2012. február 29., szerda

Forró csokoládé

Visszatért a tél! Na jó, igazából még el sem ment, de pár napra már megmutatta magát a tavasz. Viszont ahogy jött, úgy el is ment. Egyelőre. Reméljük hamarosan beköszönt hozzánk újra! De most ismét hideg van, a szél miatt kellemetlen hideg. Nálunk ugyan napok óta ragyogóan süt a nap, de mit sem ér, ha még mindig azt érzem, hogy fázom. :( Na, ilyenkor jól jön egy csésze forró csokoládé egy kellemes zenével... :)




Hozzávalók:
- kb. 50 g étcsokoládé (60-70 %-os)
- 3 dl tej
- 1,5 dl tejszín
- vaníliás cukor és cukor ízlés szerint

+ a tetejére tejszínhab és kakaópor

1. A csokit vízgőz fölött felolvasztom. Amikor már folyékony, hozzáadok pici vaníliás cukrot és pici cukrot (Mi nem szeretünk semmit sem túl édesen - ezt sem).
2. Csomómentesre keverem.
3. Majd folyamatosan hozzáadom a forró tejet és a meleg tejszínt.
4. Csészébe öntöm - tejszínhabot nyomhatunk a tetejére és szórhatunk rá pici kakaóport.

Jó "szürcsölést"!

------------------------------------------------------------------------


2012. február 28., kedd

Görög sós kifli (sonkás töltelékkel)

Puha és finom - kell ennél több? Reggelire egy csésze kakaóval vagy teával kitűnő, valamint tízóraira is lehet csomagolni. Én pont emiatt készítettem > férjemnek tízóraira csomagoltam párat, aminek természetesen nagyon örült, hiszen ma olyan napja van, amikor nincs ideje reggelizni és tízóraizni sem. A sonkás-sós kiflijeim viszont kéznél lesznek... :) Nem mellesleg Milánnak is nagyon ízlett! (Na és persze Nekem is! :))




Hozzávalók a tésztához: kb. 16 db lesz ebből a mennyiségből
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 10 dkg puha vaj (vagy margarin)
- 2 db tojássárgája
- 3 mokkáskanál só
- 2,5-3 dl tej

A töltelékhez:
- 20 dkg sonka

A tetejére:
- 1 tojás
- nagy szemű só

Elkészítés:
1. Az élesztőt egy kevés tejben feloldom, majd a többi hozzávalóval rétestészta állagú tésztát készítek. Kelesztőtálba teszem és kb. 1 órán át kelesztem.
2. Amikor megkelt, lisztezett felületen egy 60x30 cm-es téglalappá nyújtom. A rövidebbik oldalt megfelezve kettévágom, majd háromszögeket vágok.
3. A sonkát felvágom 5x0,5 cm-es csíkokra és a háromszögekre teszem hosszúkás halmokban, hogy ne essen ki a felcsavarás közben. Szorosan felcsavarom, kifliket formázok, majd sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. 
4. A tetejét megkenem tojással és a maradék sonkával díszítem. A tepsiben még kelni hagyom egy kicsit sütés előtt, majd ismét lekenem tojással és megszórom a durva sóval. 
5. Előmelegített légkeveréses sütőben 200 fokon 10-15 percig sütöm.




Jó étvágyat!

2012. február 27., hétfő

Meggyes pite

Csupa-csupa meggy, finom omlós tésztával, na és az sem mellékes, hogy nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető, valamint felszeletelve mutatós is.
Jó, tudom, hogy a meggyszezon még odébb van (jóval odébb sajnos), Én ma mégis egy meggyes pitét sütöttem, hiszen lehet befőttből is készíteni. Biztos, hogy elkészítem ezt a süteményt majd nyáron is meggyszezon idején, hiszen a szüleimnek sok meggyfa van (melyekben soha nem csalódunk, roskadásig vannak a bordó savanykás gyümölccsel), de most kiválóan megfelelt a tavaly nyáron "elraktározott" meggybefőtt is. (ennek legalább annyi előnye volt, hogy nem kellett kimagozni :)) 




