Epres lasszi

A joghurtból készült italok kiválóan hűtenek a nyári melegben > ilyen a lasszi is, ami egy gyümölcsös joghurtital (Indiában nagyon elterjedt). Az elkészítése végtelenül egyszerű, ráadásul más gyümölcsből is lehet készíteni (málna, barack, szeder, banán, mangó stb.).
Ezt az italt kortyolgatom most a bejegyzés írása közben is... nagyon finom! Az eper savanykás ízét kellemesen és enyhén tompítja a méz, a joghurttól pedig lágy, selymes, és picit habos is. A kisfiam nagyon szereti a joghurtitalokat, de az Anya által készített epres lasszi még jobban ízlik neki :).
A cseresznye mellett a kertünkben érik a sok finom földieper is, aminek nagyon örülök, mert ez az egyik kedvenc gyümölcsöm. A szüleim kertjében hagyományosan a földön terem az eper, nálunk viszont a férjem dézsákban termeszti > nem mintha nem lenne óriási a kertünk, de Ő az idén ezt találta ki magának. :) A kevés szabadidejében szeret kertészkedni - persze túlzásba nem viszi - esténként lesétál a kertbe az egész napos jövés-menés/tárgyalások után, és gyönyörködik a saját termésben. :)


Kisokos :)
Az eper rendkívül sokoldalú gyümölcs, többek között nagyon sok C vitamint tartalmaz, ezen kívül folsavat és vasat, nagyon jó kálium-forrás. Tisztítja az emésztőrendszert, serkenti a máj működését.
Állítólag az eperpép 5 percig a fogakon hagyva fogfehérítő hatású.
Az eper fogyasztásától azonban néhányan csalánkiütést kapnak a szervezetben felszabaduló hisztamin hatására. 
 



Hozzávalók:
- 1 liter natúr joghurt
- 6 dl víz
- 15 dkg pépesített eper (vagy más gyümölcs)
- 5 evőkanál méz (vagy 6 evőkanál cukor)
(Persze lehet kevesebb mennyiségből is készíteni.)


  

Elkészítés:
A megmosott gyümölcsöt pépesítjük, majd a víz kivételével mindent összeöntünk és habverővel jól kikeverjük. Ezután hozzáöntjük a vizet is, és újra elkeverjük. 
Fogyaszthatjuk azonnal is, a nyári kánikulában pedig behűtve tálaljuk.


 Férjem dézsás eprei :)
 




Kellemes kortyolgatást! :) 

Megjegyzések

  1. Még soha nem hallottam a lassziról, de nagyon tetszik! Föleg, hogy epres!!!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta, irigyellek is, hogy most ilyen finomságot kortyolsz :)
    Szépek az epertövek is, biztosan finom édesek.

    VálaszTörlés
  3. Imádom a lassit, a sós, fűszerestől az édesig :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szeretem a lasszikat,joghurt és gyümölcs csak jó lehet:) Az epreid is gyönyörűek,már csak a meleg hiányzik, mert itt most éppen esik.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta eprek, az enyémek elfelejtettek megérni. Ha meleg lesz iszunk mi is joghurtitalt, nagyon díjazza a Nagyfiú.

    VálaszTörlés
  6. Mostanában mi is gyakran kortyolgatunk hasonlókat. Szép az epretek .

    VálaszTörlés
  7. Fincsi a joghurttal! Ma meg is csinálom a családnak:)Köszi!

    VálaszTörlés
  8. Ha nem is egy liter joghurtból, de ki fogom próbálni. Hűsítő ital, az biztos. Tényleg, az Indiaiak nagy szeretettel fogyasztják...Guszta!

    VálaszTörlés
  9. Én sem hallottam a lassziról, de szívesen joghurtos turmixot én is szoktam készíteni. Azok a kerti eprek... nincs is annál jobb mint ami a saját kertben terem.

    VálaszTörlés
  10. Nálunk ahogy érik az eper a kertben, úgy tűnik el. Valakik rájárnak, de cseppet sem bánom:-) Így még semmi epres nem készült nálunk. De ha sikerül egyszerre annyinak megérnie s megmenekülnie, feltétlenül készítek lasszit belőle!

    VálaszTörlés
  11. Nagyon örülök, köszönöm szépen! :)

    VálaszTörlés
  12. KÖSZÖNÖM SZÉPEN, HOGY BENÉZTETEK HOZZÁM ÉS HAGYTATOK PÁR KEDVES SZÓT! ÖRÜLÖK, HOGY TETSZETT NEKTEK AZ EPRES JOGHURTOM! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban