habbá vert fehérjét, aztán belekeverem a sütőporos pudingport is. 
3. A masszát vajazott/lisztezett tepsibe öntöm, a sütőt előmelegítem 180 fokra (kb. 4-5 perccel előtte, mielőtt beteszem a tésztát > ezt magamnak írtam le:)). Légkeveréses programon 180 fokon kb. 8-9 percig sütöm (közben nem nyitogatom a sütőajtót). (persze a sütési idő sütőfüggő, sima sütőben kb. 10-15 percig kell sütni, de ne süssük túl, mert akkor nagyon kiszárad a tészta és nem lehet majd feltekerni)
4. Ha megsült, akkor nedves konyharuhára borítom, feltekerem és kihűtöm. 
5. Amíg hűl a tészta, elkészítem a krémet: a pudingport elkeverem pici tejjel csomómentesre, aztán hozzáöntöm a többi tejet és a kristálycukrot, sűrűre főzöm, és állandó kevergetés mellett kihűtöm.
6. A csokoládét vízgőz felett felolvasztom, és addig a vajat habosra keverem a porcukorral.
7. A kihűlt pudingot összekeverem a vajas krémmel, a langyosra hűlt csokoládéval és a kókuszreszelékkel. 
8. Kitekerem a piskótát a konyharuhából, megkenem a krém kb. háromnegyedével, majd újból feltekerem és kívülről is bekenem a maradék krémmel. Megszórom kevés kókuszreszelékkel (de olvaszthatunk rá fehér csokoládét is).
Hűtőbe teszem dermedni, hogy jól lehessen szeletelni.




 Jó étvágyat!

2012. április 22., vasárnap

Lekváros papucs házi szilvalekvárral - az örök kedvenc gyerekkoromból

Egyszerű, könnyű elkészíteni néhány hozzávalóból és nagyon finom! A zsíros tészta és a házi készítésű szilvalekvár tökéletesen kiegészítik egymást ennél a kis süteménynél. A tésztája nagyon puha és omlós - Milán most evett először ilyet, de nagyon ízlett neki.
Gyerekkorom kedvenc sütije, régen volt egy időszak, amikor Anyukám majdnem minden héten sütött szilvalekváros papucsot, a család kedvence azóta is. Igazából fogalmam nincs, miért éppen papucs a neve, hiszen inkább hasonlít egy masnira... De Anyukám mindig papucsnak hívta, így is van leírva egy nagyon régi besárgult papírra, és ha már éveken keresztül papucsnak hívtuk, akkor maradjon így a neve. Hosszú évek óta ezt a besárgult, régi papírt nézegetem Én is, amikor úgy döntök, hogy lekváros papucsot sütök a családomnak, és most felkerül a virtuális konyhámba is. De igazából annyira egyszerű kis sütemény, hogy már fejből is tudom a receptjét. 






 Hozzávalók:
 40 dkg liszt
 20 dkg zsír (4 púpos evőkanállal)
 2 dkg élesztő
 2 kanál porcukor
 1 kis doboz tejföl
 csipet só

Töltelék: 
 szilvalekvár

+ a tetejére porcukor

Pogácsa szaggató készlet található a webáruházban az alábbi linken: 


Elkészítés:
1. Az élesztőt elkeverem 1 evőkanál tejfölben. A lisztben a cukrot és a sót elkeverem, beleteszem a zsírt, az élesztővel elkevert tejfölt és + még annyi tejfölt, hogy egy jól nyújtható tésztát kapjak. (a tejfölt apránként teszem hozzá, mert valószínű nem kell majd egy egész dobozzal - lényeg, hogy egy könnyen nyújtható, de ne ragacsos tésztát kapjak)
2. Nem szoktam keleszteni, azonnal kinyújtom kb. 4 mm vastagságúra (picit meglisztezem a felületet és úgy nyújtom a tésztát).
3. Egy közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatom, teszek bele fél teáskanál lekvárt és két oldalról "összecsípem" a tésztát. Érdemes erősen "összecsípni", azaz összenyomni, hogy sütés közben ne nyíljon szét a tészta. 
4. 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütöm (de a sütési idő sütő függő, nálam 15 perc alatt megsülnek:). 
5. Tálaláskor porcukorral meghintem! (bár ez most nálam lemaradt, mert a családom porcukor nélkül szereti és kérték, hogy ha lehet, hagyjam le róla)




Jó étvágyat!