Hozzávalók a tésztához: 25 cm-es piteformához
- 12 dkg porcukor
- 25 dkg margarin
- 37 dkg liszt
- fél citrom reszelt héja vagy egy kisebb citrom reszelt héja (kezeletlen citrom, ha lehet)
- 1 csomag vaníliás cukor
Ha esetleg nem állna össze a tészta, akkor tehetünk bele egy tojássárgáját. De először semmiképpen ne tegyük bele, hiszen a linzer tészta a hideg margarinnal egyébként is nehezebben áll össze > csak ha látjuk, hogy még mindig túl "poros" a tészta alapja, akkor tegyük hozzá a tojássárgáját a könnyebb összegyúrás érdekében.

 A töltelékhez:
- 80 dkg magozott meggy
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 10 dkg kristálycukor (de ha cukrozott meggybefőttből készítjük, akkor nem kell már cukrozni)
- 1 csipet fahéj




1. A lisztet összekeverem a két cukorral és a reszelt citromhéjjal, majd elmorzsolom benne a hideg margarint. Összegyúrom a tésztát és hűtőbe teszem
2. Miután a tészta megdermedt a 2/3-át lisztezett felületen kör alakúra nyújtom és kibélelek vele egy 25 cm átmérőjű piteformát.
3. Előmelegített sütőben 200 fokon elősütöm 10 perc alatt.
4. Közben elkészítem a tölteléket: (ha meggybefőttel dolgozunk, akkor a meggy levét csorgassuk le egy szűrő segítségével) a hozzávalókat összekeverem, és a sütőből kivett, még meleg tésztára igazítom egyenletes vastagságban. 
5. A maradék hideg tésztát almareszelővel a tetejére reszelem (fontos, hogy addig a tészta a hűtőben legyen, hogy könnyebb legyen reszelni). 
6. Ezután ismét a sütőbe teszem és kb. 20-25 percig sütöm. 




Jó étvágyat!

2012. február 23., csütörtök

Lekváros-mákos sütemény (házi szilvalekvárral)

Kellemesen édes, szolidan mákos, könnyen elkészíthető, egyszerű sütemény. No és persze a házi szilvalekvár még "dob" rajta egyet (melyet Anyukámmal főztünk tavaly ősszel:)). Bevallom, először nem nagyon tetszett a süteményes könyvben ez a süti, de mivel "mákom volt", vagyis az itthoni "raktárkészletet" ki akartam üríteni mák szempontjából és ma csak egy egyszerű süteményt akartam sütni, emiatt vágtam bele ebbe a "projektbe". ...és nem csak azért írom ezt, hogy szép végszó legyen erről a sütiről, de kellemesen csalódtam, mert amilyen egyszerű, olyan finom! :)





 
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 25 dkg vaj (vagy margarin)
- 20 dkg porcukor
- fél kávéskanál fahéj
- 15 dkg darált mák
- 1 tojás

Töltelék:
- kb. 5 dkg szilvalekvár 




 
 Elkészítés:
1. A lisztben elkeverem a porcukrot, a fahéjat és a mákot, elmorzsolom benne a puha margarint, hozzáadom a tojást és jól összegyúrom. (ne legyen túl lágy a tészta - ha nagyon lágy, akkor gyúrok hozzá még pici lisztet)
2. Enyhén lisztezett felületen kinyújtom kb. 1 cm vastagra, négyzeteket vágok, melynek közepébe szilvalekvárt teszek. Kis golyókat formálok belőle > lehet golyó formájúra is hagyni, vagy tenyérrel óvatosan picit laposra nyomni (nehogy a lekvár kifolyjon belőle) - kinek hogy tetszik. 
3. Sütőpapíros tepsibe rakom és előmelegített sütőben 210 fokon alsó-felső sütéssel kb. 25 percig sütöm. 
Tálaláskor porcukorral megszórom. 



Jó étvágyat!

