2011. november 26., szombat

Borzas túrós - avagy reszelt túrós

A süti eredeti neve: reszelt túrós, de Én "átkereszteltem" sok-sok évvel ezelőtt borzas túrósra, mert számomra így jobban hangzik.
A süteményt férjem által ismertem meg 15 évvel ezelőtt. Ő mesélte, hogy gyerekkorában, amikor mentek látogatóba a kazincbarcikai keresztszüleihez, mindig ez volt a vendégváró süti málnaszörppel. :) 
Amikor évekkel ezelőtt vittük az esküvői meghívónkat a keresztszüleihez.... na milyen süti fogadott minket...??? TALÁLT!!! Pontosan ez a sütemény (de a málnaszörp elmaradt! :)) Viszont nekem azóta ez az egyik kedvenc túrós süteményem, számtalanszor megsütöttem már, nem tudok "betelni" vele. ...és most már a kisfiamnak is kedvence lett. :)






Hozzávalók a tésztához:
kb. 25x25 cm-es tepsihez
 40 dkg liszt
 25 dkg puha margarin vagy vaj
 2 evőkanál kakaó
 15 dkg porcukor (nálam csak 10-12 dkg porcukor)
 fél cs. sütőpor
 1 egész tojás
 1 tojássárgája

A töltelékhez:
 75 dkg túró
 25 dkg porcukor (én csak 18-20 dkg-ot teszek bele)
 1 kanál liszt
 1 cs. vaníliás cukor
 3 tojás sárgája


+ külön a 4 tojás fehérje







1. A lisztet összekeverem sütőporral, a kakaóporral, porcukorral, elmorzsolom benne a margarint, majd az egész tojással és a tojássárgával összegyúrom. Két egyenlő részre gömbölyítem, és beteszem a mélyhűtőbe fél órára! (Nem véletlenül emeltem ki és húztam alá, hiszen ha nem tesszük be a mélyhűtőbe a tésztát legalább fél órára, akkor nem fogjuk tudni reszelni, mert a tészta alapjában véve lágy ahhoz, hogy reszelni lehessen!) 
2. Addig elkészítem a tölteléket: összedolgozom a túrót, porcukrot, lisztet, vaníliás cukrot, tojássárgáját egy tálban. Felverem a 4 tojás fehérjét kemény habbá és óvatosan a töltelékhez keverem. 
3. Kivajazott/lisztezett tepsibe reszelem a tészta egyik felét, rákenem a tölteléket, majd erre ráreszelem a tészta másik felét is, és előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütöm. (nálam 20 percig sül, de a sütési idő csak tájékoztató jellegű - hagyományos sütőben több ideig tart)
4. Szeletelve és porcukrozva tálaljuk.

 




Anya sütijét falatozza - "jóság" prezúrral a homlokán.
Az elmúlt napokon nagyon csúszósak a járdák az ónos eső miatt,
szegénykémnek sikerült elcsúsznia, és lett egy púpocska a fején. 


Jó étvágyat!

Meglepetés

Egy szép novemberi estén ezt kaptam férjemtől cserébe a finom süteményeimért! Na jó, a napokban születésnapom (is) volt... :))


2011. november 23., szerda

Kenyérlángos avagy töki pompos

Pihe-puha tészta, fokhagymás tejföl, lila hagyma, szalonna és olvadozó sajtréteg... Jaj, de szeretem!!
Hétvégén férjemmel tettünk egy kis kirándulást Lillafüredre, utána elmentünk Miskolcon az egyik bevásárlóközpontba vásárolni, ahol férjem az egyik "étkezde" előtt meglátta kiírva a kenyérlángost. (Imádjuk a töki pompost, pár éve vettük fel az étkeink közé barátnőm receptje által, azóta már sokszor elkészítettem.) Visszatérve a bevásárlóközpontos történethez: a férjem megkívánta a kenyérlángost és venni akart, aztán meggondolta magát és mégsem vett - azt mondta, úgyis csalódna a "kajázós" töki pomposban, mert szerinte az úgysem lenne olyan finom, mint ahogy én szoktam elkészíteni itthon. :) Nagyon jól esett ez a dicséret, ezért már ott elhatároztam, hogy valamelyik este ismét meglepem vele. Általában vacsorára szoktam elkészíteni, de ilyenkor érdemes előrébb venni a vacsoraidőt a megszokottnál és utána még picit "lemozogni egy kis házi teendővel", mert a kenyérlángossal  nagyon be lehet ám lakmározni, később úgy érzi az ember, hogy nem bír megmozdulni




