2012. január 31., kedd

Szilvalekváros bukta

A buktáról mindig a gyerekkori évek jutnak eszembe - az iskolabüfében nagyon finom buktát lehetett kapni. Sokáig kerestem az igazi békebeli buktát, ebben a receptben megtaláltam. Számítottam arra, hogy ez jó recept lesz, hiszen Anyukám nagyon régi, besárgult, szinte már porladozó süteményes könyvéből származik.  A burgonyától olyan könnyű a tésztája és másnap is annyira jó puha marad. Nem kell félni, a burgonya íze nem érződik a tésztában, csak épp annyi van benne, amelytől könnyed, lágy és puha tésztát kapunk. Egy finom leves után 1-2 bukta, és tartalmas ebédet vagy vacsorát kapunk. 




Hozzávalók: 
16 db bukta lesz ebből a mennyiségből
 50 dkg finomliszt
 20 dkg főtt, áttört burgonya (2 db közepes burgonyából)
3 dl langyos tej
 3 tojássárgája
 6 dkg puha vaj vagy zsír
 5 dkg kristálycukor
egy csipet só
 3 dkg friss élesztő

+ a tölteléknek házi szilvalekvár vagy bármilyen más keményebb, süthető lekvár

valamint a tetejére kb. 3 dkg olvasztott vaj 


A képen szereplő termékek megtalálhatók a webáruházban az alábbi linken:







Elkészítés:
1. A lisztet átszitálom, az élesztőt felfuttatom a langyos tejben és a többi hozzávalóval együtt lágy tésztát dagasztok (lehet enyhén ragacsos a tészta, lényeg, hogy lágy tészta legyen - ha esetleg kíván még pici lisztet vagy vajat, akkor korrigálom). Letakarom és duplájára kelesztem.
A tésztát a kenyérsütőgépben is lehet dagasztani, majd a kikapcsolt gépben duplájára keleszteni, vagy a robotgép dagasztóprogramját is használhatjuk.
2. Amikor megkelt a tészta, akkor lisztezett táblán kb. 1 cm vastag (vagy ettől esetleg picit vékonyabb), téglalap alakúra nyújtom, majd 8-10 cm-es négyzetekre vágom. Mindegyik közepére teszek 1 jó teáskanálnyi lekvárt (vagy ízlés szerinti mennyiségben), majd összegöngyölöm és bukta alakot formálok belőle. 
3. Vajjal kikent tepsibe teszem a buktákat szorosan egymás mellé, tetejüket megkenem az olvasztott vajjal, és még kelesztem 10-15 percig.
4. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 15-20 percig sütöm. (hagyományos sütőben 200 fokon kb. 20 percig)
5. Amikor megsült, 5 percig még a tepsiben hagyom egy tiszta konyharuhával letakarva, majd a tepsiből kivéve óvatosan szétválasztom őket, és porcukorral megszórva tálalom.




Jó étvágyat!

2012. január 30., hétfő

OMLÓS MÁKOS ÉDES ZSEMLE REGGELI NAPFÉNYBEN :-)


Ma reggelire zsemlét sütöttem. De most nem "sima" zsemlét óhajtottam, hanem valamilyen édes jellegűt fincsi házi lekvárral > így esett a választásom a mákos édes zsemlére. Hajnalban dagasztottam be és mire megsült, megterítettem a reggelihez, addigra a napocska is felkelt és besütött a teraszajtón egyenesen az étkezőasztalra. Na, ilyen napfényesen induljon minden reggelünk! :o) 
A zsemle pihe-puha lett és kellemesen édes a méztől... Házi lekvárral pedig mennyei reggelink volt! :)


Hozzávalók: (kb. 10 darabhoz)
- 40 dkg finomliszt
- 8 dkg rétesliszt
- 2,5-3 dl langyos tej
- 5 dkg vaj
- 2,5 dkg élesztő
- 3 evőkanál cukor
- pici só

- a tetejére 1 felvert tojás
-  1-2 evőkanál mák

Ha van kenyérsütő gépünk, a dagasztást a gépre bízhatjuk, csak dagasztás programon. Amikor elvégezte a gép a dagasztást, akkor a tésztát kelesztőtálba tesszük, kelesztjük. Amennyiben kézzel dolgozzuk ki a tésztát, a szokásos módon járunk el:
1. Az élesztőt kevés cukros, langyos tejjel felfuttatom.
2. A lisztben elkeverem a maradék cukrot és pici sót. 
3. A vajat elmorzsolom a lisztben, hozzáöntöm a felfuttatott élesztőt is és a maradék langyos tejjel elkezdem dagasztani. (lehet, hogy nem kell hozzá a 3 dl tej, emiatt öntöm a tésztához folyamatosan... látom, hogy mennyit vesz fel a tészta, hogy jól dagasztható legyen)
4. Kelesztőtálba teszem és pihentetem kb. 1 órát.
5. Utána még egyszer finoman átgyúrom, hengerré formázom, és kb. 10 egyenlő darabra vágom. 
6. Minden darabot a két tenyerem között golyókká gömbölyítek.
7. Kivajazott, lisztezett sütőlemezre/tepsibe teszem a zsemléket, egymástól 4 cm-re. 
8. Sütés előtt, langyos helyen pihentetem még kb. 15 percig.
9. Majd tetejüket felvert tojással megkenem és mákot szórok rá. (ha valaki nem szereti a mákot, nem kötelező, de szerintem mákkal nagyon fincsi)
10. Előmelegített sütőbe teszem, légkeveréses programon sütöm > az első 8-10 percben 220 fokon, majd leveszem 170 fokra és még sütöm kb. 10 percig.


 Megjegyzés:
- A sütésnél nemhiába írtam oda, hogy előmelegített sütő legyen és kb. 220-fokkal indítsunk (sima gázsütőnél 7-8-as fokozat), hogy jól felemelkedjenek" a zsemlék, majd pár perc múlva el ne felejtsük mérsékelni a fokot, mert különben megégnek a zsemléink. 
- Zsemlesütéskor, ha nincs megadva a receptben, hány darab lesz belőle, könnyű a hozzávalók összsúlyából kiszámítani. 1 db zsemle kb. 5 dkg. A súlyt elosztjuk öttel, s máris megvan, hány zsemlét kell kapnunk az adott tésztából.

 Jó étvágyat!

2012. január 28., szombat

Keksztekercs - kókuszosan vagy kávésan

Ma a szokásos szombati teendők mellett (takarítás, vásárlás, mosás, vasalás stb.) nem volt kedvem bonyolult süteményt sütni (sütöttem már ezen a héten ezt-azt:)), viszont kell valami sütemény hétvégére a családnak, emiatt úgy gondoltam, hogy valami könnyen elkészíthetőt sütök. Illetve nem sütök. :) Volt itthon darált keksz, kókuszreszelék és egyebek, emiatt esett a választás erre a tekercsre. Évek óta nem készítettem már keksztekercset... tulajdonképpen Én nem így szoktam készíteni, de annyi receptem van, hogy hirtelen nem találtam meg a keksztekercs receptemet. A lényeg, hogy ez is nagyon ízlett - annyira, hogy majdnem az egészet én ettem meg. Komolyan.





Hozzávalók a tésztához: kb. 30-35 szelethez
- 40 dkg darált háztartási keksz
- 3 dkg porcukor
- 6 dkg kakaó
- 1 evőkanál rum (vagy pici rumaroma)
- 2 dl lefőzött kávé cukor nélkül (de ha nem kávés ízűre szeretnénk, akkor 2 dl tej)
Megjegyzés: Nekem nem állt össze a tészta a 2 dl kávéval, ezért pici tejet öntöttem még hozzá.

A krémhez:
- 15 dkg puha vaj (esetleg margarin)
- 6 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 9 dkg folyékony méz
- 3 dkg kókusz reszelék

1. A kekszhez hozzáadom a cukrot, a kakaót, rumot és összekeverem. A kávét/tejet is hozzáöntöm és tésztává gyúrom. 
2. A tésztát sodrófával kókuszreszelékkel megszórt alufólián téglalap alakúra nyújtom.
3. A vajat (vagy a margarint) a vaníliás cukorral és a porcukorral habosra keverem. 
4. Hozzáadom a mézet és a kókuszreszeléket is és összekeverem. 
5. Megkenem a krémmel a tésztát.
6. A fólia segítségével feltekerem, és hűtőbe teszem. 
Kb. 2 óra után szeletelhető és fogyasztható.


Jó étvágyat!

2012. január 27., péntek

Sós kifli pizzakrémmel

Igazán egyszerű elkészíteni és nagyon finom! Puha kelt tészta, finom pizzakrémes töltelékkel. 
A férjem épp az előbb ért haza a munkahelyéről és amint belépett az ajtón, rögtön érezte (a szellőztetés ellenére is:)), hogy itt bizony ma is sült valami... :) Kézmosás és egyebek után azonnal megkóstolta, és már kaptam is a dicséreteket tőle, hogy mennyire finom. :) Pedig ha tudná, hogy egyáltalán nem egy bonyolult művelet elkészíteni > persze azért széles mosollyal az arcomon szívesen "bezsebeltem" a dicséreteit. :)))
Ezt a sós pizzakrémes süteményt el bírom képzelni gyerekzsúrokra is, szerintem a gyerekeknek nagy kedvenc lesz. :) 




Hozzávalók: (16 darabhoz)
- 50 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 3 dl tej
- pici cukor
- 1 csapott kávéskanál só
- 2 tojás
- 1 evőkanál olívaolaj (ennek hiányában sima étolaj is megfelelő) 

Töltelék:
- 1 tubus pizzakrém (70 g-os)



  
Elkészítés:
1. Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejjel felfuttatom. 
2. A lisztet elkeverem a sóval, hozzáadom a felfuttatott élesztőt, olajat, 1 egész tojást és 1 tojás sárgáját (a maradék tojásfehérjét félreteszem a kiflik lekenéséhez).
3. A tésztát jól kidolgozom, majd duplájára kelesztem.
4. Ezután könnyedén átgyúrom és két cipóra osztom. 
5. A cipókat 2-3 mm vastagságú kör alakra kinyújtom, nyolc felé vágom.
6. Az így kapott háromszög alakú tészta szélesebb részére pizzakrémet nyomok. 
7. Feltekerem, kifli alakúra formázom.
8. Sütőpapíros (vagy vajjal kikent lisztezett) tepsibe rakom, majd megkenem tetejüket a félretett, kissé felvert tojásfehérjével. 
9. Előmelegített légkeveréses sütőben 190 fokon kb. 13-15 percig sütöm. (Sima sütőben picit több ideig kell sütni szerintem.)
Megjegyzés: Szerintem nem kell túl sok pizzakrémet tenni bele, mert egyrészt: a pizzakrémnek egyébként is kicsit intenzív az íze, másrészt: ha sok krémet nyomunk a kiflikbe, akkor sütés közben kifolyik a krém.




Jó étvágyat! 

Forrás: Szepessy Vilma: Karácsonyi sütemények, desszertek
 

2012. január 26., csütörtök

Megérkezett a következő díjam is... :)

Vicuskától kaptam ezt a díjat, köszönöm szépen, hogy rám gondoltál, kedves vagy! :)


Két gasztrobloggerinának szeretném tovább adni csak azért, hogy ne álljon meg nálam, de különben minden kedves blogtársamnak szeretettel küldöm. :)

A "kiválasztottjaim": Barbi és Mrita. :-)))

2012. január 25., szerda

ALMATORTA

Ma van Apukám születésnapja, emiatt készült az almatorta. :) Mivel neki a kedvenc süteményei a linzer és az almáslepény, ezért úgy gondoltam, hogy elkészítem szülinapjára a kettő keverékét. Ő ugyanis az ilyen klasszikus süteményeknek/tortáknak jobban örül, mintha valamilyen krémes jellegű tortát készítenék. 
Ez a torta nagyon-nagyon finom > nem túlzok egy cseppet sem! :) Amikor délután kisült, a férjem pont itthon volt és az orra rögtön odacsalogatta a tortához. Egyfolytában azt mondogatta, hogy ennek a tortának nagyon kellemes és finom illata van. Már alig várta, hogy este átmenjünk Apukámat köszönteni tortástól, és hogy megkóstolhassuk. 
Amikor a torta fölé hajolunk, akkor tényleg annyira kellemes citromos, almás, mazsolás, rumos, vaníliapudingos illata van, hogy az ember képtelen ellen állni neki. Aztán amikor végre megkóstolhattuk... hmmm... mennyei, kész ízkavalkád > keveredik a savanykás, édeskés, citromos, pudingos íz - hol az egyiket érezni jobban, hol a másikat... Tényleg nem túlzok, ha azt írom, hogy csodálatos! :-)




Hozzávalók a tésztához: (26 cm-es tortaformához)
- 30 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- 20 dkg margarin
- 1 tojás
- fél citrom reszelt héja
- csipet só


Töltelékhez:
- 1 kg savanykás alma (kb. 8-9 közepes méretű alma)
- 8 dkg mazsola
- 8 dkg kristálycukor
- 1 citrom leve
- 3 evőkanál rum (ennek híján én 1 evőkanál rumaromát tettem bele)
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 dl tej
- fél rúd vanília (lehet helyettesíteni 1 cs. vaníliacukorral)
- 2 evőkanál vanília puding
- 2 tojás


1. A lisztet összekeverem a porcukorral, hozzáadom a darabkákra vagdalt margarint, a tojást,  csipet sót, a reszelt citromhéjat, majd sima tésztává gyúrom, cipót formálok belőle és alufóliába csomagolom, két órát a hűtőben pihentetem.
2. Az almát megmosom, meghámozom, magházát kivájom és vékony szeletekre vágom.
3. Összekeverem a megmosott mazsolával, kristálycukorral, rummal, citromlével, őrölt fahéjjal. 
4. A tésztát kb. 4 mm vastag lappá nyújtom, kibélelem vele a tortaformát úgy, hogy az oldalát is teljesen fedje. (a formát előtte kivajaztam és liszteztem) 
5. A maradék tésztát csíkokra vágom.
6. Az almakeveréket a kibélelt tortaformába öntöm, elsimítom.
7. A tejet összekeverem a vaníliás pudinggal, a tojásokkal, a fél rúd vanília kikapart közepével, majd az almás "cucc" tetejére öntöm.
8. A tésztacsíkokkal berácsozom a torta tetejét és megkenem tojással.
9. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt aranybarnára sütöm. 
Megjegyzés: Az első 20 percig légkeveréses programon sütöm, és amikor kezd picit barnulni a torta/tészta teteje, akkor letakarom lazán alufóliával, hogy ne égjen meg felül, de azért a belseje tudjon tovább sülni - így az utolsó 20-25 percig letakarva alsó-felső sütéses programon sütöm tovább.
10. A formában hagyom kihűlni és csak akkor szeletelem fel, amikor már teljesen kihűlt. 


Jó étvágyat!

2012. január 22., vasárnap

Kefires lángos

Nagyon szeretjük a lángost, mégis egy évben csak 2-3 alkalommal sütök, és észrevettem, hogy mindig szombat kora délutánra (talán azért, mert utána még estig sokat mozgunk, ezáltal nem "neheztel" rá a pocakunk. :) Több lángos receptet használok, tegnap a kefires receptem szerint sütöttem. A kefirtől nagyon könnyű a tészta, ezáltal nagyon finom lángost süthetünk ki belőle. :)


Nem vagyok ma túl közlékeny, a fotóm is egyszerű... Sajnos az imádott kutyusunk 3 napja nagyon beteg, emiatt Mi is és a szüleim is elég lehangolt lelkiállapotban vagyunk, mert Chester családtagnak számít nálunk.






Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 3 dkg élesztő
- 1,5 dl tej
- 1 egész tojás
- 1 csapott teáskanál só
- 1,5 pohár kefir (175 g-osból)
- csipet cukor

+ a sütéshez olaj

Elkészítés:

1. Az élesztőt a langyos tejben pici cukorral felfuttatom. 
2. A lisztet dagasztó tálba öntöm, elkeverem a sóval, hozzáadom a felfuttatott élesztőt, a szobahőmérsékletű kefirt, a tojást, és elkezdem dagasztani.  
3. Kb. 4 órára a hűtőben pihentetem. 
4. Utána lisztezett táblán cipókat szaggatok le belőle, kerek formára sodrom. 
5. Kicsit hagyom még kelni, majd forró olajban mindkét oldalát átsütöm. 
6. Tálaláskor többféle variáció létezik (sima, fokhagymás, sajtos-tejfölös - ki-ki ízlése szerint).

 
Tipp:
Ez a nyers tészta 3-4 napig tárolható hűtőben fóliába csomagolva, ha nem szeretnétek egyszerre kisütni.

Jó étvágyat!