2012. február 20., hétfő

Villámgyors kakaós csiga

Van egy bevált kakaós csiga receptem, melyet évek óta használok/sütök és nagyon szeretjük, de most nem ez fog következni, majd legközelebb! :) Ugyanis Zsuzsa villámgyorsan elkészíthető csiga verziójának annyira megtetszett a tésztája, hogy azonnal meg kellett sütnöm! Mit mondjak? Az íze valami isteni, és annyira jó puha - persze nem szabad túl sütni, mert akkor kérgesebb lesz. Nekem sikerült eltalálnom a sütési időt, ezáltal nagyon finom puha csigákat kaptam. Hálás vagyok Zsuzsának ezért a receptért! ...és tényleg villámgyors-e? IGEN! Ugyanis nem kelt tésztából van, hanem túrós-olajos/sütőporos tészta, ezáltal pikk-pakk össze lehet állítani, nyújtani, tekerni, sütni és már kész is van! Én sütéssel együtt 30-35 perc alatt elkészítettem, szerintem Ti is ilyen ügyesek lesztek. Garantáltan sikert lehet vele aratni!!! Egyetlen gond van vele - ez az adag túl kevés, legközelebb dupla mennyiségből sütöm. :)





Hozzávalók a tésztához:
(kb. 14 db közepes méretű csigához)
 25 dkg túró
 25 dkg sima liszt
 fél dl tej
 5 evőkanál olaj
 10 dkg porcukor
csipet só
 fél csomag sütőpor

A töltelékhez:
3 evőkanál olvasztott vaj - esetleg olaj
(a tészta kenéséhez a töltelék alá)
4 púpos evőkanál porcukor
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor   


Pöttyös kézműves kerámiák a webáruházban az alábbi linken találhatók:





Elkészítés:  
1. Kézi mixerrel vagy robotgéppel a túrót és a porcukrot krémesre keverem, fokozatosan adom hozzá a tejet, majd az olajat.
2. Ezután már kézzel dolgozom bele a sütőporral és pici sóval elkevert lisztet - összegyúrom.
3. Enyhén lisztezett felületen kinyújtom a tésztát téglalap alakúra (kb. 5 mm vastagra) és az olvasztott vajjal (vagy olajjal) egyenletesen lekenem.
4. A kakaós porcukor keveréket egyenletesen rászitálom a tésztára, feltekerem és kb. 2 cm-es csigákat vágok belőle.
5. Sütőpapíros tepsire teszem és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 10-11 percig sütöm légkeveréses sütőben. (Persze lehet hagyományos sütőben is sütni, de valószínű, hogy abban picit több ideig tart.) Nem érdemes túl pirosra sütni, mert előfordulhat, hogy akkor kicsit kérgesebb lesz és nem lesz annyira puha > inkább fehérebbek maradjanak a csigák, mert úgy egészen biztos, hogy nagyon finom puha marad és nem szárad ki belőle a töltelék.

Tipp: 
1. A töltelékbe érdemes beletenni azt a porcukor mennyiséget, melyet leírtam, mert így sütés közben jól meg tud olvadni a töltelék, nem fog kiszáradni, finom szaftos/kakaós marad!
2. Ízlés szerint más töltelékkel is készíthetjük. 






Készültek újabb fotók is a kakaós csigáról
- annyira szeretjük, nem győzöm elégszer sütni. :)
2015. júliusi fotók következnek





...és egy fotó az elkészítés fázisairól




Jó étvágyat!

 Gesztenye receptje alapján

2012. február 19., vasárnap

Pizza gazdagon



Van már egy pizza recept itt a blogon: Pizza Miami néven. De most másképp készítettem a tésztáját, nemcsak a feltét más. Sok variációm van pizza tészta terén > persze mindegyik finom, puha és rugalmas.  A férjem nagyon "allergiás" a pizza tésztájára, Ő csakis a vékony, puha, könnyű tésztát szereti a feltét alatt, úgyhogy elé már csak a jól kikísérletezett példányt vagyis pizzát tehetem. :)
Nálunk közkedvelt a pizza, mert egy rohanós, vásárlós, takarítós szombati nap ebédjét le lehet tudni vele > ezen a szombaton is így történt. (Persze nem minden szombaton - azért a jóból is megárt a sok. :)




Hozzávalók a tésztához: 32 cm-es pizzaformához
- 75 ml langyos tej
- 75 ml langyos víz
- 25 dkg liszt
- 2-3 evőkanál olívaolaj
- 2,5 dkg élesztő
- 2 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só


Hozzávalók a feltéthez: (tulajdonképpen feltétként mindent tehetünk, amit otthon találunk a hűtőben, hiszen ezért pizza gazdagon, de Én most ezeket pakoltam rá)
- 1 paradicsom
- 1 paprika
- 15 dkg reszelt trappista sajt
- 10 dkg paprikás szalámi
- 2 főtt tojás (kemény)
- 1 sűrített paradicsom (70 g-os)
-  1-2 olívaolaj
- oregano (ízlés szerint)

Elkészítés:
1. A 75 ml langyos tejbe teszek egy teáskanál cukrot és felfuttatom benne az élesztőt. A lisztben elkeverem a további cukrot és sót, majd hozzáadom az élesztős "cuccot", a vizet és annyi olívaolajat, hogy egy rugalmas, könnyen gyúrható tésztát kapjak. Egy kicsit hagyom kelni a tésztát.
2. Addig felszeletelem a főtt tojást, megmosom és felkockázom a paradicsomot és paprikát.
3. Ha egy kicsit megkelt a tészta, akkor a pizzaformába nyomkodom/nyújtom, lekenem 1-2 csepp olívaolajjal, majd a sűrített paradicsommal. Megszórom oreganóval, ráteszem a szalámit, a szeletelt főtt tojást, a paradicsomot és paprikát, valamit a reszelt sajtot.
4. A sütőt előmelegítem maximum állásban (nálunk ez 240 fok) és a pizzát ezen a fokon légkeveréses sütőben kb. 8 percig sütöm.  (a sütési idő csak tájékoztató jellegű)
   
 
Jó étvágyat!

2012. február 16., csütörtök

FORRÓ TEJPUNCS


"Illatos, forró, valódi lélekmelegítő. A színe kellemes halvány rózsaszín" (na, jó ez a fotón nem látszik, de valójában tényleg halvány rózsaszín:)). A Kifőztük magazin 2010-es egyik téli számában találtam rá, onnan idéztem a szöveget is.

Hozzávalók:  (2 személyre)
- 4 dl zsíros tej
- 4 evőkanál rum (Én ettől kevesebbet tettem bele magamnak, de nyugodtan lehet beletenni 4 kanállal, mert valójában úgy az igazi:))
- 2-4 evőkanál cukor (ízlés szerint, Én semmit nem szeretek túl édesen)
- 1 vaníliarúd vagy vaníliacukor


+ a díszítéshez őrölt fahéj vagy őrölt szerecsendió


1. A tejet és a cukrokat kimérem, majd kavargatás mellett felforralom.
2. Ha felforrt, akkor elzárom alatta tűzhelyet és hozzáöntöm a rumot, összekeverem.
3. Poharakba öntöm és a tetejét megszórom az őrölt fahéjjal vagy az őrölt szerecsendióval. (a szerecsendióval vigyázni, mert nagyon erős, szúrós az aromája - fincsi, Én imádom ezt a fűszert, de ha sokat használunk belőle, akkor el lehet vele rontani az ételt, ill. jelen esetben az italt:))


Jó "szürcsölést"!