2012. április 21., szombat

Tepsis pizza

Többnyire a kerek pizzasütő formában sütöm a pizzát, szerepel is a blogon már néhány ilyen pizzám: pizza gazdagon, valamint pizza miami néven. De ebben a kerek formában sütve csak a 3 tagú kis családomnak elég a pizza. Viszont amikor több főre készítem (mint például most a szüleim részére is), akkor egy nagy tepsiben kell sütnöm. Gondolom mások is szoktak tepsiben pizzát sütni, talán nem vagyok ezzel "szentségtörő". ;)
Ajánlom figyelmetekbe a tésztáját - igaz, nem kimondottan pizza tésztáról van szó, hiszen ezt a receptet egy margarinos receptes könyvben találtam... és ha már margarinos könyvről van szó, akkor természetesen margarint is írtak a hozzávalókhoz (bár én vajjal szoktam készíteni). Mondjuk úgy, hogy pizza utánzat. :) De ez mindegy is! A lényeg, hogy laza, könnyű és nagyon puha a tésztája, a feltét pedig bármi lehet, amit találunk a hűtőben. 






Hozzávalók a tésztához: kb. 32x35 cm-es tepsihez
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 10 dkg puha vaj (esetleg margarin)
- 2 db tojássárgája
- 3 kávéskanál só
- kb. 2,5 dl langyos víz

A feltéthez: 
- sűrített paradicsom vagy ketchup
- só
- bors
- oregánó
+ minden, amit otthon találunk a hűtőben és szeretünk: zöldségek (paprika, paradicsom stb.), szalámi, sonka, szalonna, kolbász...

A tetejére:
- reszelt trappista sajt vagy mozzarella szeletek



Elkészítés: 
1. Az élesztőt elmorzsolom, majd a többi hozzávalóval egy rétestészta állagú tésztát készítek. Meleg helyen letakarva fél óráig kelesztem.
2. Miután megkelt, egy olajjal kikent tepsibe négyzet alakúra lapítom/húzogatom és 180 fokon légkeveréses sütőben elősütöm kb. 10 percig.
3. Majd megkenem ketchuppal, aztán ráteszem a sonkát, szalámit, és a megmosott, felszeletelt zöldségféléket. Sóval, borssal és oregánóval meghintem, majd a tetejét sajttal megszórom.
4. Ezután visszateszem a sütőbe és 200 fokon (légkeveréses programon) sütöm még kb. 10-15 percig. 




Jó étvágyat!

2012. április 20., péntek

Tejszínes hagymaleves - egyszerű és finom

Nem nagyon van mit hozzáfűzni, hiszen a címben már mindent leírtam. Egyszerű elkészíteni, kb. 45 perc alatt elkészül az előkészületekkel együtt, és nagyon finom. Mi hagymarajongók vagyunk, emiatt nálunk gyakran kerül terítékre. :) (...és még Milán is szereti:))




Hozzávalók: (kb. 3 főre)

- 0,9 dl zöldséglé vagy húslé (ennek híján lehet egy húsleveskockából is főzni)
- 3 közepes fej vöröshagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 csapott evőkanál liszt
- 1 dl tejszín
- ételízesítő (nálam házi:)
- só, őrölt bors

+ 10 dkg félkemény reszelt sajt (lehet trappista is)
+ 4 szelet toastkenyér, vagy bagett szeletelve (én most "sima" kenyér szeletkéket pirítottam hozzá)




1. A megmosott, megtisztított hagymákat karikákra vágom, a felforrósított olajon üvegesre párolom. Rászórom a lisztet, jól összekeverem, majd felöntöm a zöldséglével vagy húslevessel, és felforralom. 
2. Közepes tűzön főzöm, ízesítem ételízesítővel, sóval, őrölt borssal (ízlés szerint). 
3. A tejszínbe merek 1 merőkanál forró levest, összekeverem, és beleöntöm a fazékba. Elkeverem, majd ismét felforralom, de már csak egy pillanatra.
4. A kenyérszeleteket egy tepsibe teszem és a sütőben 180 fokon 8-10 perc alatt megpirítom. 
5. A forró levest csészében tálalom, és közvetlenül fogyasztás előtt meghintem a reszelt sajttal. 
(Az apró kenyérszeleteket a leves tetejére is tehetjük fogyasztás előtt, vagy külön egy tányéron kínáljuk a leves mellé.)