2012. január 20., péntek

Első díjaim :)

Tegnap Barbitól kaptam egy díjat. Ma ugyanazt a díjat megkaptam Mritatól és Mesitől...  Ugyanaz a díj 3 blogtársamtól, 3 különböző időben. :) Köszönöm szépen. 
(azért ha valaki le tudja fordítani, igazán megírhatná egy megjegyzésben:))


 Tovább kellene adnom 4 társamnak, de remélem senki nem haragszik meg azért, ha Én ezt most inkább mindenkinek küldöm. Nem régóta vagyok itt, és akikhez azóta gyakran benézegetek, azok közül mindenki szimpatikus, nem tudok választani.

A díj átvétele után írnom kell magamról 3 dolgot... (ez sem egyszerű, mert az embernek millió tulajdonsága van, millió dolog történik vele, millió dolgot szeret vagy nem szeret... és attól függően ír 3 dolgot magáról, hogy jelen pillanatban komolyan vagy humorosan fogja fel ezt az egészet). :-))
Az első dolog mindenképpen a legfontosabb lesz számomra, a másik kettő pedig... ami épp eszembe jut:
1. A családom a mindenem! 
2. Túl őszinte ember vagyok (ez sem jó minden esetben).
3. Jelenleg nagyon szomorú hangulatban vagyok, mert beteg a 8 éves leonberger kutyám, akit nagyon szeretek (családtagnak számít nálunk). 

Köszönöm szépen a díjakat!


Ui.: Utólag még Martinellitől is megkaptam ezt a díjat... köszi Neked is! :o))


2012. január 18., szerda

MÁKOS GUBA > avagy lusta asszony mákos gubája :)

Szerintem kétféle ember létezik mákos guba terén: valaki imádja, valaki nem szereti. Aki nem szimpatizál ezzel a finomsággal, akkor az ugorja át a mai bejegyzésemet! :) Én ugyanis imádom a mákos gubát és teret adok neki a blogomban... A férjem sem kedveli (nem szereti az "átázott" ételeket), ezért mindig csak magamnak készítek. (Milánnak még nem adok mákos dolgokat.)
Soha nem készítek mákost gubát a karácsonyi ünnepek körül, mivel akkor úgyis rengeteg más sütemény és édesség van. Viszont az év bármelyik szakában/napján elkészítem, amikor megkívánom > így voltam ezzel ma is. :-)
Pár évvel ezelőtt a Paprika Tv egyik műsorában láttam ezt a mákos guba receptet > megtetszett, megcsináltam, nagyon ízlett - imádtam, ahogy sütés közben illatozott a konyha a mák-citrom-méz édeskés illatában, így hát azóta e szerint a recept szerint készítem el mindig. 
...és hogy miért lusta asszony gubája? Mert kifliből készült, de egyszer majd én készítem a tésztát is hozzá, jó? Az az igazi!! :)




Hozzávalók: (1-2 személyre)
- 3 db száraz kifli
- 2 dl tej
- 4-5 dkg margarin
- fél citrom reszelt héja
- pici méz
- 1 cs. vaníliás cukor
- darált mák - ízlés szerint
- porcukor - ízlés szerint


1. A tejet meglangyosítom, beleteszem a vaníliás cukrot és a margarint, hogy krémesebb legyen + a mézet és összekeverem.
2. A kifliket felszeletelem, tálba teszem.
3. A mákba belereszelem a citrom héját, és a mákos cuccot hozzáadom a kiflikhez.
4. Lecsorgatom a langyos tejjel és összekeverem. (Nyugodtan rá lehet önteni mind a 2 dl tejet még akkor is, ha túl mancsosnak tűnik, mert sütés közben úgyis fog száradni kicsit és ha nem öntünk rá elég tejet, akkor száraz lesz a végén.)
5. Kivajazok egy jénai tálat és 210 fokos sütőben megsütöm kb. 10 perc alatt.
6. Tálaláskor porcukrot szórok rá (ízlés szerint).




Jó étvágyat!