2012. február 15., szerda

CSOKIS MUFFIN

Talán egyetlen süteménynek sincs akkora rajongótábora, mint a muffinnak. Nem véletlenül lopta be magát a szívekbe, elkészítése gyerekjáték, variációinak száma végtelen. Váratlan vendégek esetén is 30 perc alatt az asztalra tehetünk egy ízletes süteményt. 
A muffint amerikai jövevényként ismerjük, de valójában Angliából származik. Ott már a viktoriánus időkben is fogyasztották tea mellé, hozzánk azonban csak pár évtizede érkezett meg.
Bevallom, az Én családom jól elvolt eddig muffin nélkül. :)) De!! Éppen az előbb felsorolt dolgok miatt (gyorsan elkészíthető, rengeteg variáció stb.) úgy gondoltam, ideje felvenni a receptáramba, mert néha bizony jól jön egy gyors édes vagy sós muffin.
Viszont be kell szereznem egy muffin sütőformát - eddig nem hiányzott, de azt hiszem ezentúl szükség lesz rá. Szerencsére volt itthon muffin papírom, ebben sütöttem meg, de ebben nem csak felfelé nőttek a muffinok, hanem kicsit oldalra is terebélyesedtek. :-) Mindegy, az íze így is finom volt > imádom benne a csokidarabokat! :))

 Hozzávalók: (kb. 24 db lesz ebből a mennyiségből)
- 25 dkg liszt
- 4 db tojás
- 25 dkg margarin olvasztva
- 25 dkg porcukor
- 1 cs. sütőpor
- 8 dkg kakaópor
- 10 dkg étcsokoládé darabolva (ha lehet, akkor jó minőségű étcsoki, mert annál finomabb - Én a sütikhez általában min. 70 %-os étcsokit használok - persze lehet tejcsokit is)


1. A tojásokat mély tálba teszem, kissé felverem. Belekeverem először a cukrot, majd rászitálom a sütőporral és kakaóval összekevert lisztet, ezután ráöntöm a folyós, de nem túl meleg margarint.
2. Szép, sima tésztát keverek belőle, majd hozzáadom a csokidarabokat is, azzal is összekeverem. Kiadagolom a formákba. (lehet sütni muffin papírban, illetve teflon vagy szilikon muffin formákban - a szilikonost nem kell kikenni margarinnal)
3. Előmelegített sütőben 180 fokon, alsó-felső sütéssel kb. 20-25 percig sütöm. (nekem 20 perc elég, ezt csak magamnak jegyzem meg itt legközelebbre, mert picit túlsütöttem, és legközelebb nem szeretném)
 Jó étvágyat! 

Ismét díj :)

Ismét díjat kaptam, ezúttal Tündétől, GerditőlKatátólBibimonitólChef Vikitől és Gigitől. Köszönöm, hogy rám is gondoltatok! :)




Szabályok:
1. Linkeld be annak a nevét, akitől kaptad a díjat!
2. Tedd ki a díjat a blogodba!
3. Jelölj meg 5 olyan bloggert, akinek 200-nál kevesebb követője van!
4. Értesítsd a díjazottakat!

Akinek tovább szeretném adni a díjat: Aleda. Remélem örülni fogsz neki! :)

2012. február 14., kedd

VALENTIN NAPI CSOKOLÁDÉS LINZER SZÍVEK


Tudom, olyan unalmasan hangzik ez, de Mi tényleg nem nagyon szoktunk foglalkozni a Valentin-nappal... :)
Ma mégis úgy gondoltam, hogy ha már Valentin nap, akkor készülök valami aprósággal e nap alkalmából is. :) Erre az egyszerű sütire esett a választásom...
Van már a blogomon linzer recept - az a kedvencünk linzertészta terén, mely Anyukám receptje, de ma egy másik recept alapján sütöttem. Nagyon fincsi ez is (a kinézetétől függetlenül:)! Folyamatosan "rájárok". :-))



Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg puha vaj
- 8 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- pici sütőpor