Hozzávalók a tésztához: 
25x30 cm-es tepsihez
 60 dkg finomliszt vagy kenyérliszt átszitálva, hogy levegősebb legyen
 3 dl langyos tej
 10 dkg olvasztott vaj
 1 tojás
 2,5 dkg friss élesztő
 kávéskanál só
  icipici cukor a kelesztéshez

Töltelékhez:
 kb. 35 dkg húsos szalonna felkockázva
 1 nagy doboz tejföl (kb. 330-350 g-os)
 2 közepes fejű lila hagyma
 4 gerezd fokhagyma
 15 dkg reszelt trappista sajt






Az állandó kis kuktám - háttérben a kenyérlángossal :)
2015. áprilisi fotó



Elkészítés:
1. A lisztet összekeverem a sóval. A tészta hozzávalóit beleteszem a kenyérsütőgép üstjébe a következő sorrendben (de természetesen kézzel is lehet gyúrni és dagasztani). Beleteszek az üstbe 2,5 dl tejet, tojást, vajat, majd a liszt > közepébe pici mélyedést, ebbe belemorzsolom az élesztőt, majd ráöntöm a maradék fél dl tejet és picike cukrot szórok rá. Gyúrás, dagasztás program. Ha a gép elvégezte a dagasztást, a tésztát kiteszem kelesztőtálba és hagyom kelni duplájára. Addig el lehet készíteni a töltelék hozzávalóit. 
2. A szalonnát picit átsütöm (nem teljesen, mert még úgyis fog sülni a sütőben is). A fokhagymát pucolom/mosom és belenyomom vagy aprítom a tejfölbe > összekeverem. A lila hagymát szintén pucolom/mosom, majd felkarikázom.
3. Ha a tészta megkelt, akkor enyhén lisztezett táblára borítom, és ami fontos tapasztalat számomra, hogy ilyenkor már nem szoktam átgyúrni, hanem egyből tepsi nagyságúra nyújtom Nyújtáskor sem szoktam nagy erővel dolgozni és nem szoktam nagyon laposra nyújtani, picit vastagabbra hagyom, hogy a tésztából a buborékok ne nyomódjanak ki > ezáltal a tészta könnyű és laza marad.
4. A tésztát beteszem 180-200 fokos sütőbe kb. 10 percig > Én ilyenkor hőlégkeveréses programon szoktam, de természetesen lehet hagyományos sütőben is. 
5. 10 perc után kiveszem a tésztát és megkenem egyenletesen a fokhagymás tejföllel, megszórom a lila hagyma karikákkal, ráteszem a pirított szalonnát, megszórom a reszelt sajttal és vissza a sütőbe még kb. 15 percre 200 fokon > ekkor már alsó-felső sütésre állítom a sütőt. 


Munkafázisok


Jó étvágyat!

2011. november 17., csütörtök

Vajas-fokhagymás csavart briós


A barátnőmtől kaptam ezt a receptet 2 évvel ezelőtt, de hogy Ő hol talált rá erre a finomságra, már nem emlékszem. Azóta többször is elkészítettem, de még mindig nem elégszer! :) Nagyon szeretjük, pillanatok alatt elfogy, és olyan kellemes illat lengi be az egész konyhát sütés közben. Főleg ősz végén és télen nagy kedvencünk, egy pohár langyos tej vagy kakaó mellett jóízűen lehet falatozni...