2012. január 17., kedd

Sonkás-sajtos tekercs - tízóraira vagy uzsonnára

B.csek barátnőm mutatta meg ezt a receptet néhány évvel ezelőtt. ...hogy hol találta, nem tudom, de sokat áradozott róla, mennyire finom, másnap is puha, és hogy nekik ez lett a kedvencük. Nem sokáig vártam vele, megsütöttem. Mondanom sem kell, nálunk is nagy sikere lett, nem csak a szűk családom, de az egész rokonom körében. :) Valóban puha még másnap is a tésztája (ha marad egyáltalán), és olyan jó szaftos a töltelék. Reggelire tejjel, teával nagyon finomságos, de 1-1 darabot uzsonnára is hagyhatunk, vagy iskolai tízóraira csomagolhatunk a gyerkőcnek is - örülni fog neki. :)


Hozzávalók: 
ebből a mennyiségből 23-25 db lesz

 50 dkg sima liszt
 5 dkg rétes liszt
 3 dl tejföl
 0,5 dl tej
 0,5 dl olaj
 1 tojás
 5-6 g szárított élesztő (instant élesztőpor)
 csipet cukor
 csapott kávéskanál só


A töltelékhez:
 15 dkg sonka
 10 dkg virsli
 2 db lila hagyma
 fél fej fokhagyma
 0,5 dl olaj
 5 dkg vaj (vagy margarin)
 20 dkg trappista sajt
 őrölt bors


+ a tetejére a kenéshez tojás, szezámmag




Elkészítés:
1. Az átszitált liszthez hozzáadom a réteslisztet, cukrot, sót, szárított élesztőt és összekeverem. 
2. A tejet és tejfölt meglangyosítom, hozzáadom a liszthez, valamint az olajat és tojást is, és összegyúrom, letakarva duplájára kelesztem.
Amíg a tészta kel, elkészítem a hozzávalókat:
3. A sonkát és virslit apró kockákra vágom, kevés olajon megsütöm (nem pirosra, mert még úgyis sülni fog a tésztában is!), közben ízlés szerint borsozom.
4. A megsütött sonkás-virslis keveréket kiveszem a serpenyőből egy tálkába és a visszamaradt olajban/zsiradékban megolvasztom a vajat (vagy a margarint), belereszelem a fokhagymát.
5. A lila hagymát vékonyra szeletelem, lereszelem a trappista sajtot.
6. Ha megkelt a tészta, 2 részre osztom. Vékony téglalappá nyújtom, megkenem a vajas fokhagymával, megszórom sonkával, lila hagymával, majd reszelt sajttal és szorosan összetekerem (mint a piskótatekercset).
7. Trapéz alakúra vágom (ahogy fent a képen látható) és sütőpapiros vagy vajjal kikent/lisztezett tepsibe sorakoztatom.
8. A tetejét lekenem tojással, megszórom szezámmaggal (esetleg reszelt sajtot is lehet a tetejére tenni, vagy köménymagot).
9. Előmelegített sütőben 190 fokon légkeveréses programon sütöm kb. 15 percig. (hagyományos sütőben több ideig kell sütni - a sütési idő csak tájékoztató jellegű, a sütőtől függően eltérhet)




Jó étvágyat!

2012. január 15., vasárnap

Szalagos fánk egyszerűbben

Kedvencem ez a fánk - a citromhéjtól kellemes aromája van, és mivel a tésztájában van egy kupica rum - ami sütés közben nem engedi, hogy sok olajat szívjon magába - nagyon könnyed a tésztája, szinte semmi súlya nincs. Arról már nem is beszélve, hogy pihe-puha az egész, és egy jó kis házi sárgabaracklekvárral annyira finom, hogy azt már el sem lehet mondani. :)
Pár évvel ezelőtt, amikor először sütöttem fánkot,  a Horváth Ilona Szakácskönyvemet nyitottam ki, de ott icipicit macerásnak tűnt a készítése - kell hozzá kovász + össze-vissza kell kevergetni a tésztát, olvasztani a vajat... Nem nagy kedvem volt elkészíteni, ezért kezembe vettem Anyukám régi Süteményes könyvét (ami ugyan már cafatokban van, de azért jó néhány recept épségben maradt), és meg is találtam benne a szalagos fánk egyszerűbb változatát. Ezt készítem azóta is... és bátran ajánlom Nektek is kipróbálásra.