+ a töltelék: házi baracklekvár és házi meggylekvár

A mázhoz:
-10 dkg étcsokoládé (ha lehet, akkor min. 70 %-os)
- 2 evőkanál olaj   


1. A lisztet elkeverem a sütőporral, a reszelt citromhéjjal és a cukrokkal, majd elmorzsolom benne a vajat, hozzáadom a tojássárgáját és összegyúrom és kis időre a hűtőbe teszem. (ha nincs idő kisütni aznap, egy éjszakát állhat a hűtőben fóliába csomagolva)
2. Enyhén lisztezett táblán kinyújtom a tésztát vékonyra és tetszőleges formával kiszaggatom. 
3. Sütőpapíros tepsibe teszem és 180 fokon 10 percig sütöm. 
4. Ha kihűlt, akkor egyet-egyet összeragasztok lekvárral.
5. Gőz fölött a csokoládét megolvasztom az olajjal, simára keverem, és a süteményeket félig belemártom a masszába. (na, ez az, ami nekem nem nagyon megy, a sima csokoládé máz, de egyszer talán majd sikerül:))
6. Rácsra teszem, hagyom, hogy megdermedjen és lehet fogyasztani.

:-)))

Jó étvágyat! 

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

 

2012. február 13., hétfő

Sajtos-tejfölös rakott csirkemell sáfrányos rizzsel

A családom gyakran követeli hétvégi ebédekre - én pedig örömmel készítem, mert alig van vele munka. :) Tudjátok, ez is az az étel, amit néhány perc alatt összeállítunk, aztán elvan magának a sütőben. Pulyka- vagy csirkemellből is elkészíthető - nagyon-nagyon finom mindkettővel! Puha és omlós a husi, keverednek benne az ízek: hol a szerecsendiót lehet érezni benne jobban, hol a sajtot, hol pedig a tejföl savanykás ízét. Valami fenséges, és a pocakunkat sem terheli meg, mégis jól lakunk. :)
...és aminek még külön örülök, hogy a kisfiam is mindig jóízűen falatozza.



Hozzávalók: 
- 10 dkg vaj
- 40 dkg csirke- vagy pulykamellfilé
- só
- szerecsendió
- 5 tojás
- 3 dl tejföl
- 30 dkg kemény sajt reszelve (Én vegyesen szoktam beletenni a sajtot: 10 dkg karaván füstölt sajttal + 20 dkg trappista sajttal készítem - de aki nem szereti a füstölt sajtot, akkor csinálja csak trappista sajttal, de az edami is jó hozzá)


1. A vaj felével kikenek egy tűzálló tálat vagy egy kisebb tepsit. 
2. A csirkemellet vékonyra szeletelem és egy picit kiverem. (de tényleg csak egy picit verem ki, nehogy szétmenjen és nem kell vékonyra - egy nylonzacskóba szoktam tenni a husiszeletet és azon keresztül szoktam kiverni - egyrészt, hogy ne verjem szét a husit, másrészt pedig, hogy ne legyenek mindenhol husimaradványok a konyhapulton)
3. A hússzeleteket megsózom és megszórom kevés szerecsendióval. (a szerecsendióval vigyázni kell, mert nagyon intenzív az íze: az ételeknek nagyon érdekes ízt ad, de ha nem keveset szórunk bele, akkor el is ronthatjuk vele az ételt)
4. A tojásokat egy mélyebb tálban egy csipet sóval elhabarom/felverem. 
5. A tűzálló tál alját megkenem 2-3 evőkanál tejföllel és lerakok egy sor tojásba mártott hússzeletet. Megszórom bőven reszelt sajttal és meglocsolom tejföllel. Majd megint tojásba mártott hús következik, és így folytatom a rétegezést, amíg a hozzávalókból futja. 
6. A tetején elosztom a maradék vajdarabkát, ráöntöm a maradék tojást és rákanalazom az esetleg kimaradt tejfölt. Megszórom reszelt sajttal, lefóliázom, és a sütőben kb. 150 fokon 40 percig párolom. Amikor a hús elkészült, leveszem a fóliát és kicsit magasabb fokon rózsaszínűre pirítom a tetejét (kb. 10 percig). 
Én úgy szoktam, hogy az elején 40 percig légkeveréses sütőben sütöm, majd amikor leveszem a fóliát, akkor felső sütési módra váltok. De persze lehet végig sima sütőben is.


A körethez a rizst a szokásos módon megfőzöm. De előtte egy csésze hideg vízben pici sáfrányt elkeverek, majd ezt beleöntöm ahhoz a vízhez, melyben a rizs fő. (csak azért, hogy a rizs színe egyenletes sárga legyen mindenhol és ne tarka) 
Persze natúr párolt rizzsel is készíthetitek, nálunk sem készül mindig sáfrányos rizzsel...