Hozzávalók a tésztához:
- 3 dl tej
- 14 dkg vaj
- 2 tojássárgája (a fehérjéket félre tesszük a hűtőbe, mert kell a kenéshez)
- 60 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2 csapott teáskanál só
- egy csipet cukor

A töltelékhez:
- 10 dkg vaj
- 6 gerezd fokhagyma (de ez ízlésfüggő, viszont szerintem kell bele 6 gerezd, ha jól érezni szeretnénk)
- ízlés szerint só, bors

A tészta dagasztását általában a kenyérsütőgépben szoktam "elvégezni", illetve elvégeztetni. :) 
1. A gép üstjébe beleöntök kb. 2,5 dl tejet, beleteszem a vajat, a tojássárgákat. A lisztet összekeverem a sóval és beleöntöm ezt is az üstbe. Csinálok a lisztbe pici lyukat, ebbe jön az élesztő elmorzsolva, majd ráöntöm a maradék fél dl tejet és szórok rá egy csipet cukrot. Aztán jöhet a dagasztás program, majd a kelesztés! 
2. A töltelékhez a vajat, az összezúzott fokhagymát, sót, borsot jól kikeverem egy tálkában. 
Ha megkelt a tészta, akkor lisztezett táblán téglalap alakúra kinyújtom (elég vékonyra, mert még kelni fog), majd megkenem a fokhagymás vajjal. Kettéhajtom és másfél cm-es csíkokra vágom. A csíkokat megtekerem és görcsbe kötöm.
3. Sütőpapíros tepsibe teszem és lekenem tojásfehérjével. A sütőt előmelegítem180 fokra és légkeveréses programon (lehet anélkül is természetesen, de Én azon szoktam) aranyszínűre sütöm kb. 15-20 percig. (sütőfüggő, mert a villanysütőben nekem tényleg 15 perc kell csak, de szerintem a hagyományos sütőben kell 25 perc is)
Ebből a mennyiségből kb. 20-24 db lesz! 




Jó étvágyat!

2011. november 11., péntek

Diós kalács

Ősz van, diószezon. Az udvarunkon a nyári árnyékolás miatt (is) három diófa van, melyből az egyik már szépen terem, van mit betakarítani alattuk - aminek nagyon örülünk, mert imádjuk a diót és a diós süteményeket. Ez a diós kalács nálunk például az alap sütik közé tartozik. Annyira szeretjük, emiatt nem csak télen készítem, hanem az év bármelyik szakában. Puha a tésztája, finom ízletes a töltelék - egy bögre tejjel vagy csak úgy magában imádni való.






Hozzávalók a tésztához: 
2 rúdhoz
 60 dkg finomliszt (vagy kelt tészta süteményliszt)
 3-4 púpos evőkanál kristálycukor
 1 csipet só
 1 tojás
 10 dkg puha vaj (esetleg margarin)
 3 dl langyos tej
 3,5 dkg friss élesztő

A töltelékhez:
 45 dkg darált dió
 12-14 evőkanál cukor (ízlés szerint)
 1 citrom reszelt héja (bio citrom)
 10 dkg mazsola (elhagyható, aki nem szereti)
 kb. 4 evőkanál tej  

+ a tetejére 1 felvert tojás

A kézműves kerámia bögre és tányér megtalálható a webáruházban is az alábbi linken - most akciós áron:





Elkészítés:
1. Az élesztőt belemorzsoljuk 1 dl tejbe 1 csipet cukorral, és felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a maradék cukorral és csipet sóval, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást, majd a felfuttatott élesztőt és a maradék langyos tejet is. Lágy, de nem ragacsos tésztát dagasztunk, majd letakarva duplájára kelesztjük. (kenyérsütőgépben is lehet dagasztani)
2. A töltelék hozzávalóit egy tálban a tej kivételével jól összekeverjük. Majd hozzáadunk egy pici tejet is - nem túl sokat, hogy ne legyen ragacsos és egybefüggő massza - csak épp annyit, hogy összeálljon a töltelék, ne legyen száraz, ne hulljon szét.
3. A megkelt tésztát 2 egyenlő részre osztjuk. Egyenként kinyújtjuk őket téglalap alakúra (kb. 4-5 mm vastagra), majd megkenjük a diós töltelékkel egyenletesen és feltekerjük jó szorosan
4. Sütőpapíros vagy kivajazott/lisztezett tepsibe tesszük a tekercseket és hagyjuk még kelni kb. 20 percig. Majd megszurkáljuk néhány helyen villával vagy fogpiszkálóval (jó mélyen, de óvatosan felül és oldalt is), hogy sütés közben távozni tudjon a gőz és ne repedezzen szét. A tetejét lekenjük felvert tojással, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük (a sütési idő sütőfüggő, hagyományos sütőben valószínű több ideig tart)
5. Amikor megsült, még 5 percig a tepsiben hagyjuk letakarva egy tiszta konyharuhával, majd egy fatáblára helyezzük, és langyosan vagy hidegen szeletelve tálaljuk.

Tipp:
Rúdban hagyva (vagy akár fel is szeletelhetjük), tálcára téve frissen tartó fóliával letakarva másnap is nagyon finom puha.






Jó étvágyat!

Csíkos csokis süti - sütés nélkül



Íme egy nagyon egyszerű sütés nélküli sütemény, melyet fél óra alatt összeállíthatunk. Szeretem készíteni vasárnapi desszertnek - délelőtt elkészítem, beteszem a hűtőbe puhulni és ebéd után már tálalható (vagy előző este is elkészíthetjük). 
A krém nagyon finom, nem túl édes - a kekszek pedig olyan finomra puhulnak, mintha nem is keksz lenne (még azt is meg merem kockáztatni, hogy jobb, mint egy sütőben sütött sütemény). De szerintem sokan ismeritek ezt a sütit. Én kb. 10 évvel ezelőtt találkoztam vele - Anyukám egyik munkatársától kaptuk a receptet. Azóta nagyon sokszor elkészítettem már. Hozzánk "sütés  nélküli sütemény" névvel köszöntött be, de ez a név annyira általános, emiatt kitaláltam neki a "csíkos-csokis süti" nevet - szerintem találó név.





Hozzávalók a krémhez:
 0,5 liter tej
 15 dkg kristálycukor
 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
 2 evőkanál liszt
 20 dkg vaj (vagy margarin)
 1 csomag csokoládé ízű pudingpor  (főzős)

+ 3 kis csomag Albert keksz
és a hempergetéshez kb. 10 dkg kókuszreszelék


A sütés egyik fontos kelléke a megbízható, precíz konyhai mérleg!
Akciós kínálatunkat megtekintheted a webáruházban az alábbi linkre kattintva:



Ezen a lapon kaptam a receptet
ami elég rég volt, látszik is rajta, hányszor használtam már. :) 

Elkészítés:
1. A vajat (margarint) megolvasztjuk, majd beleöntjük egy lábasba, hozzákeverjük a cukrot, majd a kakaópor és a lisztet, simára keverjük (de még nem a tűzhelyen). Kis tejben simára keverjük a pudingport, majd hozzáöntjük a többi tejet is és az egészet simára keverjük a vajas-cukros-lisztes keverékkel. Ezután az egészet sűrű krémmé főzzük.
2. A kekszek közé krémet kenünk (először pár kekszet egymásra rakosgatva kenek meg, majd elborítom és úgy krémezem tovább, egyenként ragasztgatom a többihez). A maradék krémmel kívül is körbekenjük a rudat, majd meghempergetjük kókuszreszelékben.
3. Fóliába csomagoljuk és 3-4 órára a hűtőbe tesszük, hogy a keksz jól átpuhuljon.
4. Tálaláskor ferdén szeleteljük, hogy szép csíkos legyen.






Jó étvágyat!

Finom almás lepény - családom szerint a világ legfinomabb almása :)

Puha és könnyű a tésztája, nagyon finom almás töltelékkel, amely vajjal és sárgabarack lekvárral van ízesítve. Vigyázat! Nagyon eteti magát, az ember kapkodja egyiket a másikat után a tányérról. 😊 Szerintem ez a sütemény napokig nem száradna ki, de nálunk igazából már másnapra sem marad belőle. A családom és ismerőseim szerint ez a világ legjobb almás süteménye! Szerintem is! 😋
A recept Anyukám régi süteményes könyvéből származik "finom almás lepény" névvel - szerintem nemhiába adták neki ezt a nevet.





Hozzávalók a tésztához: 
20x30 cm-es tepsihez
 35 dkg liszt
 fél csomag sütőpor
 15 dkg vaj (vagy margarin)
 15 dkg porcukor
 2 tojássárgája
 néhány evőkanál tejföl

Hozzávalók a töltelékhez:
 kb. 8-10 darab közepes alma
 2 evőkanál sárgabaracklekvár
 kristálycukor ízlés szerint (attól is függ, mennyire édes vagy savanyú az alma)
 4-5 dkg vaj

+ a tetejére 1 tojássárgája


Kicsi fiam (Milán) a kis vödörrel segített almát hozni
a kertünk végén lévő almafáról 💟



Elkészítés:
1. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Ha az almának sok a leve, akkor kézzel egy kicsit kicsavarjuk (ha sok lé marad alatta, akkor a tészta elázik - de azért nagyon szárazra se csavarjuk ki, mert akkor párolás közben leég). Egy lábasban kicsit megpároljuk, közben kevergetjük, le ne égjen. Hozzáadjuk a baracklekvárt, majd a kristálycukrot ízlés szerint (nyugodtan megkóstolhatjuk, mennyi cukor kell bele). 
Ha megpároltuk, akkor amíg még forró, belekeverjük a vajat is. Félretesszük a tölteléket hűlni.
2. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk - utoljára hagyjuk a tejfölt, annyit adunk hozzá, hogy egy közepesen lágy, jól nyújtható tésztát kapjunk. 
3. Kétfelé osztjuk, kinyújtjuk az egyiket tepsi nagyságúra, belehelyezzük az enyhén kivajazott/lisztezett tepsibe a tésztát a nyújtófa segítségével. Rásimítjuk egyenletesen az almás tölteléket, majd ráhelyezzük a másik kinyújtott tésztalapot is. Villával itt-ott megszurkáljuk, hogy sütés közben tudjon távozni a gőz. A tojássárgájával lekenjük.
4. Előmelegített 180 fokos sütőben alsó-felső sütéssel kb. 20 alatt megsütjük. (a sütési idő sütőfüggő, hagyományos sütőben lehet, hogy több ideig tart)
5. Szeletelve, porcukrozva tálaljuk.





Jó étvágyat!

Péter J.: Süteményes könyv

Konyhám

Íme a konyhám, ahol szívesen töltöm az időmet.  Szeretem a ház ezen helyiségét, mert tágas, a teraszajtónak köszönhetően világos, és itt minden a "kezemre esik". Jelenleg a kisfiammal uraljuk ezt a terepet, Ő ugyanis minden konyhai tevékenységben szeret segíteni - na jó, inkább picit hátráltatni. :) Imád a sütemények tésztáival gyurmázni, "tisztítani" a krémes edényeket :)), valamint ha nélküle pakolom ki a mosogatógépből az elmosott tányérokat, poharakat, akkor komoly sértődést "produkál" - ez ugyanis az Ő "feladata".


2008.


 2009.


2011.







Bízom benne, hogy találtok olyan finomságot a konyhámban, amit szívesen elkészítettek, és talán még kedvenceitek is lesznek... :)


Kellemes időtöltést, jó sütést-főzést kívánok!