Hozzávalók: 
(25-30 darabhoz)
 3 dl langyos tej
 3 dkg friss élesztő
 2 evőkanál porcukor
 5 dkg puha vaj
 2 tojássárgája
 1 pohárka rum (1-2 evőkanálnyi)
 csipet só
 50 dkg sima liszt
 1 citrom reszelt héja

 olaj a sütéshez (zsírban is lehet sütni, bár attól picit nehezebb lesz a tészta)

+ baracklekvár
és porcukor


A csodás porcelánok megtalálhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linken:



Elkészítés:
1. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és beletesszük a porcukrot. Amikor az élesztő felfut, hozzáadjuk a vajat, a tojások sárgáját, a rumot, sót, a citrom reszelt héját, majd a liszttel jól összedolgozzuk, kidagasztjuk - lágy tésztát kapunk (de ne ragadjon). Langyos helyen letakarva másfélszeresére kelesztjük kb. 30 percig.
2. Amikor megkelt enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk (a lemaradt részeket átgyúrjuk, újra nyújtjuk, kiszaggatjuk) és egy tiszta konyharuhával letakarva kelesztjük még kb. 20 percig.
3. Az olajat felforrósítjuk, majd lentebb vesszük alatta a lángot, így sütjük a fánkokat. Sütés előtt a fánkok közepére ujjunkkal nyomunk egy kis lyukat - ezt a részt lefelé fordítva kezdjük sütni a fánkot. Akkor lesz szalagos, ha először fedő alatt sütjük kb. 1 percig, majd megfordítjuk a fánkokat, de ekkor már fedő nélkül sütjük a másik oldalát. (A fánkok alja sütés közben ne érjen le az edény aljára, mert akkor könnyen megéghet, lebegjen az olajban.)
4. A pirosra sült fánkokat szűrőkanállal papírtörlőre szedjük. Amikor langyosra hűlt, megszórjuk porcukorral, és lekvárral kínáljuk.




Jó étvágyat!

Péter J.: Süteményeskönyv

2012. január 13., péntek

Madártej

Gyerekkorom nagy kedvence, Anyukám nagyon sokszor készített madártejet. Ez az a desszert, melyből - B.csek barátnőmet idézve - "ipari mennyiséget vagyok képes megenni"! Addig járok rá, míg el nem fogy. (Csak B.csek nem a madártejre szokta ezt mondani, hanem borzas túrós süteményre. :))
Sok szakács-, sütemény- és desszertkönyvemben szerepel a madártej receptje különböző módon, de Én mindig úgy készítem el, ahogy Anyukámtól tanultam, számomra ez az igazi.





Hozzávalók:
 1 liter tej
 4 tojás
1 cs. vaníliás cukor (vagy 1 teáskanál vanília kivonat)
5 kanál kristálycukor (vagy ízlés szerint)
1 evőkanál porcukor
 1 kisebb citrom reszelt héja (lehetőleg kezeletlen vagy bio citrom)


A pöttyös kézműves kerámia megtalálható a webáruházban az alábbi linken:




Elkészítés:  
1. A tejből kb. 9 dl-t felteszünk főni.
2. Míg felforr, a 4 tojásfehérjét kemény habbá verjük, a végén hozzáadjuk az 1 evőkanál porcukrot, mellyel még kicsit tovább verjük.
3. A felvert habból galuskákat szaggatunk, melyet a forrásban lévő tejben kb. 20-20 másodperc alatt megfőzünk (megforgatva), majd egy tálba kiszedjük őket. (Ezt addig ismételjük amíg el nem fogy a hab, de a tej alatt közben vegyük közepesre a lángot, nem kell erősen rotyognia. Egyszerre csak 4-5 habgaluskát főzzünk, ami kényelmesen elfér a tálban.
4. A felforrt tejet átszűrhetjük (nem muszáj, én általában átszűröm, hogy ne maradjanak benne az apró habdarabok). 
5. A tojások sárgáját 5 kanál kristálycukorral és a vaníliás cukorral simára/csomómentesre keverjük a maradék 1 dl tejjel, hozzákeverjük a reszelt citromhéjat is. 
6. Majd a felforrt tejből néhány kanállal adjunk hozzá a tojássárgás tejhez (hőkiegyenlítés), ezután összeöntjük az egészet és közepes lángon folyamatos keverés mellett selymes krémet főzünk.
7. Amikor langyosra hűlt a krém, beleöntjük egy szép üvegtálba (vagy bármilyen nekünk tetsző tálba), és rákanalazzuk a hófehér habgaluskákat. 
8. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.

Tipp: Ha még nem próbáltátok citromhéjjal készíteni a madártejet, mindenképp próbáljátok ki egyszer, mert nagyon finom pikáns ízt ad neki. Én mindig így készítem - Anyukámtól tanultam.



Jó étvágyat!