Kisokos :)
Mit kell tudni a sáfrányról? 
A sáfrány majdnem olyan drága, mint az arany! :)) Íze hasonlít a mézhez, enyhén csípős, kissé kesernyés és intenzív aromájú, emiatt csínján bánjunk vele, csak nagyon pici kell belőle az ételekhez. A valódi sáfrány intenzív sárga színt, kellemes, egzotikus hatású ízt kölcsönöz ételeinek. 
Tökéletes rizsételekhez, süteményekhez, levesekhez, szószokhoz, halakhoz.


Jó étvágyat!
 

2012. február 12., vasárnap

Milán kedvencei: kakaós és túrós palacsinta tejcsokoládéval leöntve :o)

Hiába egy egyszerű desszertről van szó, Én bizony "beillesztem" a blogomba, hiszen nagy-nagy kedvencünk a palacsinta. Főleg Milán imádja. :-) A palacsintával úgy vagyunk, mint Gombóc Artúr a csokoládéval, jöhet minden töltelékkel, amit csak el tudunk képzelni, de mégis... igazán csak két töltelék van, amit tényleg nagyon szeretünk és mindig minden körülmények között jöhet! :D Ráadásul mindkettő a legegyszerűbb palacsinták közé tartozik. Mit csináljuk? Nálunk ez a favorit! ;-) A kakaós és a túrós palacsinta!




Hozzávalók a tésztához: (picit gondban vagyok a leírásával, mert szerintem a palacsinta tésztáját érzésből kell "bekavarni", konkrétan és precízen nem lehet megadni a mennyiségeket, Én legalábbis soha nem szoktam hozzá mérni semmit, csak csinálom és egyszer csak azt érzem, hogy ez így tökéletes :))
- 4 tojás
- 4 evőkanál cukor
- liszt
- kb. 1 liter tej

Ebből a mennyiségből kb. 25 db palacsinta lesz. (Mi a vékony palacsintatésztát szeretjük.)

Töltelék a kakaóshoz:
- jó minőségű kakaópor
- cukor (fele-fele mennyiségben a kakaó és cukor, hogy elolvadjon a forró palacsintatésztában a cukortól, de ne legyen túl édes sem) 

A túróshoz:
- 25 dkg túró
- egy kisebb citrom reszelt héja
- 1 evőkanál cukor (nem szeretjük túl édesen)
- 1 cs. vaníliás cukor
- mazsola (aki szereti)
- 1-2 kiskanál tejföl 

+ az öntethez ét- vagy tejcsokoládé




1. A tojást és a cukrot összekeverem, majd fokozatosan adom hozzá a lisztet, majd a tejet, közben folyamatosan kavargatom. Annyi lisztet és tejet adok hozzá, hogy megfelelő palacsintatésztát kapjunk (valaki a kicsit sűrűbbet szereti, Mi a hígabbat). 
Picit hagyom állni a tésztát, majd a palacsintasütőbe fél kávéskanál olajat teszek és kisütöm a palacsintákat (mindkét oldalát).
2. A kakaós töltelékhez a kakaót és cukrot összekeverem. A túróshoz a túrót pépesre töröm, majd hozzáadom a többi hozzávalót és alaposan összekeverem. 
A még meleg palacsintatésztákat megtöltöm a töltelékekkel és feltekerem. 
3. A csokoládét gőz fölött megolvasztom és a palacsintákra csorgatom. 


Jó étvágyat! 



Ha már Milán kedvencéről van szó, akkor megmutatom a kedvenc zenéjét is, melyet hónapok óta nem bír megunni. :) Amikor meghallja, fülig ér a szája, imádja énekelni az "ajajaj" részt, na és az a tánc, amit közben produkál... azt látni kellene! Senki nem bírja megállni kacagás nélkül! :-))


Kellemes napot Nektek! :)