Jó étvágyat!

2012. április 19., csütörtök

Rózsakalács rumos-diós töltelékkel

Nem tudok mást írni erről a kalácsról, csak azt, hogy gyönyörű! :) 
Épp azelőtt lett kész, amikor férjem hazaért a munkahelyéről és amikor meglátta a konyhapulton, a szava is elakadt, annyira tetszett  neki! :) Mivel másnap a reggeli kakaó mellé is ez került az asztalra, nyugodtan leírhatom, hogy a tésztája még másnap is nagyon-nagyon puha. A rumos-diós töltelék pedig a tetején lévő savanykás baracklekvárral... hmmm... tökéletes összhangban vannak.  Úgy gondolom, sokszor fog az asztalunkra kerülni ez a mennyei kalács, hiszen nem bonyolult az elkészítése sem, és nagyon-nagyon finom!!! :))




Hozzávalók a tésztához: 26 cm-es kapcsos tortaformához
- 60 dkg liszt
- 4,2 dkg élesztő
- 2,5 dl langyos tej
- 10 dkg cukor
- 10 dkg puha vaj (vagy margarin)
- 2 tojás

Töltelékhez:
- 20 dkg darált dió vagy mandula
- 6 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 evőkanál rumaroma
- 1 evőkanál tej
- 1 tojásfehérje

A tetejére:
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál tej

+ házi sárgabaracklekvár


Elkészítés:
1. A tésztát lehet kenyérsütőgépben is dagasztani: A szitált lisztben elkeverem a cukrot. A tojásokat, 2 dl langyos tejet, a puha vajat beleteszem a kenyérsütőgép üstjébe, erre ráöntöm a cukorral elkevert lisztet, melynek közepébe pici mélyedést csinálok, ebbe belemorzsolom az élesztőt, ráöntöm a maradék fél dl tejet és elindítom a dagasztást programot. Amikor a gép végzett a dagasztással, a tésztát kelesztőtálba teszem és 35-40 percig kelesztem (a kétszeresére).
2. Ha kézzel dagasztom a tésztát, akkor a lisztet egy tálba szitálom, a közepébe mélyedést csinálok, belemorzsolom az élesztőt és kevés langyos tejjel, 1 teáskanál cukorral, pici liszttel elkeverem. Meleg helyen, letakarva 15 percig kelesztem. 
3. A puha vajat, a maradék tejjel, cukorral és a tojásokkal a liszthez adom. Az egészet beledolgozom a lisztbe és a tésztát erősen dagasztom, míg hólyagos nem lesz és el nem válik a tál oldalától. A kelesztőtálban, meleg helyen 35-40 percig duplájára kelesztem.
4. Amíg kel a tészta, elkészítem a tölteléket: A darált diót összekeverem a porcukorral, vaníliás cukorral. Az 1 evőkanál rumaromát és az 1 evőkanál tejet összekeverem és hozzáadom a diós "cucchoz", elkeverem benne. A tojásfehérjét félig keményre verem és beleforgatom a diós keverékbe. 
5. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen vékony téglalappá nyújtom. Kenőkéssel elkenem rajta a tölteléket, hosszában feltekerem (mint a bejglit) és 14-15 szeletre vágom.
6. A szeleteket kör alakban egy kivajazott/lisztezett kapcsos tortaformába teszem (jó szorosan egymás mellé, hogy majd sütés közben felfelé keljenek), és lekenem a tetejét a tojásos/tejes keverékkel. 
7. Légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 40 percig sütöm. Sütéskor az első 15-20 perc után, amikor már a teteje megpirult a tésztának, letakarom alufóliával, hogy a teteje már ne égjen, de a tészta belseje süljön tovább. 
Sima sütőben is lehet sütni, de abban inkább 200 fokon, és valószínű a sütési idő is több lesz: kb. 50-60 perc. 
8. Amikor megsült a kalács, akkor kb. 10 percre letakarom egy tiszta konyharuhával, 10 perc után, még melegen lekenem a tetejét sárgabaracklekvárral.


 Sütés előtt 




 Jó étvágyat! 
 

2012. április 15., vasárnap

BURGONYÁS POGÁCSA MÁSKÉNT

Azért írtam, hogy "másként", mert van már a blogomon egy burgonyás pogi, amely pehelykönnyű burgonyás pogácsa néven fut a receptjeim között. Az a pogácsa valóban pehelykönnyű és pihe-puha, ráadásul hiába burgonyás, mégsem nagyon lehet érezni benne a burgonya ízét, viszont nagyon-nagyon finom! A mostani burgonyás pogit pedig azoknak ajánlom inkább, akik szeretik a tömörebb, picit súlyosabb pogácsát, + ennek az ízén erőteljesen lehet érezni a krumplit is. De hiába tömör és nehezebb, mégis puha a tésztája, tehát ne képzeljük el azért kőkeménynek! Valamint a múltkori burgonyás pogácsám élesztős, a jelenlegi pogim viszont nem tartalmaz semmilyen "fújtató dolgot": sem élesztőt, sem sütőport. Egyszóval döntse el mindenki, kinek melyik ízlik jobban, kinek melyik a szimpatikusabb. Őszintén bevallom, nekem és a családom nagy részének a pehelykönnyű burgonyás pogi jobban "bejött", egyszerűen "etette" magát, nem bírtuk abbahagyni az evését, de például a férjemnek ez a mostani tömörebb változat jobban ízlett. Ízlések és pofonok! :D




Hozzávalók:
- 50 dkg főtt burgonya
- 50 dkg liszt
- 50 dkg margarin
- 2 tojás
- 1 evőkanál só




1. A lisztben elkeverem a sót, elmorzsolom a margarint, hozzáadok 1 egész tojást +  a másik tojás sárgáját, az áttört burgonyát. (Ha esetleg kell hozzá tejföl, akkor adhatunk hozzá 1 evőkanállal, de nekem nem szokott kelleni.) 
2. Jól összegyúrom, kinyújtom és ezt a műveletet 2-3-szor megismétlem, majd hűtőszekrényben 1-2 órát pihentetem. 
3. Aztán kinyújtom 1-1,5 ujjnyi vastagra (mintázom/csíkokat húzok a tetejére) és közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatom. 
4. Sütőpapíros tepsibe teszem, kissé felvert fehérjével lekenem a tetejét, és forró sütőben (kb. 200 fokon) 15 percig sütöm. (a sütési idő változó, mert sütőfüggő)




Jó étvágyat!

2012. április 13., péntek

Sonkás-szalonnás-hagymás fonatok

Egyszerű ok miatt készítettem ezt a kelt tésztát tegnap - a húsvéti ünnepek után maradt néhány finomság, melyeket mindenképpen fel akartam használni (tejszín, sonka stb.), tehát gyorsan "fellapoztam egyik kedvenc könyvemet és úgy gondoltam, ezek a fonatok tökéletesen megfelelnek a mai napra. Kalóriabevitelnek is és a hűtőben fellelt dolgok hasznosítására is. A végeredmény nagyon finom lett!



Hozzávalók a tésztához:

 40 dkg finomliszt
 2,5 dkg friss élesztő
 1 teáskanál só
 15 dkg vaj (vagy margarin)
 2 tojás
 1 dl tejszín (tejföllel is helyettesíthető)


Töltelékhez:

 10 dkg füstölt szalonna
 (a receptben füstölt szalonna van írva, de bármivel helyettesíthető, ami otthon található: sonka, kolbász...)
 2 fej vöröshagyma
 10 dkg reszelt sajt
 só, őrölt bors ízlés szerint


A tetejére:

1 tojás
 5 dkg reszelt sajt




Elkészítés:  
1. A lisztben elvegyítem az élesztőt és a sót, majd hozzáadom a vajat vagy a margarint, a tojásokat és a tejszínt. Jól összedolgozom, és az így kapott tésztát egy kelesztőtálban pihentetem, amíg elkészítem a tölteléket.
2. Ha szalonnával készítem, akkor apró kockákra vágom és egy serpenyőben kiolvasztom, ebben az esetben már nem kell olaj, mert valószínű, hogy a szalonnának lesz elég zsírja, hogy tovább tudjam sütni benne a hagymát is. De ha egyéb felvágottal készítem (pl. sonkával), akkor a felvágottakat apró kockákra vágom és serpenyőben pici olajon megsütöm, de rögtön beleszórom a felaprított vöröshagymát is. Enyhén sózom, borsozom (illetve ízlés szerint). Kevergetés mellett puhára párolom. Majd hozzákeverem a reszelt sajtot is és hagyom az egészet kihűlni. 
3. A megkelt tésztát 2 részre osztom, 3-3 mm vastagra kinyújtom. Az egyik lapra rákenem a tölteléket, a másik lapot pedig ráfektetem a töltelékre. Kissé megnyomkodom és kb. 1,5 cm széles csíkokat vágok. Minden csíkot enyhén megcsavarok, aztán 2-2 csíkot összefonok.
4. Sütőpapíros tepsibe teszem, tetejét a felvert tojással lekenem, majd gazdagon megszórom reszelt sajttal és előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon megsütöm (nálam 15 perc alatt megsült). Természetesen lehet sima sütőben is sütni, de valószínű, hogy a sütési idő hosszabb lesz.


Jó étvágyat!

2012. április 12., csütörtök

Hamis marcipános kakaószelet

A sütis könyvemben rögtön megtetszett ez a sütemény, hiszen ki ne szeretné a marcipánt? (Na jó, lehet, hogy van, aki nem szereti, de a többségünk biztos imádja, igaz?) A húsvét kitűnő alkalom volt arra, hogy megsüssem. De amikor a hamis marcipánt kevertem hozzá a könyvben leírtak szerint, először nem volt hozzá nagy bizodalmam, mert sehogy nem tudtam elképzelni, hogy lesz ebből marcipán, vagyis hamis marcipán? Persze reménykedtem benne, hogy mire kihűl, megdermed, akkorra lesz belőle valami... és milyen jó, hogy az ember mindig reménykedik! Ugyanis a végeredmény annyira tökéletes lett, hogy a férjem azt mondta, lehet, nem is hamis ez a marcipán... Ki tudja? Talán az igazi is ilyen, mert ez fantasztikusan jó lett!!! Tehát bátran merem ajánlani mindenkinek, aki szereti a marcipánt és aki szereti a marcipános süteményeket, hogy ezt a sütit készítse el egyszer, és türelmesen várja ki a végeredményt! :)
Amikor elkészítettem a sütit, de még nem volt ehető, hiszen dermednie kellett, pont itt volt több unokatesóm is, nézegették a sütit, hogy "Ú, de jól néz ki!" és kérdezgették, hogy mitől lett ez hamis marcipános, amikor teljesen olyan, mint ha igazi marcipán lenne benne...? Kinga, "Jojika", ha olvassátok ezt a bejegyzésemet/receptemet, akkor most már tudni fogjátok, miért hamis a marcipános! :)))




Hozzávalók: (kb. 20x25 cm-es tepsihez)
- 12,5 dkg vaj vagy margarin
- 10 dkg cukor
- 1 tojás
- 3 evőkanál kakaópor
- fél cs. sütőpor
- 15 dkg liszt
- 2,5 dl kefír

A hamis marcipánhoz:
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 20 dkg cukor
- 25 dkg búzadara
- 1 zöld mandulaaroma (ízlés szerint öntsük a masszához - szerintem sok bele 1 fiolával)

A tetejére:
- 10 dkg Boci étcsokoládé
- 1 evőkanál olaj



Elkészítés:

1. A tésztához a vajat/margarint a cukorral habosra keverem, hozzáadom a tojást, majd a kakaóporral és sütőporral elvegyített lisztet, végül a kefirt.
2. Az így kapott masszát sütőpapírral bélelt tepsibe (vagy vajazott/lisztezett tepsibe) egyengetem, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 percig sütöm. (a sütési idő sütőfüggő)
3. Közben a hamis marcipánhoz megolvasztom a vajat/margarint, belekeverem a cukrot és a búzadarát, felforralom és lassú tűzön picit főzöm - pár percig csak! Nem kell megijedni, ebben az esetben a gríz nem főni fog, hiszen nem tejbegrízt csinálunk :) hanem picit sülni fog, és nem fog megpuhulni, ropogós marad, hiszen nem lágy, puha masszát akarunk, hanem marcipán jellegűt, hogy a szemcsék ropogjanak a fogaink között - mint a marcipán. (A végén, amikor a süteményen megszilárdul, tényleg olyan lesz, mint ha marcipán lenne). Amikor elzárom alatta a tűzhelyet, akkor ízesítem az aromával. (Ha valaki szereti az intenzív marcipánt ízt, akkor beleöntheti az egész fiola aromát (de vigyázat, mert úgy tényleg erős marcipán ízű lesz!), de ha nem szeretnénk nagyon erős marcipán ízzel, akkor elég csak a 3/4 fiolával, esetleg fél fiolával - ez ízlésfüggő.)
4. Amikor langyosra hűlt és félig megdermedt (de még kenhető és picit igazítható), akkor a tésztára kenem a masszát. (Ne hagyjuk teljesen kihűlni, mert úgy nem fogjuk tudni rákenni a tészta tetejére!)
5. Ha teljesen kihűlt a tésztán a massza, akkor a csokoládét vízgőz felett megolvasztom, elkeverem az olajjal és a sütemény tetejére simítom.
6. Hűtőbe teszem, tálalás előtt egy éles kést forró vízzel felmelegítek (letörlöm a késről a vizet) és felszeletem a süteményt. 

Picit hosszan írtam le, mert szerettem volna felhívni a figyelmeteket, mire kell vigyázni a készítése közben, de ha elkezditek csinálni, akkor meglátjátok, mennyire egyszerű sütemény.


Jó étvágyat!

2012. április 11., szerda

Csupa csokoládés aprósütemény

Valóban csokoládés ez a sütemény, hiszen bőven van benne étcsokoládé - a krémben és a tetején egyaránt. Ami még nagyon tetszik benne, hogy másnapra olyan kellemesen átpuhult. A családomnak nagyon ízlett, a férjemnek különösen, de Milán sem panaszkodott rá, hiszen csokis. :) Ünnepnapokon biztos gyakran elő fog fordulni nálunk ez a csokis csoda. 
A receptet köszönöm szépen Limarának.





Hozzávalók a tésztához: 
kb. 50 db lesz ebből a mennyiségből összeragasztás után

 30 dkg liszt
 10 dkg porcukor
 18 dkg hideg vaj (vagy margarin)
 3 evőkanál narancslikőr (ha nincs, akkor frissen facsart narancsléből 3 evőkanál)
 3 evőkanál jó minőségű kakaópor
 1 tojássárgája
 fél cs. sütőpor


Krémhez:

 12 dkg étcsokoládé 
 0,5 dl víz
 1,5 dkg kristálycukor
 0,25 dl tejföl
 0,8 dl tejszín
 2 dkg puha vaj (vagy margarin)


Díszítéshez:

 8 dkg étcsokoládé
 1 evőkanál olaj
 tortadara



Elkészítés: 
1. A lisztet összekeverem a sütőporral és a kakaóporral. Hozzáadom darabokban a hideg vajat, elmorzsolom a liszttel. Majd hozzáadom a többi hozzávalót is és nem sokáig gyúrva gyors mozdulatokkal összeállítom a tésztát.
2. Folpackba teszem 1 éjszakára a hűtőbe!
3. Másnap sütés előtt elkészítem a krémet: A vízzel, cukorral, tejföllel felfőzök 2,5 dkg csokit, hagyom sűrűsödni, aztán leveszem a tűzről. 
4. Másik lábasban felforralom a tejszínt, majd elzárom alatta a lángot és kis adagokban hozzáadom a többi csokit, addig kevergetem, míg elolvad benne.
5. Végül hozzáadom a puha vajat is kis darabokban és addig kevergetem, amíg a vaj is szépen elolvad.
6. Összevegyítem a tejszínes és tejfölös krémet, hagyom kihűlni.
7. Amíg hűl a krém, kinyújtom a tésztát vékonyra, kiszaggatom tetszőleges formával, sütőpapíros tepsibe teszem és 180 fokos sütőben kb. 8 percig sütöm. 8 percnél ne legyen több a sütési idő!!!
8. Amikor kihűlt a tészta, akkor kettőt-kettőt összeragasztok a krémmel és sütőpapírra teszem.
9. A díszítéshez a csokit vízgőz felett felolvasztom, elkeverem 1 evőkanál olajjal és tetszőlegesen díszítem vele a sütemény tetejét, majd megszórom tortadarával.
Másnapra nagyon finom puha lesz és fogyasztható!




Jó étvágyat!

Limara receptje alapján